Porcja gotowanej fasolki szparagowej

Gotowana fasola

Porcja gotowanej fasolki szparagowej idealna jako dodatek do obiadu waży 200 g.

  100g na zdjęciu (200 g)
Energia 27 kcal 54 kcal
Białko 2,4 g 4,8 g
Tłuszcz 0,2 g 0,4 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 0,1 g
Węglowodany 7,6 g 15,2 g
Błonnik 3,9 g 7,8 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Gotowana fasola kalorie w 100g: 27kcal

Zobacz więcej: 200g porcja szparagowa fasolka

Ostatnia aktualizacja: 2016.09.14

Ważenie dodano: 2009.07.20 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 69 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • super ze pokazujecie zdjecia, bo ciezko okreslic na oko ile to jest. Fajna stronka
  • Karolina 2010/07/27 09:26
    świetna ta strona, korzystam z niej bardzo często :)
  • Dzięki za fasole ;-)))
  • Wielkie dzięki za fasolkę :) Strona jest prześwietna, genialny pomysł, nie wyłączam jej nawet z zakładek :)
  • tak z ciekawości- jaka pojemność maja te Wasze miseczki? :)
  • kocham fasolkę, jem ją często z gotowanym na parze kurczakiem, spróbujcie koniecznie :)
  • mniam mniam nie mogę się doczekać świeżej fasolki żółtej z pola mojej cioci :)
  • A czy pół kilo surowej to odpowiednik pół kilo już ugotowanej, czy podczas gotowania przybiera na wadze? :)
  • A czy żółta fasolka (podobna porcja) ma takie same wartości odżywcze?
  • Filemonkowa 2011/06/18 22:28
    @Annyo
    jeśli nawet nie takie same to zbliżone, śmiało licz to tak jak zieloną
  • W przypadku mrożonek hortexu żółta ma 24kcal/100g a zielona 31/100g, czyli żółta ma generalnie 7kcal mniej w 100g :]
  • Marta, mi się wydaje (jak porównuję naszą z działki surową i ugotowaną), że na wadze nie przybiera podczas gotowania. Ale głowy za to nie dam.
  • Kocham tą stronkę ;) bardzo mi ułatwia dietkę ;)
  • szparagówka jest cudowna do diety napycha i jest malo kaloryczna ! mmm ! kocham ta stronke jest genialna !
  • Mialam dzisiaj na obiadek tylko ze zółta pychaaaa
  • a ile miej więcej jest tych strączków w 200 g
  • Jest jakaś różnica w wartościach odżywczych pomiędzy fasolką żółtą a zieloną ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/20 21:49
    @Pati: właśnie sprawdziłam w tabelach wszystkie wartości odżywcze (łącznie z witaminami i składnikami mineralnymi) obie fasolki. Można śmiało uznać, że pod względem liczbowym posiadają identyczne składy.
  • To by było tak jakoś dwie duże garści?
  • Karmelek 2011/09/02 14:37
    Mniam fasolka + cukier = pychotka ;)
  • fasolka z cukrem? Hmm, o takim połączeniu nie słyszałam.
  • co????????????????????????? fasolka z cukrem??
  • Trzeba spróbować! :)
  • to już chyba nie jeść nic niż fasolkę szparagową, która sama w sobie jest niedobra, z cukrem:P
  • @jo - naprawdę nie lubisz fasolki? :) Ja mogłabym ją jeść cały czas (ale żółtą) pod warunkiem, że jest miękka i bez włókien. Oczywiście uważam, że fasolka i przy okazji kalafior też, lepiej smakuje z bułką tartą i masłem. :D
  • @ drugx: och, wiele potraz z bułką na masełku smakuje znacznie lepiej, szkoda tylko, że tak podnosi kalorycznośc :D. Ale od czasu do czasu można.
    Ja także kocham fasolkę szparagową, ale jak znajdę jedno włókno, to zrażam się do niej na długi czas :(. Nie wiedzę jednak różnicy między zieloną a żółtą..
  • Kurde, mogłem ją dzisiaj kupić na jutrzejszy obiad zamiast kolby kukurydzy... :(
  • kukurydza w kolbie <333
  • Karmelek 2011/09/03 10:25
    @drugsx, @jo - Wiedziałam że będzie taka reakcja ;) Zwyczajnie od kiedy się urodziłam w moim domu zawsze podawana była fasolka z cukrem... ja natomiast dopiero niedawno dowiedziałam się o fasoli podawanej z bułką tartą ;P
  • Karmelek, każdy ma swoje przyzwyczajenia, co nie zmienia faktu, że takiego połączenia bym się nie spodziewała. Moja mama je np. z samą solą; jeśli smakuje Tobie z cukrem, to dlaczego nie jeść? :)
    co do mojego dość dziwnego gustu, nie mogę się przekonać ani do fasolki, ani do bobu.
  • Uwielbiam WAS! Dzięki waszej stronie jestem już trzeci tydzień na diecie (1400 kcla/dziennie)!
    A jak mam chwile załamania i zjem coś słodkiego to przynajmniej wiem co muszę zrobić aby spalić te dodatkowe kalorie! Dziękuje!
  • wow, fasolka z cukrem? to jeszcze większe dziwactwo niż rzodkiewki z cukrem z mojego dzieciństwa ;P z kolei moja mama opowiadała, że u jej koleżanki w domu jadło się fasolkę szparagową z malinami ^^
  • mmm...uwielbiam, miałam dzisiaj na obiad ale tak mnie wzdymała że masakra ;/
  • ceny w marketach sa szokujace troche po 5,50 widzialem w tesco a u mnie na gieldzie tata kupuje po 2 o.O konczy sie juz sezon :)) ja mam juz jej dosc caly lipiec sie nia zajadalem :P
  • Uwielbiam ją! Mogłabym jeść i jeść... Mało kcal ma na szczęście ^^
  • jem ją ostatnio non stop, prawie do każdego posiłku, nie potrafię przestać. dziś nawet zrobiłam sos słodko kwaśny i jadłam fasolkę jak frytki. aż mi się żołądek rozciągnie!
  • Na pewno zdrowiej zjeść fasolkę niż frytki. Ogólnie też dosyć często się nią zajadałam, ale w tym roku dziś dopiero pierwszy raz, szkoda że wyleciała mi z głowy jakoś :(
  • fasolka najlepsza to taka ze smalcem ze skwarkami i posypana gruboziarnistą solą
  • genialny dodatek do pieczonego łososia z pesto <3 moje popisowe danie na spotkanie z facetem
  • Surowa bez żadnej obróbki to Węglowodany w 100 g: 3,30 g
  • / podobno ale czy na pewno to nie wiem
  • Ciekawi mnie dlaczego przy takich makro jakie są podane ma ona tak mało kcal, węgle + białko = 10g, więc 10 *4 = 40kcal.
  • @Nocny - część węglowodanów to błonnik, a on się nie wchłania z przewodu pokarmowego :)
  • Mam pytanie odnośnie podanych węglowodanów, czy ich rzeczywista wartość to ta po odjęciu błonnika??
  • czy czarna fasolka też ma tyle samo kalorii?
  • motolubna 2014/01/29 13:14
    polecam fasolkę posypaną uprażonym słonecznikiem lub sezamem :) właśnie się zajadam i nic tylko mmmmmruczę :)
    ps. serdeczne DZIĘKUJĘ za pracę włożoną nad stroną. jest MEGA :)
  • Popo złoto 2014/06/08 19:13
    Moim zdaniem coś tu sie nie zgadza, ponieważ białko + węglowodany =
    10g czyli 40kcal a wy podajecie tylko 27. wydaje mi sie ze węglowodany powinny byc w granicy 3,5g na 100g a nie 7,5 :) Pozdro:P Proszę o sprostowanie :)
  • @Popo złoto - wydaje mi się, że w węglowodanach jest uwzględniony błonnik. Wtedy wszystko się zgadza (7,6-3,9=3,7). :)
  • Popo złoto 2014/06/08 22:54
    Błonnik uwzględniony jest w osobnej rubryce wiec to trochę mylące... A kalorie z makroskładnikami zawsze musza się zgadzać :)
  • Uwielbiam fasolkę szparagowa!!! Najlepsza do obiadu Np. do jajka sądzonego. Mi najlepiej smakuje bez żadnych dodatków typu maslo czy bulka:)
  • blue_chameleon 2015/06/08 18:49
    Chodzi o węglowodany ogółem. Kiedy odejmie się błonnik otrzymuje się węglowodany przyswajalne. W 100g produktu zawsze podaje się węglowodany ogółem czyli sumę przyswajalnych i błonnika :)
  • @klara99 "Mi najlepiej smakuje bez żadnych dodatków typu maslo czy bulka:)"
    Mam dokładnie tak samo, u mnie w domu zawsze była z zasmażaną bułką tartą i nie smakowało mi to.

    Ostatnio kupiłam mrożony mix fasolowy: taka jak na zdjęciu + taka sama żółta + gruba zielona fasolka, bardzo fajnie pasuje do ryby z frytkami, albo do różnych mieszanek na patelnię. Robiłam razem z cukinią, papryką, marchewką i kukurydzą + zioła prowansalskie, albo w wersji orientalnej z soczewicą, czosnkiem, sosem sojowym i imbirem; smaczny i pożywny obiad, bardzo szybki w przygotowaniu :)
  • Tvk_91 u mnie jak mieszkalam z rodzicami było tak samo-tylko z bułką ociekającą masłem, a mi najbardziej smakuje sama, z szczyptą soli, ewentualnie soli ziołowej].
  • To jest fenomenalne! Kocham fasolkę! Mogłabym wiadro jej ugotować i dalej by było mi mało. Jestem Fasolamatorem :D
  • Candianlove 2016/06/10 13:18
    Fasolka żółta z kwaskiem cytrynowym szczypta soli ! Najlepsze co może być
  • A co z czarną fasolką? Będzie miała tyle samo kcal? :)
  • O tak fasolka szparagowa polana bułeczką na masełku lub w sosie pomidorowym , palce lizać .
  • Taka fasolka jest boska, podsmażona na maśle klarowanym z czosnkiem, i posypana tartym serem
  • Tvk_91 super pomysl. U mnie w domu zawsze fasolke podawano z bulka tarta. Bardzo tak lubie ale w sezonie moglabym jesc codziennie wiec taka z czosnkiem i serem wydaje sie byc lzejsza i smaczna alternatywa. Oczywiscie jak nie dodamy tony masla i sera:P Taka zolta tez pewnie fajnie by tak smakowala zapewne :)
  • "pewnie zapewne" :/ Maslo maslane wyszlo ale nie ma niestety mozliwosci edycji komentarza, ups :P
  • @zubikacja
    U mnie też zawsze był kalafior i fasolka tradycyjne z bułką tartą; odkąd gotuję sama, odkrywam nowe kompozycje smakowe ;) Fasolkę z serem przyrządziłam kiedyś eksperymentalnie, bo został mi nadmiar fasoli z sałatki i dwa plasterki sera, które trzeba było zużyć.
    Jakiś czas później dotarłam do przepisu, wg którego taka potrawa to tradycyjne danie w którymś z regionów Francji- właśnie smażona fasola na maśle z czosnkiem i ziołami, zasypana parmezanem. Ja za parmezanem nie przepadam, wolę zwykły ser żółty.

    Taka potrawa u mnie jest raczej lekka, smażę fasolę na teflonie i dodaję ok. pół - trzy czwarte łyżeczki masła klarowanego. Nie żałuję za to sera ;)
  • karolakarola 2016/07/15 11:09
    Jak przedstawiają się wartości odżywcze oraz kalorie dla fasolki ale nieugotowanej ?
  • w_zygarska 2016/08/05 20:57
    Około ile sztuk fasolki mieści się w tych 200g?
  • @w_zygarska to żart, prawda?
  • Króliczę 2016/08/06 15:44
    @Mały Książę:
    Ktoś wcześniej przeliczał w ten sposób makaron, więc obstawiam, że nie xD
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/08/07 20:17
    @karolakarola: Będą bardzo, bardzo zbliżone. Dlatego swobodnie możesz wykorzystywać powyższe dane do szacowania menu.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/08/07 20:21
    @w_zygarska: Jeżeli pytasz na poważnie, to proponuję następnym razem nałożyć do podobnej wielkości miseczki zobrazowaną ilość fasolki i policzyć ilość sztuk.
    Potencjalny błąd w przeliczeniach nie będzie miał wpływu na figurę ;)
  • A mi udało się zaadaptować fasolkę również na śniadanie: świeża bułeczka, masło (albo i bez), na to fasolka ugotowana "al dente" i plasterek sera, mniam :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/09/14 07:25
    @B_asia: Ciekawy pomysł :) Jestem otwarta na spożywanie warzyw w różnych kombinacjach, ale o takim wariancie nie pomyślałam. Będę pamiętać o tym w przyszłości.
    Ja natomiast jeżeli chodzi o połączenie pieczywa i warzyw, to lubię w okresie jesienno-zimowym położyć na kanapki (np. z serem, wędliną) gotowane, tarte buraki. Szczególnie smakuje mi połączenie buraków z kozim serem ;)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę