Garść fasoli szparagowej "Mamut"

Fasola szparagowa Mamut

Garść fasoli szparagowej szerokostrąkowej "Mamut" waży 100 g. Fasola pozbawiona części niejadalnych waży 90 g.

  100g na zdjęciu (90 g)
Energia 37 kcal 33 kcal
Białko 2,4 g 2,2 g
Tłuszcz 0,2 g 0,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 0,0 g
Węglowodany 5,0 g 4,5 g
Błonnik 2,6 g 2,3 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Fasola szparagowa Mamut kalorie w 100g: 37kcal

Zobacz więcej: garść 90g fasola szparagowa tyczna

Ostatnia aktualizacja: 2017.07.18

Ważenie dodano: 2011.07.20 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 24 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • ta fasolka "Mamut" to, to samo co fasolka szparagowa masłowa?
  • Mniam uwielbiam ją nawet nie wiedzialam ze sie tak nazywa w sumie to ma malo kalorii
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/21 08:26
    @emilia: w uprawach nazywana jest fasolą szerokostrąkową, ale w obiegu funkcjonują różne jej nazwy, np. mamut, masłowa, karłowa, tyczna, tyczkowa. Znacie jeszcze jakieś inne ?
  • Uwielbiam fasolkę, ale lepiej jej za dużo nie jeść ;)
  • Pychotka :)
    Pani Izabelo, czy taka ugotowana fasolka lub fasolka szparagowa (ta cieniutka) w osolonej wodzie jest oprócz tego, że niskokaloryczna, zdrowa? :)

    Ja często wcinam 2/3 obiadowego talerza takiej fasolki i kawałek chudego mięsa z odrobiną niezabielanego sosu... Czy taka ilość fasolki nie jest "za duża"?
    W sensie, czy z takimi warzywami też nie należy przesadzać jeśli chodzi o jednorazowe spożycie?
  • Uwielbiam tą fasolę i w przeciwieństwie do szparagowej nie ma twardych włókien. Polecam gotowaną i skropioną oliwą, można doprawić przyprawą do dań z ziemniaków :) pucha :P
  • U mnie zawsze mówiło się "żółta fasola", nie żadne masłowe, Mamuty czy inne :D
    Moja ulubiona, jednak trudno mi spotkać świeże, same mrożone, w moim małym miasteczku, niestety.
  • A czy kaloryczność tej fasolki zmieni się po ugotowaniu ??
    Proszę o szybką odp. ;)
  • Oczywiście, ze się nie zmieni po ugotaowaniu, no chyba, że dolejesz do wody tłuszczu;)
  • Do wszystkich którzy zadają takie pytania jak Karola. Jak miałaby się zmienić kaloryczność warzywa wsadzonego do wody która ma ZERO kalorii ? Fasolka wciągnie trochę wody więc na 100g będzie miała mniej kalorii ale porcja przed włożeniem i po włożeniu ma tyle samo bo niby skąd miałaby wziąć dodatkową energię??
    Tak poza tym fasolka jest pyszna, zdrowa, sycąca i ogólnie wspaniała :D
  • Kama a to dlaczego lepiej za dużo nie jeść?
  • Karolina 2012/07/31 00:29
    Moja ciocia ma zawsze w ogródku oprócz zwykłej szparagowej zielonej i żółtej kilka krzaczków właśnie takiej ze zdjęcia - żółtej, my mówimy na tę fasolę 'masłowa' lub 'płaskostrąkowa'.

    @An, być może Kamie chodziło o wzdymające właściwości fasoli, faktycznie lepiej z tego względu za dużo jej nie spożywać, gdy ma się później kontakt z innymi ludźmi (gazy + dyskomfort fizyczny i psychiczny z powodu wydętego brzucha), na noc też nie za dobrze najeść się fasoli, bo lekkostrawna to ona nie jest...
  • Wspaniała. Najlepsza ze szparagówek.
  • Witam, u mnie w rodzinie uprawia się fasolę tej wielkości, tyle że jest ona koloru zielonego. Gdy jest wystarczająco dojrzała lub nawet za bardzo zawiera dosyć duże nasiona. Zastanawiam się jaka może być kaloryczność takiego gatunku fasoli, czy Pani może coś wie na ten temat, Pani Izabelo ?
  • Mam tylko pytanie. Coś mi się nie zgadza skoro 1g węglowodanów-4kcla, 1g białka-4kcal i 1g tłuszczu-9kcal fasolka powinnam mieć więcej kalorii. Jak stwierdzacie skład danego produktu?
    pozdrawiam.
  • ale błonnik to m.in. węglowodany, np. celuloza, pektyny. w fasolce jest tego dużo. te węglowodanowe substancje zaliczane do błonnika, nie są trawione przez ludzi, a więc część z tych 7,6g węglowodanów nie dostarcza nam kcal.
  • Ok. rozumiem, dziękuję za odpowiedz:P
  • pytanko : czy jesli taka fasole zagotujemy w wodzie z dodatkiem oleju roslinnego i ziarenek smaku bardzo zmieni swoja kalorycznosc ?
  • maanimax: nie, nie bardzo. Teoretycznie możesz po prostu doliczyć kcal z oleju, który do fasolki wlejesz, ale tak na prawdę ciężko jest ocenić, ile tego oleju zostanie na fasolce, a ile odlejesz razem z wodą. A ziarenka smaku, to już w ogóle jakieś minimalne wartości ;)
  • a u mnie na taka szeroka fasolke mówi się " złota wstęga"
  • Ktoś chyba liczyć nie umie. W 100 gramach 27 kcal?
    białko 2,4*4kcal= 9,6
    tłuszcz 0,2*9=1,8
    węglowodany 7,6g *4=30,4
    Co całość w 100g daje 41,8~42 kcal
    Gdzie logika w tym?
  • @Poldi bo odejmujesz błonnik z węglowodanów. Wtedy jest 3.7*4=14,8 i wszystko się zgadza.
  • Obecnie w UE przyjmuje się, że błonnik ma 2 kcal/g.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/07/18 09:50
    Liczyć potrafimy :), ale…

    Serwis powstał ładnych parę lat temu i wtedy wartości odżywcze opisywane były jako węglowodany ogółem od których, żeby uzyskać węglowodany przyswajalne, należało odjąć błonnik pokarmowy. Wtedy też nie wliczało się błonnika jako źródła energii (2 kcal/g).

    Obecnie podaje się już wyłącznie węglowodany przyswajalne, a błonnik liczy się, zgodnie z tym co napisała cuckoo, jako 2 kcal/g.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę