Mąka krupczatka

Szklanka mąki pszennej krupczatki waży 180 g.

  100g na zdjęciu (180 g)
Energia 354 kcal 637 kcal
Białko 10,8 g 19,4 g
Tłuszcz 1,2 g 2,2 g
Węglowodany 73,4 g 132,1 g
Błonnik 2,3 g 4,1 g

Mąka krupczatka kalorie w 100g: 354kcal

Zobacz więcej: 180g szklanka mąka pszenna krupczatka

Ostatnia aktualizacja: 2016.01.18

Ważenie dodano: 2012.01.21 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Producent: Lubella

Mamy 12 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • A jakie jest zastosowanie takiej mąki? Kompletnie się na tym nie znam, a jako przyszła Pani Domu powinnam już zacząć się orientować haha :D
  • No właśnie, gdzieś o niej czytałam w jakimś przepisie, ale to jest do ciast czy bardziej na naleśniki czy jeszcze coś innego? Kojarzy mi się z krupnikiem, ale o ile wiem do krupniku nie daje się mąki ;)
  • "Mąka Krupczatka typ - 500, szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów." :)
  • Madziana 2012/01/22 12:35
    Ja uwielbiam pizze robioną z mieszanki tej mąki z mąką pszenną ;) Podobno to prawdziwy włoski przepis na pizze- wychodzi chrupiąca i cieniutka ;)
  • ta mąka nadaje do wypieku kruchych ciast,przynajmniej tak mi mama mowila ,raczej sie z niej nie robi nalesnikow i pierogow bo by sie porozpadaly
  • Na stronie jest błąd!
    Na tej samej stronie mąka 500 (Mąka pszenna 500 to właśnie krupczatka) waży 130g.

    Proszę o poprawienie i wprowadzenie wiarygodnych danych
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/06/05 19:40
    @w: Wszystkie dane (słowne i liczbowe) do powyższego ważenia wpisane są zgodnie z prawdą.
    Mąka krupczatka może być oznakowana na opakowaniu jako TYP zarówno 500, jak i 450.
    Mąka pszenna również może być oznakowana na opakowaniu jako TYP zarówno 500, jak i 450 (+ oczywiście inne TYPY).
    Dla zobrazowania przesyłam kilka linków:
    http://www.stoislaw.com.pl/index2.php?g=7
    http://www.lubella.pl/pl/Produkty/Kasze_i_maki/Maki/Puszysta_poznanska
    http://www.polskiemlyny.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=58&Itemid=152
  • Nie wnikam w poprawność w sensie tego co było ważone ale dane są niespójne - chyba, że łyżka cukru ma inną objętość niż łyżka mąki.

    szklanka mąki 500: 130g, łyżka: 12g
    szklanka cukru: 200g, łyżka: 12g

    Zatem w szklance cukru mieści się ponad 16 łyżek cukru a w szklance mąki tylko nieco ponad 10. Zatem albo podczas ważenia na łyżkę nasypano więcej mąki niż cukru (czyli łyżka była "kopiata") - albo użyto różnych łyżek/szklanek, bo objętośc naczynia zależy wyłącznie od jego geometrii a nie od tego czym go wypełnimi. Wg. mnie obniża to wiarygodność prezentowanych tutaj wyników.
  • @turlog - przy naturalnym, "bezmyślnym" nabieraniu na łyżkę różnych substancji wydaje mi się oczywistym, że łyżka mąki będzie "bardziej kopiata", niż łyżka cukru. Z kolei jakby wziąć pod uwagę płyny, to jeszcze więcej "łyżek" mieści się w szklance, bo płyn w ogóle nie utworzy "górki" nad łyżką. ;) Czyli w pewnym sensie jest dokładnie tak, jak piszesz: łyżka mąki ma inną obiętość, niż łyżka cukru, ale moim zdaniem nie obniża to wiarygodności strony. Dziwnym byłoby każdorazowe "strzepywanie" nadmiaru mąki, przyglądanie się i zastanawianie, czy powrównywane substancje są już równe objętościowo, czy jeszcze nie.
    A praktycznie rzecz biorąc, to w dziennym bilansie energetycznym płaska łyżka i kopiata łyżka to dokładnie to samo... Taka różnica nie jest w stanie w żaden sposób zaburzyć dobrze ułożonej diety. ;)
  • Wszystko fajnie tylko mi brakuje np. mąki typu 650 czy można dodać to wyliczenie? Ona jest bardzo często wykorzystywana przez wiele osób, wiec i ja była bym wdzięczna za to ważenie bardzo by mi pomogło :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/01/18 18:20
    @onawie: Być może w przyszłości ukaże się ważenie mąki pszennej typ 650. Tymczasem swobodnie możesz wykorzystywać mąkę typ 500 lub 750:
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-maki-pszennej-typ-500
    http://www.ilewazy.pl/lyzka-maki
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-maki-pszennej-chlebowej-typ-750
    http://www.ilewazy.pl/lyzka-maki-pszennej-chlebowej-typ-750
    Różnica między nimi polegać będzie głównie na zawartości popiołu / 100 kg mąki. W makroskładnikach różnice będą śladowe.
  • własnie tak korzystam z typu 500, krupczatki ale bardzo by mi sie przydala własnie 650 ale jak jest to w planach to jestem szczesliwa
    mam cukrzyce i chce poprostu sobie wszystko wyliczac jak nalezy.
    Dzieki za przemyslenie mojej propozycji

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę