Papryka czerwona

Duża papryka czerwona waży 270g. Papryka pozbawiona części niejadalnych waży 230g.

  100g na zdjęciu (230 g)
Energia 28 kcal 64 kcal
Białko 1,3 g 3,0 g
Tłuszcz 0,5 g 1,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 0,2 g
Węglowodany 6,6 g 15,2 g
Błonnik 2,0 g 4,6 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Papryka czerwona kalorie w 100g: 28kcal

Zobacz więcej: sztuka papryka 270g

Ostatnia aktualizacja: 2016.09.05

Ważenie dodano: 2009.07.18 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 32 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Jażeli mają państwo do czynienia z osobami które liczyć nie umią to te wyliczenia są dobre ale biorąc pod uwagę iż białko i węglowodany mają po 4 kcal a tłuszcze po 9 to jakim cudem w 1 szt papryki wyszło przy podanych wartościach 64 kcal a nie 81 wartości w 100g też są mylne wobec tablic wartości odżywczych gdyż w/g nich 100g papryki ma wartość 35 kcal i tak jest wobec wzsystkich produkt ow kt ore państwo podają .Jeżeli podane wartości B, T ,W są w miare zgodne z tabelami to przeliczenia ich na kcal jest błędne i worowadzają państwo użytkowników w błąd co jest nie dobpszczalne proszę sobie to poprawić. Ja mgę skorygować lecz inni są państwo nie wiarygodni.
  • Same błędy , źle obliczone wartości odżywcze .Żaden z podanych przez państwa produktów nie zgadz się z tabelami. Tylko osoba która nie wie nic w to uwierzy.Wystarczy przeliczyć białka + węglowodany * 4 kcal i dodać tłuszce *9 kcal i nigdy nie wychodzą podane przez państwa wartości energetyczne.Wprowadzają państwo ludzi w błąd są nie wiarygodni.
  • Nie wiem, gdzie znalazłaś informację o tym, że 1g tłuszczu zawiera 9 kcal. Wszystkie źródła, z którymi miałam styczność, podawały że 1g tłuszczu = 8 kcal
  • Najlepsza 2010/11/10 11:37
    Elka, też się zastanawiam skąd te dane. A swoją drogą jak już z taką zajadłością krytykujesz autorów(moim zdaniem niesłusznie), to powinnaś robić to przynajmniej z zachowaniem zasad ortografii i interpunkcji. W przeciwnym wypadku to Ty stajesz się NIEWIARYGODNA.
  • Co do tłuszczu to są różne wersje i jest przyjęte że tłuszcze mają między 7-9 kalorii w gramie na stronie pewnie liczone jest po 7
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/11/12 14:11
    Informacje o wartości energetycznej i odżywczej powyższego produktu, pochodzą z następującego źródła danych:
    Tabele składu i wartości odżywczych żywności.
    Kunachowicz Hanna, Nadolna Irena, Przygoda Beata, Iwanow Krystyna;
    Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa 2005
    Informacje od autorów: "Dane o wartości energetycznej i odżywczej zostały opracowane na podstawie wyników własnych badań analitycznych, a także z badań pochodzących z innych krajowych ośrodków badawczych, obliczeń na podstawie receptur dla produktów złożonych oraz prac kompilacyjnych z wykorzystaniem najnowszych dostępnych tabel pochodzących z innych krajów oraz danych z piśmiennictwa krajowego i zagranicznego. Przyjęte w bazie wartości są wartościami średnimi."
    Jeżeli ktoś jeszcze tego nie rozumie, proszę się skontaktować z Instytutem Żywności i Żywienia.
  • Pozwolę sobie skomentować powyższą korespondencję.
    Kaloryczność 4/4/9 została opracowana przez Atwater'a i przyjęta nie tylko do obliczeń, ale również ustawowo (patrz Dz.U. z 2007 r. nr 137 poz. 967). Zalecenia WHO w zależności od przyjętych celów, zasad, grup produktów są różne.

    Rozbieżności, o których dyskutujecie biorą się jeszcze z innej przyczyny.

    Na kaloryczność wpływają, poza węglowodanami, białkami i tłuszczami, na ogół nie wymieniane np. alkohole (etylowy 7 lub 8, wyższego rzędu 2,4 kcal/g) i kwasy organiczne (3 kcal/g). Zatem nie zawsze kaloryczność obliczona wg reguły Atwater'a na podstawie zawartości trzech podstawowych składników jest prawdziwa.

    W tym jednak przypadku podstawowy błąd bierze się z różnego rozumienia węglowodanów. Podane dane papryki odnoszą się do węglowodanów ogółem, a więc przyswajalnych i błonnika pokarmowego, którego zawartość nie wpływa na kaloryczności.
    Węglowodany przyswajalne = węglowodany ogółem - błonnik pokarmowy.

    W praktyce, np. dla diabetyków, to dość kluczowa informacja, czy węglowodany liczone są z błonnikiem czy bez. Wygląda, że twórcy strony nie zdają sobie z tego sprawy, skoro tak zgryźliwie i bez refleksji komentują wątpliwości użytkownika.

    Przy okazji: http://www.orcan.pl darmowa aplikacja obliczająca podstawowe wartości odżywcze potraw i ich porcji, która rozróżnia węglowodany przyswajalne i błonnik, ponieważ jest przeznaczona właśnie dla diabetyków (jest też wersja dla PKU, śledząca zawartość fenyloalaniny i tyrozyny). Też ELKa (bo Elektroniczna Kucharka).
  • patrycja 2010/11/21 06:27
    A ja wam powiem tak:
    Jeżeli macie JAKIEKOLWIEK obiekcje do tego co jest na tej stronie, to proste- nie zaglądajcie tu. Nikt nie zmusza, skoro uważacie że osoby, które z wykształcenia zajmują się żywieniem ( Pani Izabela jest dietetykiem) nie są wiarygodne, a wy umiecie wszystko sami lepiej policzyć- to super, wiec tu nie musicie zaglądac
    Ponadto orcan- ta strona nie jest portalem reklamowym, wiec dodawanie ,, przy okazji" linków do innych stron jest nie ma miejscu
    Pani Izabela wcale nie skomentowała zgryźliwie komentarza użytkowniczki Elki, podała tylko wiarygodne źródło.
    Więc skoro nie doceniacie ciężkiej pracy twórców strony ileważy. pl- poszukajcie sobie innego źródła wiedzy.
    Jak widać dla większości użytkowników strona jest wiarygodna i są wdzieczni, że ktoś poświęca tyle czasu by się nią zajmować.
  • szalonymumin 2011/07/18 19:03
    [komentarz usunięty] Proszę wystawiać opinie na temat produktów, a nie osób. Izabela
  • nie widzicie ze kogoś boli powodzenie tej strony:)??????? ja bym nie dyskutowała z takimi osobami . strona jest fajna a kilka kalorii w ta czy w ta nie robi az takiej różnicy nie wieze że ktos na diecie np. 1000 kalorii wyrzuci plasterek np.ogorka bo by mu wyszło 1005 kalorii:)wiec co za różnica??? j
  • I będę miała depresję przez paprykę :( Uwielbiam ją, wcinam ogromne ilości (dosłownie), wolę to niż jakieś batony niż nawet owoce, a tu teraz wychodzi, że dziennie mogę zjadać tej papryki nawet 700 kcal. Nie wiem, czemu się łudziłam, że to będzie mniej ;D
  • Lepiej z papryki niż z czekolady ;)
  • evergreen 2011/12/03 19:58
    super strona, bardzo pomagacie w układaniu codziennego menu!:)
    czy ktoś się orientuje ile kcal mniej więcej będzie miała połówka zapieczonej papryki nadzianej farszem z ryżu białego, mięsa mielonego, cebuli, koncentratu i przypraw? czy powinnam po prostu dodać wartość energetyczną składników, czy coś się zmienia w procesie zapiekania?
  • Ania1105 2011/12/03 20:46
    nic się nie zmienia w istotny sposób
  • należy pamiętac, że podczas jedzenia i trawienia również spalamy kalorie i dlatego uwzględniając to, produkty rzeczywiście mogą miec mniejszą kalorycznosc.
  • Sensei Bushido 2013/04/19 09:31
    ,,Nie wiem, gdzie znalazłaś informację o tym, że 1g tłuszczu zawiera 9 kcal. Wszystkie źródła, z którymi miałam styczność, podawały że 1g tłuszczu = 8 kcal,,
    1g Tłuszczu to dokładnie 8,9 Kcal !
  • Patryk.w. 2013/04/20 12:46
    Skąd w papryce tłuszcz?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/05/15 15:16
    @Patryk.w.: "Skąd w papryce tłuszcz?" Tłuszcz znajdujący się w warzywach i owocach jest niezbędny do ich rozwoju. Jednak w większości owoców i warzyw (oczywiście poza wyjątkami) zawartość tłuszczu jest tak niewielka, że tak jak w tym przypadku po prostu pomijamy ją.
  • Pani Izo, proszę się nie martwić, choć wątpię, że Pani to robi, ale żadna Elka nie jest w stanie spowodować, że przestane sprawdzać tu informacje. Wszystko jest czytelne i przede wszystkim nie potrzebuje wagi:)
    Pozdrawiam:)
  • @Patryk.w., skoro tłuszcz ma 8,9kcal to w zaokragleniu liczymy 9 a nie 8, szkola podstawowa sie klania. Ogolnie bledow w obliczeniu nie ma, wystarczy od podanych weglowodanow ogolem odjac blonnik, ktory mimo ze zalicza sie do weglowodanow kalorii nie ma i juz wszystko sie zgadza.
  • Pani Izo, a jak wygląda skład i wartości dla papryki żółtej ?
  • aria1232 2014/08/20 10:11
    Pani Izabelo, śledzę Waszą strone praktycznie od początku jej istnienia. I chciałabym prosić o zważenie produktu, który nie pojawił się jeszcze niestety. :( Chodzi mi o kolaryczność papryki duszonej z małą ilością wody. Czy gotowana papryka wchłania wodę, przez co przy zważeniu jej po obróbce termicznej, jest cięższa(bo wchłoneła wodę), ale wartość kaloryczna się nie zmienia?
    Z góry dziekuję za wytłumaczenie tej kwestii, pozdrawiam
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/08/26 17:45
    @MalyKsiaze: Papryka żółta posiada bardzo zbliżoną wartość energetyczną i odżywczą - czyli z powiedzeniem można brać pod uwagę dane z czerwonej papryki :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/08/26 18:05
    @aria1232: Nie ma sensu zastanawiać się tak intensywnie nad tą kwestią. Ta sama papryka przed obróbką termiczną i po obróbce termicznej będzie dostarczać takiej samej ilości kcal. W przypadku witamin pod wpływem temperatury mogą one się w jakiejś części ulotnić - wszystko zależy od czasu i sposobu obróbki. Gdybyśmy chcieli wejść w większe szczegóły, to w przeliczeniu na 100 g, papryka po obróbce zmieniłaby w niewielkim stopniu wartość kcal, ale przy założeniu, że 100 g dostarcza zaledwie średnio 28 kcal - naprawdę, szkoda się nad tym zastanawiać.
  • Jutro będzie na obiad, zostało mi akurat pół, trochę mniejszej niż na zdjęciu + porcja obiadowa ryżu. Na chwilę obecną improwizuję: ryż, papryka, brokuły, zielona fasolka, może kukurydza + sos śmietanowo serowy z rozmarynem, czosnkiem i oregano; aż się głodna zrobiłam ;) A najlepsze, że wyjdzie z tego wieeelka miska żarcia, a wartość energetyczna raczej nie przekroczy 500 kcal ;)
  • Bardzo polecam powyżej wspomniany obiad, robi się kilka minut a jest pyszne :) Ja wczoraj zrobiłam coś podobnego, składniki na 1 porcję:
    * ok. 65 gram (suchego) ryżu
    * 1 mała marchew
    * ok. 1/3 średniej czerwonej papryki
    * 3-4 różyczki brokuła
    * 2,5-3 łyżki śmietany 18%
    * 1 plaster sera topionego
    * przyprawy: czosnek, oregano, bazylia, rozmaryn, szczypta soli

    Marchew obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do rondelka, podlewamy odrobiną wody i dusimy ok. 2-3 minuty, po tym czasie dorzucamy pokrojoną w drobne paseczki paprykę; jeśli mamy mrożone brokuły, dorzucamy też w tej chwili, jak są świeże, raczej 2 minuty później. Jak warzywa są "al dente", dodajemy śmietanę i przyprawy, mieszamy i dusimy na bardzo małym ogniu przez ok. 1-2 minuty. Potem łączymy z ugotowanym ryżem i dodajemy ser (ja dałam topiony, bo akurat taki miałam pod ręką ;) ) Mniej więcej wychodzi tak: waga obiadu 443 g, białko 9.9 g, tłuszcz 17,1 g, węgle 63,6 g, błonnik 5,2 g, kalorie 428. Następnym razem dodam trochę więcej sera, i może fasolę, wyjdzie bardziej sycące.
  • Właśnie Pani Izo mnie to trochę zastanawiało, dlaczego? Żółta jest taka "słodka", natomiast czerwona, a już napewno zielona bardziej "wytrawna"... Stąd moje podejrzenia o inne wartości odżywcze, zarówno dla ilości kcal jak i zawartości węglowodanów.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/08/01 10:17
    @MalyKsiaze: Zacytuję swoją odpowiedź, której udzieliłam pod ważeniem papryki pomarańczowej:
    "Papryka zielona jest najkrócej dojrzewającą papryką. Znajduje się w niej mniej węglowodanów, czyli w związku z tym będzie dostarczała mniej kcal od pozostałych papryk. Jest ona również najmniej słodka, wręcz lekko gorzkawa. Często wręcz wybierana najrzadziej spośród wszystkich kolorów. Osobiście również bardziej preferuję czerwoną paprykę, ale kupuję również tę ze względu na łączenie kolorów w przygotowywanym posiłku :)"
  • Słyszałam, że spożywając paprykę czerwoną do lub po posiłku sprawiamy, że metabolizm przyspiesz, bo w skórce papryki zawarte jest duużo błonnika. Czy to prawda? Jeśli tak, to jakieś produkty mają jeszcze takie właściwości?
  • Jako, że ciężko znaleźć bardziej obiektywne źródło informacji niż wikipedia wklejam co właśnie tam napisano na temat kalorii: Potoczne użycie kaloria znacznie odbiega od faktycznego znaczenia tej jednostki fizycznej. Mimo że używane jest słowo kaloria, to wartości kaloryczne produktów żywnościowych są podawane nie w kaloriach, ale w kilokaloriach, czyli tysiącach kalorii. Czasem kilokaloria nazywana jest \"dużą kalorią\" bądź pisana jest wielką literą (\"Kaloria\").

    Określenie ilości kalorii w produktach żywnościowych wyraża ilość energii, którą przeciętnie przyswaja ludzki organizm przy spożyciu takiego produktu. Taka żywnościowa energia jest później wykorzystywana do podtrzymania funkcji życiowych i aktywności.
    Wartość energetyczna składników pokarmowych:
    1 g białka to ok. 4 kcal
    1 g węglowodanów to ok. 4 kcal
    1 g tłuszczów to ok. 9 kcal
  • dla mnie ta strona jest super-pomocna i super wiarygodna
  • arcam ciekawscy 2016/09/05 16:52
    Dla mnie tez super strona :D

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę