Kakao

Łyżka kakao waży 10 g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 448 kcal 45 kcal
Białko 18,2 g 1,8 g
Tłuszcz 21,7 g 2,2 g
Węglowodany 50,6 g 5,1 g
Błonnik 5,7 g 0,6 g

Kakao kalorie w 100g: 448kcal

Zobacz więcej: łyżka 10g kakao

Ostatnia aktualizacja: 2016.08.25

Ważenie dodano: 2009.07.20 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 40 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • A jakie to jest kakao? Naturalne czy dosładzane? Bo z tego, co mi wiadomo, to w 100 g kakao naturalnego 10-13% tłuszczu jest ok. 230 kcal
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/03/09 16:13
    Na zdjęciu zostało przedstawione kakao naturalne. Na rynku znajduje się kakao w wersji naturalnej oraz o obniżonej zawartości tłuszczu, czyli tzw. niskotłuszczowe. Takie kakao, według norm zawiera nie więcej niż 20% tłuszczu kakaowego w przeliczeniu na suchą masę. Obniżenie tłuszczu rzeczywiście wpłynie na zmniejszenie wartości energetycznej wyrobu. Dlatego najlepszym sposobem jest zwracanie uwagi na informacje znajdujące się na opakowaniu.
    Izabela
  • to jest taka mała łyżką która sie miesza herbatę czy taka do zupy?
  • łyżka do zupy, przecież gdyby była taka do herbaty to byłoby napisane 'łyżeczka'...
    litości
  • kakao ciemne o obniżonej zawartości tłuszczu ma 243kcal/100g.
  • aliceglass 2011/02/15 11:26
    czy ktoś orientuje się do jakiej grupy zaliczane jest kakao w diecie niełączenia/tropologii? osobiście wydaje mi się, że do węgli, ale nie jestem pewna na 100%
  • Karolina 2011/03/18 17:03
    Kakao zaliczane jest w diecie rozdzielnej(niełaczenia) do produktów z grupy neutralnej,ale tylko w przypadku,gdy jest to tak jak tutaj,kakao naturalne
    :P
  • aliceglass 2011/03/18 18:09
    dzięki!!!!! bardzo długo szukałam informacji na ten temat, jeszcze raz dziękuję za odpowiedź:D
  • @aliceglass z ciekawosci - co to za dieta?
    a przy okazji kakao - mozna prosic o zwazenie lyzeczki takiej od herbaty, bo raczej takich uzywam do sypania mieszania kakao ;) najlepiej jakby to byla lyzeczka decomoreno, czyli 12% tluszczu, bo to zawsze kupuje :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/03/30 09:56
    Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu pojawiło się już na stronie, proszę spojrzeć:
    Łyżeczka kakao niskotłuszczowego: http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-kakao-niskotluszczowego
    Łyżka kakao niskotłuszczowego: http://www.ilewazy.pl/lyzka-kakao-niskotluszczowego
  • Dziękuje bardzo :)
  • potrzebuje pomocy! :D
    czesto pieke rozne ciasta. w internetowych przepisach podaja, zeby dodac do masy np: 3 lyzki kakao. i ja je dodaje, ale ciasto wychodzi mi tylko brazowe, a nie takie ciemne, jak na zdjeciach przy przepisie :(
    czy do ciast obowiazuje jakies inne kakao niz takie normalne? :D w sumie ja kupuje czekolade w proszku i to ja dodaje, moze to dlatego..
    wiecie cos na ten temat? :)
  • czekolada w proszku to nie kakao, więc już sama doszłaś do sedna swojego problemu.
  • z kakaem tez robilam (nesquikiem) i nie bylo specjalnej roznicy w kolorze
  • kup kakao DecoMoreno.
  • Polecam prawdziwe kakao np Decomoreno (z wiatrakiem). Idealne do ciast i nie tylko.
  • nesquik to nie naturalne kakao
  • dziękuję Bronku :)
  • to prawda decomoreno jest najlepsze, wiem bo pije od dziecinstwa :) Mozesz sobie porownac - nawet jak kupisz zwykle kakao takiego wedla (co ostatnio zrobilam, bo nie bylo akurat innego z nieslodzonych) to jest ono duzo jasniejsze i ma mnniej intensywny smak i aromat niz decomoreno :) a nesquik w ogole startu nie ma ;)
  • dzięki wielkie! szkoda tylko, ze o tyle rozni sie cenowo od nesquika :D
  • To kakao jak widać jest niskiej jakości. Ma tylko 18 gram białka na 100 gram. Natomiast kakao organiczne (surovital) ma aż 28 gram białka na 100 gram.

    Niestety jest drogie. 18 zł za 200 gram.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/05/11 18:09
    @tomekk: "To kakao jak widać jest niskiej jakości. Ma tylko 18 gram białka na 100 gram." Ilość białka zawartego w kakao nie świadczy o jego jakości ;) Poza tym, to jest to białko niepełnowartościowe, w związku z czym w niewielkim stopniu bierze się go pod uwagę.
    "Natomiast kakao organiczne (surovital) ma aż 28 gram białka na 100 gram." W obecnym czasie, na półce sklepowej zdecydowanie najczęściej można znaleźć kakao odtłuszczone, które ma właśnie około 28 g białka / 100 g. Przykład: http://www.ilewazy.pl/lyzka-kakao-niskotluszczowego
  • Pani Izabelo, postanowiłem wprowadzić nowy składnik do diety - czekoladę gorzką.
    Zastanawiam się jednak, czy wyżej przedstawione kakao mogę traktować jako zamiennik czekolady gorzkiej ?

    Innymi słowy, czy 40-50 gramów tego produktu będzie mieć podobne właściowości (flawonoidy, właściwości antyoksydacyjne) do 40-50 gramów czekolady gorzkiej 90% ?
  • abcdefghij[..] 2014/04/08 08:18
    Hej, mam pytanie: czy takie kakao z ileś tam procentową zawartością tłuszczu może mieć w sobie więcej witamin i minerałów (szczególnie myślę tu o magnezie ;)) niż kakao niskotłuszczowe? ;>
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/04/09 10:55
    @abcdefghij[..]: "czy takie kakao z ileś tam procentową zawartością tłuszczu może mieć w sobie więcej witamin i minerałów (szczególnie myślę tu o magnezie ;)) niż kakao niskotłuszczowe?" Ogólnie można stwierdzić, że zawartość poszczególnych witamin i składników mineralnych występujących w obu rodzajach kakao będzie zbliżona. W niektórych przypadkach możemy zaobserwować niewielkie różnice. Podam przykłady na podstawie bazy USDA: kakao o zawartości tłuszczu 24 % zawiera 476 mg magnezu / 100 g. Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu wynoszącej 13 % zawiera 476 mg magnezu / 100 g. Zarówno w pierwszym, jak i drugim przypadku piszę o kakao, które zostało poddane procesowi alkalizacji (najkrócej mówiąc: polepszania; na rynku zdecydowana większość kakao jest poddawana temu zabiegowi).
    Drugi przykład, tym razem z różnicą: kakao o zawartości tłuszczu 24 % zawiera 1,8 g niacyny / 100 g, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 13 % zawiera 2,4 g niacyny / 100 g.
    I jeszcze jeden przykład: kakao o zawartości tłuszczu 24 % zawiera 38 mcg folianów / 100 g, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 13 % zawiera 32 mcg folianów / 100 g.
  • 1 mała (niekopiasta) łyżeczka DecoMoreno starcza mi na na prawie 300ml kubek. Nesquika można sypać i sypać i wciąż czegoś brakuje, za to robi się okropnie słodko.
  • Bo Nesquick to napój czekoladowy a nie kakao.
  • Witam. Ostatnio miałam ochotę kupić właśnie kakao naturalne, z tym że jest dużo droższe od wersji odtłuszczonej. Zastanawiam się czy to kakao jest lepsze/zdrowsze/bardziej wyraziste w smaku/warte zakupu bardziej niż ogólnodostępne wersje? Bardzo dziękuję za odpowiedź. :)
  • Czy kakao można dodać np. do jogurtu i zjeść na zimno, czy trzeba je najpierw poddać obróbce termicznej? Głupie pytanie, ale serio nie wiem :D
  • @Tvk_91
    Na spokojnie można je spożywać bez \"obróbki termicznej\".
  • Kakao generalnie nie powinno sie poddawać obróbce termicznej bo traci swoje właściwości ;)
  • cytat zJana Grande: "Zalanie gotującym mlekiem nie wydobędzie z kakao ani właściwego zapachu ani treści odżywczych. Wystarczy zwrócić uwagę, że mleko kipi w temperaturze 85-90°C, natomiast sproszkowane kakao powyżej 100°C, jest bardziej gorące od rosołu, dłużej od niego stygnie. Prawidłowo przyrządzone przypomina płynną czekoladę, w szklance widać charakterystyczną, nie opadającą na dno zawiesinę."
  • ... że ponoć kakao trzeba parę minut pogotować w wodzie
  • @Cuckoo
    Jak to w życiu ile źródeł tyle wersji ;) Gdzieś kiedyś trafiłem na info, że kakao z mlekiem też traci swoje właściwości.
  • ciekawa dyskusja, a co Pani Iza na to ?
  • ciekawa dyskusja, a co Pani Iza na to ?
  • Deejay444 2015/11/09 21:40
    Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu to odpad (tak,tak!) po produkcji czekolady. Wartość takiego kakao jest dużo niższa. Kupujcie tylko kakao o zawartości tłuszczu powyżej 20gramów na 100g. Tłuszcz kakaowy jest niezwykle korzystny dla zdrowia, nie należy się go obawiać.
  • slapdash 2016/01/31 20:20
    Ja polecam wyłącznie kakao cebe- do kupienia na Allegro albo w niemieckich sklepach w cenach 11-13 zł. za 250 gram. Jest bardzo ciemne, wymieszane z miodem smakuje jak... pralinka, zaspokająjąc apetyt na czekoladę. Jest rewelacyjne. Inne rodzaje kakao są od niego 5 odcieni jaśniejsze i bez smaku, mam w słoiku Deccomoreno i Cebe i to pierwsze jest jaśniutkie przy nim. Nie pamiętam jak smakuje pite za dzieciaka kakao Van Houten'a, ponoć najlepsze kakao, ale Cebe mogę polecić z czystym sercem, jest wspaniałe.
  • Też się właśnie zastanawiam, czy kakao zalewane gorącą wodą (lub mlekiem) nie niszczy wartości. Wie ktoś, jak to jest?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/08/25 14:43
    @Agata.s: być może w jakimś stopniu ulegną zniszczeniu labilne składniki (chodzi głównie o witaminy), jednak biorąc pod uwagę z jakich ilości kakao się korzysta (chyba, że ktoś spożywa nadmierne ilości tego surowca, to znowu będzie sytuacja na odwrót, że może utrudniać przyswajalność innych składników z pożywienia) - nie przejmowałabym się tą kwestią.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę