Pomidor

Średni pomidor waży 170g.

  100g na zdjęciu (170 g)
Energia 15 kcal 26 kcal
Białko 0,9 g 1,5 g
Tłuszcz 0,2 g 0,3 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 0,1 g
Węglowodany 3,6 g 6,1 g
Błonnik 1,2 g 2,0 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Pomidor kalorie w 100g: 15kcal

Zobacz więcej: sztuka 170g pomidor

Ostatnia aktualizacja: 2015.07.27

Ważenie dodano: 2009.07.18 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 35 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Karolcia 2011/05/22 13:21
    Orientuje się ktoś w kaloryczności pomidora malinowego i pomidora zielonego???
  • oj co za różnica. Ale jak bardzo ci zależy to kalorycznośc będzie zbliżona. Malinowe mogą miec 1 kcal więcej (na 100g) bo są słodsze, a zielony to poprostu niedojrzały. Bedzie miał tyle samo, ale więcej węgli złożonych (są bardziej gorzkie bo słońce nie rozłożyło ich jeszcze na glukoze.
    Ale kto będzie się kilkoma kcal przejmował.
    POMIDORY SA ZDROWE I TRZEBA JE JEŚC!!!
  • Karolcia 2011/05/22 16:03
    @ola dziękuje:) Jest to dla mnie ważne bo wpadłam w jakiś dziwną obsesje i wliczam kalorie nawet z liścia sałaty. W takim razie zamiast pomidorów malinowych teraz będą tylko normalne.
  • Mademoiselle 2011/05/22 16:10
    Lubię pomidorki z solą ziołową. A ten pomidor na zdjęciu ma piękną poświatę! Zboczenie artystyczne każe mi zwrócić uwagę na świetne rozmycie tła xD
  • Karolcia 2011/05/22 17:43
    @Mademoiselle też zwróciłam uwagę na to zdjęcie przez lekkie zboczenie artystyczne jak to mówisz ;) W ogóle zdjęcia zamieszczane na tej stronie zasługują na pochwałę :)
  • Pomidory są wspaniałe, pyszniutkie, potrafię zjeść dziennie 2-4 duże pomidorki (same, posolone solą ziołową i z przyprawami lub z cebulką). A 2 pomidory o wielkości takim jak na zdjęciu to dzienne zapotrzebowanie na potas.
  • potas nie jest chyba pierwiastkiem,który można przedawkować,więc czym sie martwisz?;]
  • Nie martwię się niczym, tylko oznajmiam dla tych, którzy mogli nie wiedzieć ile conajmniej pomidorów powinniśmy dziennie spożywać.
  • Najlepsze są pomidory malinowe :) dziś kupiłam dwa takie giganty - razem ważyły 920g :D
    To prawda, co napisała Ola - ze zielone to poprostu niedojrzale? To nie sa czasem rożne odmiany?
    A i jeśli soli sie te pomidory to dostarcza sie rownież sod, czyli z potasu już pożytek mniejszy - trzeba go dostarczyć wiecej żeby wyrównać ;)
  • @haruka - ja właśnie słyszałam o zielonych pomidorach, czyli są też takie odmiany ;)
  • Występuje odmiana zielonego dojrzałego pomidora, ale najczęściej do przepisów stosuje się po prostu niedojrzałe pomidory czerwone (najczęściej smażone lub konserwowanych sałatkach).
  • pyszny i małokaloryczny ;)
  • wyobrażacie sobie życie bez pomidorów? makarony bez sosu pomidorowego? ryby w puszce, fasola po bretońsku, leczo, zupy, kanapki, sałatki, sery gdyby nie istniały pomidory? fast foody bez ketchupu? brak przecierów, koncentratów, aromatycznych suszonych pomidorów, soku pomidorowego? tego bogactwa potasu, likopenu i przede wszystkim smaku? "bawole serce" w pełni sezonu - bezcenne.
  • rigby, uwielbiam każdy z wymienionych przez Ciebie produktów pomidorowych (no, może prócz soku pomidorowego, który mi się przejadł, a raczej przepił :D). Dla mnie pomidor i szpinak z odpowiednimi dodatkami są ulubionymi warzywami. Ciekawe jest to, że każda z wymienionych przez Ciebie rzeczy smakuje zupełnie inaczej. Pomidor to warzywo, które się da tak niesamowicie przetwarzać i w dodatku, dzięki likopenowi, w praktycznie każdej postaci jest odżywcze i zdrowe. KOCHAM
  • pomidorki na slodko w czekoladzie polecam rowniez do salatek owocowych
  • w czekoladzie? chyba by zwymiotowała...
  • Kitek-pomidor to owoc:P
  • Pani Izo, uwialbiam pomidory ale skórka mi szkodzi. nigdy nie obierałam ich sposobem sparzenia, teraz chciałam spróbować ale zastanawia mnie czy pomidory nie tracą wtedy witaminy C ? przecież pod wpływem gorąca ona znika.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/22 10:13
    @milka: wydaje mi się, że pewna część witaminy C ulegnie zniszczeniu, jednak nie wiem w jakim stopniu. Jeżeli masz obawy, dołącz do posiłku w którym będzie się znajdował zaparzony pomidor surowiec bogaty w witaminę C.
  • anekq, z dietetycznego punktu widzenia pomidor jest warzywem.
  • Pani Izabelo czy łączenie ogórka i pomidora jest niekorzystne? Słyszałam że ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C. Nie chce jeść bezwartościowych warzyw dlatego bardzo proszę o odpowiedz :)
  • Pomidor z cebulką i ogórkiem kiszonym na kanapki MNIAM :) !! Do tego wystarczy łyżeczka serka białego, jakiegoś twarożku i pyszniutkie kanapaki :)!
  • @kasikk - ależ mi smaku narobiłaś :D Zgadzam się z Tobą. W ogóle pomidory są pyszne, zdrowe i bardzo mało kaloryczne, co dla mnie jest ważne ;)
  • Dobrze, że pomidory odzyskują już smak po zimie :) Dla mnie niezastąpiony dodatek do kolacji...
  • Czy to prawda, że pomidory po przetworzeniu, np.po obróbce termicznej, są bardziej wartościowe i zdrowsze?
  • z tego co wiem, to zawierają więcej likopenu
  • Trzymam w ręce pomidora, który rozmiarowo wygląda tak jak na zdjęciu a waży dokładnie dwa razy mniej :) A dłoń mam zupełnie normalną i przeciętną rozmiarowo, nawet powiedziałabym że nieco większą niż średnia :)
  • sandra22 2014/07/20 10:05
    Czy jeden pomidor wystarczy po zjedzeniu jednego jajka, by odkwasić organizm?
  • maniakaa 2014/07/27 19:08
    A ja mam w przepisie podaną masę pomidorów bez skóry i pestek i nie mam pojęcia ile waży sam ten miąższ z jednego średniego pomidora. Ktoś coś wie?
  • Czy tylko ja nie lubię pomidorów?!
  • @Koperek coś Ty, ja znam bardzo dużo osób, które nie lubią pomidorów :P Ja sama je po prostu uwielbiam! :D
  • P.Izabelo,czy pomidor malinówka będzie miał podobne wartości odżywcze?
  • a daktylowe? z ciekawości pytam :D
  • Uwielbiam pomidorki :) Jak mam "fazę", to zjadam po 2-3 dziennie pod rząd przez kilka tygodni :D Zazwyczaj zjadam jednego pomidora na kolację w sałatce, do tego jakiś ketchup w ciągu dnia. Bardzo dobry (i banalnie prosty) jest sos do makaronu; odkąd nauczyłam się go robić, w ogóle nie sięgam po gotowce.
    Przepis na 2 porcje:
    * pół średniej cebuli
    * 3 dojrzałe pomidory
    * przyprawy: czosnek, bazylia, oregano, pieprz, szczypta soli, szczypta cukru
    * można dodać śmietanę
    Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy w rondelku w niewielkiej ilości wody, jak zmięknie, dodajemy pomidory pokrojone w drobną kostkę. Gotujemy na małym ogniu często mieszając; ja gotuję jakieś 10-15 minut, po tym czasie miksuję blenderem i przekładam z powrotem do rondelka, doprawiam i gotuję jeszcze kilka minut. Pasuje do makaronu, ryżu, klopsików itp., a w wersji bardziej zagęszczonej nadaje się jako sos do zapiekanek :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/07/27 20:57
    @Olcia86; @MalyKsiaze: Zarówno wśród różnych odmian, a nawet w obrębie tej samej odmiany jakieś nieznaczne różnice w zawartości różnych składników zapewne można zaobserwować. Jednak biorąc pod uwagę, ile pomidory zawierają wody oraz średnio (jak powyżej) dostarczają składników odżywczych, myślę, że nie ma sensu zagłębiać się w takie informacje.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę