Kurki

Garść kurek (pieprzników jadalnych) waży 60 g.

  100g na zdjęciu (60 g)
Energia 32 kcal 19 kcal
Białko 1,5 g 0,9 g
Tłuszcz 0,5 g 0,3 g
Węglowodany 6,9 g 4,1 g
Błonnik 3,8 g 2,3 g

Kurki kalorie w 100g: 32kcal

Zobacz więcej: garść 60g kurka

Ostatnia aktualizacja: 2019.10.23

Ważenie dodano: 2009.11.05 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 15 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • karolina 2012/05/30 22:28
    Już od dawna poluję na te grzybki. Wie ktoś może, w jakim sklepie można je zakupić? Marzy mi się krem z kalafiora z kurkami.... :))
  • najlepiej to latem pojechać do lasu i nazbierać samemu- satysfakcja gwarantowana :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/06/05 21:02
    @karolina: na świeże kurki trzeba jeszcze trochę poczekać. Natomiast poza sezonem z własnego doświadczenia polecam kurki mrożone. Znajdziesz je praktycznie w każdym większym markecie. W niektórych nawet proponują od różnych producentów i o różnych gramaturach.
  • Już zaczęłam zauważać świeże kurki :) Jak znajdę dziś w sklepie to zrobię sobie zupę-krem :)
  • ona_najedzona 2012/10/06 07:39
    Kurki na maśle! Pycha :)
  • polędwiczki z kurkami z mascarpone, pychotka!
    http://www.akademiazz.com.pl/blog/52-wartosci-odzywcze-grzybow
  • fajna strona, ale byłoby idealnie i częściej bym na nią zaglądała, gdybyście dodali indeks glikemiczny! baardzo przydatne by to było, szczególnie dla cukrzyków i ludzi z insulinoopornością
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2016/12/05 13:00
    @gadu Na ten moment nie planujemy wprowadzenia indeksu glikemicznego. Niestety polskie bazy danych i większość producentów żywności nie udostępniają wartości indeksu glikemicznego.
    Dość obszerny wykaz zarówno indeksu jak i ładunku glikemicznego znajdziesz tu:
    http://ajcn.nutrition.org/content/76/1/5.full.pdf
  • W tym roku w moich okolicach bieda z kurkami, ja nie znalazłam ani jednej, kolega z pracy -grzybiarz- też mówi że bardzo mało. Moja śp. Babcia robiła zupę z kurek, kozaków, maślaków, z ziemniakami i śmietaną, to była jedna z nielicznych, obok pomidorówki, zup jakie mi smakowały za dzieciaka ;)
  • Tvk_91
    Bardzo smakowita jest zupa twojej śp. Babci , Też nadal ją robisz kontynuując rodzinną kulinarną tradycję ? . U nas najczęściej robimy zupy z prawdziwków zabielane śmietaną , zupy niezabielane warzywne z pieczarkami i podgrzybkami , ramen z shitake, boczniakami i mun . Ze świeżo zebranych grzybów obowiązkowo trzy obiady z różnorakich zebranych grzybów w postaci dania gulaszu z tłuczonymi ziemniakami :-) .
  • @Ijon
    Babcinej zupy nie przygotowywałam samodzielnie, bo niestety nie mam z czego. Jak w końcu trafię kurki u mnie w lesie to spróbuję, recepturę mniej więcej pamiętam, i przyprawy.
    U mnie w zupach to najczęściej pieczarki albo mun, w wielowarzywnych kompozycjach z makaronem albo ryżem.

    Kurki mrożone mega drogie, a ja mimo wszystko wolę samodzielnie nazbierane, jakoś tak bardziej mi smakują ;)
  • Z kurkami jest ten problem iż naprawdę trzeba mieć szczęście by konkretną ilość uzbierać , proponuję tobie bo po twoich wpisach widzę żeś grzybiara , to słowo trochę dziwnie brzmi :-) wiem , przygodę kulinarną kontynuować z boczniakami które są bardzo smakowite z ziemniakami z dodatkiem śmietany , jeszcze pamiętaj o shitake , grzyb nie dojść że smaczny to o bardzo dużych właściwościach prozdrowotnych , bardzo ceniony na dalekim wschodzie .
  • Tvk_91
    Szybciej trafisz na papierzaka niż na kurki , Nie zwlekaj , udaj się na targ kiedy będzie wysyp i kup kurki . Ja najczęściej dokupuję w Poznaniu na rynkach jeżyckim i na świcie na Grunwaldzie właśnie kurki i prawdziwki :-) .
  • @Ijon
    Na kurki trzeba mieć miejscówkę wtedy i kilo na raz się uzbiera ;) Jak lata temu chodziłam na grzyby z dziadkiem w okolice Częstochowy, on miał swoje ulubione miejscówki, i tam prawie zawsze był wysyp kurek, zbieraliśmy po kilkadziesiąt w jednym miejscu. Ja na swoich terenach jeszcze nie trafiłam, kolega grzybiarz z pracy też potwierdza, ze ostatnio z kurkami kiepsko.
    Kurki bardzo rzadki robaczywieją, więc może się skuszę na kupione; generalnie nie ufam sklepowym grzybom leśnym, kupię kilo a połowa okaże się do wyrzucenia...
  • Boczniaków nie miałam okazji próbować, jak również opieniek; ostatnio odkrywam w sobie coraz większe zamiłowanie do grzybów, więc pewnie niedługo się skuszę i kupię, na kolejne sezony może zacznę sama zbierać ;)

    Papierzaki - w moich okolicach mówi się na to "papiurzok" ;) Staram się wybierać na grzybobranie raczej odludne miejsca, więc na szczęście dość rzadko trafiam ;)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę