Plaster szynki Prosciutto Crudo

Szynka Prosciutto Crudo

Plaster szynki Prosciutto Crudo waży 15 g.

  100g na zdjęciu (15 g)
Energia 222 kcal 33 kcal
Białko 27,5 g 4,1 g
Tłuszcz 12,0 g 1,8 g
Węglowodany 1,0 g 0,2 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Szynka Prosciutto Crudo kalorie w 100g: 222kcal

Zobacz więcej: szynka plaster 15g prosciutto crudo

Ostatnia aktualizacja: 2015.06.07

Ważenie dodano: 2012.03.17 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: mięso wieprzowe, substancje konserwujące: azotyn sodu, azotyn potasu. Ze 140 g mięsa wieprzowego wyprodukowano 100 g gotowego produktu. Szynka suszona powietrzem. Kraj pochodzenia: Włochy.
Producent: Abraham Schinken GmbH

Mamy 29 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Po raz pierwszy widzę taką szynkę... hmmm jak to wogóle smakuje?
  • ja też nigdy takiej nie spotkałam. wygląda dość dziwnie..
  • Jedna z popularniejszych szynek we Włoszech. Bardzo smaczna, jeśli pominąć ten tłuszczyk i włókna.
  • tłuste i ohydne. a do tego cena jak za trufle haah
  • A ja tam bardzo lubię <3 Prosciutto jest mniam!
  • Prosciutto to produkt bardziej 'lux', przynajmniej u nas. Pyszna :)
    Należy jednak pamiętać, że im cieńsze plasterki, tym lepiej. Panie na stoiskach w PiP zwykle o tym wiedzą, ale lepiej się upewnić.
  • jak bylam mala to zawsze wyrywalam z wedlin "to biale", czyli tluszcz, wiec z tego czegos za wiele by mi nie zostalo XD
  • Gdzie to można kopić ??
  • Wyjątkowo popularna szynka we włoszech, czekamy jeszcze na odmianę szynki: Prosciutto Cotto ;)
  • mistrzostwo świata , kocham , uwielbiam <3 ilekroć jestem we włoszech , zajadam się tym 24/7 :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/03/18 22:02
    Mam pytanie do osób, które lubują się we włoskich szynkach...
    Otóż przechodząc w sklepie koło działu z wędlinami, przypomniało mi się, że pytaliście się o szynkę Prosciutto. Jeszcze w danej chwili nie wiedziałam, czym różnią się poszczególne rodzaje. Bez dłuższego zastanawiania się, sięgnęłam po Prosciutto Crudo. Zrobiłam na śniadanie przepiękne kanapeczki z jej udziałem i ... ani ja, ani Maciej nie byliśmy jej w stanie przełknąć... Generalnie nie przepadam za surowymi wędlinami, ale próbując powyższy wyrób, miałam wrażenie jakbym degustowała świeże (jeszcze przed ubojem) mięso ...
    Przeglądając Wasze maile stwierdziłam, że chodziło Wam głównie o szynkę parmeńską.
    Jestem bardzo ciekawa, czy pomiędzy Prosciutto Crudo oraz Prosciutto Parma wyczuwa się jakąś znaczną różnicę w smaku ?
  • Prosciutto di Parma/szynka parmeńska to jedna z odmian prosciutto crudo, moim zdaniem jedna z bardziej wytrawnych i akurat najmniej surowych :) inną odmianą prosciutto crudo jest na przykład prosciutto san daniele, która jest "bardziej surowa", ale też mniej słona, bardziej słodka w smaku.
    Swoją drogą plaster, który pokazaliście na zdjęciu pochodzi z jakiejś straszliwie tłustej szynki prosciutto, z reguły jest ona znacznie chudsza, nie jest tak poprzerastana... wprawne panie ekspedientki dodatkowo obcinają zewnętrzną część tłuszczu przed pokrojeniem szynki, dzięki czemu dostajemy samo "mięsko".
    A ja prosciutto uwielbiam, ale w Polsce ciężko dostać świeże i smaczne...
  • do 007 - prosciutto cotto to przecież nasza zwyczajna szynka, więc możesz wziąć kaloryczność polskiej szynki :)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/03/24 21:03
    @kakadu: dziękuję za wyjaśnienie, czyli wygląda na to, że będziemy musieli spróbować podejść do tej szynki ponownie. Może po prostu trafiliśmy na egzemplarz mniej świeży, albo po prostu gorszej jakości.
  • bardzo pyszna ale niestety w Polsce nie spotkalam sie z tym smakiem ktory poznalam we wloszech, prosciutto cotto rowniez pyyycha, no i te Włoskie suszone salami mmmmmmm zupełnie inne niz w Polsce
  • Zawsze możecie spróbować Pršut. To słoweńska szynka suszona na słońcu i wietrze. Odpowiednik włoskiej szynki parmeńskiej zbaba jako Dalmatinski Prsut.
    Dostępna np. podczas wizyty w Chorwacji :) polecam
    Jak dla mnie nawet lepsza niż Prosciutto
  • a to ja polecam jamón ibérico albo wersję mniej kaloryczną tj serrano ;)
  • Uwielbiam tą szynkę, oczywiście pozbywam się tłustych kawałków, gdy jestem we włoszech jadam tylko to. W polsce liczą za nią sobie bardzo dużo, ale naprawdę warto zapłacić te 2zł za 2 plasterki i do tego ciabata, zamiast pasła krojone pomidory z puszki, pychota i wcale nie tak dużo kalorii!
  • Mieszkam we Włoszech i uwielbiam tę szynkę. Kupuję prawie codziennie 200-300g i bywa, że zjadam ją samą bez żadnego dodatku. Kupuję przeważnie crudo di Parma. To bardzo chuda szynka. Pan na stoisku zawsze okroi sporo tłuszczu na zewnątrz jeszcze przed krojeniem, zostaje na plasterku tylko cienki pasek tłuszczu, który łatwo można odciąć i wtedy mamy zazwyczaj plasterek samego chudego mięsa. Według mojej włoskiej tabeli kalorii, chuda szynka crudo ma 159 kcal w 100g.
  • Uwielbiam tę szynkę ;) Właśnie zajadam z nią kanapki.
    Kupuję albo na wagę w Piotrze i Pawle, albo w opakowaniu z Lidla.
    Jest przepyszna w połączeniu z sałatą, pomidorem, camembertem i oliwą. Idealne na kolację;)
  • Pani Izabelo, czy jedzenie takiej surowej szynki jest dużym ryzykiem?
    Mam spore obawy co do jedzenia surowego mięsa, żółtek jaj. Chodzi mi głównie o wszelakie tasiemce i drobnoustroje (w przypadku mięsiwa). Jaka jest szansa, że po takiej szynce mogłabym się "pochorować"?
  • świnkers 2013/02/17 22:04
    Moim zdaniem włoska szynka dojrzewająca nazywana przez mojego znajomego Włocha "Szpekiem" jest o niebo lepsza od hiszpańskiej jamón iberico (pata negra) czy jamón serrano. Generalnie nie przepadam za takimi wyrobami ale "włoski szpek" polecam! :)
  • świnkers 2013/02/17 22:06
    @Kitek, mięso do robienia szynki jest selekcjonowane i nie pochodzi od dzikiego zwierza, które bez wygotowania jaj pasożytów nie powinno się spożywać. Szansa zatem aby się "pochorować" jest znikoma :)
  • Beznadziejna szynka z powodu takich konserwantów jak rakotwórczy azotyn sodu.

    Sądziłem, że nie istnieją zdrowe i nie wędzone szynki, aż do momentu jak kupiłem szynkę parmeńską.
    Ma tylko dwa składniki to znaczy mięso i sól. Cena kosmiczna, ale jak kogoś stać...

    http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003010438113
  • a szynka parmeńska ??
  • uwielbiam... prawdopodobnie Prosciutto Crudo/ Jamon Serrano + oliwa z oliwek to moja ulubiona potrawa!
  • hellcat92 2015/06/06 18:24
    Na zdjęciu jest bardzo gruby plaster. W rzeczywistości szynka nie jest aż tak kaloryczna z racji tego, że plaster powinien być bardzo cienki, wręcz transparentny. Taka szynka, jeśli jest świeża i dobrej jakości idealnie komponuje się jako sałatka z dodatkiej mixu sałat, rukoli, suszonych pomidorów, prażonym słonecznikiem/prażonymi migdałami lub prażonymi pestkami dyni na wierzchu, delikatnie polana olejem z pestek dyni lub innym. Opcjonalnie z dodatkiem suszonych pomidorów, mandarynką, awokado... Idealna na wieczór. Danie naprawdę niekaloryczne. Do sałatki zużywam ok. 5 plastrów szynki, co jest równowartością tego jednego plastra ukazanego na zdjęciu!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/06/06 18:47
    @hellcat92: "Na zdjęciu jest bardzo gruby plaster." Nie przesadzajmy, że bardzo gruby. Podobnie wychodzi, jak w tym przypadku: http://www.ilewazy.pl/porcja-carpaccio (czyli 2 plasterki = 1 powyższemu; podobna waga i też cienko pokrojone).
    Pamiętam również, jakie trudności były podczas ważenia tej szynki. Chyba dopiero trzeci plaster udało się sfotografować bez rozerwania się go w trakcie przekładania z opakowania na rękę ;) Co nigdy wcześniej nie miało miejsca biorąc pod uwagę inne wędliny.
    Według mnie, biorąc pod uwagę szerokość i długość plastra, masa wynosząca 15 g - nie jest specjalnie dużą wartością.

  • hellcat92 2015/06/07 00:19
    Właśnie zważyłam szynkę, którą mam. Plaster jest troszkę mniejszy i waży 7 gram, więc rzeczywiście troszkę przesadziłam w ostatnim zdaniu, ale sens jest ten sam. Szynka właśnie ma się rozrywać, wtedy jej smak jest bardzo delikatny i nie sprawia wrażenia "żylastej". Rzeczywiście wtedy sfotografowanei jej bez rozerwania jest niewykonalne. Bardzo dziękuję za odpowiedź!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę