Burak gotowany

Burak gotowany waży 120g.

  100g na zdjęciu (120 g)
Energia 38 kcal 46 kcal
Białko 1,8 g 2,2 g
Tłuszcz 0,1 g 0,1 g
Węglowodany 9,5 g 11,4 g
Błonnik 2,2 g 2,6 g

Burak gotowany kalorie w 100g: 38kcal

Zobacz więcej: sztuka 120g burak gotowany czerwony

Ostatnia aktualizacja: 2016.11.01

Ważenie dodano: 2009.09.23 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Zobacz przepisy na wigilijny barszcz czerwony: Barszczyk wigilijny z uszkami, barszcz czerwony na zakwasie, barszcz z sokiem jabłkowym.

Mamy 20 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • stokrotka 2011/07/27 02:05
    czy buraki są tuczące? wiem, że mają wysoki indeks glikemiczny, ale czy taki ugotowany burak bez żadnej zasmażki może źle wpłynąć na dietę?
  • Tosieńka 2011/07/31 11:32
    Czy kaloryczność buraka zależy od tego czy jest obrany ze skórki?
  • Tośieńka: nie, jedynie jego waga się zmienia ;P
  • Żadne warzywo nie wpływa negatywnie na dietę... dieta to nie same kalorie głąby! trzeba jeść jak najwięcej warzyw a szczególnie w różnych kolorach! Pozdro!! :) Buraki dają siłe!
  • Tak burak może źle wpłynąć na dietę, jeśli popijemy go litrem coli i przegryziemy czekoladą...Ludzie, weźcie trochę sami ruszcie głową, [komentarz edytowany - proszę bez ataków osobistych. Maciej]
  • Będąc na diecie wyłącznie warzywnej schudłam przez 2 tyg. 6 kilogramów bez efektu jojo!!! zero tłuszczu, zero nabiału, kasz, ziemniaków, chleba, mięsa.
    Warzywa surowe i gotowane oraz kiszone woda i herbatki ziołowe.
    Pozdrawiam
  • gabisia, 3 kilo na tydzień to nie jest zdrowa utrata wagi. Zresztą tak samo niezdrowa jak dieta oparta na samych warzywach, w dodatku trwająca całe 2 tygodnie. To tylko świetny sposób na zwolnienie sobie metabolizmu i utratę mięśni oraz zaburzenia hormonalne.
  • Nie wiem o co chodzi, ale mam teraz taką fazę na buraki jak na nic innego! Mogłabym zajadać się nimi non stop. Gotuję i jem :D
  • Uwielbiam buraki :)
  • Kupiłam dziś półtora kilograma buraków, zmotywowana - po pierwsze - wynikami badań krwi (przydałoby się żelazo...), a po drugie - smakiem, który uwielbiam. Głowię się nad tym jak je wykorzystać. Znalazłam nawet przepis na konfiturę z buraków i chyba wypróbuję. :) A jutro do obiadu gotowane tarte buraczki. Pyszności.

    Próbował ktoś jeść surowe buraki? Zachowują więcej witamin, ale nieprzyzwyczajony organizm różnie może zareagować.
  • Ja jadłam surowe buraki. W ogóle lubię buraki - czy to w occie, czy pieczone, czy gotowane. Sama kroję je w plasterki i układam na blasze, a później albo piekę, albo suszę w piekarniku - zależy na co mam czas i ochotę. I wtedy zdarza mi się zjeść taki surowy kawałek ;p Nic mi później nie jest, ale gdzieś obiło mi się o uszy, że to nie jest najzdrowsza i najlepsza metoda.
  • Camille, polecam chłodnik litewski, teraz kiedy już cieplej na dworze to obiadek idealny, pychotkaaa :)
  • kokosanka - dziękuję za pomysł, wypróbuję. :)

    Zjadłam dziś surówkę z dodatkiem połowy surowego buraka i nic mi nie dolega, więc pewnie to kwestia organizmu. Przygotowałam też wielowarzywny sok. Dodam też trochę ugotowanego buraka do śniadaniowej owsianki. :) Pomysł nie jest mój, ale przyznam, że odważny. Na szczęście smak buraków nie jest wyczuwalny, za to owsianka ma fantastyczny różowy kolor. :D A ja jako wielbicielka owsianek nie mogę nie spróbować takiego połączenia.
  • Ja jadam surowe buraczki i to dość często. Obieram ze skórki i jem jak... jabłko. Nie zawsze mam ochotę je gotować, to takie czasochłonne - a surowe można zjeść o dowolnej porze, ot tak. Nigdy nic mi nie dolegało z tego powodu :)
  • a ja zjadłam kiedyś surowego buraka i czułam się po tym tak, jakby mi spuchła wątroba..
  • g a nie dag??
  • ja jem wyłącznie surowe i nic mi nie jest, ale muszą być dojrzałe, najlepiej już lekko miękkie. i schładzam je w lodówce. pozdrawiam :)
  • czy pieczony burak będzie miał porównywalne wartości odżywcze co taki ugotowany?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/02/21 18:51
    @rakujitsu: Myślę, że śmiało można szacować powyższe wartości.
  • Dobra jest sałatka z gotowanego buraka pokrojonego w kostkę, zielonej soczewicy, fety i pestek dyni lub słonecznika, lubię też buraka podgotowanego al dente, startego na tarce i podsmażonego na masełku z czosnkiem i odrobiną soli i pieprzu :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę