Fenkuł-koper włoski

Fenkuł - koper włoski waży 500 g. Po usunięciu części niejadalnych waży 350 g.

  100g na zdjęciu (500 g)
Energia 31 kcal 155 kcal
Białko 1,2 g 6,0 g
Tłuszcz 0,2 g 1,0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 0,5 g
Węglowodany 7,3 g 36,5 g
Cukry proste 3,9 g 19,7 g
Błonnik 3,1 g 15,5 g
Sól 0,1 g 0,7 g

Fenkuł-koper włoski kalorie w 100g: 31kcal

Zobacz więcej: sztuka 500g włoski fenkuł koper

Ostatnia aktualizacja: 2018.10.26

Ważenie dodano: 2012.02.29 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 31 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • 15.5g błonnika :o nieźle, nie jadłam nigdy.
  • A w jaki sposób można to jeść? ;)
  • co to wogole jest? Nigdy sie nie spotkałam kopru w takiej postaci ;P
  • Słodki, soczysty - generalnie przed zrobieniem z niego czegokolwiek prócz zupy zazwyczaj powinno się odcisnąć sok, inaczej go puści podczas obróbki :)
  • @ruda: fenkuł ma intensywny anyżowy smak, który nie każdemu odpowiada. Ja bardzo lubię, ale nie na co dzień. Polecam przepisy:
    http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/koper_wloski/przepisy.html
  • Anyzowy faktycznie, ale słodki nie jest :P w każdym razie smaczny ;)
  • fajne, fajne, i nie kaloryczne ;D
  • jest pyszny na surowo pokrojony w plasterki
  • mariszszka 2012/03/01 16:09
    ja toleruję tylko jako przyprawę, świetny do kuchni północnoafrykańskiej i zachodnioazjatyckiej! choć powinien raczej podkreślać smak potrawy i innych przypraw, nie lubię gdy dominuje.
  • słyszałam, że nie można powiedzieć, że się czegoś nie lubi, jeśli nie spróbowało się danej rzeczy przynajmniej 3 razy. Niestety, fenkuł jest nr 1 na mojej liście rzeczy najbardziej nielubianych.
    Uwielbiam smakować nowych, zdrowych rzeczy, szkoda, że akurat ta nie przypadła mi do gustu, bo błonnika ma naprawdę sporo :)
  • a cóż to za dziwactwo! :D nie no, nigdy jeszcze nie widziałam tego czegoś w sklepie
  • widziałam wiele przepisów, w których występował fenkuł i nawet jeśli mam ochotę na wypróbowanie - ewentualnie koszty mnie odstraszają ;o
  • 1 sztuka na wagę to koszt niewiele ponad złotówkę
  • <3
  • @beata: w jakim sklepie?
  • serio :O?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/03/02 13:34
    Ja kupowałam w Makro. Za 2 sztuki ważące w sumie około 1 kg zapłaciłam 7,50.
  • carrefour :) 10 z hakiem za kilogram - ale jedna sztuka wyjdzie około 1/2 zeta zależnie od rozmiaru :)
    naprawdę polecam do pochrupania
  • @beata: dzięki :) Jednak takie malutkie... myślałam, że taki jak Izabela prezentuje za 1 zł kupujesz ;)
    @Izabela: te w Makro są zwykle bardzo dobrej jakości (co widać na zdjęciu), cena też dość rozsądna za kilogram smacznego warzywa w zimie :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/03/02 15:34
    @Dorota: "cena też dość rozsądna za kilogram smacznego warzywa w zimie" przyznam szczerze, że dopiero po raz pierwszy go kupiłam z racji próśb o zważenie. W weekend planuję sporządzić z jego udziałem jakieś danie, ale oglądając różne przepisy, sama nie wiem który w końcu wybrać ...
  • @Izabela: na początek wykorzystajcie fenkuł w jakiejś surówce, jego anyżowy aromat jest wtedy lekki i orzeźwiający. Po podgrzaniu wydaje się słodszy i bardziej anyżowy. Dwie sztuki to, co najmniej dwie możliwości...
    Ja lubię obie wersje, ale dzieci nie tkną karmelizowanego, czy ugotowanego w jakiejkolwiek innej formie :)
    Smaka mi narobiłaś... zaraz jadę do Makro i wypróbuję to połączenie z pomarańczą - http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/zabnica/z_pomaranczami/przepis.html
  • kilka razy robiłam surówkę z fenkułu do obiadu, smakował mi, ale bez rewelacji. natomiast pasta con sarde wg przepisu Jamiego Olivera właśnie z dodatkiem kopru włoskiego jest prze-ge-nial-na! co prawda fenkuł nie gra w tym daniu głównych skrzypiec, ale nie jest też przytłoczony przez inne smaki - wszystko doskonale się uzupełnia. dla osób, które nie posiadają "Włoskiej wyprawy Jamiego" podaję link do bloga, na którym podany jest przepis: http://skawola.blogspot.com/2011/02/pasta-con-sarde.html
    połączenie fenkułu, sardynek i rodzynek może na pierwszy rzut oka wydać się dziwne, ale jeśli ktoś nie boi się eksperymentów i lubi odważne połączenia, to polecam spróbować pasta con sarde. (i koniecznie nie pomijajcie białego wina! z kolei orzeszki piniowe z powodzeniem zastąpiłam płatkami migdałowymi) ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/03/05 08:10
    Dziękuję Wam za linki do przepisów z wykorzystaniem fenkułu. Być może kiedyś skorzystam. Wczoraj z fenkułem sporządziłam takie oto danie: http://www.ilewazy.pl/porcja-zapiekanki-z-makaronem-kurczakiem-i-fenkulem. Polecam. Smaczne (chociaż nie prezentuje się najlepiej, ale można dodać jakiś składnik, który wzmocni wizualizację :))
    @Dorota: "na początek wykorzystajcie fenkuł w jakiejś surówce, jego anyżowy aromat jest wtedy lekki i orzeźwiający." Dzisiaj będę robić taką prostą, aczkolwiek podobno bardzo smaczną surówkę z kopru i pomarańczy + sos. Już jestem ciekawa, jak będzie smakować :)
    "Smaka mi narobiłaś… zaraz jadę do Makro i wypróbuję to połączenie z pomarańczą – http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/zabnica/z_pomaranczami/przepis.html"
    I jak smakowało to połączenie ? Lubię nowości, zaskoczyłaś mnie tą żabnicą, ale z zakupieniem jej w Koszalinie pewnie będzie ciężko ... Chyba, że przy następnych zakupach w Makro podpytam się osoby obsługującej stoisko z rybami. Być może mają tę rybę w stałej ofercie, a ja nie zwracałam na nią uwagi. Cena też oryginalna - około 120 zł / kg (źródło - internet). Czy miałaś okazję konsumować już tą rybę i w jakim połączeniu oprócz powyższego ?
  • @Izabela: Cena żabnicy jest faktycznie oryginalna, a w Makro, o ile się nie mylę, jeszcze wyższa. Widziałąm tę rybę u nich, ale nie wiem, czy jest w stałej ofercie.
    Tym razem robiłam tylko sałatkę z pomarańczą (bardzo smaczna!), ale zwykle wykorzystuję do tego przepisu halubuta albo turbota. Obie ryby mają delikatne, białe mięso i świetnie się sprawdzają. Polecam :)
  • [komentarz usunięty - powód: promowanie szkodliwych wzorców odżywiania w polu URL komentarza. Maciej]
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/03/07 13:00
    Wykorzystałam dziś drugą bulwę kopru włoskiego. Sporządziłam sałatkę z fenkułu, pomarańczy i innych smakowitych dodatków. Na podstawie różniastych przepisów, stworzyłam swój. Sałatka według mnie, jest przepyszna. Gorąco zachęcam do jej wypróbowania.

    Składniki:
    • koper włoski 1 sztuka
    • pomarańcze 2 sztuki średniej wielkości
    • orzeszki piniowe 3 łyżki (jeżeli takich nie posiadamy, można użyć każdych innych orzechów bądź migdałów)
    • rukola dowolna ilość
    • ocet balsamiczny (jeżeli ktoś nie toleruje, to może wykorzystać świeżo wyciśnięty sok z cytryny)
    • olej lniany (można wykorzystać inny olej lub oliwę z oliwek)

    Sposób przyrządzania:

    • bulwę kopru włoskiego myjemy, usuwamy łodygi i jeżeli istnieje taka potrzeba zewnętrzne liście. Kroimy na pół, a następnie w cieniutkie plasterki
    • z jednej połówki pomarańczy wyciskamy sok, a pozostałe obieramy,kroimy w cieniutkie plasterki
    • w misce łączymy ze sobą wszystkie składniki, dokładnie mieszamy, posypujemy orzeszkami.
    Sałatka z fenkułem
  • Pani Izabelo, świetna surówka! Ja dzisiaj będę robić wersję dużo prostszą - koper ze świeżo startą skórką pomarańczową i sosem z soku pomarańczowego, cytrynowego i oliwy z oliwek. Do tego świeżo mielony pieprz... Uwielbiam takie połączenie :)
  • Nie wiem jak smakuje taka bulwa, ale właśnie piję herbatkę z nasion kopru włoskiego i jest genialna :)
  • Hehe tydzień myślałam nad tym, co mi ten smak przypomina, i dziś mnie olśniło, że to przecież lukrecja ;)
    Kupiłam fenkuł, macie jakieś pomysły na sałatkę? Mile widzane przepisy nie-owocowe, na ostro. Mam do dyspozycji marchewkę, kukurydzę, seler, dwa gatunki fasoli, pomidory. Nie wiem, z czym połączyć :)
  • Zrobiłam z kapustą pekińską, kukurydzą, czosnkiem i oliwą; wyszło bardzo smaczne, ale fenkuł trochę się gubi, jest za mało wyczuwalny. W takim zestawie lepiej pasuje seler naciowy
  • Jako że nie znoszę smaku anyż to i to warzywo omijam szerokim łukiem .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę