Boczniak ostrygowaty

Grzyb boczniak ostrygowaty waży 50 g.

  100g na zdjęciu (50 g)
Energia 33 kcal 17 kcal
Białko 3,3 g 1,7 g
Tłuszcz 0,4 g 0,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 0,0 g
Węglowodany 6,1 g 3,1 g
Cukry proste 1,1 g 0,6 g
Błonnik 2,3 g 1,2 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Boczniak ostrygowaty kalorie w 100g: 33kcal

Zobacz więcej: 50g grzyb boczniak ostrygowaty

Ostatnia aktualizacja: 2019.10.26

Ważenie dodano: 2012.03.16 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 27 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Nigdy takiego grzyba nie widziałam, ale ładnie wygląda.:)
  • epileptyk/w klinice:(( 2012/03/16 21:43
    z tego co wiem to grzyb hodowlany w smaku podobny do kanii tylko bardziej mięsisty,poza tym bardzo zdrowy nawet obniza cholesterol
  • Kocham boczniaki :). Troszeczkę nie wierzę w ich "cudowne" właściwości... Ale i tak są moimi grzybowymi faworytami :)
  • jak się przyrządza te grzybki? z cebulką udusić na patelni/rondelku? czy jak kanie panierować i smażyć?
  • pyyszne są :)))
    gosiam można smażyć jak kanie
  • smażone najlepsze ;]
  • Smarzone są pyszna, ale najlepsze są flaczki z boczniaków. Pycha!
  • Ooo.. własnie! Boczniakowe flaczki! Zupełnie o nich zapomniałam.... A jeszcze pamiętam sałatkę z boczniakami i sosem z anchois. Tez była pyszna :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/03/18 21:43
    Ja zakupiłam półkilogramową tackę boczniaków. Wszystkie marynowałam (czosnek, oliwa, zioła prowansalskie, pieprz kolorowy, sos sojowy o obniżonej zawartości sodu) prze kilka godzin. Jedną połowę panierowałam w jajku, zarodkach i otrębach, a następnie smażyłam w niewielkiej ilości tłuszczu, drugą połowę wykorzystałam jako dodatek do zupy jarzynowej na udku z kurczaka plus kasza gryczana. Zupa była bardzo smaczna. Polecam.
  • polecam na surowo, podobnie jak pieczarki
  • Flaki z nim sa pyszne ........ mmmm jadłam jedyny raz i muszę to powtórzyć ;)
  • polecam pokrojony w paseczki i podsmarzony na patelni z cukinia. doprawiony wedle uznania, do tego kuskus. pyszka ^^
  • Brunkzor 2013/07/26 21:31
    Grzyby na surowo? Ty na poważnie? :)
  • boczniaczek podsmazony z bekonikiem i na kanapeczke... mniam, mozna przypruszyc bulka tarta

    czasem robie je jak schabowe, tez smaczne ale lepiej nie za pozno wieczorem, bo to jednak ciezkostrawne
  • trochę oleju z pestek winogron na patelnię ,obdrobinę masła, przeróżne przyprawy według uznania ale czosnek i majeranek koniecznie .Może być odrobinę mleka lub śmietany ja używam wiejskiej bo mam możliwość zakupu .Wszystko zalać wodą, ale nie za dużo i dusić do niecałkowitego odparowania sosiku .....PYCHA......
  • kasiakitka 2015/03/29 20:25
    boczniaki i grzyby shiitake to jedyne źródła pożywienia pochodzenia roślinnego z pełnym aminogramem :) dlatego obowiązkowo powinny znaleźć się w diecie każdego wegetarianina i weganina
  • @kasiakitka wybacz, ale w Twojej wypowiedzi jest cos nie tak. Grzyby nie sa roslinami, wiec nie moga byc pochodzenia roslinnego :)
  • Jaki czyścioch. Jakby prosto z morza się wyłonił :)
  • ...takiego antycznego, pięknego, czystego morza
  • Boczniaki świetnie smakują panierowane w jajku a nastrpnie w bułce tartej, a następnie smażone na patelni. Jestem jednak na diecie więc potrzebuję duzo białka... jako że jestem wegetarianką i nienawidzę smaku jajek... codziennie na śniadanie podsmażam boczniaki lub shitake na pamie (olej w spray'u bez tłuszczu) i dorzucam białka z 3 jajek. Grzyby są przepyszne :))) świetnie zabijają smak jajek i jest to świetna alternatywa dla osob na diecie.
  • Ładny, bardzo apetycznie wygląda :) A boczniaki dostępne w sklepach to są grzyby hodowlane? Zdarzają się robaczywe, czy tak jak pieczarki są zdrowe?
  • Nie mogę się powstrzymać ;) ten komentarz powyżej: "podsmażam [...] na pamie (olej w spray'u bez tłuszczu)" co to za wynalazek?! ;)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/10/24 10:51
    PAM to marka produkująca tłuszcz do smażenia w sprayu. Tłuszcz wciąż ma kalorie, ale dzięki zastosowaniu formy sprayu używa się go w minimalnej ilości.
  • @Pani Basiu dzięki za wyjaśnienia, ja jestem zdecydowanie nie na bieżąco z takimi wynalazkami, na tej stronce zawsze się czegoś ciekawego dowiem :)
    Nie zmienia to faktu, że "olej bez tłuszczu" to aż brzmi absurdalnie ;)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/10/25 08:36
    @Tvk_91 spray to w ogóle dobry sposób na rozprowadzanie tłuszczu na patelni. Ja używam butelki ze sprayem do oliwy z oliwek. Przy dobrej patelni wystarczy minimalna ilość tłuszczu, nie trzeba lać go łyżkami.
  • Moi rodzice hodowali boczniaki - uczestniczyłam w procesie oczyszczania ich i wkładania do skrzynek, choć lata minęły, a magazyny były wielokrotnie czyszczone, wciąż czuję tam ich zapach; po całym dniu przebywania z nimi w jednym pomieszczeniu parę dni chorowałam i miałam trudności z oddychaniem, niewiele lepiej było z moją mamą. Od tego czasu, choć wiem, że zamiast kotleta schabowego się przydanie sprawdzały, to jednak mam straszliwy uraz do boczniaków. :P
  • Najlepsze do smażenia grzybów jest hinduskie ghee , czyli masło klarowane .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę