Kalarepa

Jedna średnia kalarepa waży 240g. Kalarepa pozbawiona części niejadalnych waży 165g.

  100g na zdjęciu (165 g)
Energia 29 kcal 48 kcal
Białko 2,2 g 3,6 g
Tłuszcz 0,3 g 0,5 g
Węglowodany 6,5 g 10,7 g
Błonnik 2,2 g 3,6 g

Kalarepa kalorie w 100g: 29kcal

Zobacz więcej: sztuka kalarepa 240g

Ostatnia aktualizacja: 2015.10.31

Ważenie dodano: 2009.07.18 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 29 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Karolcia 2011/04/08 10:26
    Uwielbiam taka sobie schrupac :)
  • Mademoiselle 2011/05/21 11:49
    Pani Izabelo, ma Pani jakiś pomysł na przyrządzenie kalarepy w ciekawy sposób? Jakaś surówka, sałatka? :)
  • na surowo :D
  • Karolcia 2011/06/19 08:29
    @ds masz rację, na surowo najlepsza, jak zjem całą to się ruszyć nie mogę tak zapełnia żołądek, no ale błonnika nie jest mało więc pewnie to z tego powodu :) swoją drogą sporo osób się dziwi jak można jeść kalarepę i kalafiora na surowo, a moim zdaniem są o wiele smaczniejsze niż po obróbce termicznej.
  • tez lubie kalarepe na surowo, gotowana natomiast mi nie smakuje
  • Mmmm.. Gotowana jest przepyszna! Mięciutka - myślałam, że będzie twarda i podczas gryzienia odechce się smakowania jej, ale zostałam mile zaskoczona. ;)
  • Ja tam lubię chrupac :P
  • Karolcia ja tak samo, uwielbiam surowego kalafiora, brokuła, kalarepkę i kapustę
  • i jeszcze surowa marchew :D kapusta kiszona najlepiej niepokrojona jak się tak ciąąągnie ;)
  • Szczurka 2011/11/26 18:32
    Właśnie schrupałam, pyszne warzywko!
  • ile może mieć kalorii zupa z kalarepy ?
    (są tam pokrojone liście). BARDZO PROSZĘ O ODPOWIEDŹ ;)
  • proszę o odpowiedź ; )
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/04 12:41
    @ollina: "ile może mieć kalorii zupa z kalarepy ? (są tam pokrojone liście)."
    Wszystko zależy od tego, jakie będą znajdować się w niej pozostałe składniki oraz jak bardzo rozcieńczysz ją wodą (można sporządzać zupę na udku z kurczaka ze skórą, bez skóry, bez mięsa, ze śmietaną, bez śmietany itp, itd...). W tym przypadku jedynym słusznym rozwiązaniem będzie samodzielne obliczenie takie zupy z pomocą naszych narzędzi: http://www.ilewazy.pl/nowy-kalkulator-kalorii
    http://www.ilewazy.pl/nowa-wyszukiwarka-produktow
  • wlasnie chrupie
  • Cudowna, zdrowa i sycąca, dla mnie też totalnie uzależniająca, potrafię czasem zjeść kilogram jednego dnia. Wtedy już pewnie nie jest aż tak zdrowa, prawda? ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/08/26 21:54
    @Marta: żadne surowce / produkty w nadmiarze nie będą korzystne, nawet te o wspaniałych właściwościach odżywczych :)
  • Tak, zresztą po kilku dniach uzależnienia od kalarepy już się przejadłam :) Zresztą nie czułam się jakoś super po takich ilościach. Teraz będę ją próbować gotować i faszerować dla odmiany.
  • Smaczna nie jest, ale zdrowa na pewno.
  • BloodyMary 2013/08/23 16:42
    Pyszna! Na surowo do chrupania a dzisiaj zrobiłam zupę, świetna odmiana :)
  • KOCHAM
    NAJLEPSZE WARZYWO
    PYSZNA NA SUROWO
    POLECAM
  • Wreszcie pojawiły się pierwsze kalarepy w moim ogródku. Zaraz po cukinii i marchewce to moje ulubione warzywo, koniecznie na surowo, ale idealnie pasuję do zup czy kremów ;))
  • Julka_słonek 2014/06/06 15:09
    właśnie pyszną chrupię
  • Wiecie że to można smażyć? Jest trochę podobne wtedy cukinii i naprawdę PRZEPYSZNE. Polecam, spróbujcie :)
  • Kalarepę na surowo, ale nigdy kalafior czy brokuły. To chore.

  • kama.kalarepka 2015/06/03 09:36
    kocham kalarepke to moje ulubione warzywo czekam na nie cal rok
  • Mały.Miś 2015/06/11 17:32
    Co do surówek - ja zrobiłam z tartej kalarepy, orzechów włoskich, koperku i jogurtu naturalnego - dla mnie super ;)
  • A jest wiadomo ile tych węgli to cukry?
  • Wieki już tego nie jadłam, jako dziecko chrupałam taką od cioci z działki. Pamiętam, że zapach pozostawiał wiele do życzenia ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/10/31 10:20
    @Tolciak: "A jest wiadomo ile tych węgli to cukry?"
    Około 2,5 - 3 g / 100 g.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę