Maca tradycyjna

Kromka macy tradycyjnej waży 13 g.

  100g na zdjęciu (13 g)
Energia 354 kcal 46 kcal
Białko 12,3 g 1,6 g
Tłuszcz 0,8 g 0,1 g
Węglowodany 72,4 g 9,4 g
Błonnik 4,1 g 0,5 g

Maca tradycyjna kalorie w 100g: 354kcal

Zobacz więcej: kromka maca tradycyjna 13g sztuka

Ostatnia aktualizacja: 2014.04.10

Ważenie dodano: 2014.03.30 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: mąka pszenna, woda.
Producent: Healthy Food Production
Marka: Sonko

Mamy 22 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • UWIELBIAM MACE
  • To w ogóle md jakieś dobre wartości? :)
  • MoReLoWa<3 2014/03/30 22:52
    z czym ją jecie...
  • @lidamikrus to sama mąka więc raczej nie :(
  • @lidamikrus - tak, dobry smak, dla niektórych to podstawowa wartość ;D
  • Wole pite, maca też jest dobra, szczególnie taka domowa, z ciasta na tortille, z jakimś dobrym dipem albo pastą, mniam :D
  • To już wolę zwykły biały chleb niż ten kawałek kartonu :)
  • Też właśnie widzę że tylko pszenna mąka, ale jakby było zrobione z innej mąki to pewnie bym się skusiła :)
  • @LidaMikrus - ta sama firma ma w ofercie razową macę (skład: mąka pszenna, mąka żytnia razowa 30%, woda, sól) i macę z otrębami (skład: mąka pszenna, otręby pszenne 10%, otręby owsiane 10%, zarodki pszenne 5%, woda, sól).

    Ogólnie to nie jest produkt dla mnie. Spróbowałam zrobić z tego zamiennik pieczywa. Strasznie niewygodnie się jadło i z mojego punktu widzenia - nieporównywalne do dobrego chleba. ;)
  • Maca pszenna z Nutellą... och, ach! zuo, ale jakie dobre :P Maca razowa daje takie fajne, rozgrzewające uczucie podczas jedzenia. Z dżemem lub powidłami bardzo ok :)
  • Hm. Dla mnie to też nie jest zamiennik chleba jedynie lubie tak pochrupać nieraz, ale jak już to wybrałabym razowe :)
  • ja uwielbiam na sucho, ze swojej strony mogę polecić macę firmy Chaber, większe, cięższe kromki, ja chyba najbardziej lubię tą z pomidorami i bazylią.
  • Maca (regularnym) zamiennikiem pieczywa? Dziwaczny pomysł :D Jest po prostu fajna do pochrupania od czasu do czasu, chociaż szczerze przyznaję, że takiej paczkowanej ze sklepu jeszcze nie próbowałam. Moja babcia kiedyś wypiekała te placki na starej kuchni. Btw, z tego co pamiętam, maca to tradycyjne żydowskie chlebki, więc wszelkie nawiązania do pity, do tortilli itp. uważam za - nie weźcie mnie za jakiegoś ortodoksyjnego świra - trochę nie na miejscu. Każdy z tych produktów to osobna półka.
  • Powinno być 45 :D
  • Wymień baterie w kalkulatorze:P
  • @cuckoo serio?
    W opakowaniu jest 16, opakowanie waży 200 g.
    200:16=12,5, a nie 13...
    0,125x354=44,25~44, ale przyjmijmy, że 45, nie 46!!!
  • Naprawdę musisz takie rzeczy liczyć na kalkulatorze?
  • @aszalbierz na ilewazy waga produktow nigdy nie jest podana z wartościami po przecinku
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2014/04/02 09:02
    @aszalbierz: Możesz wyjaśnić jaki jest cel tych obliczeń i pierwszego komentarza?

    Moim zdaniem takie komentarze są promowaniem niewłaściwego podejścia do wartości odżywczych. To nie jest laboratorium, czy zajęcia z matematyki, żeby liczyć z taką dokładnością.

    Wartości odżywcze są zawsze wartościami średnimi i nigdy nie wiemy dokładnie ile dany produkt energii dostarczy. Zobacz ten komentarz, gdzie piszę o kilku potencjalnych rozbieżnościach: http://www.ilewazy.pl/ziemniak-ugotowany#komentarz-3865 (a to tylko kilka aspektów)
    I cytat, który tutaj jest adekwatny:
    "producenci w Polsce mogą obliczać wartości odżywcze na 3 sposoby (to samo rozporządzenie co powyżej par. 12 pkt 1), na podstawie:
    1) analizy składu środka spożywczego dokonanej przez producenta lub
    2) obliczenia wykonanego z uwzględnieniem składu recepturowego środka spożywczego, lub
    3) zawartości składników podanych w ogólnie dostępnych tabelach wartości odżywczej środków
    spożywczych."

    Wniosek z tego: producent wg prawa, może produktu nie badać, a np. spisać wartości z tablic, lub samodzielnie obliczyć, co już z definicji użytej metody wprowadza błąd, a Ty próbujesz to weryfikować licząc z dokładnością do 3 miejsc po przecinku? Możesz to nawet liczyć z dokładnością to 10 miejsc po przecinku, jednak to nie przybliża to "prawdziwego" wyniku ani trochę bo błąd (którego skali nigdy nie znamy) jest już na samym początku.

    Naprawdę myślisz, że producent na wadze laboratoryjnej waży każdą kromkę i bada jej skład (bo tak by musiał robić, żeby Twój komentarz miał sens)? Wystarczy wahanie parametrów w czasie pieczenia, zmiana wilgotności przy przechowywaniu i już wartości w przeliczeniu na 100 g będą inne od tych podanych na opakowaniu. A maca jeszcze nie wyjechała nawet z fabryki.. Gdzie kwestie błonnika (który wcześniej nie był uwzględniany w obliczeniach a teraz przyjmuje się 2 kcal/g), dokładności narzędzi (nasze obliczenia są w 100% poprawne bo nasza waga ma dokładność 1 g), indywidualnych predyspozycji? itp. itd.

    Liczby przy naszych ważeniach mają na celu danie jakiegoś punktu odniesienia przy porównywaniu produktów między sobą, czy odniesieniu wartości w stosunku do zapotrzebowania, ale nadmierne skupianie na nich wypacza całą tą ideę. Jedzenie ma być przyjemnością, a nie lekcją matematyki. Można szacować i po to udostępniamy zestaw narzędzi, ale trzeba to robić ze świadomością natury produktów spożywczych, gdzie wartość odżywcza jest zawsze wartością średnią, a liczby są tylko jednym z wielu aspektów, które trzeba brać pod uwagę komponując codzienny jadłospis.

  • Nie rozumiem zamieniania tego czegoś za chleb. Przecież to jest bardziej od niego kaloryczne (kcal/100g) Fakt kromka chleba to ok 70 kcal, a to 50. Ale chyba bardziej się najem kromką razowca.
  • Bardzo lubię jako przekąskę alternatywnie do chipsów. Wczoraj zjadłam parę do meczu ;)
  • Po prostu nie życzę sobie obrażania mnie ze względu na moje zdanie i przekonania, więc się bronię.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę