Jajo gotowane

Jajko gotowane waży 50 g.

  100g na zdjęciu (50 g)
Energia 155 kcal 78 kcal
Białko 12,6 g 6,3 g
Tłuszcz 10,6 g 5,3 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 3,3 g 1,7 g
Węglowodany 1,1 g 0,6 g
Cukry proste 1,1 g 0,6 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,3 g 0,2 g

Jajo gotowane kalorie w 100g: 155kcal

Zobacz więcej: jajko jajo Wielkanoc jaja kurze twardo miękko

Ostatnia aktualizacja: 2023.07.26

Ważenie dodano: 2023.04.07 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 152 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Witam. Dawno nie spotkałam się z tak ciekawym a zarazem niespotykanym pomysłem na stronę internetową. Gratuluję koncepcji. To, co robicie jest naprawdę użyteczne. ''Odkryłam" Was niedawno i od tej pory bardzo często korzystam z wyników Waszej pracy. Mam niezwykle szybką przemianę materii i każda zjedzona kaloria jest dla mnie na wagę zlota. Mam nadzieję, że z Waszą pomocą uda mi się zdobyć troszkę ciałka lub przynajmniej utrzymać wagę: 170cm/48kg. Pozdrawiam i życzę ciekawych ważeń :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/01/21 17:39
    Witam serdecznie,
    Dziękujemy za miłe słowa. Bardzo się cieszymy, że fotograficzny przelicznik wag www.ilewazy.pl podoba się i jest przydatny w codziennym przyrządzaniu posiłków oraz określaniu wartości energetycznej i odżywczej pożywienia.
    Zapraszamy do odwiedzenia naszej drugiej strony: www.zdroweconieco.pl
    Znajdują się tam przepisy na smaczne i odżywcze potrawy :)
    Pozdrawiam
    Izabela
  • swietna strona od 5 dni jestem na diecie i mam sporo do schudniecia mysle ze z wami bedzie mi lzej ciekawe informacje i wszystko na miejscu tak z zycia dzieki serdeczne za to co tu robicie
  • ja również mogę tylko pogratulować pomysłu, no i podziękować za ta stronę, bo jest ona naprawdę baaardzo dużym pomocnikiem przy liczeniu kalorii w konkretnych potrawach i produktach,
    bardzo podoba mi się wygląd strony, cały układ i w ogóle... Dziękuję.
  • Ta strona jest po prostu genialna, gratuluję wspaniałego pomysłu, mam nadzieję, że będziecie się dalej rozwijać, bo to co tu zamiesciliście jest niezwykle pomocne i użyteczne! Już dodałam wasz adres do ulubionych :) trzymajcie tak dalej! Pozdrawiam!
  • szacuneczek za tą strone dla Was ,korzystam codziennie .....
  • ja korzystam kilka razy dziennie, jak coś zjem a nie ma mnie w domu to wpadam w paranoję bo nie wiem co ile miało kcal, zapisuję w tel wracam do domu i od razu na ilewazy.pl :D
    mysza, jak ja ci zazdroszczę wagi. Ja z trudem utrzymuję 50kg przy 165cm wzrostu, kosztuje mnie to wiele wyrzeczeń... ;/
  • zawsze liczyłam że ma 100 kcal a tu proszę :)
  • przerazacie mnie dziewczyny- i jak tu nie miec kompleksow przy 158 i 49 kg.
  • Karolina 2010/09/27 18:46
    Ile waży jajko na miękko?
  • Jaką wartość kaloryczną ma jajo sadzone?
  • takie samo jak wyżej podane + wartość tego na czym je smażysz;)
  • Dzięki Kate:)
  • Jedno jajko o wadze 50 g zawiera max 0,3 węglowodanów.
    W 100 g ugotowanego na twardo jaja kurzego jest ich ok 0,6 g.
  • a dlaczego 100g jajka gotowanego ma więcej kcal niż surowe??
  • bo jajko surowe nie waży tyle , co jajko ugotowane... myślenie nie boli
  • poniewaz surowe jest liczone ze skorópką która nie ma kalori a tu jest liczone bez skorupki wiec kalorie w 100g ulegną zagęezczeniu
  • Elena: ja nie pytam dlaczego to samo jajko jest gotowane i wazy wiecej tylko o to, dlaczego przyjmuje sie ze 100g surowego ma mniej kcal niz gotowanego! to logiczne ze surowe jest lzejsze...
  • Jakiej klasy jest to jajo?
  • klasa s ewentualnie m ;p
  • ale to jest jako na twardo czy mięko?
  • @hmm123 - co to za różnica? ;)
    W obu wersjach będzie miało tyle samo kalorii.
  • BaŁaMuTkA 2011/05/17 21:28
    No nieźle.... na miękko to by przeciez tak nie wygladalo ;D
  • BaŁaMuTkA- a dlaczego nie?
  • ślicznie pomalowane paznokcie :)
  • BaŁaMuTkA 2011/05/17 21:43
    noo tak by wygladalo jajko na miękko? To ja moze juz zgłupialam...ale ja mam zawsze w plynnej konsystencji jesli sobie serwuje takie ;D
  • jak rozkroisz to jest płynne,ale świeżo obrane wygląda tak samo jak na twardo:P
  • BaŁaMuTkA 2011/05/17 21:52
    Kurcze... szczerze to mnie teraz zagielo;D w sumie to nigdy tak po calosci nie obierałam jajka na miekko i z gory zalozylam ze nie da sie go w takiej postaci przedstawic;d
  • hahaha widzisz :D chcialaś z kogoś zrobić wariata,a zrobiłaś z siebie ;]
  • BaŁaMuTkA 2011/05/17 22:14
    ale mi z tym wariactwem i tak wszystko odpowiada;D wcale zle sie nie czuje, przynajmniej sie dowiedzialam co nie co o jaju ;P a przy okazji sama z siebie sie usmiałam (jak wiadomo smiech to zdrowie) wiec jeszcze na dobre mi poszlo ;D
  • jasne,grunt to mieć podejście do życia i dystans do siebie ;]
  • Pani Izabelo, mam pytanie, czy codzienne spożywanie jednego gotowanego jajka może spowodować jakieś problemy zdrowotne? Są różne teorie na ten temat i nie wiem czemu wierzyć. Nie miałam dotychczas żadnych problemów z cholesterolem czy jakich chorób.
  • @M. tutaj juz bylo o tym bylo http://www.ilewazy.pl/jajo-kurze :)
  • nie widziałam, dziękuję. :)
  • So Lovely 2011/07/22 16:00
    http://abcdieta.pl/dieta-na-odchudzanie-przepisy w tym artykule pisze, że 2 sztuki jajek mają łącznie 700 kcal! jak to mozliwe?
  • So Lovely 2011/07/25 21:13
    Odpowiecie? jestem ciekawa waszej opinii. to pewnie jakis blad, bo jak jajko moze miec 350cal ?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/07/25 21:31
    @So Lovely: Ciężko się odnieść do wartości z tej strony, którą podajesz (w zasadzie oprócz jaj nie podają jednostek produktów, dla których jest podana kaloryczność, co mija się z celem). W przypadku jaj na tamtej stronie na pewno jest błąd.
  • p4trycja 2011/09/06 14:34
    mam pytanie, ile kilokalorii może mieć średnie jajko gotowane bez żółtka? widziałam kiedyś ja jakiejś stronce, że większość część kalorii daje samo żółtko, więc staram się go nie jeść
  • I'm fine 2011/09/06 15:20
    p4trycja, tu masz białko: http://www.ilewazy.pl/bialko-jaja-kurzego
    Po ugotowaniu kaloryczność będzie podobna. Swoją drogą, szkoda, że w wyborze pożywienia kierujesz się wyłącznie jego kalorycznością. To nie jest zdrowa dieta, gdy kierujesz się tylko tym, ile co ma kcal.
  • ...tym bardziej w wypadku takich produktów jak żółtko, w którym znajdują się cenne nnkt, takie same, jak w orzechach czy oliwie.
  • p4trycja 2011/09/06 17:19
    A właśnie, że nie kieruję się tylko jego kalorycznością, szkoda, że osądzasz mnie po jednym wpisie. Miałam jednak rację, że żółtko ma tych kalorii dużo, co nie znaczy, że nigdy go nie jem, bo nie wyobrażam sobie jajecznicy bez żółtek ;)
  • Tylko, ze przecieżi tak nie powinno się jeść wiecej niż 2 żółtka na tydzień...
  • Ja jem 2 jajka DZIENNIE i cholesterol mam w normie.
  • Jesteś bardzo młoda wiec możesz szamac wszystko ;)
  • jeśli chodzi o cholersterol to panuje błędna opinia, że zółtka go pogorszają co jest nieprawdą - owszem mają cholesterol ale ten dobry i zdrowy dla organizmu (tak przynajmniej czytałam:> )
  • triceratops 2011/09/07 21:15
    Nie ma czegoś takiego jak dobry i zły cholesterol - LDL i HDL to lipoproteiny transportujące cholesterol, a nie sam cholesterol. Zarówno LDL i HDL są potrzebne do zdrowia. Mało kto wie np, że "złe" LDL "wychwytuje" i unieszkodliwia wolne rodniki.
    Z pokarmem możemy przyswoić tylko 0,35 g cholesterolu na dobę - tyle ile jest w jednym żółtku jajka. Resztę wydalimy. Tak więc niezależnie czy zjemy 0,5 g cholesterolu czy 20 g przyswoimy tylko 0,35 g.
    Obecnie wiadomo, że przyczyną miażdżycy nie jest cholesterol (ponad połowa zawałowców ma go poprawny lub nawet niski), lecz stan zapalny tętnic wywołany prawdopodobnie drażniącym działaniem wolnych rodników na ich ściany.
    Francuzi mają najwyższy poziom cholesterolu w Europie i jednocześnie najniższą zapadalność na choroby serca.
  • Moja współlokatorka nienawidzi jajek na miękko. Ma na tym punkcie fioła. Nie lubi nawet nieco "glutowatej" jajecznicy. Jajka gotuje minimum 20 minut - tak na wszelki wypadek, żeby na pewno były na twardo.
    Kilka razy zdarzyło jej się zapomnieć o tych nieszczęsnych jajkach na kuchence... Wiecie co się dzieje z jajkiem gotowanym aż do odparowania wody z garnka, tak mniej więcej przez około dwie - trzy godziny? Wybucha! Sama byłam w szoku, ale to naprawdę potężna (jak na coś rozmiarów jajka) eksplozja. Zasięg niemały. Ściany na pewno do czyszczenia. Nie wiem, jak z przeciętnymi sufitami. Nasz jest na wysokości około 3,5 metra i tam już nie doleciały. :)
  • Najlepsze są gotowane,w koszulkach.
    Polecam śniadanie ,,po amerykańsku'': liść sałaty,dwie grzanki z pieczywa razowego,na to pomidor i dwa jajka w koszulce.Można posypać szczypiorkiem i dodać sos czosnkowy jak ktoś nie dba o ładną sylwetkę ;))
  • Do pauli: Według Ciebie logiczne jest, że surowe jest lżejsze. Przypominam o prawie zachowania masy. Z konieczności jajko po ugotowaniu będzie ważyło co do mikrograma dokładnie tyle samo co przed ugotowaniem. A logiczne jest to, że jak nie ma się wiedzy z podstawówki to nie powinno się głupot pisać i ludzi wprowadzać w błąd :)
  • Trzeba by jeszcze wspomnieć o tym,że do strawienia 1 jajka na twardo , potrzeba więcej kalorii niż się z niego zyska.Czemu o tym nie piszecie ,to b.ważne,
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/05/01 10:00
    @ziuta: Nie ma naukowych dowodów na istnienie czegoś takiego jak dieta ujemnych kalorii, dlatego też nie podajemy takich informacji na ilewazy.pl.
  • Czemu ludzie w ogóle wierzą w takie rzeczy jak ujemne kcal :O gdyby to było takie proste najskuteczniejsza dieta byłaby ta polegająca na jedzeniu ogromnych ilości "minusowych produktów"
  • ile ważyło to jajko przed ugotowaniem?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/28 13:49
    @pola: "ile ważyło to jajko przed ugotowaniem?" Zaskoczyłaś mnie tym pytaniem ...
    Z ciekawości zapytam się: do czego ta informacja jest Ci potrzebna ?
    Bo dla mnie z punktu widzenia żywieniowego, nie ma żadnego znaczenia, ile ważyło jajko przed gotowaniem.
  • Pani Izabello: chodziło mi głównie o to aby określić jaka jest klasa wagowa jaja: M czy L.:)
  • gdy sama ważyłam jajko przed i po gotowaniu to masa bodajże się nie różniła, może w granicach 2-3 gramów. oczywiście jeżeli dobrze pamiętam.
  • @D: klasa wagowa jaj:
    XL - bardzo duże, o masie od 73 g.
    L - duże, o masie od 63 g do poniżej 73 g.
    M - średnie, o masie od 53 g do poniżej 63 g.
    S - małe, o masie poniżej 53 g
  • @D: zatem jajko ze zdjecia to M, ale raczej małe :)
  • W tabelach jajko gotowane ma 109 kcal/100g, a surowe 139/100g. Wasze ma 155kcal/100g? Dlaczego kaloryczność jajka jest tak rozbieżna z kalorycznością jajka z tabel wartości odżywczych?
  • WiFiRiFi 2012/07/10 12:22
    Bo to wartości orientacyjne. Jajko jajku nie równe. Niektóre mają większe żółtka (które jak wiadomo jest bardziej kaloryczne niż białko), niektóre mniejsze. Ja trafiłam np na takie, które miały ponad 50g białka a jedynie 15g żółtka więc na logikę te miałyby mniejszą wartość energetyczną w 100g niż takie które mają ponad 20 gram żółtka i 30 pare gram białka.
  • W amerykanskiej bazie żywności 100g jajka gotowanego /na twardo/ ma 155 kalorii
    http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/117/2
  • @kropka
    Czyli dokładnie tyle, ile tu podano.
  • nie wiem co bym bez tej Waszej strony zrobila:):)..moge tylko podziekowac Wam ..
  • Mlekołatka 2012/10/04 10:01
    mniam :) I nie ma dużo kcal ;)
  • Myślałam, że ma mało tłuszczu :(
  • tak ale to zdrowy tłuszcz
  • i zawiera się on głównie w żółtku, gdy jem kilka takich jajek, to zjadam później już tylko samo białko, a żółko zostawiam, ale że jest to nieekonomiczne to zwykle robię sobie jajka w koszulkach czyli np.biorę jedno żółtko, 3 białka i do wody:)
    (Dwa surowe żółtka, które oddzieliłam i mi się zostały zużywam do wypieków)
  • Moim zdaniem jajka to najlepszy dla człowieka dostępny produkt spożywczy, bardzo odżywczy, zawiera wszystkie potrzebne dla organizmu składniki (poza wit.c). Dodając do niego np. grejpfruta mamy pełnowartościowy posiłek :) zgadzacie się?
  • Ile jajek dziennie powinno się zjeść ? Czy jak zjem 4 to będzie dużo ? Czy na kolację można zjeść jajka z majonezem ? o 17 godzinie
  • Nati - majonez jest dość kaloryczny, na noc to niezbyt korzystne, może zastąp jakimś własnoręcznie zrobionym sosem na bazie majonezu? Np majonez + żółtka + przyprawy(czosnek,pieprz). Na pewno będzie zdrowiej. No i 4 jajka to dość sporo jak na jeden wieczór, może zamiast dwóch jajek dwie kromki pieczywa posmarowane masłem? :) Jeszcze jakieś warzywko i kolacja idealna. :D
  • chodze na siłownie i jednozesnie trzymam diete ,dzieki wam jest o wiele lzej .dziekuje bardzo !
  • Najzdrowsze jajka- od kur zielononóżek! Zielononóżka kuropatwiana to taka mądra kurka, która nie zje nic sztucznego i żyje tylko na wolnym wybiegu. Jajka są małe i bardzo smaczne, mają mniej cholesterolu.
    Takie śniadanie- jajko+pełnoziarnista bułeczka+pomidor ze szczypiorkiem i zielona herbata: mmmm,pycha...
  • Witam

    Świetna strona , właśnie tez jestem na diecie i przydadzą mi się takie porady :)
  • basia7888 2013/04/05 16:05
    O przepraszam, na opakowaniu jajek jest napisane, że jedno jajko ma 95 kcal.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/04/05 16:12
    @basia7888: To zależy od wielkości jaja. Największe rozmiarowo, rzeczywiście będą miały zbliżoną energetyczność, do tego co podajesz: http://www.ilewazy.pl/jajo-kurze-klasa-wagowa-xl
  • Ja mam problem: na ilegotować.pl, któremu dość wierzę, jest napisane, że 100 g gotowanego jaja kurzego to 109 kcal.... Gdzie złoty środek?
  • właśnie wrąbałam dwa. a mogłabym z dziesięć ;) uwielbiam jajka. i wychodzi na to, że to dość zdrowe i niskokaloryczne jedzonko, bardzo mnie to cieszy :)))
  • @Grodzicka na jakiej podstawie wierzysz tej stronie? nie jest tam podana wartość BTW jajek tylko liczba kcal a liczba nic nam nie mówi. Jedno jajko może mieć większe żółtko drugie mniejsze, trzecie może mieć dwa a czwarte może wcale nie mieć i tym sposobem mogą być takie różnice w kcal. Sprawdzałam na innych stronach i wartości są różne, wahają się w granicach 105-160kcal, różnica tych 50kcal to naprawdę niewiele, nikt z nas chyba nie ma zamiaru poddawać każdego jaja badaniom laboratoryjnym :D
  • Nati - kolacja o 17.00? to jaką Ty masz przerwę od kolacji do kolejnego śniadania? przecież to totalny mit, że po 18.00 powinno się nie jeść. ostatni posiłek 2-3 godziny przed spaniem, najlepiej lekkostrawny. jajka jak najbardziej ok, ale niekoniecznie z majonezem (masa tłuszczu), proponowałabym prędzej z dobrej jakości przecierem pomidorowym.
  • Portugalia 2013/08/03 21:23
    Czy jajko na miękko będzie miało tyle samo kalorii co powyższe?
  • tak
  • Natalia766 2013/10/26 09:25
    Dlaczego jajako na twardo nie ma podanej zawartości blonnika?? Z tego co mi wiadomo jest bardzo bogate w blonnik
  • @Natalia766 błonnik w jajkach? pierwsze słyszę. Zresztą na logikę coś co ma 0,6g węglowodanów nie może być "bardzo bogate w błonnik".
  • Błonnik występuje tylko i wyłącznie w produktach roślinnych. Natalio, zmień swojego informatora, bo najwyraźniej lubi sobie stroić żarty...
  • UWAGA BŁĘDNE DANE ŻYWIENIOWE

    prawidłowe dane:
    dla 100g
    białko: 10,6g
    tłuszcz: 8,4g
    węglowodany: 0,5g
  • do AniaJ tłuszcz kilka godzin przed snem jest akurat wskazany gdyż spowalnia metabolizm, należy natomiast odstawić węglowodany czyli jemy posiłek bez pieczywa.
  • Sliczne dzieki z wymyslenie takiej strony....w szoku bylam jak zobaczylam ile wrzucam w siebie kalorii.....dzieki za otworzenie oczu (wybaczcie brak pl znakow)
  • Spotkałam się już z różnymi zdaniami, więc po prostu zapytam osób które znają sięnajlepiej :). Czy istnieje jakaś różnica pod względem wartości dla jajka gotowanego na twardo, dla jajka gotowanego na miękko, jajka sadzonego- przygotowanego bez tłuszczu, jajka pieczonego i jajka usmażonego na teflonie bez tłuszczu??? Czy proces technologiczny zmieni wartości tegoż jajka? Sama studiuje dietetykę, i zawsze mnie zastanawiało dlaczego w niektórych dietach polecane jest właśnie jajko na twardo.
  • Izabela92 - nie ma żadnej znaczącej różnicy. Temperatura działa na białko - ścina się, czyli denaturuje, przez co jest lepiej strawne - we wszystkich tych przypadkach. W jajku na miękko może być trochę więcej witamin w żółtku, bo nie zadziałała na nie tak wysoka temperatura. To, że polecane jest w dietach jajko na twardo, to po prostu przypadek, ew. trochę łopatologia - bo wielu ludziom nie przychodzi do głowy, że jajko sadzone czy jajecznica mogą być bez tłuszczu, więc prościej jest umieścić w diecie jajko na twardo, zamiast tłumaczyć. Tak mi się wydaje. Chociaż ja akurat nie spotkałam się z dietami które szczególnie zachwalałyby akurat jajko na twardo. Sama w swoich dietach zamieszczam zamiennie jajecznicę, omlety, jajka na miękko itd (też jestem dietetykiem). :)
  • KasiaZa- dziękuję bardzo za odpowiedź :)
  • Inż Budwnictwa 2014/03/03 14:16
    A ja nie rozumiem jak jest mozliwe, żejajko surowe i gotowane nie ma takiej samej wagi? Skor jako wkładamy do wody w nienaruszonej skorupce i gotujemy to co tam może przybyć lub ubyć? Oczywiście substancje się zmieniają pod wpływem temperatury ale ich całościowa waga nie powinna się na zdrowy rozsądek zmienić.
  • Skorupka przecież nie jest w 100% szczelna dlatego stosując np. barwniki jajo w środku można zafarbować i białko zamiast być białe może np. być zielone. Inżnier a nie myśli? :)
    Pozdrawiam - również inżynier,
  • Prawdziwi fachowcy nakłuwają jajko przed gotowaniem :>
  • Makashian 2014/05/07 10:52
    a czy nie jest tak, że jajka na twardo są zalecane ponieważ ścięte np. białka są lżej strawne? Tak mi sie o uszy obiło... Organizm łatwiej sobie z nimi radzi. No i z pewnością zalecenie ze względu na patogeny
  • Naprawdę przydatna strona ! Dziękuję ! :)
  • 100g jajka ma 11gB, 9gT i 1gWW, warto poprawić Państwa tabelkę.
  • Wiecie co, nie mam pojęcia jak smakuje jajko, nigdy nie jadlam tak samego, tylko czasem w jakiś ciastach bylo
  • Witam, nie bardzo rozumiem, tu jest podane ze jajko wazace 50g ma 6g bialka, 5g tluszczu 0,5g weglowodanow, tj. razem okolo 11-12g, co w takim razie stanowi pozostale 38g masy bialka?
  • reszta to woda, człowiek też w większości składa się z wody...
  • Jak tam czytam wasze komentarze to czasami przestaje wierzyć w ludzkość...;x
  • Julia123 2015/04/09 21:38
    Wchodze tu czesto, teraz jestem przed kolacja wiec sprawdzam, ale postanowilam (po raz pierwszy) skomentowac. Swietna robota z ta strona, uwielbiam was i jestem mega wdzieczna, nic nie jest tak pomocne jak ten serwis!
  • Amelia99 2015/05/31 10:10
    Ile kalori ma jajko gotowane na miękko ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/05/31 11:38
    @Amelia99: Proponuję brać pod uwagę powyższe wartości. Zastanawianie się nad tą kwestią nie ma sensu.
  • Jestem bardzo zadowolony z tej stronki:) teraz bardzo czesto korzystam i pozdrawiam was!:)
  • Czy przytyję od jajka zjedzonego na noc z bułką???
  • @wiecznie_glodna nie, spokojnie
  • tyje się od nadmiaru dostarczanej energii, a nie od konkretnych produktów
  • wiecznie_głodna
    Lepiej zjedz dwa jajka do tego popraw plastrem salcesonu a bułkę ptaszkom podaruj :-) .
  • @Ijon
    Ptaszkom lepiej podarować jakieś ziarenka, pieczywo jest dla nich jeszcze bardziej szkodliwe niż dla ludzi, zwłaszcza te marketowe ;)
    Jajka najlepiej zjeść z plasterkiem pełnołustego sera i np. kawałkiem pieczeni na zimno, można do tego zrobić jakiś dobry sos na śmietanie albo jogurcie greckim. Albo jajka w sosie np. koperkowym z ziemniaczkami, wieki już nie jadłam takiego obiadu, chyba sobie zrobię w przyszłym tygodniu :)
  • Tvk_91
    Te skrzydlate głodomory wszystko wciągną szczególnie gołębie . Oprócz koperkowego również sosy : chrzanowy , musztardowy , moje ulubione lubię więcej pikanterii :-) .
  • @Ijon to, że wszystko wciągną, nie znaczy, że to będzie dla nich dobre :P
    Nie każdy lubi jakieś salcesony itp ;)
    Ja najbardziej lubię jajko z twarożkiem i szczypiorkiem - klasyka :)
  • pastelova
    Jakiś salceson ?? . To Pan Salceson rządzi .
    Jajka to najlepsze są z dobrą kiełbasą ;-) lova lova lova .
  • Czy to ma wapń?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/13 10:13
    @wiecznie_glodna: Tak, "to" zawiera wapń. 47 mg / 100 g.
  • Ale będzie jutro wyżerka na śniadanie, w Wielkanoc zjadam zawsze 3 albo 4 :D
  • Jajko zawsze i wszędzie w każdej postaci :-) ,
  • Ugotowane na twardo pokrój na 1/2 i zawiń 1/2 plasterka łososia wędzonego sos koperkowy na bazie jogurtu dla desperatek. Kolacja dla bardzo głodnych.
  • litości 2017/01/04 23:59
    litości. jak można zadawać takie głupie pytanie ile waży jajko przed ugotowaniem. a co niby ma się dziać z jego wagą, skoro nic z niego raczej nie wyparowuje, ewentualnie śladowe ilości wody przez mikropory w skorupce?? tym bardziej żadne gramy się magicznie z nikąd nie pojawią, więc na pewno nie będzie cięższe... zmienia się tylko stan skupienia z ciekłego na stały i tyle.. zatem waga przed i po musi być praktycznie taka sama...
  • @litości nie wiesz, że e = mc^2 ?
  • Piękna_na_diecie 2017/01/08 21:40
    Ile jest tłuszczu w jajku?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/01/09 08:47
    @Piękna_na_diecie po prawej stronie zdjęcia, przy ważeniu widnieje tabela z wartością odżywczą. Tam znajdziesz zawartość tłuszczu w jajku.
  • ludzie jak wy chcecie tracic na wadze jedzac pieczywo. Jajka, tak i to duzo i to tych z wiadomego pochodzenia, bo kury z ferm karmione sa sy..em. Nie ma nic lepszego i zdrowszego niz jajeczko na sniadnako w czasie treningu lub wieczorkiem. Polecam rowniez doloczyc do diety kasze jaglana, jarmuz i owsianke. Zdrowe jedzenie + cwiczenia = dobre samopoczucie. Jelita to nasz drugi mozg.
  • Strona genialna. Bardzo konkretna. Wszystko na temat jedzonka w jednym miejscu .
  • Jajo nie tuczy ! .
  • Znowu zbliża się Wielkanoc, i znowu będzie nadwyżka ugotowanych jajek w domu ;)
    Już mam pomysły obiadowe: jajo z ziemniakami w sosie pomidorowym, z ryżem i brokułami w sosie serowym, zapiekanka z jajkami i chrzanem; na kolację sałatka z brokułów, jajka i pomidorów.
    Macie jeszcze jakieś fajne pomysły na wykorzystanie wielkanocnych jajek? :)
  • Ja polecam jajka w sosie koperkowym z mlodymi ziemniakami i cwikla a w zeszle swieta posmakowaly mi bialka nadziewane pokrojonymi zoltkami, szczyiorkiem i lososiem.
  • @Tvk_91 z przedszkola pamiętam jajko w sosie musztardowym a do tego ziemniaczki :) możesz też zrobić jajka po szkocku lub pieczeń rzymską.albo mój ulubiony pasztet jajeczny z pieczarkami :)
  • Jajek po szkocku nie jadłam, ale takie z sosem musztardowym znam i lubię :) Dobre są też jajka z ziemniaczanym puree i zasmażanymi buraczkami, robiłam ostatnio na obiad
  • Czy bardziej wiarygodne dane są ze strony amerykańskiej nutritiondata czy z naszej polskiej o wartościach odżywczych produktów? O te 50 kcal czepiać się nie będę ale tak dla czystej ciekawości?
  • zarówno na tej stronie jak i na podanej przez Ciebie wartości gotowanego jaja są takie same :)
  • Sprawdzając jeszcze raz na nutritindata podają że 155 kcal ma gotowane jajko w 100g a u nas 109 kcal. Wyżej w wypowiedziach ktoś już tez poruszał ten temat.
  • no ja widze ze w 100 gramach jest 155kcal.
  • a na zdjęciu po prostu jest małe jajo które po ugotowaniu ważyło 50 gram.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/04/28 08:33
    Podane wartości odżywcze pochodzą z bazy USDA.
    Najnowsze tabele polskie, które ukazały się w 2017 roku podają dla jajka gotowanego 140 kcal, 12,5 g białka, 9,7 g tłuszczu oraz 0,6 g węglowodanów, są to zatem wartości zbliżone.
    Ciężko jest mi oceniać wiarygodność danych pochodzących z instytucji o tak dużym autorytecie, nie śmiem rozstrzygać, które są bliżej prawdy. Nie miałam niestety możliwości bycia w ich laboratoriach i obserwowania procesu spalania próbek w kalorymetrach :).
  • Podejrzewam, że duże znaczenie miało, ile w testowanym jajku było żółtka, a ile białka.
  • Barbaro dziękuję za zaspokojenie mojej ciekawości.
  • MałyKsiążę oczywiście w komentarzu powyżej zamieniłam błędnie kcal. Barbara już mi wytłumaczyła. Nie gorączkuj się tak.
  • przepraszam jeżeli Cie uraziłam - nie taki był mój zamiar.@ToJaKasia
  • Bardzo dobra strona i czerpmy z niej jak najwięcej wiedzy :):):)
  • USDA podaje podejrzanie podobne wartości dla 100 g jaja surowego.
  • * to było odnośnie wspomnianych nowych polskich tabel
  • A próbował ktoś jaja na twardo z ziemniakami i sosem pomidorowym zabielanym śmietaną? Jak ten sos doprawić (koperek, pietruszka?), dodać jakieś warzywa ?
  • Tvk91
    Zrób sobie jajca a wedle takiego przepisu a co :
    weż trzy jaja oddziel białka od żółtek
    następnie ubij białka z łyżką sosu sojowego , do tego łyżeczka prażonej cebulki i kilka kropel Tabasco .
    Podsmaż do ścięcia białek i następnie wlej żółtka , lekko je podsmaż , ale lekko , smacznego ! .
  • mis0x2019 2019/01/12 15:59
    Jajek można góra 2/dzień i to najlepiej w odstępach bo obniżają PH krwi i się pryszcze robią (i inne choroby). Opcja zdecydowanie lepsza niż mięso,
    Kiedyś jak nie jadłem jajek strasznie mnie plecy bolały (z braku wartościowego białka) - jajka mają najlepsze białko ale najlepiej kapustę pekińską albo jakieś buraki z nimi jeść. (wtedy pryszczy mniej)

    ja białko czerpie głównie z fasoli i migdałów - nie powodują obniżania PH krwi.
  • Jajka jadałem i po pięć naraz z rana na śniadanie i nie odczuwałem żadnych negatywnych skutków , tym bardziej pryszczy , ale ja jestem już starym koniem , nie młodzikiem borykającym z trądzikiem . Choć mając naście lat też nie miałem trądziku .
  • Ponoć jajka mogą dać takie objawy przy niewydolności nerek. Resztę pomińmy milczeniem.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/01/14 08:42
    Obecnie przyjmuje się, że spożycie jajek na poziomie 7 tygodniowo jest bezpieczne. Osobiście uważam, że jeśli zdrowy człowiek zje 10 czy 12 tygodniowo to też nic złego się nie stanie. Cholesterol w organizmie produkowany jest bowiem przede wszystkim endogennie, przez wątrobę (70-80% cholesterolu). Pozostałą część dostarcza się z dietą.

    Przy takim spożyciu nie ma mowy o niewydolności nerek ani tym bardziej o zmianie ph krwi. Ph krwi jest stałe i wynosi 7,35-7,45. Zmiany ph krwi następują tylko w bardzo ciężkich chorobach np. po zatorze płucnym i sprawdza się je tzw. gazometrią.

    Gdyby jedzenie wpływało na ph krwi żylibyśmy w ciągłym zagrożeniu.
  • LuckyLuck 2020/05/22 11:08
    jajka nie zwiekszaja zlego cholesterolu a ew olej na ktorym je smazysz. Bialko jajka jest bardzo odzywcze. Jem od kiedy pamietam codziennie od 4 do 8 jajek i nic mi nie jest.
  • Karolina9146 2020/11/01 08:33
    Dlaczego zwykle jajko w 100g bez skorupki ma 140 kcal a gotowane ma 155kcal?
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2020/11/03 09:29
    @Karolina9146 To efekt przemian chemicznych w czasie obróbki termicznej. Po po ugotowaniu jajka jego kaloryczność nieznacznie wzrasta. Porównaj na naszych kołowych wykresach źródeł energii i składu produktu, które widać pod każdym zważonym produktem - w jajku gotowanym energia pochodzi w nieco większym stopniu z tłuszczów, a nieco mniejszym - białek. Takimi małymi różnicami jednak nie warto się przejmować - w przypadku jajka o wadze ok. 50 g to różnica kilku kalorii:)! Oto porównanie jajka ugotowanego i surowego o prawie identycznej masie:
    Surowe jajko o wadze 51 g (waga bez skorupki): http://www.ilewazy.pl/jajo-kurze-klasa-wagowa-m
    Ugotowane jajko o wadze 50 g: http://www.ilewazy.pl/jajko-gotowane
    To, co najważniejsze - jajka to doskonałe źródło białka, witamin A, D, B12, B1, B2, żelaza - jeśli nie ma medycznych przeciwskazań (np. alergii) warto je jeść, a najnowsze zalecenia mówią o 6-7 sztukach tygodniowo. Na zdrowie!
  • Super strona wchodzę kilka razy dziennie bardzo pomocna praktycznie wszystkie produkty idealnie opisane pozdrawiam
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2023/07/26 08:41
    @Sliwa Dziękujemy, staramy się! :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę