Migdały tarte

Szklanka tartych migdałów waży 110 g.

  100g na zdjęciu (110 g)
Energia 604 kcal 664 kcal
Białko 24,1 g 26,5 g
Tłuszcz 52,0 g 57,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 4,7 g 5,2 g
Węglowodany 7,6 g 8,4 g
Błonnik 12,9 g 14,2 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Migdały tarte kalorie w 100g: 604kcal

Zobacz więcej: 110g szklanka migdały Boże Narodzenie tarte

Ostatnia aktualizacja: 2013.12.24

Ważenie dodano: 2013.12.23 w kategorii Bakalie i nasiona

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 46 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • ciekawe czy bym przytył jakbym zjadł tego kilogram :Dhehe
  • @epileptyk :prędzej byś zwymiotował ;)
  • ciekawe czy to jest coś co widziałam pod nazwą "mąki migdałowej"
  • Mój kolega kupił kiedyś 5kg worek fistaszkow (miał zamiar zrobić zapas na dluuuugo) i wszamal go przez niecały tydzień więc wyszło mu niewiele mniej niż kg na dzień :P
  • @gosiam: mąka migdałowa to migdały zmielone na pył, nie wiem czy te są tak dokładnie starte ;) w każdym razie taka mąka przydaje się w wypiekach bezmącznych, w sam raz dla osób na diecie bezglutenowej :)
  • @ epileptyk: słabo mi się robi, gdy czytam takie komentarze.

    @ haruka: ale fistaszki mają jeszcze łupinki, więc wyszło mniej niż 500g samych orzechów dziennie ;)
  • @emma- jaki stosunek masowy łupiny do orzechów przyjęłaś? Bo z 100g orzechów w łupinie ja otrzymuje 80g samych wiec chyba źle policzyłaś!
  • przyjęłam 1:1, bo nie obchodzi mnie waga łupin i orzechów. jak jem, to jem, a nie liczę. po co to oburzenie?
  • Brawo dla Emmy! W końcu normalna wypowiedź. Je sie po to, żeby mieć przyjemość, żeby nie być głodnym a nie po to, żeby sprawdzać swoje zdolności matematyczne:). Zwariować można. Migdały wolę w całości do pochrupania. Robiłam kiedyś kotlety z panierka migdałową. Smakiem nieróżniły się od tych z bułka tartą a spodziewałam się nieziemskiego smaku.!:)
  • mi najbardziej smakuja prażone. te w łupinach tez sa smaczne. ciekawa jestem do czego się uzywa takie starte migdały jesli nie jest to mąka migdałowa. do dekoracji?
  • Ludzie, zbanujcie epileptyka... To jest przegięcie czytać w prawie każdym ważeniu o jego fobiach kalorycznych i "diecie" 900 kcal... :O

    A co do ważenia - jakie może być wykorzystanie takich tartych migdałów? Zamiast mąki czy jak? :)
  • Nie można ich dodać do kalkulatora.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/12/16 13:34
    @Alex: Poprawione. Dziękuję za zwrócenie uwagi.
  • [komentarz usunięty] – nie na temat – Izabela
  • Ja tam jestem przeciwna blokowaniu kogokolwiek jeśli swoimi wypowiedziami nie obraza innych użytkowników.
    Co do migdalow do wydaje mi sie, ze ich zastosowanie jest podobne do wiorkow kokosowych. Zarem można nimi np obsypac ciasteczka (i upiec oczywiście :P ) albo wykorzystać do zrobienia jakiejś masy, zawsze to łatwiej i szybciej niż samemu mielic ;)
    A odnośnie mąki, o której piszecie - gdzie taka można kupić? :O jakieś sieciowki? Naleśniki by z niej pewnie pyszne wyszły ajjj
  • właśnie, m.in. do masy w jakimś cieście ;) nie chcę się reklamować, ale ostatnio robiłam urodzinowy tort migdałowo-pomarańczowy, jak ktoś jest chętny, to zapraszam:
    http://emmagotuje.blogspot.com/2011/12/moj-urodzinowy-debiut-tortowy-na.html

    haruka, mąkę migdałową znajdziesz w większych marketach, ja ostatnio widziałam w lidlu na psim polu :)
  • Takie migdały świetnie zastępują mąkę, ale nie w każdym przepisie. Doskonale sprawdzaja się w kruchym cieście i w brownie. Super też wypadają w kruszonce na pieczonych szarych renetach.
    @haruka: nie jestem pewna, czy możesz całą mąkę w cieście naleśnikowym zastąpić migdałami.
  • @emma: rewelacja! 16 lat i taki piękny, samodzielnie zrobiony tort?! Kolejki będą stały po Twoją rękę :) Gratuluję.
  • @haruka ja widziałam ostatnio mąke migdałową w bomi, rozwazalam jej zakup do ciasteczek ale na moja studencja kieszen jednak wygrała mąka pełnoziarnsta :)
  • Jak ja uwielbiam te migdały... ach ;)
  • Wyobraziłam sobie trufle (chodzi o rodzaj łakocia oczywiście ;)) posypane tymi migdałami. Moja mama kupowała coś takiego, jadłam łyżeczką. Heh, kompletnie o tym zapomniałam. Z lodami było pycha! Mam jakieś 800 gramów migdałów w barku i są gorzkie...Zastanawiam się nad pozbyciem skórki, przemieleniem (z włoskimi) i zrobieniem farszu do rolady z indyka na święta. Tylko czy to nie będzie za mdłe?
  • @Elza: może lepiej migdały do tej rolady drobniutko posiekać, a nie mielić i połączyć z odrobiną natki pietruszki?:) Rolada będzie pyszna.
  • Dorota: dziękuję bardzo :) cieszę się, gdy poje wypieki zadowalają innych. najważniejsza jest dla mnie opinia rodziny i znajomych.

    co do tej mąki: także nie jestem pewna, czy całą zwykłą mąkę można zastąpić tą migdałową w naleśnikach.

    Elza, a czemu chcesz usuwać skórkę? nie wiem jak to będzie ze zmieleniem, bo przecież usunąć można tylko poprzez sparzenie, a wilgotne orzechy już się tak chętnienie mielą. te tutaj są zmielone ze skórką.
    co do samego dnia - myślę, że jeśli dodasz do farszu jakiś kwaskowaty dodatek (np. skórkę z cytryny) i nie przesadzisz z ilością farszu na porcję, to będzie ok :) a co dokładnie miałoby wchodzić w jego skład?
  • "moje wypieki" oczywiście miało być :) i nie chodzi mi tylko o wypieki, ale ogólnie o różne cuda produkowane w kuchni ;) bo czasem faktycznie wychodzą z tego cuda, ale cóż, mam takie, a nie inne gusta :)
  • @emma- mówie o masie orzechów i łupin: NIE ROZSIEWAJ błędnych informacji, bo ktoś mogłby to przyjąć za prawdę i w lepszym wypadku, żle obliczyć zjedzone kalorie, w gorszym- SPIEPRZYĆ np. ciasto!! Ja sie tego dowiedziałam, kiedy nie moglam kupic niesolonych orzechów bez łupiny w Grecji i zmuszona byłam je obierać- teraz już wiem jaki jest mniej więcej stosunek łupinka: cały orzech choc wolałabym nie musiec wiecej z tego korzystac;]
  • emma- zrobisz zdjecie mąki migdalowej w Lidlu i wstawisz? Bo szukałam dzis kilka godzin i lipa, a pani KIEROWNIK SKLEPU! powiedziała mi, że to ściema i cos takiego nie istnieje w ich sieci sklepów NA BANK! ;/ nie wiem czy jeździc po Lidlach czy jej zaufać po prostu
  • @Blania: nie dalej, jak wczoraj byłam świadkiem, jak pani (wielce wyspecjalizowana w sprzedaży powierzonego jej towaru) w sklepie, zapytana o daną rzecz zaczęła z wielkim polotem zmyślać, jak to kiedyś było, a teraz nie ma i w tym sezonie już nie będzie... odwracam się i leży na półce jak codzień!
    Być może pani kierownik w Lidlu uznała, że mąka migdałowa powinna znajdować się tam, gdzie mąki wszelkie, a nie tam, gdzie bakalie...
    @emma: sparzone migdały trzeba dokładnie osuszyć (choćby nawet przez noc miały schnąć) i świetnie się zmielą. Sama wolę w niektórych potrawach, właśnie takie bez skórki wykorzystywać :)
  • Dlatego prosze o zdjęcie. Ja widziałam ZMIELONE MIGDALY w torebeczce na oko 350-400g ale nie jest to mąka. dlatego chcialam zobaczyć jak to wygląda!
  • myślę, że te zmielone migdały to ta mąka... a w jakiej cenie?
  • Agnieszka 2011/12/17 08:44
    @Blania, w Lidlu na 100% nie ma mąki migdałowej, są zmielone migdały bez skórek. Wydaje mi się że są po prostu grubiej zmielone niż mąka. Ale do wypieków się nadają, dodawałam je nie raz do ciast, ciasteczek, do placków z cukinii (zamiast normalnej mąki), do kruszonki.
  • @Blania: podejrzewam, że część osób tutaj używa zmielonych migdałów zamiast mąki i nie szuka tych zmielonych na pył.
    Teraz nie widziałam, ale zwykle w sezonach świątecznych pojawiają się w lidlu mielone migdały, o których zapewne pisała @emma.
  • A wiecie po ile są?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/17 12:45
    @gosiam: "ciekawe czy to jest coś co widziałam pod nazwą “mąki migdałowej”" Według mnie będą to te same wyroby. Mogą się różnić stopniem rozdrobnienia, oraz tym, że mąka czy mielone lub tarte migdały mogą być sporządzane z surowca prażonego / nieprażonego / blanszowanego / ze skórką. Można też zwrócić uwagę na to, czy na opakowaniu mąki znajduje się informacja: "odtłuszczona". To tak jak np. z siemieniem lnianym mielonym w domu i zakupionym w sklepie / aptece (tylko wersja odtłuszczona) albo mąką dyniową.
    @Blania: "Bo z 100g orzechów w łupinie ja otrzymuje 80g" Kiedyś ważyliśmy orzechy arachidowe w łupinie i obliczaliśmy, ile wychodzi z nich orzechów. Jak ktoś jest ciekawy, to podaję linka: http://ilewazy.pl/garsc-fistaszkow
    @gosiam: "ciekawa jestem do czego się uzywa takie starte migdały jesli nie jest to mąka migdałowa. do dekoracji?" zarówno mąka, jak i starte (zmielone) migdały mają takie samo zastosowanie. Przede wszystkim do wypieków, ale można nimi taj jak wspomniałaś np. udekorować tort. Dodawać na surowo do musli, kanapek, sałatek itp... Szczególnie na forach poświęconych tematyce celiakii, internauci wymieniają się doświadczeniami z zastosowaniem tych mielonych migdałów, można więc znaleźć dla siebie wiele inspiracji (sama niedługo tam zajrzę, bo zostało mi jeszcze pół paczki tych tartych migdałów).
    @haruka: "A odnośnie mąki, o której piszecie – gdzie taka można kupić? :O jakieś sieciowki?" Mąki osobiście nie widziałam "stacjonarnie". Można ją zamówić w wielu sklepach internetowych. A powyższe tarte migdały są raczej powszechnie dostępne w wielu spożywczakach na dziale z bakaliami. Opakowanie wygląda tak: http://www.tortownia.pl/src/art/duze/tartemigdaly.jpg "Naleśniki by z niej pewnie pyszne wyszły" Jako dodatek do mąki owszem, ale dodanie tylko tartych migdałów spowodowałoby rozrywanie się naleśnika (brak struktury białkowej występującej w mące pszennej, w dużo mniejszej ilości w żytniej). Ja uwielbiam eksperymenty z naleśnikami. Dodaję mąkę z amarantusa, migdałową itp.. ale tylko max 1/3 w stosunku do mąki razowej pszennej.
    @Siaśka: ja powyższe tarte migdały zakupiłam w Tesco. Cena 9,30 zł.
  • lenuskaaa21 2011/12/17 13:03
    ostatnio robiłam ciasto cytrynowe na bazie mąki migdałowej(które oczywiscie sama zmieliłam) wyszło pyszne...taaakie delikatne,polecam :)
  • Aaaach to opakowanie faktycznie kojarze! Dzisiaj kupię, bo ostatnio mam migdalowa fazę :D
    @Emma Twój tort wyglada cudownie, ja w lutym będę mieć na swoim "prawie" taka sama liczbę, różnica polega na 2 zamiast 1 z przodu ;) w każdym razie w życiu bym czegoś takiego nie zrobiła :|
    @Dorota z jakiego przepisu robilas te brownies z mąki migdalowej? :D one z założenia są brzydkie więc moje wyszlyby dokładnie takie, jak powinny ;)
  • @haruka:Przepis oczywiście z Kwestii Smaku. Robiłam, jak podaje Asia z mąką z dyni (super efekt), ale w smaku bardziej nam odpowiada oryginał, z mielonymi migdałami. Jeśli lubisz brownie, to powinno Ci smakować: http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_czekoladowe_lesne_runo/przepis.html
    Moja przyjaciółka używa z powodzeniem ksylitolu, możliwe, że słodzik do wypieków też się sprawdzi. Trzymam kciuki :)
  • o, wydaje sie prosty :) a jesli na gorze bedzie maka migdalowa zamiast tej z dyni, to bedzie wygladal jakby byl posypany sniegem :D
    a tak pozatym, to od niedawna (tez przez ilewazy ;) ) jako slodzika w plynie uzywam stevii - http://allegro.pl/stevia-fluid-100ml-slodzik-w-plynie-stewia-hit-i1970846078.html moze sie zainteresujesz bo jest naturalna ;) niby droga, ale BARDZO wydajna, herbata jest slodka nawet po doslownie kilku kropelkach :)
  • a wiecie po ile w lidlu są tarte migdały?? bardzo potrzebuje tej informacji! bo znalazłam w chacie polskiej za 9zł/200g... ale jeśli w lidlu jest taniej...
  • jesteś pewna że są? właśnie wrociłam, i nie znalazłam ich (szukałam dla Ciebie) na półce z bakaliami oraz przy rzeczach do ciast- jedynie tarte orzechy laskowe znalazlam!
  • dzięki, że dla mnie szukałaś :D no dziewczyny mówiły, że w lidlu kupowały...
  • wyżej była mowa o mące migdałowej (nota bene też nieznaleziona )
  • Dziewczyny, te tarte migdały w Lidlu bywają z okazji świąt czy innych promocji, a nie są na stałe w ofercie. Możliwe, że się zwyczajnie skończyły.
    Swego czasu, pamiętam, że przyprawy do pierników w drugiej połowie grudnia nie mogłam nigdzie dostać.
    Ludzie chyba jedzą w święta jak najęci.
  • Dorota awiesz w jakiej cenie?
  • Pochwale sie, ze udało mi sie zrobić to brownie (i to z slodzikiem) :D tym samym dzięki wam udało mi sie W końcu spełnić moje coroczne "groźby" odnośnie sporządzenia zjadliwego, swiatecznego ciasta :D
  • @haruka: Gratuluję, wiedziałam, że Ci się uda :)
    Wesołych...
  • Mielone migdały faktycznie są w Lidlu na 2-3 tygodnie przed Świętami, kosztują 6 zł za 200g, więc cena jest bardzo korzystna (zazwyczaj zwykłe niemielone, nieobrane migdały tyle kosztują lub więcej w innych sklepach). Poza sezonem to raczej tylko w sklepach internetowych, ja zamawiam u Skworcu. Różnią się tym, że te z Lidla są obrane i przez to jaśniutkie, a te od Skworca nieobrane i wyglądają tak jak tutaj na zdjęciu.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę