Rzeżucha

Garść rzeżuchy waży 10 g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 32 kcal 3 kcal
Białko 2,6 g 0,3 g
Tłuszcz 0,7 g 0,1 g
Węglowodany 5,5 g 0,6 g
Błonnik 1,1 g 0,1 g

Rzeżucha kalorie w 100g: 32kcal

Zobacz więcej: garść 10g rzeżucha

Ostatnia aktualizacja: 2016.04.09

Ważenie dodano: 2016.03.27 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 37 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Uwielbiam! Tak myślałam, że to praktycznie nie ma kalorii :)
  • niedawno się zastanawiałam nad jej kalorycznością ;)
    super,że tak mało kalorii ;)
  • Jak zasadnicza większość warzyw i ziół jeśli nie wszystkie , jeśli nie wiem ile warzywo miało kalorii to go nie liczę do bilansu ,a zazwyczaj całkiem je olewam i nie liczę , ;)
  • wiosenne kanapki tylko z rzeżuchą :)
  • Można jeść na potęgę. :D
  • Chyba nigdy tego nie jadlam :O
  • Hura ! Właśnie kiedyś patrzyłam u Was za rzeżuchą i nie było, dziś patrze jeeeeeeest ! Dzięki wielkie ! :)
    pozdrawiam
  • Pyszna :)
  • wiosenna rzezuszka 22 2012/04/10 14:45
    lepiej coś pożyteczniejszego by państwo zważyli bo chyba praktycznie każdy wie ze "garść rzezuchy" prawie nie ma kcal :P pozdrawiam i czekam na dalsze ważenia :D
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/04/10 15:15
    @wiosenna rzezuszka: ważymy produkty, o które proszą nas użytkownicy. Mimo że dla Pani rzeżucha nie jest "pożytecznym" ważeniem, to kilkadziesiąt osób uznało, że warto, aby ten produkt znalazł się na stronie i wysłało do nas prośbę o jego zważenie.
    Słuchamy próśb użytkowników i jesteśmy otwarci na wszelkie propozycję usprawnień, jednak stwierdzenie "lepiej coś pożyteczniejszego by państwo zważyli" nic nie wnosi, gdyż dla każdego definicja "pożyteczności" może być inna. Ja osobiście uważam, że jest to ważenie ciekawe i na czasie a ilość próśb o zważenie i pozytywne komentarze tylko mnie w tym utwierdzają.
  • no, to idealna na poświąteczne odchudzanko ;) Dobrze, że mam tego duuużo, babcia zasiała xd I jest pyszna. Mam tylko pytanie, orientuje sie ktoś czy tym się nią najeść, czy jest tylko ozdobnikiem kanapek?
  • Rzeżucha to nieodłączny element świąt wielkanocnych :) Szamię ją jako dodatek do jajka posmarowanego chrzanem.
  • O matko! Wiedziałam! Tak dużo?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/10 21:30
    @wiosenna rzezuszka 22: do wypowiedzi Macieja dodam jeszcze coś od siebie: nie ważymy surowców / dań tylko po to, aby użytkownicy dowiedzieli się "ile kcal dostarcza ten, czy tamten produkt". Na temat każdego produktu znajdującego się na rynku, można porozmawiać bez względu na to, ile dostarcza kcal. Przykładem mogą być zagadnienia typu: wartość odżywcza, przepisy z wykorzystaniem danego surowca, zalety bądź wady danego produktu.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/10 21:38
    @UnhappyHippie: "orientuje sie ktoś czy tym się nią najeść, czy jest tylko ozdobnikiem kanapek?" Rzeżuchę traktuj jak różnego rodzaju kiełki. Ja wykorzystuję rzeżuchę w okresie świątecznym praktycznie do wszystkiego: do kanapek, sałatek, zamiast natki pietruszki do posypania gotowych dań obiadowych, do zimnych sosów. Słyszałam o koktajlach z dodatkiem rzeżuchy, ale sama póki co nie eksperymentowałam. Może ktoś z Was podzieli się sprawdzonym przepisem na taki koktajl ?
  • Widziałam niedawno na blogach kulinarnych pesto z rzeżuchy. Podejrzewam, że dobre:)
  • a mozecie okreslic jakos co ona przypomina w smaku? ;)
  • Troszeczkę jak kiełki. I jest ostra. Inaczej nie umiem określić :)
  • no właśnie, ostra, ja osobiście nie mogę jej zjeść bardzo dużo bo brzuch mnie boli, ale na kanapce jest cudowna. Trochę bym porównała tez smakiem do rzodkiewki, nie wiem czemu, ale to takie chyba sa właśnie ostre kiełki ;)
  • @Maciej, @wiosenna rzezuszka 22: moim zdaniem jest to pożyteczne warzenie ze wzgledów analitycznych- można porównać z większością zielska i przyrównać do np. garści świeżych ziół. ALE...na tym potralu niewiele osób myśli logicznie i prosi ozważenie łyżki dżemu truskawkowego firmy X bo ten jagodowy i to wdodatku firmy Y na pewno ma uinną masę w 1 łyżce i różnice są znaczne, Wiec spodziewajcie sie teraz próśb owszytsko co lekkie, zielone i bezkaloryczne, bo "a nóż świeży tymianek czy bazylia w garści waży tone wiec na pewno jest już tuczący.

    Pani Izabelo- nie mam nadzwyczajnych pomysłów, ale: chłodnik Litewski z rzeżuchą jest pycha! No ijajka nadziewane- wydłubuje żółtka i mieszam z majonezem i rzeżuchą i z powrotem wpycham do dziurki skąd żółtko wyjęłam;) Pyszne, ale...po wielkanocy mozna mieć dość jajek póki co!
  • @haruka: tarłam właśnie kapustę białą na tarce i odkryłam, że ma zapach (smrodek), jak rzeżucha, kiedy wschodzi. Całe mieszkanie objęte jest wtedy jej aromatem.
    Jej smak jest orzeźwiający i pikantny, jak chrzan, ale nie taki silny, raczej podobny do rzodkiewki. "Z wiekiem" traci i silny aromat i smak.
    Ja bardzo lubię, ale jadam nie wiedzieć czemu, tylko w okresie Wielkanocy :)
  • BaŁaMuTkA 2012/04/11 16:53
    a ja tam właśnie porównuję w smaku rzodkiewkę do kapusty....tej najbardziej aromatycznej części...tez sobie na kanapki i do sałatek sypię :))
  • Dzis w markecie była rzeżucha na wyprzedaży- opakowanie (mi wystarcza na kilka małych doniczek) za 70 gr! Szukajcie, bo jak nie teraz to kiedy?
  • Filemonkowa 2012/04/11 20:48
    Och, prosiłam, o to, dziękuję! :)
    Nie spodziewałam się bomby kalorycznej, ale nie pomyślałam, że to cudo ma aż tak malutko kcal, mi smakuje nie tylko na kanapkach, nawet w zupie sprawdza się świetnie! :3
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/11 21:47
    W dniu dzisiejszym sporządziłam pesto z rzeżuchy: http://www.ilewazy.pl/lyzka-pesto-z-rzezuchy. Przepis znajdziecie w pierwszym komentarzu. Mi oraz Maciejowi pesto bardzo smakowało. Zachęcam do wykonania.
  • rzeżucha ponoć poprawia apetyt. stąd moje pytanie, ile by jej trzeba zjeść aby zobaczć efekty? to samo tyczy się np kminku, który zapobiega wzgęciom albo innych ziół na poprawę trawienia, jak należy je stosować, by poczuć efekty. może jakiś wskazówki Pani Izabelo?
  • Pani Izabelo mam pytanie - czym dokłanie jest pesto, i czy można je uznać za zdrowe?
  • Hmm... skąd takie wartości odżywcze? Wydaje mi się, że te w/w dotyczą kiełków rzeżuchy, a nie zielonych listków. Jeśli chodzi o części zielone, przedstawione na zdjęciu, to chyba powinno być
    kcal 11/100
    węglowodany 1,3
    białko 2,3
    tłuszcz 0,1
    Dość często jem i rzeżuchę i kiełki i kiedyś rzuciała mi się w oczy właśnie ta różnica.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/27 22:30
    @Patra: przyznam szczerze, że bardzo mnie zaskoczyłaś swoją wiadomością. Czy naprawdę bierzesz pod uwagę ilość dostarczanych kcal z rzeżuchy w całodziennym bilansie ? Przede wszystkim nie rozumiem rozróżnienia na liście i kiełki w przypadku powyższej rzeżuchy. Wsadzone do ziemi nasiona kiełkują i to, co wyrośnie to można nazywać kiełkami rzeżuchy lub w uproszczeniu rzeżuchą.
    A kolejna kwestia - to nie wiemy, czy 100 g spożytej rzeżuchy dostarczy 10 czy 20 czy 30 kcal. Zależeć to będzie od wielu czynników. Ale w przypadku takiego surowca zastanawianie się nad tym nie jest dla mnie czymś normalnym. Przecież nawet gdybyś zjadła pół kilograma - 50 garści (oczywiście przesadzam, bo to raczej niemożliwe) rzeżuchy / dzień, to w dalszym ciągu nie miałoby sensu wliczanie jej w bilans.
  • Ale przecież nigdzie nie napisałam, że wliczam ją do dziennego bilansu energetycznego. Dla jasności- pewne rzeczy typu: rzeżucha,proszek do pieczenia, cynamon,kakao,imbir,koperek itp itd, które dorzucam do innych potraw w ilościach łyżeczka, dwie nigdy nie liczę. Traktuję je jako przyparawy i stosuję w zależności od tego, na co w danym dniu mam smaka. Gdybym zaczęła zliczać tak śladowe ilości dzień w dzień to chyba poszłabym się leczyć ;)
    A różne mojego typu dociekania i uwagi tutaj nie wynikają ani ze złośliwej krytyki, ani ze skrupulatnego liczenia każdego listka rzeżuchy, a raczej z ciekawości, aptekarskiej natury (dokładności) i tego, że zawodowo jestem trochę z dietetyką związana więc różne opracowania musiałam czytać i pewne rzeczy utkwiły mi w głowie mniej lub bardziej i po prostu... rzucają mi się w oczy. Stąd moje dociekania. Skoro jednak taki produkt się pojawił (i dobrze) to warto dociec jego poprawności, bo skąś się różne wersje wzięły.
  • A co do różnicy kiełki czy części zielone- tu różnica jest znaczna. I nie chodzi tylko o rzeżuchę. Nie można więc porównywać jednego do drugiego.

    W skrócie- kiełki mają w sobie to co najwartościowsze. Zjadane jeszcze z częścią zarenka, w którym zgromadzona jest dodatkowo substancja zapasowa, która ma być wykorzystana do rozwoju rośliny, póki sama nie będzie miała możliwości pobierania pokarmu z gleby. A natura raczej hojnie nas wszytskim obdarza, stąd w kiełkujących ziarnach występują zupełnie inne substancje i w innych ilościach niż w dojrzałej roślinie czy jej liściach itp.
  • Czy ktoś mógłby napisać, jak wychodować taką rzeżuchę w domu i o jakiej porze roku?
  • O!a, jaką podstawke albo płytką miseczkę wykładasz watą. Zelewasz wodą żeby była cała mokra i sypiesz nasinka. Codzienie trzeba podlać ale już nie tak mocno jak za pierwszym razem, najlepiej zraszaczem albo wode polać na rękę i ręką skropić rzeżuchę. Ja choduję ją cały rok, ważne żeby postawić na parapecie w oknie gdzie najczęściej jest słońce. Musi mieć dużo światła. Zimą mi wolniej rośnie, najlepiej wiosna-lato ale i tak wyrasta :)
  • troche lieterówek wpadło, wybacz ale mam nadzieje, że pomogłam :)
  • Dziękuję :)
  • Hehe ja właśnie znalazłam nasionka rzeżuchy na dnie szuflady, więc już niedługo będę mogła delektować się tą śliczną roślinką
  • O jacie...! Zapomniałam zasadzić na wiosnę i wielkanoc... Ale to nic, zasadzę dzisiaj.
    W rzeżuszce najbardziej wkurza mnie to:
    - wata trochę śmierdzi (jeszcze da się przeżyć)
    - nasiona nasypują się na siebie w trakcie sadzenia i później jak wyrosną zielone chaszcze to na listkach mają jeszcze łupy z nasion, i jak tu je wyczyścić taki drobny mak???
    Jednak dzisiaj zasadzę, taki zielony busz strasznie cieszy i wnosi życie, nawet jak deszcz <3 za oknem

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę