Porcja gotowanej fasolki szparagowej

Gotowana fasola szparagowa

Porcja gotowanej fasolki szparagowej idealna jako dodatek do obiadu waży 200 g.

  100g na zdjęciu (200 g)
Energia 33 kcal 66 kcal
Białko 2,1 g 4,2 g
Tłuszcz 0,2 g 0,4 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 0,1 g
Węglowodany 4,5 g 9,0 g
Błonnik 2,3 g 4,6 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Gotowana fasola szparagowa kalorie w 100g: 33kcal

Zobacz więcej: 200g porcja szparagowa fasolka

Ostatnia aktualizacja: 2017.06.26

Ważenie dodano: 2009.07.20 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 71 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • super ze pokazujecie zdjecia, bo ciezko okreslic na oko ile to jest. Fajna stronka
  • Karolina 2010/07/27 09:26
    świetna ta strona, korzystam z niej bardzo często :)
  • Dzięki za fasole ;-)))
  • Wielkie dzięki za fasolkę :) Strona jest prześwietna, genialny pomysł, nie wyłączam jej nawet z zakładek :)
  • tak z ciekawości- jaka pojemność maja te Wasze miseczki? :)
  • kocham fasolkę, jem ją często z gotowanym na parze kurczakiem, spróbujcie koniecznie :)
  • mniam mniam nie mogę się doczekać świeżej fasolki żółtej z pola mojej cioci :)
  • A czy pół kilo surowej to odpowiednik pół kilo już ugotowanej, czy podczas gotowania przybiera na wadze? :)
  • A czy żółta fasolka (podobna porcja) ma takie same wartości odżywcze?
  • Filemonkowa 2011/06/18 22:28
    @Annyo
    jeśli nawet nie takie same to zbliżone, śmiało licz to tak jak zieloną
  • W przypadku mrożonek hortexu żółta ma 24kcal/100g a zielona 31/100g, czyli żółta ma generalnie 7kcal mniej w 100g :]
  • Marta, mi się wydaje (jak porównuję naszą z działki surową i ugotowaną), że na wadze nie przybiera podczas gotowania. Ale głowy za to nie dam.
  • Kocham tą stronkę ;) bardzo mi ułatwia dietkę ;)
  • szparagówka jest cudowna do diety napycha i jest malo kaloryczna ! mmm ! kocham ta stronke jest genialna !
  • Mialam dzisiaj na obiadek tylko ze zółta pychaaaa
  • a ile miej więcej jest tych strączków w 200 g
  • Jest jakaś różnica w wartościach odżywczych pomiędzy fasolką żółtą a zieloną ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/20 21:49
    @Pati: właśnie sprawdziłam w tabelach wszystkie wartości odżywcze (łącznie z witaminami i składnikami mineralnymi) obie fasolki. Można śmiało uznać, że pod względem liczbowym posiadają identyczne składy.
  • To by było tak jakoś dwie duże garści?
  • Karmelek 2011/09/02 14:37
    Mniam fasolka + cukier = pychotka ;)
  • fasolka z cukrem? Hmm, o takim połączeniu nie słyszałam.
  • co????????????????????????? fasolka z cukrem??
  • Trzeba spróbować! :)
  • to już chyba nie jeść nic niż fasolkę szparagową, która sama w sobie jest niedobra, z cukrem:P
  • @jo - naprawdę nie lubisz fasolki? :) Ja mogłabym ją jeść cały czas (ale żółtą) pod warunkiem, że jest miękka i bez włókien. Oczywiście uważam, że fasolka i przy okazji kalafior też, lepiej smakuje z bułką tartą i masłem. :D
  • @ drugx: och, wiele potraz z bułką na masełku smakuje znacznie lepiej, szkoda tylko, że tak podnosi kalorycznośc :D. Ale od czasu do czasu można.
    Ja także kocham fasolkę szparagową, ale jak znajdę jedno włókno, to zrażam się do niej na długi czas :(. Nie wiedzę jednak różnicy między zieloną a żółtą..
  • Kurde, mogłem ją dzisiaj kupić na jutrzejszy obiad zamiast kolby kukurydzy... :(
  • kukurydza w kolbie <333
  • Karmelek 2011/09/03 10:25
    @drugsx, @jo - Wiedziałam że będzie taka reakcja ;) Zwyczajnie od kiedy się urodziłam w moim domu zawsze podawana była fasolka z cukrem... ja natomiast dopiero niedawno dowiedziałam się o fasoli podawanej z bułką tartą ;P
  • Karmelek, każdy ma swoje przyzwyczajenia, co nie zmienia faktu, że takiego połączenia bym się nie spodziewała. Moja mama je np. z samą solą; jeśli smakuje Tobie z cukrem, to dlaczego nie jeść? :)
    co do mojego dość dziwnego gustu, nie mogę się przekonać ani do fasolki, ani do bobu.
  • Uwielbiam WAS! Dzięki waszej stronie jestem już trzeci tydzień na diecie (1400 kcla/dziennie)!
    A jak mam chwile załamania i zjem coś słodkiego to przynajmniej wiem co muszę zrobić aby spalić te dodatkowe kalorie! Dziękuje!
  • wow, fasolka z cukrem? to jeszcze większe dziwactwo niż rzodkiewki z cukrem z mojego dzieciństwa ;P z kolei moja mama opowiadała, że u jej koleżanki w domu jadło się fasolkę szparagową z malinami ^^
  • mmm...uwielbiam, miałam dzisiaj na obiad ale tak mnie wzdymała że masakra ;/
  • ceny w marketach sa szokujace troche po 5,50 widzialem w tesco a u mnie na gieldzie tata kupuje po 2 o.O konczy sie juz sezon :)) ja mam juz jej dosc caly lipiec sie nia zajadalem :P
  • Uwielbiam ją! Mogłabym jeść i jeść... Mało kcal ma na szczęście ^^
  • jem ją ostatnio non stop, prawie do każdego posiłku, nie potrafię przestać. dziś nawet zrobiłam sos słodko kwaśny i jadłam fasolkę jak frytki. aż mi się żołądek rozciągnie!
  • Na pewno zdrowiej zjeść fasolkę niż frytki. Ogólnie też dosyć często się nią zajadałam, ale w tym roku dziś dopiero pierwszy raz, szkoda że wyleciała mi z głowy jakoś :(
  • fasolka najlepsza to taka ze smalcem ze skwarkami i posypana gruboziarnistą solą
  • genialny dodatek do pieczonego łososia z pesto <3 moje popisowe danie na spotkanie z facetem
  • Surowa bez żadnej obróbki to Węglowodany w 100 g: 3,30 g
  • / podobno ale czy na pewno to nie wiem
  • Ciekawi mnie dlaczego przy takich makro jakie są podane ma ona tak mało kcal, węgle + białko = 10g, więc 10 *4 = 40kcal.
  • @Nocny - część węglowodanów to błonnik, a on się nie wchłania z przewodu pokarmowego :)
  • Mam pytanie odnośnie podanych węglowodanów, czy ich rzeczywista wartość to ta po odjęciu błonnika??
  • czy czarna fasolka też ma tyle samo kalorii?
  • motolubna 2014/01/29 13:14
    polecam fasolkę posypaną uprażonym słonecznikiem lub sezamem :) właśnie się zajadam i nic tylko mmmmmruczę :)
    ps. serdeczne DZIĘKUJĘ za pracę włożoną nad stroną. jest MEGA :)
  • Popo złoto 2014/06/08 19:13
    Moim zdaniem coś tu sie nie zgadza, ponieważ białko + węglowodany =
    10g czyli 40kcal a wy podajecie tylko 27. wydaje mi sie ze węglowodany powinny byc w granicy 3,5g na 100g a nie 7,5 :) Pozdro:P Proszę o sprostowanie :)
  • @Popo złoto - wydaje mi się, że w węglowodanach jest uwzględniony błonnik. Wtedy wszystko się zgadza (7,6-3,9=3,7). :)
  • Popo złoto 2014/06/08 22:54
    Błonnik uwzględniony jest w osobnej rubryce wiec to trochę mylące... A kalorie z makroskładnikami zawsze musza się zgadzać :)
  • Uwielbiam fasolkę szparagowa!!! Najlepsza do obiadu Np. do jajka sądzonego. Mi najlepiej smakuje bez żadnych dodatków typu maslo czy bulka:)
  • blue_chameleon 2015/06/08 18:49
    Chodzi o węglowodany ogółem. Kiedy odejmie się błonnik otrzymuje się węglowodany przyswajalne. W 100g produktu zawsze podaje się węglowodany ogółem czyli sumę przyswajalnych i błonnika :)
  • @klara99 "Mi najlepiej smakuje bez żadnych dodatków typu maslo czy bulka:)"
    Mam dokładnie tak samo, u mnie w domu zawsze była z zasmażaną bułką tartą i nie smakowało mi to.

    Ostatnio kupiłam mrożony mix fasolowy: taka jak na zdjęciu + taka sama żółta + gruba zielona fasolka, bardzo fajnie pasuje do ryby z frytkami, albo do różnych mieszanek na patelnię. Robiłam razem z cukinią, papryką, marchewką i kukurydzą + zioła prowansalskie, albo w wersji orientalnej z soczewicą, czosnkiem, sosem sojowym i imbirem; smaczny i pożywny obiad, bardzo szybki w przygotowaniu :)
  • Tvk_91 u mnie jak mieszkalam z rodzicami było tak samo-tylko z bułką ociekającą masłem, a mi najbardziej smakuje sama, z szczyptą soli, ewentualnie soli ziołowej].
  • To jest fenomenalne! Kocham fasolkę! Mogłabym wiadro jej ugotować i dalej by było mi mało. Jestem Fasolamatorem :D
  • Candianlove 2016/06/10 13:18
    Fasolka żółta z kwaskiem cytrynowym szczypta soli ! Najlepsze co może być
  • A co z czarną fasolką? Będzie miała tyle samo kcal? :)
  • O tak fasolka szparagowa polana bułeczką na masełku lub w sosie pomidorowym , palce lizać .
  • Taka fasolka jest boska, podsmażona na maśle klarowanym z czosnkiem, i posypana tartym serem
  • Tvk_91 super pomysl. U mnie w domu zawsze fasolke podawano z bulka tarta. Bardzo tak lubie ale w sezonie moglabym jesc codziennie wiec taka z czosnkiem i serem wydaje sie byc lzejsza i smaczna alternatywa. Oczywiscie jak nie dodamy tony masla i sera:P Taka zolta tez pewnie fajnie by tak smakowala zapewne :)
  • "pewnie zapewne" :/ Maslo maslane wyszlo ale nie ma niestety mozliwosci edycji komentarza, ups :P
  • @zubikacja
    U mnie też zawsze był kalafior i fasolka tradycyjne z bułką tartą; odkąd gotuję sama, odkrywam nowe kompozycje smakowe ;) Fasolkę z serem przyrządziłam kiedyś eksperymentalnie, bo został mi nadmiar fasoli z sałatki i dwa plasterki sera, które trzeba było zużyć.
    Jakiś czas później dotarłam do przepisu, wg którego taka potrawa to tradycyjne danie w którymś z regionów Francji- właśnie smażona fasola na maśle z czosnkiem i ziołami, zasypana parmezanem. Ja za parmezanem nie przepadam, wolę zwykły ser żółty.

    Taka potrawa u mnie jest raczej lekka, smażę fasolę na teflonie i dodaję ok. pół - trzy czwarte łyżeczki masła klarowanego. Nie żałuję za to sera ;)
  • karolakarola 2016/07/15 11:09
    Jak przedstawiają się wartości odżywcze oraz kalorie dla fasolki ale nieugotowanej ?
  • w_zygarska 2016/08/05 20:57
    Około ile sztuk fasolki mieści się w tych 200g?
  • @w_zygarska to żart, prawda?
  • Króliczę 2016/08/06 15:44
    @Mały Książę:
    Ktoś wcześniej przeliczał w ten sposób makaron, więc obstawiam, że nie xD
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/08/07 20:17
    @karolakarola: Będą bardzo, bardzo zbliżone. Dlatego swobodnie możesz wykorzystywać powyższe dane do szacowania menu.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/08/07 20:21
    @w_zygarska: Jeżeli pytasz na poważnie, to proponuję następnym razem nałożyć do podobnej wielkości miseczki zobrazowaną ilość fasolki i policzyć ilość sztuk.
    Potencjalny błąd w przeliczeniach nie będzie miał wpływu na figurę ;)
  • A mi udało się zaadaptować fasolkę również na śniadanie: świeża bułeczka, masło (albo i bez), na to fasolka ugotowana "al dente" i plasterek sera, mniam :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/09/14 07:25
    @B_asia: Ciekawy pomysł :) Jestem otwarta na spożywanie warzyw w różnych kombinacjach, ale o takim wariancie nie pomyślałam. Będę pamiętać o tym w przyszłości.
    Ja natomiast jeżeli chodzi o połączenie pieczywa i warzyw, to lubię w okresie jesienno-zimowym położyć na kanapki (np. z serem, wędliną) gotowane, tarte buraki. Szczególnie smakuje mi połączenie buraków z kozim serem ;)
  • Gitfiolek 2017/06/22 19:26
    Zastanawia mnie jedna ważna sprawa. Czy duża jest różnica w kaloryczności standardowej młodej fasoli szparagowej, a takiej mocno dojrzałej z dużymi ziarnami ?? Bo dziś kupiłam i jest mało mięsista, za to ma duże ziarna.... patrząc na kaloryczność białej fasoli coś mi się wydaje, ze moja nie będzie miała 27 ckal w 100 gram... ile może mieć w takim wypadku moja ??
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/06/26 07:38
    @Gitfiolek z tego co się orientuję to inne odmiany uprawiane są na nasiona suche, a inne jako fasola szparagowa. Przejrzałam różne bazy danych, niestety żadna nie różnicuje na młodą i dojrzałą fasolę szparagową.
    Ps: Zaktualizowałam dane dla fasoli szparagowej według najnowszych, polskich tabel.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę