Brokuł

Jeden brokuł waży 500g.

  100g na zdjęciu (500 g)
Energia 27 kcal 135 kcal
Białko 3,0 g 15,0 g
Tłuszcz 0,4 g 2,0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 0,3 g
Węglowodany 5,2 g 26,0 g
Cukry proste 0,4 g 2,0 g
Błonnik 2,5 g 12,5 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Brokuł kalorie w 100g: 27kcal

Zobacz więcej: brokuł brokuły

Ostatnia aktualizacja: 2016.10.20

Ważenie dodano: 2009.09.21 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 70 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • kikikikikiki 2010/08/09 11:41
    ła, ale malutko kcal :)
  • Mała Mi 2010/11/05 23:24
    brokuły - podstawa mojego żywienia ;)
  • Tajemnica 2010/11/07 09:17
    Ile waży brokuły smażone w głębokim oleju w panierce (jajko , bułka tarta )
  • Tajemnica 2010/11/07 09:18
    Tzn ile ma kalorii ?
  • brokul w panierce no to trzeba policzyc ile ma kcal brokul a ile taka panierka .. to tak na moje oko hmm brokul 135. panierka 325, razem - 460kcal.
    pamiętajmy że jedzenie w panierce podwają a nawet po traja liczbę kcalorycznosci naszych potraw, ponieważ strasznie jajko z bułką tartą chłonią tłuszcz.
  • Agnieszka 2011/02/13 23:24
    pytanko - 500g to jest cały jak na rysunku czy tylko część jadalna waży 500g ?
  • Karolina 2011/02/14 02:05
    500g to jest cały brokuł jak na zdjęciu i jest to w całości część jadalna.
    co tu miałoby być niejadalne? może ze 2 listki, które ważą razem 1g albo i nie.
  • Karolina, niektórzy nie jedzą 'nogi' brokuła tylko same różyczki ;) Też kiedyś tak robiłam do momentu, w którym spróbowałam i... doszłam do wniosku, że noga jest o wiele smaczniejsza! ;D Od tej pory różyczki zawsze robię na parze, a nogę wcinam na surowo jak marchewę! xD
  • Agnieszka 2011/02/14 08:46
    haha noo właśnie ja zajadam tylko różyczki :)
    ale będę musiała spróbować "nogę" - może zasmakuje ;]
  • Agnieszka, koniecznie! Super smakuje lekko podgotowana na parze z ziołami, albo pocięta na 0.5 cm plasterki i smażona na oliwie z czosnkiem, albo, jak już wspomniałam na surowo. Super również smakuje starta na grubych oczkach w sałatce z burakiem ;)) Rozmarzyłam się ;)
  • Agnieszka 2011/02/14 11:06
    to lecę po świeży brokuł bo zamroziłam same różyczki ;p
    a obierasz go czy tylko płuczesz przed gotowaniem lub smażeniem?
  • czasem ta "noga" ma taką twardą skórkę,że trzeba obierać,bo nie dasz rady pogryźć
  • uwielbiam brokuly razem z ta nogs :D tylko szkoda, ze tak smierdza jak sie gotuja :/
  • Karolina 2011/02/27 00:47
    Ja nie wiem czego niektórzy nie jedzą, a mówię tylko, że nic przedstawionego na tej fotografii nie jest niejadalne, czyli całe warzywo ze zdjęcia to część jadalna, który waży 500g.
    Osobiście też zjadam ze smakiem jak to piszecie 'nogę' :)
  • w leclarcu sprzedaja takie mrozonki - purree brokułowe (jest tez opcja marchewkowa), jedno opakowanie ma kilogram i 20kcal w 100 g, czyli calosc = 200g. Wczoraj zorbilam je sobie z pokruszona polowa kostki chudego twarogu (125g - 125kcal) i dodalam nieco kefiru 0%. Wszyszla cala micha kolo 1200g i nieco ponad 350kcal!! czyli mega lightowe jedzonko ;) Co prawda ja zjadlam cala naraz, ale dla "normalnej" osoby starczyloby na 3 porcje spokojnie, wiec polecam :)
  • Nie wiedziałam, że brokuł ma tyle białka:)) super!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/02 19:45
    @meggi: dużo białka? Chodzi Ci o całego brokuła? Mimo wszystko nie jest to "imponująca" ilość. Poza tym jest to białko niepełnowartościowe. Racjonalnie patrząc, taka ilość na jedno posiedzenie, to zbyt duża porcja. Znacznie lepiej będzie, gdy użyjemy kilka różyczek brokuła + produkt białkowy + produkt skrobiowy :)
  • aj dla mnie to wlasnie jest porcja na jedno posiedzenie :| a czemu to za duzo? tzn ogolnie tyle warzyw to za duzo, czy akurat chodzi o to, ze brokul ma za duzo blonnika?
  • ulubiony zestaw: makaron z jajkiem, szynka i brokułem
  • a ja nie umiem ugotowac brokula. powaznie! o ile lekko rozgotowany kalafior mi nie przeszkadza, tak nawet odrobine rozgotowany brokul juz bardzo. A chociaz ustawiam zegarki, za kazdym razem okazuje sie, ze moje warzywa potrzebuja innego czasu gotowania.
    i nogi tez nie jadam. w sumie nie wiem, czemu, nigdy sie u mnie tego nie wykorzystywalo, same rozyczki :)
  • @Izoch: A próbowałaś ugotować go na parze? Ja też kiedyś nie umiałam ugotować brokuła w wodzie, dlatego zaczęłam robić to na parze. Łatwiej sprawdzić, czy już dobry, nie traci koloru i smaku. Spróbuj! :)
  • @AlaRy: A wiesz, ze nie probowalam? Jakos sie uparlam na gotowanie w wodzie ;D Musze sprobowac, dzieki za podpowiedz :D
  • A sałatkę z surowego brokuła próbowałyście? Brokuł dzielimy na cząstki, dodajemy szynke konserwową w kosteczkę pokrojoną, 1/2 opak ziaren słonecznika i zalewamy to sosem z: octu winnego (1/2szkl), 2 łyzek cukru, pieprzu, trochę wody
  • Możesz tez zjeść na surowo ;)
  • ile gotujecie w wodzie brokuła? ;d
  • do wrzątku i zależy-ok 15 min jeśli noga nie jest zbyt twarda i gruba powinno być Ok :)
  • dziękuję bardzo ; )
  • Długo...
    Ja od zagotowania max 5 minut. Jest już dobry, ale jednocześnie jędrny i kształtny
  • Tez nigdy dłużej niż 5min nie gotuje :O potem już ciapa sie robi moim zdaniem, ale oczywiście zależy kto co lubi ;)
  • No to mnie zaszokowałyście- co prawda nie sprawdziałam z zegarkiem w ręku nigdy, bo każda sztuka jest inna, ale na pewno zdecydowanie dłużej niż 5 min.
    Z resztą -Internet jest skarbnicą wiedzy!
    Proszę bardzo,. dla wszytskich

    http://www.tipy.pl/artykul_1501,jak-gotowac-brokuly.html
  • W tym artykule obierają gałązki ze skórki. Ja zawsze tylko ciełam i gotowałam. Trzeba to obierać? Przecież chyba można to spokojnie zjeść.
  • podejrzewam że kwestia podobna jak przy cukinii czy bakłażanie. Ja zjadam skórke, ale pewnie połowa osób tutaj-obiera.
  • pragnę tylko zauważyć, że brokuły są teraz mega tanie ;) korzystajcie! smakują super w połączeniu z olejem sezamowym.
  • exiables 2013/01/29 21:30
    uwielbiam, gotowany sam, bez niczego mogę wcinać:)
    a dzisiaj jadłam zupę krem właśnie z brokuła posypaną pestkami dyni, mniam, na prawdę taki obiad to super pomysł i najeść się można:) nie obyło się bez dokładki ;p
  • mam pytanie ile bd miał kalori brokuł ok 100g smażony wraz z kurczakiem(dokładnie podudzie/pałka) na oliwie?
  • Zupa krem z brokuła z marchewką.... MNIAM :)
  • Bezbarwna 2013/05/20 20:20
    w takim razie ile maja kalorii same rozyczki z tego brokuła ?
  • Anabelle 2013/06/28 17:18
    Wie ktoś może ile mniej więcej, tak orientacyjnie, kosztuje taki jeden brokuł? :) Z góry dziękuję za pomoc :)
  • wczoraj kupowałam na targu po 2,5 zł za sztukę ;)
  • Anabelle 2013/06/28 23:10
    Oo, dzięki :)
  • Sałatkowa 2013/10/17 15:45
    Ja mam przepis na super sałatę z brokułem ^^
    -pół brokuła
    -3 łyżki jogurtu
    -czosnku do smaku (ja dałam 1 ząbek)
    -pieprz
    -łyżka nasion słonecznika

    Gotujemy brokuł podzielony na kawałeczki (nie za małe). W misce mieszamy jogurt z pieprzem i czosnkiem. Podprażamy na suchej patelni słonecznik.
    Wszystko razem dajemy na talerz :)
    Proste, smaczne i efektowne
    Możemy dodać do jogurtu trochę pokruszonej fety czy parmezanu
    smacznego!
  • PawelSlon 2013/12/31 16:45
    Witam,
    Wartość węglowodanów 5,2g/100g to wszystkich? rozumiem, że od 5,2g odejmujemy 2,5g(błonnik) i otrzymujemy 2,7g/100g węglowodanów przyswajalnych?

    ps.Cudowna strona:)

    Pozdrawiam
  • Wczoraj trafiłam na przecenę w sklepie, i udało mi się zakupić cztery brokuły za 4 złote. Część różyczek wyląduje w sałatce z fetą i kukurydzą, z łodyg zrobiłam sos do makaronu (pyszny jest!), a reszta czeka w lodówce na swoją kolej ;)
    Brokuły są genialne, nawet zapach przy gotowaniu mi nie przeszkadza ;)
  • @Tvk_91 może się podzielisz przepisem na ten sos? Brzmi ciekawie :D
  • @pastelova,
    Taki "sos" jest banalny do wykonania. Można użyć każdą część brokuła, ja robię akurat z łodygi, bo nie mam jej do czego wykorzystać i szkoda mi wyrzucić.
    Łodygę trzeba obrać z włókien, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na wrzątek i pogotować jakieś 2-3 minuty, aż zmięknie. Następnie przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę (ja dorzucam jeszcze garść różyczek, nadają bardziej zielonego koloru i fajnie wyglądają, takie ciemnozielone kropeczki). Gotową masę przełożyć do garnuszka, rozcieńczyć wodą żeby miało konsystencję sosu, porządnie doprawić (ja daję trochę soli, czosnek, pieprz i oregano), zabielić łyżką śmietany ( z jogurtem też powinno wyjść dobre). Chwilę podgotować na małym ogniu cały czas mieszajac, i gotowe ;)
    Najlepiej zrobić sos dzień wcześniej, jak postoi w lodówce, nabiera bardziej wyrazistego smaku. Można też dodać trochę kurkumy, w smaku jej nie czuć, a sos ma aż jadowity, limonkowo-żółty kolor ;)
  • Mam pytanie ile kalorii ma sama noga brokuła?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/04/07 18:18
    @Nevha: Z pewnością wartość energetyczna będzie zbliżona do tej podanej powyżej.
  • Robiłam dziś brokuła we wspomnianym sosie jogurtowo-czosnkowym . Żeby smakowało musiałam wsypać całkiem pokaźną ilość soli....
  • @Izabela czy wartości twardszch i miękkszch ( górnych) cześci różnią się wartościami?
  • Shinigami
    Pisz bardziej miękkich nie miękkszych . Dla kobiet i mężczyzn to co twardsze jest bardziej wartościowe ;-) .
  • @ljon jeju jaki wstd ;_; ale dzięki za poprawienie i odpowiedź ;)
    a wiesz może dlaczego?
    A co do tardszych części to są moim zdaniem smaczniejsze, lubię sobie pochrupać :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/19 06:58
    @shinigami: Wartości / 100 g wg USDA:

    Brokuł surowy
    Woda: 89.30 g
    E: 34 kcal
    B: 2.82 g
    T: 0.37 g
    W: 6.64 g
    Cukry: 1.70 g
    Błonnik: 2.6 g

    Łodygi brokuła
    Woda: 90.69 g
    E: 28 kcal
    B: 2.98 g
    T: 0.35
    W: 5.24 g
    Cukry: brak danych
    Błonnik: brak danych

    Liście brokuła
    Woda: 90.69 g
    E: 28 kcal
    B: 2.98 g
    T: 0.35
    W: 5.24 g
    Cukry: 1.48 g
    Błonnik: 2.3 g
  • wniosek łodyga ma poprostu wiecej błonnika niż liście, i nie ma cukru :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/19 09:29
    @MalyKsiaze: Dla łodygi nie było podanych wartości błonnika i cukrów, stąd dopisałam przed momentem przy tych składnikach: "brak danych".
  • @cuckoo "Robiłam dziś brokuła we wspomnianym sosie jogurtowo-czosnkowym . Żeby smakowało musiałam wsypać całkiem pokaźną ilość soli.... "
    Sos brokułowy trzeba porządnie doprawić; ja używam mało soli, dodaję przede wszystkim dużo czosnku. Ale też zależy, z jakiej części brokuła się robi, bo różyczki są bardziej aromatyczne niż łodyga. Ostatnio robiłam makaron penne z sosem brokułowo-serowym robionym na bazie mrożonki (głównie różyczki) i wystarczyło tylko troche przypraw
  • Czosnku nie żałowałam. Sera nie dawałam. Może po prostu jogurt był za zimny.
  • Na innych stronach, brokuł ma 41 kcal. Według wyliczenia 3*4+0,4*9+5,2*4+2,5*2 też wychodzi 41,4 kcal.
    Według jakiego przelicznika wyliczana jest wartość kcal?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/02/01 07:13
    @GT:
    Wartości zostały wpisane w 2010 roku i pochodzą z następującego źródła:
    Tabele składu i wartości odżywczych żywności.
    Kunachowicz Hanna, Nadolna Irena, Przygoda Beata, Iwanow Krystyna;
    Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa 2005

    Według obecnych zaleceń odnoszących się do obliczania danych, wartość energetyczna wynosi 31 kcal / 100 g.
    Obliczenia wyglądają następująco:
    Od węglowodanów ogółem, czyli 5,2 g odejmujemy błonnik - 2,5 g. Otrzymujemy wynik 2,7 g. 2,7 g * 4 kcal = 10,8 kcal. Białko 3 g * 4 kcal = 12 kcal; Tłuszcz 0,4 g * 9 kcal = 3,6 kcal. Błonnik 2,5 * 2 kcal = 5 kcal Suma = 31,4 kcal czyli po zaokrągleniu 31 kcal.

    W powyższym ważeniu dane nie zostały jeszcze zmienione. Będziemy czynić to sukcesywnie do surowców / produktów u których zachodzi taka potrzeba.
  • wegeniusz 2016/06/19 09:30
    @Izabela czy mógłbym prosić o źródło, które potwierdza, że brokuł nie posiada białka pełnowartościowego? Szukałem w internecie, ale wszędzie natrafiam na informację, że posiada wszystkie 9 aminokwasów.
  • Zwracam się z prośbą do administratora - proszę poprawcie nazwę tego produktu. Nie ma czegoś takiego jak brokuł, są brokuły.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/10/14 17:42
    @misuse2: Po przeczytaniu Twojego komentarza poszperałam w internecie i znalazłam takie wyjaśnienie: http://www.kul.pl/brokul-czy-brokuly,art_26367.html
    Cytuję część odpowiedzi bez przytaczania odmiany przez przypadki:
    "Brokuł to rzeczownik rodzaju męskiego, który odmienia się w obu liczbach, przy czym w użyciu zdecydowanie częsciej występują formy liczby mnogiej. Odmiana tego wyrazu jest następująca..."
  • ciekawe ile waży bez nogi :D
  • MałyKsiążę
    Toć to i z nogą waży nic :-) .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/10/18 07:44
    @MalyKsiaze: To zależy od tego, w którym miejscu zostałaby ta noga ucięta ;)
  • Króliczę 2016/10/18 21:48
    @Izabela:
    Bez nogi, czyli odciąć różyczki, a nogie wyrzucić precz, gdzie płacz i zgrzytanie zębów ;)
  • @Króliczę " a nogie wyrzucić precz, gdzie płacz i zgrzytanie zębów"
    a nogę podrzucić do mnie, wykombinuję coś na obiad ;)
  • CzarnaMamba 2016/10/19 13:42
    Ja zawsze jadłam z panierką, tak samo kalafiora i fasolkę. Ale od jakiegoś czasu jem bez i pychota a w głowie nie mam wyrzutów sumienia jeśli chodzi o kalorie.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/10/20 07:10
    @CzarnaMamba: Zamiast panierki polecam nasiona - np. słonecznika lub dyni albo orzeszki piniowe (można uprażyć na suchej patelni). Poza smakiem wzbogacą warzywo w wartościowe składniki.
  • To prawda, ja uwielbiam brokuły ze słonecznikiem. A jeszcze z fetą do tego, to już w ogóle niebo ;)
  • Nigdy nie jadłam brokuła w panierce ;)
    Używam go najczęściej gotowanego al dente do sałatek, do dań tzw. jednogarnkowych, albo zmiksowany jako sos do makaronu lub ryżu. Czasem przygotowuję na obiad coś smażonego w panierce (tofu albo rybka), i wtedy brokuł lub kalafior bardzo fajnie pasuje.

    Z sałatek najczęściej przyrządzam: brokuł + fasola/kukurydza + feta/pleśniowy + słonecznik/migdały/pestki dyni, i do tego pieprz, czosnek i suszone zioła. Czasem wymieniam na kalafior, ale z brokułem chyba bardziej mi smakują

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę