Bułka tarta

Łyżka bułki tartej waży 8g.

  100g na zdjęciu (8 g)
Energia 347 kcal 28 kcal
Białko 9,7 g 0,8 g
Tłuszcz 1,9 g 0,2 g
Węglowodany 77,6 g 6,2 g
Błonnik 6,1 g 0,5 g

Bułka tarta kalorie w 100g: 347kcal

Zobacz więcej: łyżka 8g bułka bułka tarta

Ostatnia aktualizacja: 2016.10.10

Ważenie dodano: 2009.09.22 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 15 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • anonim :> 2011/06/16 12:35
    do czego można ją dodać? oprócz jako panierkę albo do zasmażki?
  • Mirabelka 2011/09/14 16:13
    @anonim - Do zagęszczenia mięsa mielonego przy robieniu kotletów, pulpetów, klopsików... :)
  • basza1977 2011/10/28 17:11
    ja nie używam białej bułki. Robię swoją, z bułki zwykłej grahamki. Kupuję taką bułkę, suszę i całkiem uschniętą mielę lub trę na tarce, na okrągłych oczkach. Panieruję ryby lub drób. Trzymam ją w torebce papierowej. Polecam : )
  • a mam takie pytanie odnośnie bułki np.pszennej..czy jeżeli się ja ususzy i zetrze to kaloryczność pozostanie bez zmian ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/12 09:10
    @domka: myślę, że będzie zbliżona - nie przejmować się takimi sprawami ! Ps. zamiast bułki pszennej lepiej jako panierkę czy zagęszczacz np. do kotletów, pulpetów użyć zarodków i otrębów :)
  • Ja mam pytanie odnosnie podanych miar.... czy sa one podawane w lyzeczkach czy lyzkach stolowych?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/01/17 08:31
    @kinia: Jeśli piszemy łyżka to zawsze jest stołowa, a łyżeczka to zawsze taka do herbaty (jesteśmy w tym 100 % konsekwentni od samego początku istnienia portalu).
  • A ja mam takie pytanie. Jeśli zrobiłabym domową bułkę tartą ale z bagietki albo z bułki prażyki, (gdzie kaloryczność w 100 g jest ok. 220 kcal to taka moja bułka tarta będzie miała też tyle czy te 360?) Pozdrawiam
  • @Simia: Będzie miała tyle samo co bułka, z której ją zrobisz; przecież to jest wciąż ten sam produkt tylko zmielony, a to nie wpływa w żaden sposób na kaloryczność.
  • Dziękuję za odpowiedź
    :)
  • Niezupełnie... Do pieczywa, w trakcie jego przygotowywania, dodaje się wodę (i to niemało). Wartości kaloryczne chleba i bułek dotyczą pieczywa świeżego, a więc zawierającego wodę. Bułka tarta powstaje z bułek wysuszonych, więc udział wody w produkcie spada, a tym samym kaloryczność (w odniesieniu do wagi produktu) rośnie. Lepiej przyjąć, że bułka tarta z bagietki też ma ok. 350 kcal.
  • @szuszu: Wartości kaloryczne chleba i bułek dotyczą pieczywa świeżego, ale po upieczeniu kiedy większość wody jest już odparowana. Nigdy nie zauważyłem, żeby czerstwe pieczywo było znacząco lżejsze od świeżego.
  • Piekę chleb w domu :) Z dwóch kilogramów mąki wychodzą 4 chlebki po 800 g każdy - waga po upieczeniu i wystudzeniu. Nie dodaję do chleba żadnych "wynalazków" ani "urozmaiceń". Ilość wody w pieczywie jest naprawdę znaczna. Zaryzukuję stwierdzenie, że pieczywo przeznaczone na bułkę tartą jest w znacznej części pozbawione wilgoci, w przeciwnym razie bułka tarta po kilku dniach nie nadawałaby się do spożycia (pleśń itd.).
  • Na pewno dużo zależy też od rodzaju chleba, ja piekę zawsze z mąki razowej i tam rzeczywiście dużo wody się zatrzymuje, ale wydaje mi się, że w takich dmuchanych bułach będzie tego znacznie mniej - ale to tylko moje założenia, bo nigdy nie ważyłem kupnych bułek od razu po zakupie i po kilku dniach :)
  • Przecież pieczywo wysycha, robi się twarde i się kruszy - to znaczy że ubywa z niego wody. Skoro wody ubywa, a pozostałe składniki zostają bez zmian to znaczy że zwiększa się ich procentowy udział.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę