Plaster konserwy turystycznej

Konserwa turystyczna

Plaster mielonki na bazie mięsa wieprzowego z dodatkiem drobiu waży 35 g.

  100g na zdjęciu (35 g)
Energia 165 kcal 58 kcal
Białko 9,1 g 3,2 g
Tłuszcz 12,5 g 4,4 g
Węglowodany 4,1 g 1,4 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Konserwa turystyczna kalorie w 100g: 165kcal

Zobacz więcej: plaster 35g konserwa turystyczna

Ostatnia aktualizacja: 2016.01.08

Ważenie dodano: 2011.07.13 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mięso wieprzowe (21 %), mięso oddzielone mechanicznie z indyka, mięso z indyka (10,5%), woda, skórki z kurczaka, skrobia modyfikowana E 1422, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: E 451, E 450, E 331, zagęstnik E 407, błonnik cytrusowy, ekstrakty drożdżowe, substancje wzmacniająca smak i zapach E 621, przyprawy naturalne, aromaty i ekstrakty przypraw naturalnych, przeciwutleniacze: E 316, E 301, substancja konserwująca E 250. Konserwa mięsna sterylizowana.
Producent: "W-D" Sp. z o.o.

Mamy 32 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Swetoniusz 2011/07/13 22:08
    nie polecam - do takich konserw podobnie jak do parówek mieli się same odpadki.
  • peenedeef 2011/07/13 22:17
    Aż mi się słabo zrobiło. :) samym wyglądem odpycha.
  • Gratuluję odwagi, nie wzięłabym nawet takiego 'mięska' do ręki ;)
  • Nigdy nie jadłam takiej konserwy i chyba nie spróbuję ;) wygląd wyglądem, mnie zaś odepchnęło przeczytanie składu...
  • czasem są smaczne, ale czasem też strasznie capią...
  • pierwszy produkt, którego zdjęcie odpycha wyglądem na tej stronie..
    za smalcem i podrobami przepadam, ale to...
  • wygląda jak karma dla zwierząt...odpychająca i bezwartościowa

    PS. Koleżanka w parówkach wieprzowych znalazła ...pióro!
  • karma dla zwierzat nie jest wcale taka bezwartosciowa ;) ale ta konserwa... bleeee paskudztwo. Nigdy nie jadlam takich mielonek w puszce :)
  • ja to stosuje jako przynete na ryby :D
  • Mięso mechanicznie oddzielane od kości - czyli chrząstki, fragmenty kości, tłuszcz, mała zawartość białka. Teoretycznie są wytyczne, co może zawierać, w praktyce wydaje mi się, że dają tam wszystko co się da zmielić na gładką masę ;/
  • Matko, straszne, i wygląd, i skład..to już mając prowiant w plecaku, wolałabym nie mieć żadnego mięsa niż takie...
  • kathleene 2011/07/14 13:57
    No to jest masakra co producenci wciskają ludziom a jeszcze większa masakra, że niektórzy to jedzą i myślą, że to mięso... Także słyszałam, że MOM to jedno z najgorszych paskudztw, bo bierze się wszystko oprócz kości a i tego nie wiadomo ;] Większość parówek ma także nie więcej niż 30% mięsa, osobiście znam jedne, które mają chyba 74% i na szczęście są ogólnodostępne. Bardzo mnie dziwi ta chemia w polskiej żywności, porównajcie kiedyś skład np. ciastek polskich typu "mega zdrowe Lu Go" z pełnym gabarytem E i najzwyklejszych maślanych z czeskiego Lidla - żadnej chemii i w smaku jak domowe. Przepraszam za odbieganie od tematu :)
  • a ja lubię - raz do roku w wakacje na biwaku zjeść pajdę chleba z pomidorem i konserwą turystyczną. Bez przesady - nie zabija :-)
  • kathleene 2011/07/14 15:55
    Sentyment ma w końcu wielką moc, też im ulegam w przypadku np Marshmallows ;)
  • Na wyjazd pod namiot najlepsza. I nie wydziwiać, bo taka prawda ;)
  • paskudztwo. Jak na wycieczkę to już lepszy jest: gulasz angielski czy golonka wieprzowa w puszce. Nie byłam nawet przekonana do tego co wymieniłam ale tam jest 80% miesa i (reszta to przyprawy, woda i konserwanty- no cóż co zrobic) i nie jest zmielone na papke tylko tam są nawet kawałki miesa i to dosyc chudego.
  • @Riotte najlepsza? W życiu, to już bym wolała pod tym namiotem się nie znaleźć :P lepiej wziąć tunczyka w puszce albo zapas beef jerky
  • Obrzydliwie wygląda i tak samo pewnie smakuje.
  • e tam, po pijaku podejdzie ;)
  • a mi sie kojarzy z gorami i baardzo mi podczas takich wycieczek smakuje, podkresla charakter ekstramalnosci takich wypraw:) lovely...
  • Jak się popatrzy na skład od razu odrzuca. Sama chemia... Co nie zmienia faktu, że jak przychodzi co do czego człowiek zajada jak szalony ;)
  • Ooo cyrk :D Sezon wakacyjny w pełni i ważenie jak najbardziej na miejscu. Osobiście nigdy nie byłem fanem takich przetworów ale wiele osób się tym zajada. Ze smakiem co ciekawe. Odnośnie porównania do beef jerky to nie ma żadnego porównania ani cenowego ani jakościowego.
  • justynkaa 2011/08/02 18:25
    przesadzacie, ja konserwy uwielbiam, wiem ze sa niezdrowe, ale zapach i smak kocham:) ale ja ogolnie lubie smieciowe zarcie, tj. mortadele, parowki, pasztety i konserwy, bardziej mi smakuja od najdrozszej szynki, nie wiem czemu:)
  • ubostwiam konserwy!
  • Byłam teraz w Rosji i moi rosyjscy znajomi jedli mięso konserwowe ze wszystkim, autentycznie. Zupa z mięsem konserwowym; kasza z mięsem konserwowym; spaghetti z mięsem konserwowym. Coś strasznego! I wszechobecna mortadela :)
  • caroline 2011/08/24 17:47
    Uwielbiam je. Od czasu do czasu można sobie pozwolić. :)
  • Jak ktos jest naprawde glodny to wszystko smakuje...
  • Bartek X. 2013/01/31 13:32
    Czasami w sklepach sieciowych są konserwy po 2-3 zł i niestety są to tego rodzaju chemiczne "naciągacze" (mały stosunek "mięsa" do reszty). Porządniejsza konserwa kosztuje powyżej 5 zł i jest to m.in. golonka z lidla. Mięso konserwowe tak samo jak konserwy wojskowe zawsze będą posiadać dodatkowe "konserwanty" ale te droższe w dużo mniejszych ilościach. Jako turysta z dużym doświadczeniem (nawet kilkunastodniowe wypadu z góry z namiotem i resztą sprzętu na polcach, wypady survivalowe i harcerskie) powiem, że dobra konserwa np. wspomniana golonka potrafi zapewnić wystarczającą ilość energii (przy duużo ostrzejszym trampingu niż Gubałówka czy spacerek z psem po lesie czy inne pagórki) dla dwóch osób do normalnego obiadu, pokonując 20-30 km w terenie górzystym. Nikt nie zaobserwował żeby coś się w tłuszyczyku odłożyło:) a i wszystkim zawsze smakowało....
  • ci którzy nie próbowali grzecznie powiem zamknijcie się skoro nie wiecie jak smakuje i się nie znacie bo konserwy są zaje...te przykład idźcie sobie do lidla po konserwe z pikoka i nie gadajcie głupot
  • Do ważenia wzięliście chyba najgorszą z możliwych jeśli chodzi o skład. Są takie, które mają ponad 80% mięsa wieprzowego, trochę skórek, żadnego MOMu i nie za dużo substancji konserwujących. Na pewno nie jest to zdrowe, ale ale smakuje jak te sprzed lat i czasem dla smaku albo z konieczności (np. wyprawa w góry) z czystym sumieniem można zjeść.
  • Ogólnie konserwy są 'be'.. jednakże co producent to zawartość 'chemii' jest inna jak i mięsa w mięsie. Jest bardzo duży wybór na rynku konserw. Jednakże firmy markowe mają w miarę przyzwoite produkty bez takiej ilości dodatków.
  • Na obozie harcerskim karmili nas czymś takim, heheh.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę