Jajka przepiórcze

Jajko przepiórcze waży 12g.

  100g na zdjęciu (12 g)
Energia 158 kcal 19 kcal
Białko 13,0 g 1,6 g
Tłuszcz 11,0 g 1,3 g
Węglowodany 0,4 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Jajka przepiórcze kalorie w 100g: 158kcal

Zobacz więcej: sztuka jajko 12g przepiórcze Wielkanoc jajo

Ostatnia aktualizacja: 2020.10.06

Ważenie dodano: 2010.02.21 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 11 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Jakoś cieżko mi się przemoc do spróbowania tych jajek... Hmm dobre są? W środku wyglądają jak normalne?
  • Są całkowicie normalne i smakują niemal identycznie jak te kurze. Trochę delikatniej. Ale polecam, bo są super. :)
  • A ja mam pytanie dość szczegółowe, niebardzo wiem gdzie szukać odpowiedzi na nie..
    Pani Izabelo, czy może orientuje się Pani czy niższa zawartość cholesterolu w tych jajkach w porównaniu z jajkiem kurzym wynika z niższej jego zawartości w 100 g czy może po prostu bardziej z mniejszej gramatury żółtka?

    Przy okazji, nie miałam jeszcze okazji tego przekazać, ale strona jest genialna, sporo ciekawych pomysłów kulinarnych można z niej "wynieść":)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/03/13 23:11
    @Syla "czy niższa zawartość cholesterolu w tych jajkach w porównaniu z jajkiem kurzym wynika z niższej jego zawartości w 100 g czy może po prostu bardziej z mniejszej gramatury żółtka? "

    Poniżej przedstawiam porównanie zawartości niektórych składników znajdujących się w jajach kurzych oraz przepiórczych / 100 g

    Jaja kurze:
    tłuszcz: 10 g
    kwasy tłuszczowe nasycone: 3,1 g
    kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 3,8 g
    kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 1,4 g
    kwasy tłuszczowe omega 3: 74 mg
    kwasy tłuszczowe omega 6: 1148 mg
    cholesterol: 423 mg
    cholina: 251 mg

    Jaja przepiórcze:
    tłuszcz: 11 g
    kwasy tłuszczowe nasycone: 3,6 g
    kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 4,3 g
    kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 1,3 g
    kwasy tłuszczowe omega 3: 44 mg
    kwasy tłuszczowe omega 6: 940 mg
    cholesterol: 844 mg
    cholina: 263 g

    Jeżeli będziemy rozpatrywać udział cholesterolu dla 100 g obu surowców, to jaja przepiórcze będą zawierać ich 2 x więcej niż kurze. Gdybyśmy porównywali wartość cholesterolu biorąc pod uwagę pojedyncze sztuki jaj, to wyszłoby, że przepiórcze zawierają go mniej (z racji niskiej gramatury).

    Warto wiedzieć, że w żółtku jaj znajduje się pożyteczny dla naszego organizmu związek zwany fosfatydocholiną. Dla zainteresowanych przedstawiam bardzo ciekawy artykuł, w którym szczegółowo opisano wyniki badań dotyczących rozdziału żółtek jaj przepiórczych na poszczególne frakcje: http://www.usab-tm.ro/vol7MV/55_vol7.pdf
  • Wojtekk BB 2013/04/01 16:19
    Witam, proszę was nie wymyślajcie na temat wyższego poziomu złego cholesterolu po spożywaniu jaj. U osób o normalnym stanie zdrowiam jaja nie miały żadnego wkładu w jego poziom.
  • Kupiłem ostatnio 18 sztuk, ale był to pierwszy i ostatni raz. Dlaczego ?

    - z uwagi na ich wagę wychodzi znacznie drożej
    - trzeba zjeść co najmniej 5-6 sztuk żeby choć trochę się najeść
    - pękają tak słabo łatwo jak kurze
    - znacznie trudniejsze obieranie ze skorupki (jest cieńsza i łatwo się kruszy na malutkie odłamki, które przyklejają się do palców i obranej części jajka)
  • Czy można zrobić omleta z tych jajek? :O
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/03/25 15:01
    @Rusiaczek: Jak najbardziej ! Przy czym biorąc pod uwagę ich rozmiar, należałoby zużyć znacznie więcej niż kurzych ;)
  • PaulinaKu 2017/10/13 12:16
    Witam, przygotowuje potrawy dla małego alergika korzystając z jaj przepiórczych. Czy ma Pani informację, jaką wartość kaloryczną ma przeciętne ugotowane żółtko jaja przepiórczego i jaką owo żółtko ma zawartość białka?
  • a ja szukam przepisu na gofry z tych jajek :D
  • Ja to czekam na ważenie tuszek przepiórek ???? :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę