Dynia

Dynia waży 1400 g. Po usunięciu części niejadalnych waży 840 g.

  100g na zdjęciu (840 g)
Energia 33 kcal 277 kcal
Białko 1,3 g 10,9 g
Tłuszcz 0,3 g 2,5 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 0,5 g
Węglowodany 4,9 g 41,2 g
Błonnik 2,8 g 23,5 g
Sól 0,0 g 0,1 g

Dynia kalorie w 100g: 33kcal

Zobacz więcej: sztuka dynia 840g

Ostatnia aktualizacja: 2023.10.02

Ważenie dodano: 2023.10.02 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 180 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Jestescie genialni wlasnie dzisiaj tego szukałam! dziekuje:)
  • fieceness 2011/09/01 20:12
    Dziękuję! Już patrzę z lekką obawą na te "Potwory", które rosną u mnie w ogródku i zaczynam się zastanawiać, co z nimi począć...
  • Słodka, bezczelnie pomarańczowa zupa dyniowa na mleku!!! Uwielbiam! :)
  • świetne ważenie ! :)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/09/01 20:40
    @AlaRy: brzmi oryginalnie, możesz podać przepis? połączenie dyni z mlekiem nie przyszło by mi do głowy.
  • Dzięki wielkie. Z niecierpliwością czekałam na to ważenie. Nic nie przebije duszonej dyni:P
  • korbol xD
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/09/01 21:10
    @Karola: czytam Twój komentarz i myślę "o co chodzi ?" Dopiero po "wygooglowaniu" dowiedziałam się, że w gwarze poznańskiej korbol to dynia ;).
  • Oooo soulowe jak mało :O zawsze liczyłam, ze taka dynia ma ok 500... To teraz będę częściej kupować :P duszona z jablkami albo brzoskwinia i wanilia najlepsza :D
  • @Maciej: Warunki akademikowe skutecznie uniemożliwiają mi gotowanie wg dokładnego przepisu, dlatego nie jestem w stanie podać gramów, mililitrów etc.

    Po prostu wrzucam do garnka dynię pokrojoną w mniejsze kawałki. Zalewam mlekiem. Gotuję na wolnym ogniu aż dynia będzie miękka. Potem doprawiam. Lubię na słodko. Wersji słonej nie znam. ;) Dodaję cukier i przyprawy korzenne, którymi akurat dysponuję. Zdarzyła się nawet zupa dyniowa z przyprawą do piernika, bo tylko to było... Myślę, że wanilia też byłaby ok. Potem całość miksuję blenderem i gotowe! Jem "czystą", chociaż podejrzewam, że z jakimiś zacierkami czy czymś podobnym też by mi smakowała - lenistwo.

    A ten wściekły pomarańcz w szaro-bure jesienne dni naprawdę skutecznie poprawia humor!
  • moze ktos podac jakis fajny przepis na danie z dynią?na tą zupę albo tak jak haruka duszonąz owocami,byłbym wdzięczny ;)
  • Placki z dynią też są fajne! Dynię zetrzeć na grubych oczkach. Odcisnąć, bo jednak jest wodnista. Dodać jaja, trochę mąki i skrobi, można też otręby. Do tego odrobina soli. Wymieszać i usmażyć. Podawać z czym tam się lubi. Nawet z samym cukrem.
    W ogóle dynia to bardzo "wdzięczne" warzywo. Jej smak nie jest nachalny, więc idealnie sprawdza się jako baza zarówno do słodkich, jak i słonych potraw. No i nie ma zbyt wielu kalorii.
    Słyszałam też o cieście z dynią... :D
  • ciasto z dynią tak jak z marchewką czy z rabarbarem.
    Dynia konserwowa to w normalnej zalewie octowej
    Zupa krem z czosnkiem i cebulką.
    Pesto z dyni-niebo w gębie, z dużą ilością przypraw!
  • @Blania: Jak zrobić pesto z dyni?
  • Polecam wedlug tego przepisu tylko że wlasnie z dynią zamiast cukinii http://mirabelkowy.blogspot.com/2011/07/spaghetti-z-pesto-z-cukinii-i-suszonymi.html ;)
  • wisniaa555 2011/09/01 23:18
    KOCHAM DYNIĘ!!!!!! Jak byłam we Włoszech jadłam prawie codziennie, właśnie po "włoskiemu";p;p
  • Uwielbiam!!! Podpieczona na patelni, bez tłuszczu, z dodatkiem soli i pieprzu cayenne. No i koniecznie z ketchupem:) Ale wersja na słodko też może być ciekawa. Z cynamonem i brązowym cukrem. Jutro wypróbuję.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/09/02 08:19
    @AlaRy: Dziękuję za ten pomysł z "dynią mleczną", spróbujemy w weekend i damy znać jak wyszło ;)
  • http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/przepisy.html ;]
  • świetna jeszcze jest tajska zupa z dynią na ostro. nie pamiętam teraz dokladnego przepisu ale mogę znależć jbc. w każdym razie jest z mleczkiem kokosowym, chili, kolendrą i trawą cyrynową a podaje się ją z ryżem. cuuuudo!
  • Ja robię najprostszą zupę dyniową na wołowinie - gotuję wywar na chudym mięsku i włoszczyźnie (selerka daję tez często z liśćmi), pod koniec dodaję pokrojoną dynię, troszkę papryczki pepperoni drobno pokrojonej i jak wszystko jest miękkie miksuję (wcześniej wyciągam mięso). Jest pyszna - ma słono-słodkawy smak. :) No i ten kolor!!!
  • O, dynia hokkaido :) Ostatnio zrobiliśmy z niej zupę, pyszna była.
  • czym się w smaku różni dynia od cukinii czy kabaczka? jest słodsza?
  • zdecydowanie. i mniej "wodnista" w konsystencji :)
  • Ja sie dyni boje. Powaznie. U mnie w domu nigdy sie jej nie jadlo i nawet nie mam pojecia, jak mogloby to smakowac. Chyba sie kiedys w koncu musze skusic, szczegolnie, jesli prawie kilogram ma tak malo kcal - swietny sposob na zapchanie sie ;D
  • w sezonie w każdym sklepie kroją ją na kawałki i możesz za dosłownie 1zl kupić sporo tak na "wypróbowanie" (chyba nie szkoda w razie czego wyrzucić, gdyby okazala się być totalnie niezjadliwa?)
  • BaŁaMuTkA 2011/09/03 09:43
    Pamietam z dziecinstwa wlasnie t zupe z dyni na mleku... kolor- rewelacja :))
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/09/03 10:15
    Zupa krem z dynii
    Wiecie co ? powiem szczerze, że po raz pierwszy samodzielnie kupiłam dynię (dzięki Wam ;)) Dotychczas delektowałam się gotowymi daniami sporządzonymi przez rodzinę, znajomych. Ale, jak już znalazła się w kuchni, to należało ją wykorzystać :)
    Maciejowi przypadł do gustu przepis AlaRy, więc dzisiaj rano zabrałam się do roboty ;) Wprowadziłam pewne modyfikacje: dynię ugotowałam do miękkości w niewielkiej ilości wody wraz z korą cynamonu i ziarnami kardamonu (niestety, laska wanilii i goździki skończyły się), dodałam mleko, zmiksowałam na gładką masę. Jako dodatek zastosowałam czarny pełnoziarnisty ryż Venere (niebawem ukaże się na stronie). Śniadanie bardzo nam smakowało. Po głowie chodzą mi już kolejne pomysły na poranne mleczne zupki w roli głównej z dynią :) Jeżeli macie jakieś oryginalne przepisy, to z przyjemnością się z nimi zapoznam :)
  • to zdjęcie wygląda bardzo apetycznie ; ))))
  • Właśnie o tym kolorze mówiłam! Prawda, że pozytywnie nastraja? :D Cieszę się, że smakowało.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/09/03 19:27
    @AlaRy: Kolor świetny, dodający energii, to naprawdę tak na żywo wyglądało, fajne danie. Dzięki.
  • Dla mnie to wygląda bardzo dziwnie ale ja lubię takie rzeczy więc z chęcią wypróbuję. Chciałabym się tylko dowiedzieć, czy moglibyście opisać smak tej zupy czy co to tam jest? Nigdy nie jadłam dynii i kompletnie nie wiem, czego się spodziewać.
  • kathleene 2011/09/11 14:15
    A ja uwielbiam zacierki na mleku z dynią - ok pół kilo miąższu z dyni (ja piekę w piekarniku, potem odkrawam skórkę i miksuję), mleko ok litra i zacierki. Zagotowuję mleko, gotuję w nim zacierki a na koniec dodaję dynię i podgrzewam, gęstość i ilość dyni można sobie dopasować do smaku, bardzo polecam bo jest przepyszne :)
  • kathleene 2011/09/11 14:16
    Ps. na Durszlaku jest mnóstwo przepisów dyniowych, wszystkie polecam! :) Dynia jest genialna i super, że nie taka kaloryczna :)
  • a jak można przygotować dynię na ostro np. z makaronem albo ryżem? ew. ziemniakami/kaszami??
    w necie wszędzie przepisy na dynię na słodko, albo zupy:S
  • kathleene 2011/09/24 19:45
    http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/przepisy.html tutaj bardzo duży wybór przepisów na wytrawnie.
  • dziekuje :) widze, ze sporo osob korzysta z tej strony. risotto di zucca albo gnocchi brzmią ciekawie :) kuchnia włoska znów wraca do łask
  • kathleene 2011/09/24 20:03
    Bo to jedna z lepszych stron w sieci, dania dobrze opisane, ładnie sfotografowane, oryginalne, proste i co najważniejsze zdrowe :)
  • Niedawno pierwszy raz jadlam zupe z dynii, niebo w gebie!!!Dzis wykreuje sobie cos z niej, a oto, co znalazlam w necie na jej temat:

    "Historia dyni sięga czasów starożytnych – słynny wódz, polityk i wielki smakosz Lukullus (117-56 r. p.n.e.) podawał na swoich słynących z przepychu ucztach dynię smażoną w miodzie. Uczeni greccy podawali natomiast świeżo utartą dynię zalaną winem jako środek przeciw zaparciom, a dawna medycyna arabska zalecała pić sok z dyni w przypadku bezsenności. Mimo tak szerokiego zastosowania owoców dyni, na polach nowożytnej Europy pojawiły się dopiero w XVI wieku."
  • "Medycyna ludowa od niepamiętnych czasów ceni sobie właściwości lecznicze nasion dyni. Używa ich przeciwko gliście ludzkiej czy tasiemcowi jelitowemu.
    Wielki orędownik dobroczynnych właściwości pestek, prof. dr Jan Muszyński, pisał, że: „to szczególnie cenny środek w praktyce dziecięcej, albowiem nie potrzebujemy się przy nim obawiać przedawkowania”.
    Niektórych może zainteresuje wiadomość, że zawarte w pestkach dyni tokoferole (witamina płodności) posiadają działanie afrodyzjakalne."
  • @haruka: napisz jak tę dynię z jabłkami przygotowujesz, proszę. Ja zwykle zjadam ją w wytrawnych wydaniach albo jako składnik ciast (gdzie jej smak jest mało wyczuwalny), nie próbowałam w deserach. Rozumiem, że Twój pomysł to też deser?..
  • http://www.bioslone.pl/forum/index.php?topic=8468.0 kilka najlepszych przepisów! A dżemik dyniowo-jabłkowy idealnyt do wszystkiego i można doprawić po swojemu
  • @Dorota tak, deser ;) taki bardzo prosty - scieram jablka i dynie na tarce, tak zeby bylo mniej wiecej pol na pol, albo troche wiecej dyni i potem chwile dusze sama dynie na patelni pod przykryciem (bez tluszczu ani wody, bo i tak po starciu zostaje sporo soku)razem z cynamonem albo wanilia, zalezy na co mam ochote ;) Jak wiekszosc soku odparuje to dorzucam jablka i dolewam troszke mleka - na cala średnia patelnie max 1/3 szklanki. Kiedy jablka troche zmiekna jest juz gotowe :]
    Czasem dodaje do tego tez to tofu pokrojone w kostke - http://www.e-piotripawel.pl/zakupywarszawa/towar/tofu-polsoja-naturalne/202665 jest twarde i nie "rozciapuje" sie :)
  • @haruka: dzięki! Z tym tofu świetny pomysł, ja czasem do dań z dynią (udających deser) dodaję twaróg, taki zwyczajny, pokruszony. Dobrze to robi słodkawo- mdławej dyni. Mi ten smak nie przeszkadza, ale dziewczyny się krzywią na dynię.
    Polecam Ci też inny deser z dyni, jeśli lubisz imbir:
    http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/z_imbirem/przepis.html
    Zamiast orzechów włoskich dałam migdały prażone, bo mi bardziej smakują.
  • ooo to moze byc ciekawe, lubie imbir :) i tez wole migdaly niz orzechy wloskie ;)
  • dziś zrobiłam gar kremu z dyni (zasadniczo sama zmiksowana duszona dynia z przyprawami, zabielona naturalnym jogurtem). Niestety, kaloryczność którą tu ujrzałam trochę mnie skwasiła :-( cóż za węglowodanowa bomba!
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/10/24 13:51
    @Ola L: hmm, z tą kalorycznością to chyba źle spojrzałaś, to jest zaledwie 28 kcal / na 100 g, czyli niecałe 250 kcal, na całą dynię ze zdjęcie (ważącą niedużo mniej niż 1 kg).
  • Oli chodziło chyba tylko o ilośc wegli a nie samych kcal. Chociaz i tak nie ma dramatu, wiele warzyw ma ich wiecej w 100g, a tu jest przecież tez dużo blonnika. Cała taka dynia + jogurt i tak raczej nie przekroczy 370kcal, a trudno o mniej kaloryczny posiłek o podobnej objętości...
  • ANNA MARIA 2011/11/05 21:13
    Jak zamarynowac dynie?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/11/07 22:37
    @ANNA MARIA: podam Ci przepis od mojej Babci. Co roku dostaję od niej kilka słoików z pyszniutkimi kawałkami dyni, rozpływającymi się w ustach :) Aczkolwiek sama jeszcze nie marynowałam jej. Może w przyszłości ;)
    Składniki:
    Dynia świeża 1 kg
    Goździki 15 sztuk
    Woda 300 ml
    Pieprz czarny ziarenka 10 sztuk
    Cukier ok. 300 g (to receptura Babci, ja dałabym mniej...)
    Skórka z cytryny lub pomarańczy ilość według uznania
    Ocet winny 200 ml
    Sól szczypta
    Sposób przyrządzania
    Dynię pokroić w kostkę, włożyć do wrzącej wody na kilka minut. Po zalaniu marynatą pasteryzować 15 – 20 min.
  • Ach te uroki babcinej kuchni ;)
  • A! Sezon na dynie ;) Powiem że nigdy nei jadłam. Dzisiaj zrobiłam te placuszki serowo-dyniowe z podanej przez was trony i rewelacja. Poleam je jeszcze sokiem z malin (takim do piwa) i jest pycha! polecam! Z syropem klonowym musze sprobować i wybieram sie jutro kupic ;D
  • alekssssssandra 2013/09/22 09:42
    ja uwielbiam kluski kładzione na gotowanym musie z dyni i mleka <3
  • Frytki z dyni hokkaido są przepyszne. Oczywiście pieczone w piekarniku z łyżką oleju i przyprawami. Lepsze niż z ziemniaków.

  • Ja zrobiłam ketchup z dyni i papryki...pyszny a jak daję do spróbowania znajomym nikt nie wierzył,że z dyni on jest.Dynia to skarbnica jesieni,można z niej czarować pyszne zupy kremy,ketchupy,marynować,ciasta piec.....
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/11/27 09:19
    @jola: "Ja zrobiłam ketchup z dyni i papryki..." No proszę, brzmi bardzo ciekawie :)
  • a obrana dynia ? ile waży?
  • "Po usunięciu części niejadalnych waży 840 g."
    Chyba to jest odpowiedz na twoje pytanie :)
  • Mariaxxxx 2014/10/01 18:33
    czy do części niejadalnych zaliczacie też skórkę, bo ja np. piekę dynię ze skórką która jest jadalna w przypadku tej odmiany?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/10/07 11:21
    @Mariaxxxx: "czy do części niejadalnych zaliczacie też skórkę"
    W tym przypadku do części niejadalnych zaliczona była również skórka.
    Jedząc skórkę dostarczysz nieco więcej błonnika :)
  • Wczoraj po raz pierwszy jadłam dynię pieczoną - pyyycha, nawet w wersji beztłuszczonej :)
  • dynia w wersji beztłuszczowej ? to Ci dopiero! hahahahah
  • czytaj: nieposmarowanej olejem ani innym tłuszczem, [komentarz edytowany. Bez ataków osobistych proszę. Maciej.]
  • a kto smaruje dynie tłuszczem przed konsumpcją?, bo nie bardzo rozumiem ? i nie życze sobie, by ktoś tu mnie obrażał.
  • ludzie . smarują . kawałki . dyni . przed . wstawieniem . do . nagrzanego . piekarnika
  • aha, ok, nie wiedziałam.ja tak nie robię. w sumie po co ?
  • @MalyKsiaze zazwyczaj pieczone warzywa itp. w piekarniku smaruje się uprzednio jakimś tłuszczem, nadaje to chrupkości (chrupkie na zewnątrz, a mięciutkie w środku), lepszego smaku no i gdy się przyprawia dane warzywo/owoc wtedy przyprawa jest bardziej równomiernie nałożone na kawałkach (piszę z mojego doświadczenia) no i nie przywiera wtedy do naczynia. Nie mówię to o wielkiej ilości tłuszczu, tylko łyżeczce jakiegoś zdrowego oleju rozsmarowaną na produkcie.
  • "Bez ataków osobistych proszę." - oj to miało być żartobliwie, emotki nie wstawiłam ;)
  • cuckoo spoko :)
  • Od dzieciństwa jadłam tylko zupę mleczną z dynią na słodko. Od czterech lat mam internet i dzięki za przepisy z dyni, a jest ich od liku, tylko każdy lubi co innego, ale warto poszukać. jeszcze raz dzięki, że umieszczacie swoje przepisy. Pozdrawiam Ana.
  • Zdrowie na języku 2015/08/23 17:18
    Hokkaido - najlepsza dynia jaką jadłam :) Wykorzystuje ją na różne sposoby, najczęściej jednak samą ją piekąc lub pasteryzując na puree.

    http://zdrowyjezyk.blogspot.com/2014/11/prosty-sposob-na-dynie-hokkaido-z.html

    http://zdrowyjezyk.blogspot.com/2014/09/pasteryzujemy-puree-z-dyni-bardzo.html
  • czy jej kaloryczność zmieni się po ugotowaniu/upieczeniu?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/09/15 12:39
    @szamanisko: Jeżeli nie dodasz składników mogących wprowadzić zmiany ilościowe, to w porcji będzie zbliżona ilość kcal. Zmiana ulegnie w przeliczeniu na 100 g. Jednak biorąc pod uwagę, jak niewielkich ilości kcal dostarcza dynia / 100 g, nie warto zawracać się nad tym zastanawiać.
  • Zupa z korbola teraz jest na czasie :-O . Taka z pieczonej dyni ze śmietaną ( koniecznie , mleko to nie to samo brakuje tej kremowości ) doprawiona cynamonem , imbirem , kurkumą , gożdzikami i muszkatem .
    Mniamniuśne .
  • Pani Izo,czy kaloryczność dyni rózni się w zależnosci od gatunku/odmiany?ostatnio stałam się "smakoszem" dyni, od hokkaido, po piżmowe, japońskie ["sweet mama"], czy akord i wiele innych. Ciekawa jestem czy wszystkie dynie maja taka sama ilosc kalorii ?
  • Przyjmij odchylenie rzędu 15% jak nie jesz 10 kg nic ci nie będzie :P
  • @TatiQ hehe no wlasnie sporo potrafię jej ostatnio zjesc :) nawet dwie dziennie :Djestem dynioholiczką, dyniofobikiem itp :) no ale 10 kilo to chyba nie mają :D bo preferuje te mniejsze dynie ;] o mącznej suchej "konsystencji"
  • Dynię jadłam tylko marynowaną, i nie smakowało mi to; zresztą jak więszość marynowanych rzeczy ;)
    Mam zamiar w przyszłym tygodniu kupić dynię i zrobić na obiad, pokombinuję coś na patelni z warzywami i przyprawami, do tego np. ryż.
    A czy takie "dynie ozdobne" można jeść? Mam takie w zasięgu, ale nie wiem, czy one nie są wyłącznie do dekoracji ;)
  • @Tvk_91 ja zjadam :D ale najsmaczniejsze nie są, jezeli to Twoj pierszy raz z dynia to wybierz hokkaido.Pokroj w kawałeczki do piekarnika i masz "pieczone ziemniaczki" :) tak zaczęła sie moja przygoda z dyniowatymi! teraz zajadam na potęge i tylko w taki sposób ;]
  • Wspaniały jest gulasz z dyni ze szpinakiem i łopatką wieprzową . Do tego kasza jaglana .
  • Ja uwielbiam zupę z dyni na mleku z zacierkami i brązowym cukrem bądź stewia jak kto woli. Przepyszny jest tez zupa krem dyniowa z groszkiem ptysiowym. Mmm jutro biegnie do sklepu po dynię. Zrobiliście mi na nia smaku.
  • MalyKsiaze, czy zaobserwowałaś zmianę odcienia skóry (od czasu gdy spożywasz dużo dyni)?
  • @cuckoo owszem ;] jestem pomaranczowa ;) hihih a i jeszcze jedno-niesamowicie szczęsliwa ! jakies endorfiny w tych dyniach są :) aktualnie moją ulubioną jest dynia FUTUSU, zielona brodawkowa i japońska "sweet mama" :)
  • @MalyKsiaze "jezeli to Twoj pierszy raz z dynia to wybierz hokkaido"
    To będzie mój pierwszy raz, z dyniami to ja jestem zupełnie dziewicza ;)
    Widziałam gdzieś w internecie przepis na sos z dynią, imbirem, cynamonem i ostrą papryką; wyglądało to ciekawie, fajnie pasowałoby z ryżem
  • @Ijon, możesz podać jakiś dokładniejszy przepis na ten gulasz? Jakie proporcje, jak przygotowywać, jak to doprawić?
    Mam już dynię, jest taka jak na zdjęciu ale połowę mniejsza. Kaszę też mam, a zamiast mięsa użyję wędzone tofu, akurat mam opakowanie i kończy mu się ważność. Ale nie wiem jak się za to wszystko zabrać :)
  • Tvk_91
    Oczywiście , oto on wersja orginalna :
    1 dynia piżmowa (ok 1 kg)
    1kg łopatki wieprzowej
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    1 puszka (400 g) pomidorów
    1 op. (250 g) szpinaku baby
    olej , sól , pieprz
    1. Mięso pokroić w dużą kostkę
    2. w garnku rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć mięso . Wyjąć mięso na talerz . Do używanego garnka dolać oleju i zrumienić na nim cebulę krojoną w kostkę . Następnie dodać rozgnieciony lub sieczony czosnek , pokrojone pomidory , wlać 1i 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem mieszając od czasu do czasu aż mieso zmięknie ok 1 h .
    3. Dynię pokroić w dużą kostkę i dodać do mięsa . Doprawić solą i pieprzem . Dusić ok 25-30 , aż dynia zmięknie . W połowie duszenia dodać umyty i osuszony szpinak . Podawać z kaszą lub ryżem .
    Prosto , niedrogo i smacznie . Smacznego !
  • @Ijon
    Bardzo dziękuję za przepis, zrobiłam dziś taki podobny gulasz na obiad i był pyszny :)
    Wyszły mi trochę inne proporcje składników.
    Na trzy duuuże porcje:
    * dynia hokkaido ok. 600 g
    * puszka pomidorów chyba 400g
    * szpinak opakowanie 250 g
    * tofu wędzone 1 paczka ok. 200 g
    * cebula czerwona ok. 3/4 dużej
    * olej ok. 1,5-2 łyżki
    * przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
    * kasza jaglana 2 torebki

    Cebulę zeszkliłam z olejem i wodą, dodałam pokrojoną w kostkę dynię i smażyłam ok. 8-10 minut, dodałam puszkę pomidorów, a po chwili szpinak, dusiłam jakieś 5-6 minut. Po tym czasie dałam przyprawy, wymieszałam i dodałam tofu pokrojone w kostkę, w międzyczasie gotowała się kasza.
    Dosyć szybkie w przygotowaniu, dynia jest bardzo aromatyczna; na surowo smakuje jak pestki, po obróbce termicznej coś pomiędzy ziemniakiem, kasztanem a orzechem ;)
  • Dobrzy ludzie, poratujcie mnie, co ja mam z tymi pestkami zrobić ;)
    Wydrążyłam jej wnętrzności łyżką, wsadziłam do szklanki i na razie to stoi w lodówce. Jak to oczyścić, jak te pestki wysuszyć (możliwie szybko) ?
  • Tvk_91
    Czyścisz ręcznie paluchami i wodą . Następnie do piekarnika rozłożone na blasze można też na patelni pomalutku . Najlepiej daruj sobie ten dość żmudny proces i podaruj je ptaszkom :-0 .
  • Pistacj@ 2015/10/20 16:39
    @Tvk_91; Haha, ja kiedyś zrobiłam tak samo ;p
  • Pestki wymyte, wysuszone/uprażone w mikrofalówce, część już zjedzona :) Trochę pracochłonne, ale szkoda mi było wywalać 2/3 szklanki pestek.

    A co ze skórką, trzeba ją ściągać? Bo ja tą dynię po prostu umyłam, odkroiłam ogonek, wydrążyłam pestki, a całą resztę pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na patelnię. Skórka po ok. 5-6 minutach robi się miękka i da się ją bez problemu zjeść, ale czy nie ma jakichś przeciwwskazań?
  • Tvk_91
    Brawo ty ! haha :-O , Ja zawsze skórkę ściągam hihi ;-) . My dynię na zupę pieczemy w piekarniku co powoduje że jest słodsza w smaku , Karmelizacja cukru :-) . Chwała zupie z korbola ! .
  • @Tvk_91 skorka jest jadalna ! ps.jak prażysz pestki w mikrofalówce?
  • @MalyKsiaze
    Pestki umyłam, wytarłam papierowym ręcznikiem, wysypałam na plastikowy talerz (odpowiedni do mikrofalówki), wsadziłam na minutę, wyjęłam, przemieszałam, i tak ze 3 razy. Są upieczone jak łupinka zrobi się twarda i ma lekko beżowy odcień. Na patelni też próbowałam, ale szybciej się przypalały z zewnątrz, a w środku były surowe.
  • Mam następną dynię w lodówce, waży prawie 800 g :) Zastanawiam się, jak ją wykorzystać tak, aby została mi skórka, chcę zrobić z niej lampion. Chyba najlepiej będzie odciąć "czapeczkę", a resztę spróbować wydrążyć; z miąższu pewnie zrobię jakąś zupę krem. A do takiej zupki np. domowe grzanki z masłem czosnkowym, wykorzystanie wszystkich kuchennych resztek :)
  • @Tvk_91 to malutka ta Twoja dynia!
  • @MalyKsiaze
    Specjalnie wybieram takie małe, żeby całą wykorzystać i nic się nie zmarnowało. Z mojej rodziny nikt tego nie tknie, dziś chciałam dziadka poczęstować, to powiedział, że woli golonkę i "takiego c***stwa nie będzie jeść" :P

    Kupiłam następną dynię, ma 770 g :) W przyszłym tygodniu pokombinuję nad jakąś potrawą w stylu tajskim, chodzi mi po głowie połączenie dyni z mlekiem kokosowym i rybą, do tego może szpinak albo kapusta pekińska. Ma ktoś może jakiś fajny przepis? :)
  • Tvk_91
    Nie znam takiego przepisu aczkolwiek intersujące byłoby połączenie mleczka kokosowego ryby dyni i szpinaku z curry . Warto często dodawać sosu sojowego , zawiera naturalny glutaminian sodu , kto wtajemniczony ten wie o co chodzi :-) . Muszkat też bardzo ważny ! .
  • Zrobiłam dziś na obiad dynię z mleczkiem kokosowym, wyszło obłędnie :)
    Moja dynia starczyła mi na 2 i pół porcji (czyli 2 obiady + kolacja).

    Na 1 porcję obiadową:
    Dynia hokkaido - ok. 200 - 250 g
    Szpinak - ok. 100 g
    Cebula czerwona - ze 3-4 plastry z dość dużej
    Mleko kokosowe - 3 łyżki
    Przyprawy: czosnek, gałka muszkatołowa, mieszanka curry + szczypta pieprzu i soli

    Cebulę pokroić w drobna kostkę, dynię przekroić, wydrążyć pestki, odciąć ogonek, resztę razem ze skórką pokroić w kostkę ok. 1x1 cm. Włożyc na patelnię, podlać ok. pół szklanki wody i dusić 6-7 minut aż dynia zmięknie. Dodać pokrojony szpinak ( jak są małe listki, nie trzeba kroić), dusić ok. 5 minut, zmniejszyć ogień pod patelnią i dodać mleko kokosowe oraz przyprawy. Dusić przez kilka minut często mieszając, gotowe dane podawać np. z ryżem. Ja użyłam ryż jaśminowy, kupiłam go w promocji za 2,50 zł / opakowanie; na porcję starcza mi 2/3 woreczka :)
  • Tvk_91
    Taka porcja + sztuka mięsa np pieczone ogony wołowe i jest komplet :-) .
  • jem dużo dyni i mam całe pomarańczowe ręcę- ale tak lubie te jesienne dynie że nie moge im sie oprzeć. dodam ze mam skłonność do przyswajania beta karotenu [ nawet po jednej marchewce-tak wiem ze ma wiecej beta karotenu- potrafilam miec pomaranczowe rece], czy jest na to jakis sposob?tylko prosze nie pisać,że powinnam ograniczyc jedzenie dyni bo to nie wchodzi w gre :D ps.nie pije żadnych kubusiów ani tego typu napojów juź od dawna bo po nich było tak samo jak po marchewce...
  • @Ijon
    Mięsko też by tu pasowało, np. wołowina albo porządnie doprawiony kurczak. Danie bardzo przypadło mi do gustu, ale muszę troche zmodyfikować przepis, żeby było bardziej sycące; 360 kcal to dość mało ;) Następnym razem pokombinuję z mięsem albo tofu, fajnie pasowałaby też ciecierzyca.
  • A w przyszłym tygodniu zrobię jakiś gulasz z dyni, pomidorów i soczewicy. W Kauflandzie widziałam też takie podłużne dynie w kształcie gruszki, wyglądały apetycznie ;)
  • To dynia pizmowa.bardzo smacZna: )
  • MałyKsiąże
    To jest dynia hokkaido nie piżmowa która ma kształt gruszkowaty . Hokkaido ma piękny pomarańczowy kolor skórki :-) .
  • lijon wiem :P ale to było do Tvk_91 !!
  • MałyKsiąże
    Ok faktycznie :-) .
  • Drobne nieporozumienie, ale już wszystko wyjaśnione ;)

    Miałam w planach ugotować w weekend coś ambitnego, a tymczasem znowu kupiłam Hokkaido, normalnie aż się do mnie uśmiechały w sklepie ;) Myślę nad połączeniem dynia + pomidory z puszki + czerwona soczewica i jakieś orientalne przyprawy. Albo smażona dynia z ziemniaczkami i selerem, doprawiona estragonem... :)

    Z mojej ostatniej 700-gramowej dyni po obróbce i wyłuskaniu uzyskałam ok. 4,5 łyżki pestek. Jak policzę koszt, to kupno takiej ilości pestek przekroczyłoby koszt całej tej dyni :P
  • Kupiłam ostatnio tą dynię piżmową, wyglądała ładnie ale w smaku niezbyt przypadła mi do gustu. Za mało wyrazista, i o wiele za słodka jak na warzywo. Ugotowałam, skosztowałam, i myślę: co z tym zrobić? W lodówce miałam kilka pomidorów, cebulę i dużą marchew; wszysztko drobno pokroiłam, wrzuciłam do rondelka i podlałam wodą, pogotowałam 20 minut, zmiksowałam, dodałam śmietanę 18% i przyprawy: curry, cynamon, imbir, gałka, ostra papryka. Gotowałam jeszcze z 10 minut, a potem zjadłam z chlebkiem. Nieskromnie przyznam, że to jedna z najlepszych "zup", jaka trafiła na mój talerz ;)
  • Tvk_91
    Właśnie taką aromatyczną dyniówę się u nas w domu przygotowuje , można jeszcze dodać gożdziki i kurkumę . Do naszej dodajemy również piersi z kuraka i podajemy z makaronem gryczanym .
  • Zjadlam juz 30 odmian dyni.polecam futusu blach (smak orzechów laskowych) oraz blue kuri i indomatrone~ to moje ulubione.nie za.slodkie,idealne suche (nie wodniste )piekw w.kawaleczkach i zajadam.:)
  • 30 odmian? Łał, uwieczniłaś to na jakimś blogu czy coś?
  • @cuckoo mam zdjecia na kompie i na fb, chcesz jakos ? :D
  • Chętnie, o ile zdjęcia są jakoś opisane, bo ze mnie kiepski botanik :P
  • @cuckoo opisze :) tylko daj jakis namiar :)
  • czy mogę prosić administrację ilewazy.pl o przesłanie mojego adresu e-mail użytkownikowniczce MalyKsiaze? coby nie robić sztucznego tłoku - z góry dziękuję
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/18 05:55
    @cuckoo: Adres został przed momentem przekazany.
  • jest jakas metoda zeby po zjedzeniu dyni/marchewki nie robić się od razu "pomarańczowym"? mam z tym problem, po jednej marchewce mam całe ręce pomarańczowe, po dyni to samo, a tak lubię....
  • A u mnie w sklepie dziś hokkaido po 0,99 zł / kg ! :) Zakupiłam już dwie, cały przyszły tydzień będę się obżerać dynią ;)
    Do tej pory najbardziej przypadł mi do gustu przepis ze szpinakiem, curry i mleczkiem kokosowym, drugi w kolejności jest z pomidorami i cynamonem. Ma ktoś jeszcze jakieś fajne pomysły na takie dania jednogarnkowe z dynią?
  • Dynia hokkaido + garam masala + soczewica czerwona + koncentrat pomidorowy = obłęd ;)
    Zrobiłam wczoraj taką potrawkę/ bardzo gęstą zupę, z ryżem jaśminowym. Mam jeszcze na jutro, a później powtórka ;)
  • Tvk_91
    Zamiast soczewicy , cieciorka do tego pomidory malinowe i oczywiście mięsko :-) , użyłbym ogonów wołowych i wszystko do wolnowaru na 8-10 h
  • Ja dyniowa jem z minimalną ilością przypraw, żeby nie zginął smak owocu: sol pieprz i kurkuma. To samo z dynią (i batatami!) pieczonymi w piekarniku.

    Co do zolkniecia skóry to na to chyba nie ma na to sposobu. To po prostu reakcja skóry na to że wątroba nie wyrabia przerobowo przy dużych ilościach barwnika.moim zdaniem to niska cena za takie pyszności <3 :D
  • A, zapomniałam: jeszcze podsmazony czosnek i na to dopiero wysypuje dynie i blenduje na krem. Przy czym jeśli robimy zupę nie na pieczonej a gotowanej dyni to dobrze jest dodać mleka, u mnie zazwyczaj sojowe lub ( po wypłacie, hehe) migdalowe. Mysle że owsiane też by pasowało. Połączenia dyni z mięsem w ogóle nie mogę sobie wyobrazić ;) zwłaszcza że wołowina smakuje mi różowa. 8h w wolnowarze brzmi dla mnie jak zbrodnia na miesie ;) ale ogonow nie jadłam, jak różnią się w smaku np. od polędwicy?
  • Pysiakowska
    Wolnowary nie katują mięsa , toć to ok temperatura od osiemdziesięciu do dziewięćdziesięciu stopni C , wydobywają cały smak z mięsiwa . Rosoły robione w wolnowarze są genialne :-) . Spróbuj ogonów , są pyszne ! . Nie tylko polędwicę smakują smakosze , lecz ogony też i nie tylko , a jakże :-) .
  • Rzadko jadam mięso, stąd niewiedza ;) ogony miałam okazję obejrzeć w Nowym Jorku w jamajskiej knajpce ale mnie nie zachęciły, muszę chyba sama coś wykombinować ;)
  • Nastał jesienny czas , na dyniówę chrapkę mamy w sam raz :-) .
  • Jak zmienia się gramatura dyni po upieczeniu?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/10/10 06:40
    @M,: Niestety, nie sprawdzałam empirycznie, ale najprawdopodobniej nie uzyska się jakiejś szczególnej różnicy wagowej.
  • Jeśli lubicie dynię-zróbcie(z odmian mączystych lub zwartych-kruchych, a nie wodnisto-cukiniowych) zupę dyniową meksykańską bez miksowania na papkę jak dla niemowląt ;) I koniecznie z upieczonej dyni. Ja ten sposób mam z USA (nienawidzę miksowanych na paćke zup)... Gotuję wywar na włoszczyźnie i miesie, do gotowego-dodaję pokrojoną w kostkę słodką czerwoną paprykę, słodka kukurydzę(poza sezonem z puszki) , pokrojoną w kostkę upieczoną dynie mączystą słodka(lub w wersji z dyniami chrupkimi-typu włoskich Tromba di Albenga,Lunga Gigante czy tajskich RaiKawTok-surową w kosteczkę), posiekaną świeżą chilli (można tu użyć sproszkowanej lub pieprzu cayenne) krótko gotuję na tyle żeby lekko papryka zmiękła -bez zabielania, bez miksowania-ma być ostra i aromatyczna :) Taka z mlekiem całkiem mi nie podchodzi...
  • Zupę robię z dyni hokkaido z czerwoną soczewicą (opcjonalnie jeszcze inne warzywa), dodaję pikantne przyprawy i robię grzanki z resztek starego chleba - idealne zużycie resztek kuchennych ;)
    Moja Mama bardzo lubi taką zupę, i zawsze jak pojawiam się z kolejną dynią, to pada pytanie: "a zostanie ci coś z tej dyni? Bo wiesz, ta zupka co ostatnio zrobiłaś, to bardzo aromatyczna była..." :D
  • @liandra brzmi trochę jak indiańskie 'three sisters' :)
  • 30 grudnia zjadłam ostatni w tym sezonie posiłek z Dynią :( Już nigdzie nie ma w warzywniakach, na następne przyjdzie mi czekać do jesieni ;)
    Zrobiłam w formie gulaszu z łososiem i mlekiem kokosowym, wyszło obłędnie. Użyłam następujące przyprawy: kolendra, imbir (dużo), trawa cytrynowa, czosnek, trochę soli i pieprzu
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/01/06 07:31
    @Tvk_91: Całość brzmi bardzo zachęcająco do własnego wykonania :)
    A ja mam dla Ciebie propozycję: jeżeli najdzie Cię ochota na dynię przed następnym sezonem, to proponuję wykorzystać mrożone kostki Hortex. Sama kupuję od czasu do czasu. Polecam też mrożoną zupę krem dyniową z Bonduelle. W składzie znajduje się 50% dyni, marchew i cebula. Ja traktuję ją jako bazę do własnych inspiracji - zresztą za każdym razem innych ;)
  • @Pani Izabelo, polecam wypróbować taką potrawkę dyniowo-łososiową, szybkie w przygotowaniu a bardzo smaczne. Do sosu dodałam jeszcze cebulę, a całość podałam z ryżem jaśminowym.
    Bardzo mnie cieszy informacja o dostępności dyni mrożonej :) Poszukam w sklepach; mam nadzieję że cenowo jest w miarę przystępna ;) Generalnie, dynię można w potrawach zastąpić batatami; ale zawsze to jednak zastępnik, i w dodatku dość kosztowny. Jedynie w zeszłym roku trafiłam super okazję, bataty po ok. 3 zł/kg.
    Tej jesieni nażarłam się dyni do granic możliwości ;) Nie sądziłam, że te warzywo może być takie smaczne, przez wiele lat myślałam, że dynia to tylko marynowana w occie z goździkami ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/01/07 16:18
    @Tvk_91: Dziękuję za informację. Jak wykonam - podzielę się tym faktem w komentarzu.
    "przez wiele lat myślałam, że dynia to tylko marynowana w occie z goździkami" Kilka lat wstecz głównie pod taką postacią dominowała w wielu domach, a teraz co chwilę w sezonie na to warzywo słyszę od znajomych co też z jej dodatkiem ciekawego upichcili ;)
    Ja lubiłam / lubię dynię marynowaną - najlepiej w wykonaniu mojej babci. Lubię też dżem dyniowy z przyprawami korzennymi.
  • Nabyłam paczkę dyni mrożonej, czeka na swoją kolej w zamrażalniku ;) Planuję powtórzyć potrawkę z łososiem, a następny mój pomysł, to dynia + czerwona papryka + kukurydza + mleczko kokosowe, kombinuję właśnie nad doborem przypraw ;)
  • Zakupiłam ostatnio swoją pierwszą tegoroczną Hokkaido, za całe 2,20 zł ;) W przyszłym tygodniu będę robić, mam pomysł: dynia w sosie pomidorowym doprawionym lekko orientalnie, do tego ser typu feta i jakieś prażone nasionka lub orzechy, a całość podana z kaszą lub pieczonymi ziemniakami. A z resztek dyni obowiązkowo zupa krem! :)
  • Resztki z hokkaido ? , toż ją całą się je razem ze skórą . My jadamy w postaci kremu i gulaszu ze szpinakiem i mięsem , lecz najpierw opiekamy ją wstępnie w piekarniku .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/09/22 09:39
    Ja, jak co roku, pojadę z moją córką Hanią do zaprzyjaźnionego gospodarstwa specjalizującego się w uprawie dyni. Zawsze kupujemy tam dynie Hokkaido do celów kulinarnych i inne dynie o przedziwnych kształtach, które ozdabiają nasze mieszkanie.
  • @Ijon, pisząc "resztki" miałam na myśli tą część dyni, co się nie zmieściła w obiedzie ;) Z takiej niezbyt dużej sztuki wychodzi mi porcja na 3 obiady ( z dodatkami oczywiście) i zostaje kawałek na 1 lub 2 porcje zupy.
    Z Hokkaido to ja wyrzucam jedynie ogonek i te wnętrzności z pestkami, reszta wszystko ląduje na talerzu :) moja ulubiona dynia :)
  • Mam jeszcze taką dużą dynię, ma kolory jasno pomarańczowe z żółtym, a od drugiej strony jest ciemnozielona. Nie wiem jaka to odmiana, pewnie jakaś mniej smaczna ;) Przerobię na zupę z soczewicą i grzankami, a reszta pójdzie do zamrażalnika
  • Tvk_91
    Zupa z korbola ;-) pysznie smakuje z cieciorką , do tego jakieś mięcho i gitara gra ;-) .
  • Z sosem pomidorowym i fetą smakuje wybornie, a moja Mama zajada się zupą soczewicowo-dyniową :)
    Dynia to prawdziwy skarb jesieni, można z niej wyczarować praktycznie wszystko, i to za grosze :)
    Muszę spróbować połączenia z pieczonymi/ smażonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym
  • Jest tu jakiś dynioznawca? ;) Ta moja duża dynia to jest makaronowa, i szukam inspiracji na jej wykorzystanie.
    Już na wstępie zaznaczam, że nie mam możliwości upiec jej w piekarniku. Wykombinowałam, że zrobię "chińszczyznę" na kilka obiadów, a na kolacje zupę z grzankami.
    Kilka pytań:
    Makaronowa jest wyrazista w smaku? Neutralna czy raczej słodkawa?
    Nadaje się na gulasz?
    Trzeba obrać skórkę?
    Będzie pasować z mlekiem kokosowym, tofu i np. kalafiorem, do tego curry i kolendra? Czy to raczej nietrafiony pomysł?
    Jest raczej miękka, czy długo się gotuje?
    Można ją zamrozić?

    A może ktoś z Was ma jakieś sprawdzone ciekawe pomysły na te warzywo? :)
  • Melduję, że sos curry na bazie dyni i mleka kokosowego wychodzi super, po zmiksowaniu blenderem ma przyjemną aksamitną konsystencję :)
    Makaronowa jest masakryczna do obierania; mnie trafiła się ok. 3 kg sztuka więc walczyłam z nią długo ;) Ale z tej jednej dyńki wyszło mi: 3 porcje curry na teraz, 2 x po 3 obiady tego typu (do zamrażalnika) + została porcja za zupę - mega wydajne warzywo!
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/10/09 08:14
    @Tvk_91 ja obieranie zawsze oddaję mojemu Adamowi. Nie znoszę (!) tego robić :).
  • Ja muszę z dynią walczyć sama ;) Aktualnie mam dwie śliczne makaronowe, jedna zielona, druga w odcieniach żółtego i pomarańczu. Jeszcze mam taką zwykłą małą dynię, świetnie wyglądają ułożone razem :)
    Będzie "chińszczyzna", będzie potrawka z pomidorami, będzie potrawka ze szpinakiem; kombinuję też nad sosem spaghetti na bazie dyni i np. wędzonego tofu?
    A z resztek dyni oczywiście zupa krem, i z resztek chleba grzanki :D
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/10/16 08:03
    @Tvk_91 zrobiłam ostatnio kanapkę na pieczywie żytnim na zakwasie, z miąższem pieczonej dyni z rozmarynem, serem feta i pestkami dyni. Do tego odrobina świeżego pieprzu. Pycha!
  • Sezon dyniowy w pełni- możne warto by zważyć inne dynie z tych bardziej popularnych ? np makaronowa lub muscat? i
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/10/17 07:56
    W tym sezonie już nie, bo jesteśmy świeżo po sesji, ale w następnym zrobimy to.
  • Ja dziś na obiad testowałam połączenie dyni z grzybami, kaszą i sosem serowym - mega dobre :) A na kolację zupa z dyni, soczewicy z garam masalą i chili, podana z ryżem.
    Jutro powtórka, ale zupka będzie doprawiona na inny sposób, jeszcze nie mam pomysłu ;)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/10/19 08:15
    @Tvk_91 zupa krem z dyni z garam masalą to mój dyniowy faworyt!
  • Pani Barbaro-dynia-warzywo skrobiowe. Tak jak ziemniaki. Jak jest z jej zawartością cukrów? ma sporo węglowodanów co oczywiste.Ale czy są to węglowodany złożone? Wolniej uwalniające glukozę do krwi ? Często na jeden posiłek- rano - zjadam 500gram pieczonej dyni Blue kuri- to dynia sucha.mączna. Poźniej natomiast staram si e juz ograniczać węglowodany. czy taka ilość dyni to nie za dużo cukrów>
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/10/23 08:46
    @MalyKsiaze skrobi w dyni jest niewiele. W 100g zaledwie 0,4 g. Pozostałe węglowodany to w różnych proporcjach: sacharoza, glukoza i fruktoza.
    Z dynią jest taki sam problem jak z arbuzem, większość danych podaje średni lub wysoki indeks glikemiczny (między 51 a 75), ale już niski ładunek glikemiczny (około 3).
    Pół kilograma dyni to około 25 g węglowodanów przyswajalnych, czyli wciąż znacznie mniej niż 50 g.
    Indeks glikemiczny wyznacza się poprzez porównanie szybkości zwiększania stężenia glukozy we krwi po spożyciu danego produktu (porcja zawierająca 50 g węglowodanów) ze wzrostem, jaki następuje po spożyciu takiej samej ilości węglowodanów (50 g) w postaci glukozy.
    Ładunek glikemiczny to wartość liczbowa, uwzględniająca nie tylko jakość, ale i ilość węglowodanów w produkcie. Wartości dla dyni to niskie wartości ładunku glikemicznego.
    Ja jem, póki jest sezon!
  • Trafił mi się ostatnio maluszek Hokkaido wielkości pomarańczy :) ledwo na zupę starczył ;)
    W tym sezonie zajadam się głównie makaronową, jest u mnie najbardziej dostępna. W planach mam dyniowe leczo w barwach żółtych oraz sos dyniowo-cebulowy do makaronu. Szkoda, że jesień trwa tak krótko, a mój zamrażalnik ma ograniczoną pojemność ;)
  • Jestem mega szczęśliwa, bo udało mi się wczoraj jeszcze dostać Hokkaido, dwie ostatnie sztuki ze sklepu :D Były mocno dojrzałe, więc poszły na porcje i do zamrażalnika; powinno być z tego 8-9 porcji obiadowych. Zrobię na ostro i z ziołami; prawie wszystkie moje tegoroczne eksperymenty z dynią są słodkawo-orientalne ;)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/12/21 08:32
    @Tvk_91 u mnie już dawno nie ma, a ostatnio "chodzi" za mną pieczona dynia z chili.
  • W tym roku już się tej przepysznej dyni najedliśmy oj najedliśmy , mniammmmm :-) .
  • Tvk_91
    Kup samą zamrażalkę :-) . Mieliśmy taką poziomą za komuny w latach osiemdziesiątych , zdobycz w tamtych czasach niemała ! . Głównie trzymaliśmy w niej mięso przywiezione od dziadka i wujka rzeżników masarzy .
  • @Pani Barbaro mnie udało się dostać w kauflandzie; mają tam kosz "dynia mix 2,99 zł", zazwyczaj są same makaronowe i piżmowe oraz resztki ozdobnych, teraz dorzucili 2 szt. Hokkaido (dzień wcześniej ich nie było). Generalnie za tą dynią chodzę od dwóch tygodni po wszystkich sklepach, i też niestety pustki ;)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/12/22 08:55
    Hokkaido to zdecydowanie moja ulubienica.
  • Aktualnie zużywam przedostatnią porcję mojej mrożonej Hokkaido, wylądowała w wegańskim curry z tofu, szpinakiem i ryżem basmati. Jeszcze mi została jedna porcja ;) Pewnie zrobię z papryką i serem feta; chyba że ktoś z Was ma jakiś ciekawy pomysł?
  • Ja z dyni hokkaido polecam ciasto. Można je też zrobić ze zwykłej dyni, ale hokkaido jest o tyle dobra, że dodaję ją w całości, tzn. bez obierania ze skórki, jak w przypadku zwykłej.
    Ciacho robię w dwóch wersjach: piernikowo-dyniowej oraz cynamonowo dyniowej. Przepis banalnie prosty, zdecydowanie nie-dietetyczny, ale za to przepyszny. Plusem ciasta jest to, że bardzo długo zachowuje świeżość, jest miękkie i wilgotne.
  • Wczoraj pożarłam resztę mrożonych zapasów dyni ;) Szkoda, że nie idzie kupić mrożonej Hokkaido, to jest najlepsza odmiana. Ma fantastyczną konsystencję i kolor po zmiksowaniu :)
  • Tvk_91 próbowałaś blue hokkaido [inna nazwa to blue curi]? jetem wielbicielem i juz sie nauczyłam ze w sezonie kupuje 100kg dyni i mrożę starcza mi prawie do następnego sezonu.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/02/18 12:07
    @MalyKsiaze blue jest faktycznie blue? Bardzo różni się smakiem od zwykłej hokkaido?
  • Blue curi jest z zewnątrz zielona a w środku dużo bardziej pomarańczowa i miąższ jeszcze bardziej suchy po upieczeniu:) dla mnie najpyszniejsza :)
    Pani Barbaro na Waszego meila podsyłam zdjęcie moich dyni.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/02/19 08:15
    @MalyKsiaze dziękuję. Na zdjęciach prezentuje się trochę jakby już spleśniała. :)
    W kolejnym sezonie koniecznie muszę spróbować.
  • coraz więcej stron podaje kalorycznośc dyni juz dla poszczególnych odmian. np piżmowa hokkaido mają około 45kcal/100gram.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/07/24 08:14
    Tak, natomiast ani polskie tabele ani bardzo obszerne tabele amerykańskie USDA nie podają tych wartości. My zaś staramy się opierać o 100% sprawdzone źródła, dlatego póki co wstrzymujemy się.
  • Dziś na kolację jedliśmy zapiekankę z dyni hokkaido z brązowym ryżem i jajkiem i wiesz Malyksiaze ten ryż jest smaczny ale do tego dania lepszy jest ryż kleisty .
  • A z czym polecacie krem z dyni? Mam już pomysły na następujące dodatki: grzanki, groszek ptysiowy, prażone ziarna/orzechy, ser feta, kluseczki, ryż, świeża bułka do maczania... Co jeszcze można do kremu wrzucić? :)
    Jutro przyjdą do mnie dynie z jesiennej wystawki, wiem że będzie jedna Hokkaido, chyba jedna piżmówka i trochę ozdobnych.
    A wie ktoś, jaka to jest odmiana: nieduża okrągła bulwa z bardzo długim i wąskim ogonkiem, ciemnozielona w jasnożółte prążki? Można to jeść? ;)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/11/23 08:23
    @Tvk_91 mała dynia makaronowa? Jeśli tak, to nawet trzeba jeść :)
    http://www.ilewazy.pl/dynia-makaronowa

    Ja dodaję także:
    - grillowaną pierś z indyka,
    - pokrojone habanero,
    - suszone pomidory pokrojone w paseczki,
    - podsmażoną na suchej patelni szynkę parmeńską.
  • @Pani Basiu na pewno nie makaronowa, znalazłam taką podobną w necie pod nazwą dynia tykwa:
    https://static.swiatkwiatow.pl/user_galeria/200903/duze/dynie-ozdobnetykwy_4454.jpg

    Były ostatnio w kauflandzie, ale nie wiem, czy to dobre i co można z tego przyrządzić :)

  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/11/26 07:21
    @Tvk_91 to nie pomogę, z tego co wiem część tych ozdobnych dyni jest niejadalna, ale czy akurat ta...?
  • o kurczę, czadowo wyglądają te "tykwy"
  • No wyglądają fajnie, ale jakie to w smaku? Próbowałam kilka rodzajów ozdobnych (podobno jadalnych), i skórka jest twarda, zdrewniała, a miąższ wodnisty i nijaki. Najlepszą dla mnie pozostaje Hokkaido, ostatnio zrobiłam na kolację coś a'la gulasz: wkroiłam ugotowane kotlety sojowe i doprawiłam na nutę korzenną. Ze świeżym chlebkiem całkiem dobre :)
  • SprytnaChochla 2018/12/11 13:53
    Ja robiłam niedawno kopytka z dyni piżmowej. Pyszne i na słodko i na słono. Trzeba upiec miąższ dyni, wymieszać z jajkiem i mąką. Ja dałam trochę mąki ziemniaczanej i trochę krupczatki. Dynia przyjmuje dużo mniej mąki niż ziemniaki, a kopytka mają piękny kolor i delikatnie słodki smak. Polecam :)
  • Zrobiłam na obiad w sosie pomidorowym z mleczkiem kokosowym, z mieszanką przypraw Czerwone Curry. Bardzo fajne połączenie, lepiej mi się to komponuje z dynią niż zwykłe curry.
  • to nie są wartości dla hokkaido tylko dla takiej zwykłej dyni. Dynia hokkaido ma 60-80 kcal na 100g, w zależności od tego jak bardzo jest sucha, skrobiowa, a jak bardzo "wodnista".
    Red kuri squash/Sunshine squash nutrition facts (100g)
    Calories (kcal) 63
    Carbs 13g
    Fat 12g
    Protein 2g

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę