Garść migdałów w łupinach

Migdały w łupinach

Garść prażonych migdałów w łupinach waży 45 g. Migdały bez łupin ważą 35 g.

  100g na zdjęciu (35 g)
Energia 597 kcal 209 kcal
Białko 22,0 g 7,7 g
Tłuszcz 53,0 g 18,6 g
Węglowodany 19,0 g 6,7 g
Błonnik 12,0 g 4,2 g

Migdały w łupinach kalorie w 100g: 597kcal

Zobacz więcej: garść 35g migdały prażone łupiny

Ostatnia aktualizacja: 2013.11.08

Ważenie dodano: 2011.10.22 w kategorii Bakalie i nasiona

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 18 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/10/22 19:35
    Jest to mój przekąskowy hit (na równi z prażonymi orzechami laskowymi). Są przepyszne. W tych skorupkach wyglądają na niepraktyczne do jedzenia, jednak skorupka bardzo łatwo odchodzi (można je bez problemu łupać w palcach). Zdecydowanie polecam. My kupujemy przeważnie na giełdzie w Koszalinie, ale o ile dobrze pamiętam to makru i tesco też udało nam się je znaleźć.
  • ja je nawet w lidlu widziałem,rzeczywiście są przepyszne ale skład ... :((
  • orzechowy_dziadek 2011/10/22 20:40
    To po prostu kraszki :-)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/10/22 22:19
    @epileptyk: skład już prostszy być nie może ;)
    @orzechowy_dziadek: kraszki to jakiś regionalizm? czy może nazwa producenta? (google pokazuje firmę kraszki, to o to chodzi z tą nazwą?)
  • Gabriela 2011/10/22 22:51
    Uwielbiam migdały, a te wyglądają wyjątkowo pięknie.
    Tylko po co kupować migdały w łupinach, skoro wielu producentów bakalii obiera je za nas? :P Chyba, że różnią się jakoś w smaku od takich "z torebki"?
    Zresztą, wszystko jedno, i tak zamierzam je kupić.
    Dlaczego takie w łupinach mają więcej tłuszczu, niż obrane? To ta skorupka jest taka tłusta, czy jest tak dlatego, że są one nie przetworzone, więc nie utraciły żadnych wartości?
  • widzialam je ostatnio w biedronce:) moze nastepnym razem kupie
  • @Gabriela a po co kupowac nie luskany slonecznik, skoro mozna kupic juz taki lupek pozbawiony? ;) Dla mnie pozbawianie pestek/orzechow lupin to czesc przyjemnosci z ich jedzenia :]
    Takich migdalow jeszcze nie widzialam, ale chyba musze sie za nimi rozejrzec :P
  • Ja też uważam,że łuskanie to sama przyjemność a nawet forma odreagowania stresu:) Poza tym mam wrażenie, że nasionka kupowane w łupinach są bardziej oleiste przez co wydają się jeszcze zdrowsze:)
  • @Gabriela wydaje mi się, że migdały pozbawione łupiny zostały poddane blanszowaniu, przez wysoką temperaturę mogły stracić trochę swojej "dobroci"
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/10/23 14:26
    @Gabriela: Minimalny dodatek tłuszczu może być elementem procesu prażenia, w tym procesie zmienia się również zawartość wody (te prażone będą bardziej suche i kalorie w przeliczeniu na 100 g będą bardziej "zagęszczone"), wydaje mi się, że to jest przyczyną różnic. A co do obierania z łupinek to tak jak pisze haruka, może to być całkiem przyjemne zajęcie ;)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/10/23 15:56
    Małe doprecyzowanie, te były prażone bez tłuszczu, więc różnica na 100 g musi wynikać z zawartości wody przed i po prażeniu.
  • Agnieszka 2011/10/23 21:48
    Takie migdaly smakuja intesywnej niz z paczki, sa bardziej aromatyczne. Szkoda tylko ze nie sa tansze niz te obrane, a w sumie to tak powinno byc. Czy jest szansa ze lupinka zabezpiecza przd pogorszeniem jakosci tluszczy w migdalach? W sumie to ochrona przed swiatlem, powietrzem tez do pewnego stopnia...
  • w Netto były paczka za 4,99zł.
  • dziś kupiłam takie migdały i są genialne!
  • Siedze własnie z pełną miseczką migdałów prazonych. Kupiłem w Biedrze około 200 g ( 100 gram za 3,99 zł) i jest ich naprawde sporo. Smakują o niebo lepiej niz te obrane. Najgorzej ze z takimi przekąskami u mnie jest tak, że jak wezme jednego to juz nie odpuszczam :) Życzę kazdemu, szczególnie mężczyznom, wiadomo....:)
  • @up to taniutko! muszę się wybrać. w Netto są pistacje 250g za bodaj 9,99 zł, też mega okazja
  • Akurat mieszkamy na południu Europy gdzie dookoła rosną niemal wyłącznie migdałowce i drzewa oliwne. I uwielbamy migdały w łupinach! Przede wszystkim, migdał, który jest w łupinie, nawet po 2 latach nie stanie się twardy - zawsze będzie przyjemnie chrupki, czego nie da się powiedzieć o migdałach sprzedawanych w paczkach, które zostały już obrane - często istnieje ryzyko złamania zęba, a przy tym jedzenie migdałów nie jest już takie przyjemne.
    Po drugie, faktycznie, migdały które samemu się rozłupuje, wydają się bardziej aromatyczne i smaczniejsze.
    Poza tym twarda łupina migdałów jest 'opakowaniem' bardziej złożonym niż np. orzechów włoskich. Składa się z 2 części - pierwsza, otulająca migdał jest część miękka, membranowa, a dopiero druga to właściwa twarda, szczelna skorupa, która w trakcie dojrzewania znajduje się jeszcze wewnątrz trzeciej, zielonej łupiny. Dlatego migdał znajdując się w środku ma warunki zbliżone do przechowywania próżniowego, mogąc zachować swoje idealne walory smakowe.
    Właśnie teraz (czyli w sierpniu) tutaj, w Andaluzji migdały zrobiły się już dojrzałe, czyli tak jak w przypadku orzechów włoskich, pod wpływem słońca odpada z nich zielona skorupka i na drzewie pozostają same migdały w twardych łupinach. Teraz są one zdecydowanie najsłodsze, nawet najmniejsze dzieci je uwielbiają!!
  • Prawie wszyscy dostawcy orzechów bez łupin/skorupy "dokładają" różne związki, aby - na życzenie marketu/hurtownika - przedlużyć termin przydatności. Wszelkie orzechy radzę kupować w łupinach - są bardziej naturalne w smaku i bez konserwantów i... "kolorowanek", które niszczą prawdziwe minerały i witaminy w orzechu oraz spowalniają metabolizm.
    Smacznego!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę