Ćwiartka z kurczaka

Ćwiartka z kurczaka waży 430 g. Pozbawiona kości i chrząstek waży 350 g.

  100g na zdjęciu (350 g)
Energia 169 kcal 592 kcal
Białko 16,9 g 59,2 g
Tłuszcz 11,6 g 40,6 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Ćwiartka z kurczaka kalorie w 100g: 169kcal

Zobacz więcej: ćwiartka kurczak sztuka 350g

Ostatnia aktualizacja: 2014.02.19

Ważenie dodano: 2013.05.02 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 15 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • A ile będzie mieć bez skóry?
  • czy po ugotowaniu bedzie mial tyle samo kalorii?
  • Czym się różni ćwiartka od udka? Skąd takie wielkie różnice w wartości kalorycznej?
  • no właśnie, przecież nikt nie je surowego mięsa :|
  • @ dzasta1555: czy po ugotowaniu bedzie mial tyle samo kalorii?

    to pytanie pojawia się chyba pod każdym produktem nadającym się do obróbki. Warto sobie zapamiętać raz na zawsze, że większość mięs w trakcie obróbki cieplnej traci swą wartość kaloryczną, gdyż piekąc lub gotując mięso tłuszcz się upłynnia i "wycieka" z mięsa. Co zresztą widać i naturalne, że skoro całe udko ma 592 kcal, to skoro część tłuszczu znajdzie się poza udkiem to w pozostałym mięsie jest mniej kcal. Ale działa to tylko w przypadku, gdy do przygotowania mięsa nie dodajemu tłuszczu np. piekąc beztłuszczowo lub gotując. Jeżeli do pieczenia, smażenia lub duszenia dodamy tłuszcz działa to tak, że pomimo tłuszczu wytapianego bezpośrednio z mięsa, tłuszcz dodany osobno się wchłania i kaloryczność ulega zmianie, ale nie wiele.
    Ile kcal się zmniejszy już zależy od tego, jak przygotowywaliśmy mięso. Przy brutalnym go potraktowaniu, kcal mogą znacznie wzrosnąć.
  • Gdyby ugotowane udka czy inne mięso nie traciły kcal rośół byłby zupą, która miałaby 0 kcal. A te kcal w rosole to właśnie, te które się wygotowują z mięsa. Wychodzą z mięsa -> pzrechodzą do wody. Wiem, że to wydaje się oczywiste, ale jak widać pytanie ciagle się powtarza, a przykładowo może łatwiej trafi do odbioru ;)
  • 1. Każdy produkt waży się w postaci surowej, tzn. przed obróbką termiczną. W czasie obróbki potrawa traci wodę ale skład żywieniowy nie zmienia się.

    2. Skóra z kurczaka to bardzo dobre źródło tłuszczu, o ile jej nie spalimy.

    3. Elementy kurczaka łatwiej oszacować ważąc je w stanie w jakim się znajdują tzn. z kośćmi. Wówczas na 100g produktu (np. udka, skrzydełka) wraz z kośćmi i skórą rozkład składników odżywczych wygląda następująco: białko 10g, tłuszcz 6g, węgle 0g, przykład dla ćwiartki ze zdjęcia o wadze 430g (zazwyczaj ćwiartki ważą 270g) to: białko 10x4,3=43g, tłuszcz 6x4,3=26g a nie jak napisano w tabeli.
  • Prosiłbym o podanie wartości odżywczych bez skóry
  • Mogę wiedzieć czym się różni udko od ćwiartki i skąd ta duża różnica w kaloriach?
  • Ile kalorii może mieć taka ćwiartka pieczona na grillu?
  • @karo66
    Mysle ze kalorycznosc takiego udka zmnijszy o ok. 10-20kcal na 100g, ale to czysto teorytycznie biorac pod uwage, ze udko z skora ma 169kcal/100g a bez skory 124kcal/100g. To ile tluszczu sie wytopi z tej skory trudno powiedziec, tak samo jak wiadomo, ze kazda cwiartka moze byc bardziej bogata w mieso a mniej w skore i na odwrot przez co kalorycznosc dokladna bedzie rozna. To jest wersja sluzaca do oszacowania i napewno udko grilowane z wytopionym juz tluszczem to zdrowsza wersja ale o ile chcesz uciac kalorie po prostu nie jedz skory A mysle ze oszacowanie dokladnych kalorii to bylaby lekka paranoja. Z gory przepraszam ale brak u mnie polskich znakow.
  • Udko od ćwiartki różni się tym, że udko to udko a ćwiartka to udko i nóżka. Różnicy w kaloryczności nie ma, jeśli popatrzycie na wagę.
  • Poza tym kaloryczność to jedna z najmniej istotnych zmiennych w diecie. Opieracie się na tym współczynniku zapominając o wartościach odżywczych.
  • Dodam że podane w tym serwisie wartości pozostają w sprzeczności do faktycznej kaloryczności i wartości odżywczych. Należy bowiem brać pod uwagę mięso bez kości zaś ważyć z kością. Uśredniona wartość dla mięsa drobiowego z kością dla 100g surowca to 10,8gB, 6,5gT i 0gW. Wartości te mnożymy przez wagę danej części np. udka, ćwiartki, nóżki, skrzydełka.
  • Dla kaloriomaniaków: udko ze zdjęcia o wadze własnej 400g będzie miało po obróbce termicznej 404kcal.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę