Migdały

Garść migdałów waży 30g.

  100g na zdjęciu (30 g)
Energia 604 kcal 181 kcal
Białko 24,1 g 7,2 g
Tłuszcz 52,0 g 15,6 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 4,7 g 1,4 g
Węglowodany 7,6 g 2,3 g
Błonnik 12,9 g 3,9 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Migdały kalorie w 100g: 604kcal

Zobacz więcej: garść 30g migdały

Ostatnia aktualizacja: 2016.03.07

Ważenie dodano: 2009.12.07 w kategorii Bakalie i nasiona

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 14 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Migdały są kaloryczne, ale bardzo, bardzo zdrowe dlatego warto czasem je pochrupać.
    Podobno 3-4 migdały dziennie mogą chronić przed nowotworem.
  • Jaką ilość Pani Izabela zaleca do dziennego spożywania migdałów/orzechów aby spełnić zapotrzebowanie na NNKT?
  • Na mojej paczce migdałów jest napisane, że 100g zawiera 7,9g węglowodanów. Z czego może wynikać taka rozbieżność?
  • @ewa - pewnie na Twoim opakowaniu nie był podany błonnik (węglowodany nieprzyswajalne). Tych przyswajalnych jest tutaj 7,6g/100g, czyli to malutka rozbieżność ;)
  • Natalie77 2012/11/18 20:21
    Kocham je ^^ I są bardzo zrowe zawierają potrzebne tłuszcze ;)
  • no fajnie zjadłam całą paczuszkę :/
  • jak pracowałam w stanch w hotelu mialam za zadanie obsuge pokojów secret service w kazdym z nich byly w miseczce migdaly którymi sie zajadli wtedy nie wiedzialm o co chodzi ale u kadego po zakonczeniu pracy po kilka migdałów zjadalam i tak po uplywie miesiaca zauwazlam kolosalne zminy w wygladzie włosów i paznokci wtedy pojełam ze tacy ludzie jak oni narazeni na stres i ceizkie fizyczne treningi sprawnosciowe sie nimi zajadali bo sa pene wszelkich witamin i mikroelementów bardzo dobrze przyswajalnych nie tak jak sztuczne witaminy ktore zaraz po zjedzeniu sie wydala:))
  • Czy TRZEBA obierać je ze skórki? Mi się zazwyczaj nie chce... Czy skóra zawiera jakiś dodatkowy błonnik lub witaminy i minerały?
  • Przyznam bez bicia, że jak dla mnie to migdały nie mają smaku :D Kupiłam ostatnio w promocji i jak mam ochotę na coś słodkiego to wolę sobie grupnąć kilka sztuk ale z orzechami czy innymi tego typu chrupiącymi przekąskami to nie ma porównania. Nie wiem, czy kupiłam jakieś kiepskiej jakości czy co? :)
  • zuza3, podkradałas migdały w pokojach hotelowych? Pensja była tak niska czy migdały takie drogie w Stanach..?;)
  • Polecam zostawić je do namoczenia w mleku. Takie fajne w konsystencji się stają, miękną.
  • looneytunes123 2015/09/27 16:56
    Chciałam zrobić domową masę marcepanową, dodając ksylitol zamiast tłuszczu, ale przepisach podane jest, że migdały trzeba sparzyć. Czy podczas sparzania kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach nie przekształcą się w tłuszcze trans? Da się zrobić zdrowy marcepan?
  • Krótkie sparzenie (żeby pozbyć się skórki), nie zrobi dużej krzywdy tłuszczom. Osobiście nie rezygnowałbym też z tłuszczu w składzie, a podmiana na kokosowy byłaby już idealna ;)
  • Warto moczyć kilka godzin w wodzie migdały przed spożyciem, stają się wtedy lepiej przyswajalne i pozbywają się fitynianów.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę