Porcja owsianki z owocami i orzechami

Owsianka z owocami i orzechami

Porcja owsianki z owocami i orzechami waży 475 g.

  100g na zdjęciu (475 g)
Energia 86 kcal 409 kcal
Białko 3,6 g 17,1 g
Tłuszcz 2,8 g 13,3 g
Węglowodany 12,9 g 61,3 g
Błonnik 1,9 g 9,0 g

Owsianka z owocami i orzechami kalorie w 100g: 86kcal

Zobacz więcej: borówki maliny porcja płatki owsiane orzechy mleko arachidowe ziemne 475g owsianka

Ostatnia aktualizacja: 2016.05.04

Ważenie dodano: 2011.08.20 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: Płatki owsiane: 3 łyżki, mleko 1,5 % tłuszczu: szklanka, banan: pół średniego, maliny: pół szklanki, borówka amerykańska: pół szklanki, krojone orzechy arachidowe: 1 łyżka.

Mamy 156 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/08/20 18:48
    Dzisiaj przygotowałam dla Was owsiankę. Wielu z Was być może pomyśli "w końcu!". Tak, tak, propozycje nadsyłaliście od początku istnienia www.ilewazy.pl. W swoich prośbach podawaliście wiele różnych koncepcji na jej sporządzenie, bądź pisaliście po prostu "owsiankę". Sposobów sporządzenia tego jakże smacznego dania jest co najmniej tysiąc ;) Ta z powyższego zdjęcia nie jest moją ulubioną, po prostu należy do jednej z x owsianek serwowanych przeze mnie na poranny posiłek :)
    Myślę, że fajnym pomysłem będzie Wasza wzajemna wymiana przepisów na owsianki :)
    Mile widziane linki do Waszych blogów z przepisami. Sama z przyjemnością do nich spojrzę. A może znajdę dla siebie kolejną inspirację ?
  • wyglada przepysznie! zrobie sobie taka jutro na sniadanie :)
  • Mgiełka 2011/08/20 19:01
    Sporo kalorii ale na śniadanko może być :) Pychotka, uwielbiam!
  • Wyglada ładnie. Tylko, ze płatki Owsiaka to jedyne jakich nie lubie :|
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/08/20 19:18
    @haruka: płatki Owsiaka? znowu z iphone piszesz ? ;)
  • znowu wielka porcja ;)
    jeżeli chodzi o samą owsiankę, to ja biorę 25g płatków owsianych i 100 ml napoju sojowego (waniliowego albo kokosowego, bo do 'naturalnego' w zależności od firmy, czasem trzeba dodać jakiejś substancji słodzącej np. słodzika) i wychodzi spore, sycące śniadanko, jakieś 135 kcal:)
    chociaż dodatek malin i borówek (banany i orzechy odpadają, bo banana zwyczajnie nie lubię, a zamiast orzechów wolałabym zjeść coś innego) brzmi kusząco
  • @jo 135kcal to spore i sycące śniadanie?
    Ja owsianki i wszelkiego typu owsiaki kocham całym sercem! jem na śniadanie niemal codziennie! Moja ulubiona, a zarazem najprostsza to 30g pł.owsianych, 10g otrębów zalać joguretm naturalnym, pół łyżcezki cynamonu, do tego pokrojony w plasterki banan. 3 minuty roboty i gotowe. Wszelkie owoce zamaist banana dozwolone-teraz zajadam z brzoskwinką:)
    a zimą robię owsianke na cieplo. Pyszności!
  • @jo, Ty cierpisz na jakieś zaburzenia odżywiania? Bo czytam te Twoje komentarze i mam takie wrażenie.
    A owsianka super. Wypróbuję na dniach :)
  • LuiKa, do tego po jakiejś godzinie zjadam koszyczek (250g) malin :)
    hmm zdziwiłam sie odrobinkę, bo nigdy nie wyobrażałam sobie owsianki na zimno. ja zawsze podgrzewam, bo wtedy płatki pęcznieją. Boję się jeść surowych (szczególnie bez niczego), bo to taki troszkę pył.
    A wracając do przepisów na owsiankę, mój facet je tak jak ja: z mlekiem sojowym, ale dodaje miód i pyłek kwiatowy.
  • @Marmara, co prawda nie jest to miejsce, żeby rozmawiać o zaburzeniach, ale tak. Mam pewne problemy przez moje byłe współlokatorki, które wpierniczały owsiankę z pół kilograma płatków, kartonu mleka, dodawały 3 banany i mnóstwo innych dodatków, po czym to zjadały i były głodnei twierdziły, że po takiej porcji mogą przygotować śniadanie (!). Cały czas mnie krytykowały, że tak mało jem, ale na widok ich wałków na brzuchu, z których były dumne, zaczęłam się jeszcze bardziej kontrolować.
  • ja polecam owsianke budyniowa :

    skladniki :
    - platki owsiane (50g)
    - szklanka mleka
    - proszek budyniowy malinowy(20g)
    - cukier trzcinowy/mid (2lyzeczki)
    - maliny (100g)

    platki gotujemy na wodzie. Gdy ją wsiąkną, dodajemy 3/4 szkl. mleka. Zostawiamy na malym ogniu, az do wrzenia mleka. Do pozostalej 1/4 szkl. mleka wsypujemy proszek budyniowy i dodajemy cukier/miod. Mieszamy az sie rozpusci. Gdy mleka zacznie wrzec, wlewamy to mleko z proszkiem i mieszamy, az powstanie budyn. Na koncu wylewmy do miski i dodajemy maliny :)
  • @Maciej tak, znowu "smart"phone wiedział lepiej o co mi chodzi :/ Wasza strona laduje się super szybko nawet kiedy zasięg jest słaby, wiec to jedna z tych, które są idealne do odwiedzania z telefonów :D i mam nadzieje, ze to akurat się nie zmieni ;)
    @Jo mi się wydaje, ze masz raczej obsesje na punkcie wielkości porcji - wszystko jest dla Ciebie duże. Tymczasem 400kcal na śniadanie to wcale nie jest dużo, zwłaszcza ze dla wielu osób to najważniejszy posiłek dnia (dla mnie akurat najważniejszy jest obiad). Wiadomo, ze jak ktoś siedzi na tyłku cały dzień i jadą jak Twoje koleżanki to ten tyłek mu urośnie ;) ale moim zdaniem lepiej jesc wiecej i się ruszać :P pewnie tylko przez sport uchodzą mi moje hmmm "wybryki dietetyczne". Generalnie uważam, ze każdy powinien znaleźć sobie jakiś sport i ćwiczyć chociaż te 3 razy w tygodniu po godzinie. Ruch naprawdę pomaga i to nie tylko w utrzymaniu wagi, ale ogólnie poprawia samopoczucie. Mi wysiłek zawsze daje takiego pozytywnego kopa - ciało się męczy, ale rozladowuja sie wszystkie negatywne emocje wiec psychika odpoczywa :)
  • Moja owsianka na śniadanie:

    Składniki:

    2 łyżki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
    1 łyżka otrąb pszennych
    1 łyżka suszonej żurawiny
    1-2 suszone morele
    2 suszone śliwki
    3 migdały
    3 połówki orzechów włoski lub 3 orzechy laskowe
    woda i trochę mleka

    Wrzucam do małego garnka wszystko oprócz orzechów i zalewam wrzątkiem, nie za dużo, tak żeby składniki były przykryte. Oczywiście owoce kroję w paseczki, ale śliwki i morele myję, bo są często konserwowane siarką. Zagotowuję i wyłączam gaz. Teraz zajmuję się czymś innym, np. robię śniadanie dla pozostałych członków rodziny. Przed jedzenime dolewam odrobinę mleka, podgrzewam, dorzucam orzechy i jem sobie wolniutko i ze smakiem. Można jeść bez mleka, podobno zdrowiej, ale ja wolę z mlekiem.
  • Uwielbiam owsiankę, jem na śniadanie codziennie. Często dodaję jakieś płatki śniadaniowe, a najlepsza jest owsianka z płatkami kukurydzianymi ;) Polecam też z kawą zbożową: parzymy kawę w szklance, a potem zalewamy tym płatki. Pycha! I koniecznie do owsianki jakieś owoce, ale tutaj daję to, co akurat mam w domu, świeże albo suszone.
  • Jeszcze uwielbiam owsiankę z musem jabłkowym i cynamonem. Dziś jadłam. Mniam, mniam.
  • Ja jem owsiankę w formie minimalistycznej czyli: łyżka otrębów pszennych, 3 łyżki płatków owsianych i kilka rodzynek zalewam wrzątkiem na wieczór. Rano pyszne śniadanko gotowe:DD
  • Ja tam zwykle jem owsianki o wartości około 600 kcal ;-).
    Głównym podbijaczem kalorii u mnie jest masło orzechowe :D
    zapraszam na mojego śniadaniowego bloga: www.inspiracjenasniadanie.blogspot.com
    i przy okazji na ogólnego, kulinarnego: www.emmagotuje.blogspot.com

    Pozdrawiam!
  • Haruka, ja jestem wzrokowcem. Jeśli ktoś mi nałoży za dużo, albo nieładnie wygląda, to nawet nie zacznę tego jeść(i tak mam od zawsze). Wolę malutkie porcje (ew. dołożyć) i jeść częściej, poza tym tak zdrowiej.
    Ze sportem też jest lekki problem, bo od kilku lat nie mogę robić nic, nawet jeździć na rowerze, czy chodzić na b. długie spacery, bo zaraz mam przeciążenia w kolanach.
    Wracając do najważniejszego wątku tj owsianki, to nie sądziłam, że wersja z owocami jest aż tak popularna. Wychodzi moja niechęć do łączenia zbyt wielu składników (a nawet tendencja do rozdzielania), ale mieszanka owoców z mlekiem wydaje mi się dziwna
  • Ja tez nie lubię jak jest za dużo rzeczy w jednym daniu, bo wychodzi wszystko i nic. Połączenie orzechów ze swiezymi owocami tez mi nie odpowiada, ale owoce + mleko (i moze byc tez ryż :P ) są ok :) Rownież jestem wzrokowcem i jeśli coś jest brzydko podane to nie mam specjalnie ochoty tego ruszać :| Nie mówię, ze każdy posiłek powinien wyglądać jak dzieło sztuki, ale ułożenie w miarę schludnie jego poszczególnych "części składowych" wcale nie zajmuje wiecej czasu niż nałożenie jak świni do koryta. Mama mojego ex jest mistrzynią podawania nieapetycznych obiadów - serio i surowka i ziemniaki i kotlet rzucone jedno na drugie - oczywiście szybko wszystko i tak ma kolor tej nieszczesnej surowki...
  • czarna6kijana 2011/08/20 22:33
    Na moim blogu jest mnóstwo przepisów na owsianki. Szczególnie polecam:
    Owsiankę z serkiem bananowym i masłem orzechowym- http://kulinarneigraszki-kk.blogspot.com/2011/03/owsianka-z-serkiem-bananowym-i-masem.html
    Korzenną z marchewką- http://kulinarneigraszki-kk.blogspot.com/2011/07/owsianka-korzenna-z-marchewka.html
    Rabarbarowo-jabłkową- http://kulinarneigraszki-kk.blogspot.com/2011/05/rabarbarowo-jabkowa-owsianka-na-mleku.html
    Waniliową z mascarpone- http://kulinarneigraszki-kk.blogspot.com/2011/05/waniliowa-owsianka-z-mascarpone.html
    Budyniwą- http://kulinarneigraszki-kk.blogspot.com/2011/06/budyniowa-owsianka-z-kiwi-i-grejpfrutem.html

    Uwielbiam owsianki na śniadanie, najczęściej jadam właśnie taką z owocami i orzechami lub pestkami, ale z trochę większej ilości płatków owsianych no i tłustszego mleka używam.
  • Uwielbiam wszelkiego rodzaju owsianki,często je robię na sniadanie,a kalorie o poranku mi nie straszne;)
  • Pola Day 2011/08/20 22:35
    Hmmm.... ta owsianka wygląda pysznie :)) Latem moje śniadanie to raczej owoce lub zielone szejki, ale zimą owsianka wraca do łask ;)
    @jo: skoro "tradycyjne" sporty są zbyt forsowne dla Twoich kolan to może spróbujesz praktykować jogę :)
  • mi też nie pasuje połączenie owocow z mlekiem dlatego zawsze poprostu zalewam płatki wrzątkiem żeby napęczniały a potem dorzucam do nich owoce i orzechy i zalewam jogurtem.
    właściwie 400 kcal na śniadanie to zupełnie normalnie, chociaż jak dla mnie troche za dużo bo jestem na diecie ale zawsze można sobie pozwolić na troche dodatkowych kalorii na śniadanie (lepiej niz na kolacje:> )
    dla mnie śniadanie jest najważniejsze (i najpyszniejsze) i nawet jak przez jakiś czas miałam troche problemów z odżywianiem (typu: jadłam 700 kcal dziennie) to i tak 300 kalorii pochodziło ze śniadania.
  • pingwinka 2011/08/20 23:50
    mm... kocham owsianki :>:> często je robie na śniadania :) Dodaje więcej łyżek, bo aż 5. :D Zapraszam na mój blog śniadaniowy http://prima-colazione7.blogspot.com/ Kiedyś jadłam tylko owsianki, ostatnio zaczęłam robić też inne rzeczy :) Mi najbardziej owsianka smakuje z proszkiem budyniowym :) Gotujemy płatki, a dwie łyżeczki proszku rozpuszczamy w 100/200 ml wody. Pod koniec gotowania dodajemy wymieszany proszek i jeszcze chwilkę gotujemy.
  • newbreakfasts.blogspo.pl - nie jest to blog z samymymi owsiankami, ale również występują.
  • *blogspot.com
  • Najprościej: 250 ml maślanki MILKO + 50 g owsianki (4/5 Łyżek stołowych). Imo mi to baaardzo smakuje :)
  • Wow! Wygląda super-smakowicie :D
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/08/21 12:41
    Postanowiłam dzisiaj skorzystać z któregoś zamieszczonego przez Was przepisu. Wybór był trudny, ponieważ podaliście mnóstwo ciekawych śniadaniowych propozycji :)
    Jako, że po przeczytaniu słowa wanilia, poczułam drogą wyobraźni jej roztaczający się w pobliżu zapach, postawiłam na kombinację płatków owsianych z tą przyprawą ;)
    Przepis od "czarna6kijana": http://kulinarneigraszki-kk.blogspot.com/2011/05/waniliowa-owsianka-z-mascarpone.html
    Zmieniłam proporcje dopasowując je do mojego i Macieja zapotrzebowania, oraz zamiast serka mascarpone, którego nie posiadałam w lodówce, użyłam ricottę http://www.ilewazy.pl/lyzka-sera-ricotta. A i zamiast rodzynek (nie przepadam) dodałam żurawinę. Całość wyszła bardzo smaczna i pożywna :) Polecam.
  • jak dla mnie za dużo kcal. masakrycznie. ja jem na sniadanie ok 150kcal ;p
  • Weronika 2011/08/21 16:04
    olcia, może i dużo kalorii, ale przynajmniej nie pustych ;p lepiej zjeść więcej kalorii, ale takich, które dostarczą organizmowi odpowiednich składników niż mniej kalorii, ale "bylejakich" :)
  • Matko, 150 kalorii na śniadanie? Aż się boję spytać, co zjadasz na podwieczorek...
    A ja sobie taką owsiankę wsunę jutro na śniadanie, o! ;)
  • z własnego doświadczenia wiem, że osoby jedzące 150 kcal na śniadanie, podwieczorku nie jedzą. Pewnie, że lepiej zjeść nawet małą porcję zdrowej i pożywnej owsianki, zamiast kawałka jakiegoś batona.
  • Świetne sobie robicie te owsianki :)
    Ja jestem leniem owsiankowym i jadam owsiani Nesvita, do której czasem dodaję owoce.

    To niezdrowe i pełno cukru ma w sobie, ale lubię :)
  • Jedzenie owsianki z owocami jest według Ciebie nie zdrowe? LOL
    Owsianka jak i owoce są bardzo zdrowe.Owsianka dobrze wpływa na cerę,włosy i jeśli w takim daniu znajdują się cukry to są one zdrowe.
  • Zuta, Marta chyba miała na myśli, że w owsiankach Nesvita jest pełno cukru ;)
  • Tak, właśnie to :) Chodzi mi o to, że w porównaniu z taką normalną naturalną owsianką te wszystkie nesvity i inne gotowe rzeczy nie są za zdrowe, bo mają jakieś konserwanty itp.
  • pokonaj kiedyś lenia i przygotuj sama :) przepisów do wyboru mnóstwo i po przyrządzeniu docenisz smak prawdziwej owsianki :D
  • polecam!!->moje ulubione przepisy:)
    http://owsiankoweinspiracje.blogspot.com/
    http://poranneinspiracje.blogspot.com/
  • czarna6kijana 2011/08/21 21:57
    Straszliwie mi miło, że wykorzystałaś mój przepis, Izabelo. Cieszę się, że smakowało ^^
  • Szczurka 2011/08/22 16:41
    Moja owsianka (z 40 gramami płatków) wychodzi w porównaniu z waszą straszliwie wodnista... Czy to jakiś specjalny trik, żeby była taka fajna i gęsta?
  • Szczurka 2011/08/22 16:42
    Ups... Nie wchodziły komentarze, przepraszam za te powtórzenia, wybaczcie :(
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/08/22 16:46
    @Szczurka: powtórzenia komentarzy usunięte. Nie pisałaś do nas jeszcze, dlatego Twoje pierwsze komentarze wylądowały w kolejce do moderacji. Kolejne będa już automatycznie się pojawiały.
  • Szczurka 2011/08/22 16:58
    Dzięki i jeszcze raz przepraszam za naśmiecenie. Teraz tylko czekam na zaspokojenie owsiankowej ciekawości :)
  • Szczurka, ja zazwyczaj po podgrzaniu odstawiam na moment, żeby ostygła i wtedy płatki pęcznieją i pochłaniają mleko = owsianka gęstnieje :)
  • Szczurka 2011/08/22 19:15
    @jo: Używasz płatków górskich czy błyskawicznych?
  • błyskawicznych
  • cudowna porcyjka, mniam! Latem wolę jogurty zamiast owsianek, ale mój sposób na zimowe i jesienne poranki to gorące mleko, płatki górskie, cynamon i łyżeczka miodu
  • widzę, że już ktoś polecił mojego bloga, ale zapraszam też osobiście na http://owsiankoweinspiracje.blogspot.com/ ;)
  • ja jestem na diecie, na śniadanie zawsze jem owsiankę, która ma ok 500 kcal ;) nie wyobrażam sobie jeść mniej, później cały dzień nie jestem głodna po takiej porcji pożywnego śniadania ;) a gotuję 50g płatków na mleku, i jem zazwyczaj ze świeżymi oraz suszonymi/kandyzowanymi owocami, dodaję źródło białka(serek wiejski/twaróg) i czasem sypię wiórkami kokosowymi albo jakimiś pestkami. Polecam bardzo połączenia: banan + orzechy nerkowca + cynamon + suszona żurawina, brzoskwinia + papaja kandyzowana + suszone śliwki + wiórki kokosowe, starte jabłko + suszona żurawina + cynamon + serek wiejski , śliwki + twaróg wymieszany z dżemem malinowym + cynamon + pestki słonecznika, gruszka + aromat waniliowy do ciasta + rodzynki + serek wiejski ... mmm, wspaniałe są te płatki ;)
  • @ jo: wiesz, że w ten sposób wybierasz najmniej zdrową możliwość ze wszystkich?
  • płatki błyskawiczne są szkodliwe?
    nauczyłam się jeść takowe w hiszpanii, bo innych owsianych nie było i nawet przyjeżdżając do polski kupuję takie z przyzwyczajenia.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/08/23 18:02
    @jo: Szkodliwe nie są. Ich proces rozdrobnienia i często poddanie temperaturze powoduje, iż posiadają mniej witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Ale nie można powiedzieć, że są szkodliwe. Wręcz dla niektórych osób bardziej wskazane ze względu na wyższą lekkostrawność i szybsze trawienie w porównaniu do wersji "zwykłej".
  • Dziękuję za wytłumaczenie. Następnym razem kupię górskie. Tylko jedno pytanie: przygotowuje się tak samo? :)
  • Dłużej musza być gotowane (raczej odpada wersja zalania wrzątkiem i natychmiastowego jedzenia) bo są grubsze,a nie w formie takiego "pyłu"
  • Uwielbiam owsiankę :) Gotuję sobie sama, najczęściej 5-6 łyżek płatków górskich + dodatki, jedyne czego unikam to dodawania do owsianki dużej ilości mleka. :D Nie lubię takich rzadkich, wolę gęste na wodzie albo z niewielkim dodatkiem mleka. Ostatnio próbowałam też na słono z serkiem wiejskim i warzywami, w sumie też dobre było, ale chyba wolę na słodko z suszonymi owocami, budyniem albo naturalnymi musami owocowymi. :) Tą Nesvitę z torebki jadłam tylko parę razy w podróży, ale niektóre smaki są tak słodkie, że lepiej omijać... Wolę tą naturalniejszą wersję. Pozdrawiam wszystkich fanów owsianki :D
  • @Blania: nie muszą być gotowane, wystarczy je odstawić na dłużej /można je zalać wodą na noc, lub mlekiem - i wówczas wstawić do lodówki/. Rano są jak ugotowane, toteż jeśli lubisz owsiankę na zimno możesz oszczędzić sobie wysokiego IG.
  • no co wy, ja zawsze jem górskie i zalewam je wrzątkiem, potem kroje owoce, dorzucam jakies pestki, polewam jogurtem i wcinam i wcale te płatki nie są twarde ani nic. nawet nie wiedziałam, że robi się je dłużej niż błyskawiczne! :>
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/08/28 13:33
    Tydzień temu napisałam, że wykonałam owsiankę z podanego przez Was przepisu: http://goo.gl/HhJfe
    I wiecie co? Dzisiaj znowu miałam na nią ochotę, więc wykonałam ponownie ;) (to chyba głównie z chęci ponownego rozkoszowania się zapachem wanilii, który unosi się w domu podczas jej przyrządzania ;))
    Modyfikacje składnikowe, które uczyniłam tydzień temu pozostały bez zmian. Jednak dziś pustą laskę wanilii po wcześniejszym wydłubaniu zawartości zostawiłam w garnku aż do samego końca "pichcenia". Ba, nawet mieliśmy ją przez chwilę przed konsumpcją na talerzu :) A i część żurawiny gotowałam od samego początku, bo w zupach mlecznych wolę taką "napęczniałą". A oto fotka do tej owsianki
    Owsianka z żurawiną
  • Pani Izabelo, ta owsianka wygląda bosko! Aż ślinka leci:P
  • Wygląda niebiańsko i na pewno tak też smakuje :) Szczerze mówiąc, za taki rarytas spodziewałabym się więcej kcal. Za swoją owsiankę liczę 300kcal, a są w niej 3 (dość czubate) łyżki otręb owsianych, szklanka mleka 1,5% i słodzik ale ten oczywiście nie ma kcal. Hmm, chyba jutro podczas szykowania owsianki będę ważyć składniki i dokładnie obliczę co i jak ;)
    A swoją drogą, owsianka to idealne śniadanie, które towarzyszy mi od roku zawsze pod jedną i tą samą postacią. Szczególnie w zimę jest niezastąpiona - nie wiem, jak mogłam wychodzić na mróz bez niej.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/08/28 20:04
    @drugsx: "A swoją drogą, owsianka to idealne śniadanie, które towarzyszy mi od roku zawsze pod jedną i tą samą postacią."
    Mając powyżej tak duuuużo zachęcających przepisów, to chyba żal nie skorzystać i nie wypróbować przynajmniej kilku z nich ? Ja już mam pomysł na kolejne inspiracje ;)
  • Przywoływane przez Was przepisy są bardzo smakowite, ale niestety nie wszystkie dla osób dbających o linię... Bardzo lubię owsiankę gotowaną na mleku lub też nim zalaną i zostawioną na noc do napęcznienia. Jednak słyszałam że gotowane mają wysokie IG, a zostawiane do napęcznienia tracą wiele substancji odżywczych i witamin i że w związku z dwoma powyższymi faktami lepiej jeść płatki z mlekiem na surowo(co praktykuję,ale smak jest niestety gorszy:/ ). Czy to prawda? Jak znaleźć jakiś złoty środek dla osoby która odchudza się i chciałaby wykorzystać maksimum cennych substancji z pożywienia, a jednocześnie nie tracić tyle na smaku?
  • Pani Izabelo, narobiła mi pani smaka i chyba na jutro przyszykuję coś specjalnego :)
  • Aa i mam pytanko, może niezbyt na temat ale nie mam gdzie go umieścić. Wyżej była mowa o aktywności fizycznej, bodajże haruka napisała, że powinno się 3x w tygodniu ćwiczyć. Czy spacery np. 3godzinne są do tego zaliczane? Czy chodzi tylko o aktywność typu biegi, taniec, siłownia?
  • Tak, długie spacery to tez aktywność :)
  • To super, w takim razie te 3x w tygodniu jakąś aktywność mam (jestem niestety leniem :( ), codziennie robię też ćwiczenia na brzuch więc nie jest ze mną tak źle :)
  • a można ćwiczyć więcej niż 3 razy? :P
    ja 4x w tygodniu biegam i 4-5x w tygodniu ćwiczę w domu oraz czasem wpadnie rower - jednak zawsze mam jeden dzień w tygodniu wolnego.
  • @emma - no oczywiście, że można. 3x w tygodniu to tylko takie minimum ;) Jak biegasz to ile czasu Ci to zajmuje mniej więcej? Bo ja to średnio 30-40minut i nie wiem, czy to dużo, czy mało...
  • Można 6 dni w tyg albo 7 trenować pod warunkiem że 1 dzień to aktywna regeneracja, bieganie minimum 40min ma sens chyba ze z ranka naczczo to tak do 30min żeby metabolizm rozkręcić a nie paść:)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/08/29 19:24
    Moi Drodzy, proszę o powrót do tematu. Możecie np. wzajemnie podzielić się informacjami, jakie dzisiaj sporządzaliście owsianki :)
  • To ja powiem, że mam zamiar kupić płatki migdałowe, słonecznik, orzechy ziemne i suszoną żurawinę, zrobić z tego "mieszankę studencką". Będę dodawać rano do owsianki łyżkę lub 2 takiego mixu ;) Oraz myślałam o tym, żeby zmiksować mleko z borówkami i dodać to otręb, to może być ciekawe. A na jutro mam owsiankę tradycyjną (nie było składników w domu) tyle tylko, że dodałam cynamon, przez noc najdzie smakiem i rano będzie na pewno pyszna. :D
  • Niezbyt na temat, ale... Kurcze, strasznie podoba mi się to naczynko - jest czarne i ma fajny ksztalt. Muszę takie znaleźć :D
  • Ja się zdziwiłem, że w takim kauflandzie lub tesco mają tyle fajnych naczyń - polecam spacer między tymi półkami, może znajdziesz coś dla siebie. I co najlepsze, ceny nie powalają ;)
  • caroline 2011/09/03 17:44
    Ja dzisiaj zjadłam taką owsiankę: zalałam płatki owsiane wrzątkiem. Jak już napęczniała dodałam starte jabłko, cynamon i jogurt malinowy. Pycha ! ;)
  • Calineczkazbajki 2011/10/14 16:38
    Ja bardzo lubię owsiankę z czosnkiem , zwłaszcza na jesienne poranki

    http://gotowaniedlamojegobrzdaca.blox.pl/2011/01/OWSIANKA-Z-CZOSNKIEM.html
  • Super płatki do jogurtu: suche płatki owsiane łączę z mieszanką rozpuszczonego masła i miodu, tak, żeby płyn cieniutko pokrył płatki. Dodaję do tego moje ulubione migdały, np. w płatkach (można inne orzechy i suszone owoce). Starannie mieszam i wykładam na papier do pieczenia, na blachę z piekarnika. Piekę je 10-15 minut, mieszam, żeby się równomiernie rumieniły. Po wystudzeniu wkładam do słoja. Są może kaloryczne, ale dodane w niewielkiej ilości do jogurtu naturalnego, stanowią doskonałe drugie śniadanie, a nawet deser.
  • Przepyszną i bardziej tradycyjną owsiankę robi też Asia z Kwestii Smaku. Zalewa płatki sokiem jabłkowym do napęcznienia. Potem jogurt, orzechy itd. Bardzo mi smakuje. Polecam.
  • Super stronka! Ja za taka owsianka nie przepadam co prawda, ale przepisów na owsiankę jest bez liku więc każdy ma swój ulubiony:) Dla mnie najlepszy patent to 200 ml mleka, 4-5 łyżek płatków owsianych np. górskich, 10 dkg rodzynek, szczypta cynamonu, starte jabłko (solidna porcja dla 1 osoby). Wszystko oprócz jabłka gotować, aż płatki wchłoną całe mleko, a po przełożeniu na talerz dodać jabłko i posypać cynamonem, kardamonem czy co tam się ma pod ręką. U nas na śniadanie własnie to danie króluje, nie nudzi się i cała rodzina jest najedzona na pół dnia.
  • Aj już się nie mogę doczekać śniadania :D
  • domin15_91 2012/01/14 06:56
    Ja mam to samo! Zawszę się nie mogę doczekać śniadania. 4-5 łyżek płatków górskich (około 50g) + 2 mandarynki + cynamon/kakao o obniżonej zaw. tł. + szklanka maślanki. Zalewam maślanką, mieszam jakieś 10 minut i się delektuję tym jakieś 20 min. :)
  • ja tam nigdy nie czekam na sniadanie, bo rano to moja znienawidzona pora dnia :/
  • Też jadłam owsiankę w wielu kombinacjach, jednak najprostsze jest najlepsze - 4-5 łyżek płatków górskich, 2 łyżki otrębów owsianych (dla "złagodzenia" faktury), 150 ml mleka 2% i cynamon. Gotować kilka minut i zajadać gorącą ;)
  • a ja uwielbiam śniadania, w tym właśnie owsianki :) zapraszam na mojego śniadaniowego bloga, jest tam też sporo pomysłów na nie. ;)

    www.inspiracjenasniadanie.blogspot.com
  • a taka zwykła owsianka z 5 łyłek płatków owsianych i szkanki chudego mleka? prosze o odpowiedź
  • Klaritka 2012/02/14 19:41
    Yo a ja te Twoje współlokatorki rozumiem, że nawet po dużej porcji owsianki były głodne. Ze wszech stron mówi się żeby jeść owsiankę bo ona tak cudownie syci na długo. Moim zdaniem dwie kromki chleba z serem, czy szynką bardziej sycą niż owsianka. Ja jak jadłam (ok 8 łyżek płatków, orzechy, owoce suszone) ją o 8.00 to o godzinie 10.00 miałam porządne burczenie w brzuchu. Ja na szczęście żadnych wałków nie mam.:)
  • @Klaritka - pozazdrościć przemiany materii :) Mnie owsianka zaspokaja na około 2-3 godziny, niekiedy na 4, zależy ;)
  • Klaritka 2012/02/15 08:27
    drugsx ja uważam, że owsianka na chwilę zapycha, po czym jest okropny głód, u mnie po 2 godzinach, po kanapkach na śniadanie też szybko głodnieje, ale ten głód jest zupełnie inny niż po owsiance, taki mniej uciążliwy. Poza tym czasem wydaje mi się, że przemiana materii to kwestia psychiki. Ci co się odchudzają koncentrują się na niej i w ich umyśle jest jeszcze wolniejsza. Ktoś na przykład sypie słodziki do potraw, niby taki dietetyczny jest, nic pszennego nie ruszy choć ma chęć, a później rzuca się na jakieś batona czy droźdżówkę bo mu tego brakowało. Jak już zacznie to najeść się tym nie może. Wpędza się w wyrzuty sumienia bo to co zjadł to przecież coś uważanego za zło i gorzej mu to działa na tycie niż jadłby normalnie to na co ma chęć.:)
  • lenuskaaa21 2012/02/15 09:04
    Klartika zagadzam się z Tobą. Też tak mialam ,jak chorobliwie liczylam kalorie do tej najmniejszej. Co najgorsze myslac wciaz o diecie, bylamm jeszcze bardziej glodna( tak mi sie wydawalo). A teraz nie drecze sie juz takimi myslami i jest OK :) jem kiedy chce i ile :)
  • Klaritka 2012/02/15 10:54
    lenuskaaa21 Dla mnie w ostatnim czasie w mediach itp prezentuje się patologiczny obraz odżywiania się pod przykrywką tego, że jest to zdrowe odżywianie. Rozumiem odżywiać się zdrowo, w sensie nie jeść zupek gotowych itp., ale już wkręcanie ludziom, że powinno jeść się tylko chleb ciemny itp. to bzdura. Dla przykładu: ktoś lubi czekoladę, chcę ją sobie zastąpić ciemną z dużą ilością kakao, ale tak się nie da na dłuższą metę, bo ona nie zaspokoi chęci na tę zwykłą mleczną. Wcześniej czy później sięgnie po tą mleczną i zje jej więcej niż normalnie, bo będzie jadł ją w uczuciu "grzechu". Nie wszyscy musza być bardzo szczupli, niektórzy są bardziej okrągli i lepiej wyglądają w takiej postaci niż jak schudną. Wiele osób bardziej okrągłych zrzuca kilka kilo i choć nadal nie są chudzi to widać zmęczenie na ich twarzach, przygasłe oczy. Owsianka też jest przereklamowana. Fakt jest zdrowa, dawniej podawano ją osobom chorym i właśnie dziś prezentuje się w tym osobom nie mającym problemów z tyciem, ze zdrowiem na podłożu odżywiania model odżywiania, który jest przeznaczony dla osób z problemami. Czytając to co tu jest wypisywane mam wrażenie, że traktuje się organizm jako coś słabego, co nic nie potrafi strawić, z większością jedzenia się męczy, odkłada wszystko a tak nie jest przy zdrowy przy zdrowym żołądku i metabolizmie.:)Pomieszało się wszystko.
  • U mnie dziś wariant owsiankowy - przeciw zaparciom ;)
    Po łyżce płatków owsianych, żytnich, jęczmiennych, łyżka otrąb owsianych, 3 suszone śliwki, 250g jabłka, 2 kiwi, szklanka mleka, łyżka orzechów włoskich krojonych :). Kiwi zblendowane z połową jabłka, druga połowa jabłka pokrojona w kostkę. Płatki, otręby, orzechy zalewam najpierw 1/3 szklanki wody, za chwilę wlewam mleko (u mnie 1.5%). Jak to chwilę pogotuję wlewam zblendowane jabłko z kiwi, a na koniec mieszam to z pokrojoną w kostkę połówką jabłka (skórki nie usuwam).

    Bardzo dobre:)
  • Michał, a jak zalejesz te płatki wodą to czekać aż Ci napęcznieją czy od razu gotujesz i potem gotując zalewasz mlekiem?
    świetny przepis, zamierzam spróbować. ;)
  • lenuskaaa21 2012/02/15 16:35
    Klaritka słuszna uwaga. Z biegiem czasu patrzę na to całe odchudzanie z innej perspektywy. Powinniśmy konsumować wszystkiego po trochu,ze zdrowym rozsądkiem. "Nie wszyscy musza być bardzo szczupli, niektórzy są bardziej okrągli i lepiej wyglądają w takiej postaci niż jak schudną. Wiele osób bardziej okrągłych zrzuca kilka kilo i choć nadal nie są chudzi to widać zmęczenie na ich twarzach, przygasłe oczy." Prawda, to widać po mnie dość wyraźnie. Mając 21 lat wygladam teraz jak mała dziewczynka. Owsianka i tak króluje na moim porannym stole dzień w dzień. Nie potrafię bez niej funkcjonować, jednak myślę,ze to z przyzwyczajenia :) Warto urozmaicać sobie posiłki,a nie wżerac w kółko jedno i to samo.
  • @lenuskaaa21 lepiej wygladac bardzo mlodo niz troszke starzej niz sie ma ;) ja sie tam ciesze, kiedy ktos daje mi mniej lat niz kalendarz wskazuje :)
    @Klaritka znam kilka osob, ktore uwazaja dokladnie tak, jak Ty - czyli, ze owsianka najesc sie nie da. I zeby nie bylo, to one normalnie wcale duzo nie jedza. Moze to kwestia tego, ze owsianka jest, no powiedzmy, na mokro, wiec szybciej sie trawi? Nie lubie owsianki, ale np. zupa (nawet z makaronem, albo ryzem, czy nawet barszczem z uszkami) tez w zyciu sie nie najem. Woda szybko "zejdzie" i znow w brzuchu gra orkiestra ;)
    A skoro znow przewinal sie temat slodziku to nieprawda, ze ktos "rzuca sie bardziej na slodycze", kiedy cukier nim zastepuje. Odkad przykleilam sie do slodzikow jem O WIELE mniej normalnych slodyczy niz kiedys. Dawniej dzien przynajmniej bez tabliczki czekolady nie mial prawa bytu.
  • Klaritka 2012/02/15 20:30
    Ja nie mam nic przeciwko owsiance ogólnie, tylko denerwuje mnie przesadna wiara w jej sycące właściwości. Haruka masz rację, może to dlatego, że owsianka jest na mokro i jeśli je się ją rano, to na pusty żołądek (mleko itp.). Jeśli jem ja na kolację to już mam inne odczucia i bardziej mnie syci. Zupą mogę się najeść a owsianką na śniadanie nie. Haruka nie pisałam o slodzikach, a o zastępowaniu czekolady mlecznej tą pełną z dużym procentem kakao. W tym przypadku zastąpienie czekolady mlecznej jedzeniem ze słodzikiem chyba bardziej skutkuje.:)
  • Klaritka 2012/02/15 20:37
    A jeśli chodzi o wygląd to zbyt młody wygląd w stosunku do lat też nie zawsze jest korzystny. Gdy kobieta ma z 25-30 lat a wygląda jak małolata (15 lat) to wcale nie jest to atrakcyjne. A wcześniej chodziło o to, że osoby grubsze, czasem na siłę schudną i przy tym bardzo tracą na urodzie. Mimo, że nadal nie są bardzo chude to wyglądają niezdrowo nawet na zbilansowanej diecie.
  • rozgotowane płatki owsiane, zwłaszcza te EXTRA, czyli błyskawiczne - spreparowane mają wysoki indeks glikemiczny. Sycą szybko i na krótko, a organizm przeżywa większy szok i może chcieć jeść nawet po ok 2h. Nie spotkałam się ze stwierdzeniem, że owsianka jest b.sycąca etc. Pożywna, bo wysokoenergetyczna i ma dużo istotnych składników.
  • lenuskaaa21 2012/02/15 21:08
    haruka I tu pies pogrzebany, bo przed moimi chorymi dietami, wygladalam na swoj wiek,a teraz jak dziewczyneczka, takie małe "coś". Dokładnie tak samo,o czym pisała Klaritka :) Nierozsądna dieta (dosłownie anoreksja) zmieniła moje oblicze.
  • Tak, wygląd piętnastolatki u kobiety koło 25 lat to raczej kłopot, wiem po moich znajomych. Co do owsianki...patrząc na zdjęcie, zatęskniłam do borówek i malin :) Ostatnio często gościło u mnie masło orzechowe. Po łyżeczce lądowało w porannej owsiance. Chociaż nie czuć tego boskiego smaku bezpośrednio, tylko jest on gdzieś w tle, to owsianka nabiera niesamowitego aromatu i konsystencji.
  • Ja do owsianki dodaję sporo otrąb i owoców - więc mnie nasyca na długo :) Moje jabłko do owsianki ma około 400g, a w połączeniu z płatkami, mlekiem, kiwi, rodzynkami to świetne i zdrowe śniadanie ;-)
  • Jutro owsianka z serkiej wiejskim zamiast mleka, ciekawe co z tego będzie :D
  • *serkiem miało być oczywiście.
  • Jutro zamierzam ugotować płatki na herbacie owocowej, dodać do nich pasek czekolady, pół pomarańczy i galaretkę.;)
  • Owsianka jest sposobem na zdrowe i pyszne śniadanie. Oto mój przepis:
    - 4 łyżki płatków owsianych
    - łyżka otrębów pszennych
    - łyżka otrębów żytnich
    - 3 orzechy laskowe
    - 2 migdały
    - 2 łyżki rodzynek
    - łyżka wiórków kokosowych
    - łyżeczka słonecznika
    - łyżeczka sezamu
    - 1/4 łyżeczki cynamonu

    wlewam 250 ml mleka do garnuszka (0,5% lub 1,5%), gdy się zagotuje zalewam płatki, mieszam, przykrywam czymś i idę załatwiać różne poranne sprawy. wracam po 10 minutach i mam gotową, pyszną owsiankę. płatki są nasiąknięte, ale nie są typową papą i o wiele lepiej mi w takiej formie smakują.

    podane składniki mają (z mlekiem 0,5%) dokładnie 455 kcal :)
  • Senowa!!! Lubię to! Lubię to! Kocham wręcz!!!
  • m.. wygląda całkiem smacznie :)
    tak się zastanawiam, czy próbował ktoś dodać kakao do owsianki?
  • Laki, próbowałam. Smaczne połączenie. ;)
  • Klaritka, rrytko ma rację. Ugotowane płatki (a jeszcze gorzej - rozgotowane) przez wysokie IG powodują to, że w miarę szybko się najesz, ale chwilę później będziesz piekielnie głodna. Nie jest to niczym nowym. Możesz wykonać eksperyment. Zjedz jednego dnia na śniadanie 5 łyżek płatków ugotowanych na szklance mleka i duże jabłko, a drugiego 5 łyżek płatków niegotowanych, a zalanych wrzątkiem ze szklanką maślanki i duże jabłko. Ja po drugiej wersji jestem najedzona na dość długo, a po pierwszej za dwie godziny dopada mnie dokuczliwy głodek :-) Oczywiście, na pewno teoria o "super sytości" owsianki jest odrobinę przerysowana, ale nie zmienia to faktu, że owsianka jest zdrowym i odżywczym śniadaniem. Co do czekolady, to ja sama wolę mleczną i sądzę, że głupotą jest stawianie sobie barier typu "tego już nigdy nie ruszę, bo jest zdrowsza alternatywa". Co innego, że ja nigdy (nawet jako maluch) nie zjadałam na raz tabliczki czekolady, a słyszałam "pogłoski", że niektórzy tak potrafią. Sądzę, że czekolada jest po to by delektować się pojedynczymi kostkami, rozpuszczać je na języku, a nie gryźć jak batona. No i trochę się rozpisałam... ;-)
  • owsianka z kakao i orzechami jest pyszna bardzo polecam!
    ale cudowna jest owsianka 'szarlotkowa' i ma mało kalorii, robiłam taką w zimę, teraz jest już za ciepło.
    do garnuszka wsypać 4 łyżki płatków owsianych, zalać 2/3 szklanki mleka (u mnie 0,5%),gotować i czekać aż napęcznieją ale nie tak do końca, wtedy dodać pokrojone w kostkę małe jabłko, dużo mieszać, jabłko trochę zmięknie, wtedy dosypać mnóstwo cynamonu (można w razie czego dorzucić słodzik, ale mleko daje taki lekko słodki posmak), wymieszać i jeść :>
    około 300 kalorii i jest pyszne
  • @Kitek ja nie potrafie zjesc tylko kilku kostek, zawse leci cala tabliczka, a tez nie gryze jej tylko ssam pojedyncze kostki ;) wszystko zalezy od stopnia lakomstwa ;)
  • Pani Izabelo, bardzo przydatne ważenie :)

    Czy porcja jogurtu naturalnego 180g z 2 łyżkami płatków orkiszowych, łyżką otrąb pszennych, ok 60g banana, ok 40g malin i łyżka orzeszków ziemnych byłoby podobnie wartościowym sniadaniem? :)
  • pani Izo. Może już mnie Pani nie pamięta, ale ja nadal stosuję się do Pani zaleceń. Ta owsianka bardzo mi posmakowała, wyłączyłam tylko banana, który nie .jest moim ulubionym owocem. Super śniadanko. Pozdrawiam... Jest nadal ciężko, ale walczę :-), pozdrawiam
  • Moje owsianki wyglądają tak:
    1. 4 łyżki płatków, mleko, łyżka kakao, po kilka suszonych śliwek i moreli, po kilka różnych orzechów ;
    2. 4 łyżki płatków, mleko, pół łyżki miodu, cynamon, rodzynki, kilka suszonych śliwek, kilka różnych orzechów ;
    Pani Izabelo, czy te owsianki są prawidłowo skomponowane ? Czy to jest zdrowe śniadanie ?
  • Pani Izabelo, wiem że warto jeść owsianki na śniadania, gdyż pomaga przy tzw. syndromie leniwego trawienia. Czasem pomaga. Liczy się, że owsianka z dodatkami smakuje. Czy mogłaby Pani przy okazji jeszcze doradzić co jeść w tym przypadku?
  • Przepis na super sycącą owsiankę:
    5 łyżek płatków owsianych górskich, pół cytryny, kubek jogurtu, brzoskwinia świeża średnia sztuka, łyżka nasion słonecznika, łyżka płatków migdałów uprażonych na suchej patelni + trochę wody. Opcjonalnie miód, stevia.

    Wykonanie: Poprzedniego dnia zalać płatki wrzątkiem (kilka milimetrów powyżej ich poziomu) i wycisnąć sok z połówki cytryny. Następnego dnia dodać jeszcze odrobinkę wrzątku (tylko odrobinkę) i kubek jogurtu. Wymieszać. Dodać brzoskwinię, nasiona i migdały.

    Taka owsianka (nie użyłam miodu) zasyciła mnie na ponad 4 godziny. Smak można zmieniać dodając za każdym razem inny owoc (np. jabłko, garść malin/jeżyn/borówek/jagód/porzeczek, kilka sztuk suszonych śliwek/ morel, łyżkę suszonej żurawiny/rodzynek) i inne orzechy/ nasiona (np.dynia, nerkowce, włoskie, makadamia, laskowe, ziemne,brazylijskie, masło orzechowe, wiórki kokosowe). Zamiast jogurtu można użyć maślanki/ kefiru. Można też dodać pół kubeczka jogurtu i 3-4 łyżki lekkiego serka wiejskiego. Lepiej nie jeść takiego śniadania codziennie, ze względu na gorsze wchłanianie wapnia w obecności płatków, ale już 2 razy w tygodniu sprawdzi się super. Tym przepisem wychodzę naprzeciw wszystkim twierdzącym, że owsianka syci na krótko. Smacznego :-)
  • owsianka napewno nie syci na krótko. ostatnio zjadłam na śniadanie o 7.05 i poszłam do szkoły. wróciłam o 14.50 i nie czułam głodu (nawet nie zjadłam jabłka które ze sobą zabrałam). a tej owsianki był przeciez jeden talerz ;)
  • Ja płatki owiane zalewam wodą do poziomu płatków, następnie mieszam z crunchy albo musli i dodaję jogurtu, i wychodzi pyszne ;)
  • uwielbiam owsianki;)) zdecydowanie wolę te na ciepło, w tym zimowym sezonie królują u mnie owsianki z przyprawami korzennymi i owsianki z marchewką ;)
  • Ja zawsze robię sam musli, ale używam owoców suszonych (szczególnie teraz, gdyż latem zapewne również dodam prawdziwe).

    W moim musli są otręby (łyżka owsianych i łyżka żytnich), orzechy (kilka laskowych i włoskich), nasiona (łyżka pestek dyni, siemienia lnianego) i owoce suszone (kilka moreli, łyżka rodzynek, łyżka wiórków kokosowych) i do tego wszystkiego szklanka kefiru/maślanki/jogurtu. Takie właśnie mam śniadanie przed wyjściem do pracy.
  • Weronika 2013/01/20 20:22
    Macie super pomysły na musli :) Najtańszą wersję przyrządzam od kiedy studiuję (;D) 250g płatków owsianych, 150g najtańszej mieszanki studenckiej, po paczce ręcznie, a raczej ustnie, wyłupanych pestek dyni i słonecznika, skrojone bardzo cienko jabłko i banan suszone na kaloryferze przez dobę, 3 garście płatków kukurydzianych. Smacznie, zdrowo i tanio ;)
  • exiables 2013/01/20 21:27
    do Weroniki: i ile tego łącznie wychodzi, na długo starcza? bo nie mam wagi ani nic takich zwykłych kupnych dzielę i wiem ile mniej więcej waży, a to, po garstce brać..
  • Weronika 2013/01/20 22:16
    Wychodzi pełna puszka po kawie Ince, w której toteż musli trzymam ;) Dla mnie wystarcza na łochocho i jeszcze dłużej
  • Nie rozumiem komentarzy: "mała porcja", "duża porcja". Przecież wielkość porcji zależy od każdego indywidualnie. Bez sensu jest stosowanie głodowych diet, lepiej cwiczyć ;) Ja uwielbiam bieganie i inne sporty, odżywiam się zdrowo, czuję się dobrze. Zbyt restrykcyjne diety spowalniają tylko metabolizm! Z reguły jem 1800-2300 kcal dziennie, ćwiczę ok. 6 razy w tygodniu i jest ok :). Oto moja owsianka:

    4 łyżki płatków owsianych
    1 łyżka otrębów
    150 g serka wiejskiego
    banan
    pół szklanki borówek brusznica
    łyżka masła orzechowego

    Płatki zalać wodą, gotować aż ją wchłoną. Przełożyc do miseczki, dodać borówki, serek wiejski, pokrojonego w plasterki banana i masło orzechowe. Smacznego! ;)
  • Patrycja 2013/02/11 18:41
    Droga Pani Izabelo,
    czy tych weglowodanow nie jest za duzo jak na jeden posilek ?
  • Dołączam się do pytania Patrycji: jak to jest z tymi węglowodanami tzn. ile można zjeść na jeden posiłek? Gdzieś słyszałam, że posiłki poza-treningowe nie powinny zawierać więcej niż 50 g, natomiast przed treningiem powinno się zjeść 100g węglowodanów. Biorąc pod uwagę, że ktoś np. je 3 posiłki, powinien dziennie zjeść 300g węglowodanów no to mu się rozkłada po 100g więc jeśli to ponad a akurat w ten dzień nie ma treningu no to klapa:D To w takim razie co się dzieje z nadwyżką węglowodanów? Automatycznie, w ciągu kilku minut są gromadzone w postaci tłuszczu?:D
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/02/12 12:49
    @Patrycja: "Droga Pani Izabelo,
    czy tych weglowodanow nie jest za duzo jak na jeden posilek ?"
    Potrawy, które ukazują się na ilewazy nie są idealnie dopasowane do każdego z użytkowników. Należy brać pod uwagę indywidualne zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Dla jednej osoby taka ilość węglowodanów będzie za mała, dla innych dla duża, a jeszcze dla innych w sam raz. Musisz samodzielnie dopasować sobie właściwe proporcje dla siebie.
  • Patrycja 2013/02/12 12:52
    dziękuję za odpowiedź :)) a czy taki posiłek nadaje się dla osoby o lekkiej niedowadze i małej aktywności fizycznej, uczącej się i w wieku dojrzewania?
  • @Patrycja - wtrącę się :) To jak najbardziej dobry posiłek dla osoby, o której napisałaś. Orzechy zawierają mnóstwo składników odżywczych niezbędnych do prawidłowej pracy m.in. mózgu, więc w okresie nauki i rozwoju: WSKAZANE! O owocach chyba nawet nie muszę mówić, bo każdy wie, że to kopalnia zdrowia ;D

    Co do owsianki, ostatnio odważyłam się wreszcie dodać ubite kurze białko, długo nie mogłam się na to zdecydować, ale w końcu się udało. Ludzie, jakie to było pyszne...
  • Patrycja 2013/02/12 16:42
    @drugs: orzechów w mojej diecie nie brakuje, jednak dziękuję za odpowiedź :) ja też chciałam dodać białko ale kurcze, jakoś nie umiem się przełamać! dodałaś na końcu czy w trakcie gotowania? :))
  • @Patrycja - pod koniec ;) zdjęłam ją z palnika, dodawałam po łyżce piany i szybko mieszałam, następnie jeszcze na pół minutki podświeciłam pod garnkiem, mieszałam energicznie i gotowe. Rewelacja :D
  • Jak chodzę do szkoły, i jak idę na późniejszą godzinę to owsiankę robi mi mama i jest ona z: płatki owsiane, mleko, kakao rozpuszczalne, banan i jakieś orzechy ( włoskie, nerkowce, migdały itp. róznie ) Jak będzie sezon na nasze świeże owoce, to mam zamiar robić z truskawkami, malinami, jagodami itp. :) Teraz mam ferie i więcej wolnego więc ostatnio zrobiłam sobie takie owsianki:
    1. Płatki owsiane, jogurt naturalny, miód, gruszka, pestki słonecznika
    2. Płatki owsiane, troszkę mleka, kawałki twarogu, miód, cynamon, mandarynka, nerkowce

    W obu przypadkach płatki zalałam wrzątkiem na wieczór.
    Co o tych zestawach sądzicie ? A Pani, Pani Izabelo, jak się Pani podobają ? :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/02/14 09:35
    @Kamila: "A Pani, Pani Izabelo, jak się Pani podobają ?"
    Zestawy są ciekawie skomponowane, wartościowe pod względem żywieniowym i zachęcające do konsumpcji :)
  • Bardzo się cieszę :)
  • Uwielbiam owsiankę! Dzisiaj po raz pierwszy od dawna zjadłam schłodzoną owsiankę, przygotowaną dzień wcześniej, a nie taką świeżo ugotowaną. Wniosek jest jeden- LATO NADCHODZI!!!!!!!!!!! :D
  • exiables 2013/03/06 20:09
    schłodzona lepsza? jakoś nie mogę się przekonać zawsze na cieplutko ;p
  • canella98 2013/03/13 19:18
    mmm, owsiankaa... mogłabym jeść codziennie i praktycznie tak jest, że jem ;D jako że staram się wprowadzać nieco zdrowsze i mniej kaloryczne nawyki żywieniowe, często w zależności od zawartości tłuszczu w mleku większą bądź mniejszą część zastępuję wodą, zamiast wcześniej dodawanego cukru dodaję miód :) jednak chyba zawsze za dużo dodaję płatków, bo prawie 8 łyżek / 1,5 szkl. płynu... cóż , postaram się i to zmienić :)owsianka na zdjęciu prze-apetyczna :)moje wariacje na temat owsianki : owsianka z dodatkiem płatków kukurydzianych bądź innych smakowych na wierzch , owsianka z kostką czekolady, orzechami i migdałami , owsianka z dżemem jabłkowym, owsianka kakaowa gotowana z połową banana i jego pół na wierzch, owsianka z dodatkiem kaszy manny ( w przypadku kończenia się płatków, dla gęstości :D ) i najczęściej przeze mnie jedzona - owsianka z wiórkami kokosowymi i mnóstwem cynamonu :)czasem dorzucę jakiś owoców świeżych czy mrożonych, czasem bakalii, zawsze jest pysznie :) owsianko-maniactwem zaraziłam koleżankę, która nigdy nie jadała śniadań ; teraz zdaje mi relacje na temat tego, jak ona ją przygotowuje przed wyjściem do szkoły. mogę powiedzieć z całą odpowiedzialnością - jestem uzależniona od owsianki! :)
  • Owsiankę jem codziennie na śniadanie i jest bardzo sycąca. Zależy ile czego dodamy, moja ma z reguły 600 kcal. Ciepła jest moim zdaniem lepsza, jednak schłodzona kojarzy mi się z latem, na które tak bardzo czekam :)
  • W ramach ciekawostki (natrafiłam na tę stronę całkowicie przypadkowo):

    http://www.quakeroats.com/cooking-and-recipes/content/quaker-instant-oats.aspx#/create_your_own

    Jeśli komuś bardzo się nudzi, to życzę udanej zabawy. :D

  • [komentarz usunięty. Reklama. Zapraszam do zapoznania się z zasadami komentowania. Maciej.]
  • Owsianka jest wpaniała :) To zdrowy posiłek, w końcu płatki owsiane to źródło węglowodanów złożonych, a mleko białka. Owoce też są dobre, na start dawka węglowodanów się przyda. Nawet ilość białka w całym posiłku nie jest taka zła, bo np. ja jestem aktywna fizycznie i jajka, drób, ryby oraz warzywa strączkowe jem praktycznie codziennie, więc o niedoborze nie ma mowy ;)
  • Z owsianką to można tworzyć wiele kombinacji. Najlepsza moim zdaniem to : płatki owsiane+otręby+mleko+jabłko+jagody+migdały- moja ulubiona wersja. Chociaż dzisiejsza owsianka tez była bardzo smaczna- płatki, otręby, mleko, nektarynka, rodzynki i orzechy brazylijskie- każdy dzień jest wspaniały, gdy zacznie się go od takiej "miseczki zdrowia" ;)
  • Sharianka 2013/10/09 21:04
    Jestem jakimś fenomenem... nie umiem najeść się owsianką. Jakkolwiek uwielbiam i próbowałam dodawać już do niej chyba wszystko (musli, otręby, orzechy, owoce zwykłe i suszone), osiągałam tyle, że odchodziłam od stołu z brzuchem jak balon... a po 2-3 godzinach burczało mi w brzuchu, aż musiałam żuć gumę na lekcji. :P Dziwne, bo generalnie mam problem z utrzymaniem wagi i jestem ponoć strasznym niejadkiem...
  • daybreak 2014/04/12 10:25
    Mniam, nie rozumiem, jak można nie lubić owsianki! Niestety faktycznie wiele osób odraża poprzez swój wygląd, być może po prostu kojarzy im się wszystko z jedną wielką szarą papką, a jak widzimy choćby po tutejszym zdjęciu wcale tak być nie musi. Do niedawna znana była mi jedynie opcja "płatki z mlekiem". Pod płatki kryły się jakieś kupione gotowce z masą cukru i innej chemii, a mleko zawsze zawierało 3,2% tłuszczu. Przyznam, że dopiero całkiem niedawno i to przypadkiem napotkałam się na hasło "owsianka", myśląc, że zamiast chrupków używa się otrębów owsianych. Dopiero potem zrealizowałam, że płatki i wodę należy razem zagotować do tej słynnej papki. Byłam zachwycona tym smakiem od pierwszej chwili, dziś nie wyobrażam sobie śniadanka bez tego dania. Najlepsze jest to, że można kombinować ile się chce, nigdy się nie nudzi, syci, jest bardzo zdrowe, a przygotowanie zajmuje góra 5 minut.
    Moja owsianka składała się dzisiaj z 3 łyżek płatków wielozbożowych zagotowanych wodą, do tego do przelaniu do miseczki dodałam kilka łyżeczek jogurtu naturalnego, kawałki pokrojonego banana i cynamonu, tradycyjnie, to chyba moja ulubiona wersja, która dodaje mi osobiście najwięcej energii na dobry start dnia. Najbardziej kaloryczną, aczkolwiek chyba jeszcze lepszą w smaku wersją, jaką jadłam, jest owsianka na wodzie z homogenizowanym serkiem waniliowym/budyniem waniliowym, polane sokiem malinowym, do tego kawałeczki czekolady. Pychotka na wyjątkowo okazyjne śniadanie!
    @Camille - super stronka, dziękuję za podanie. :D
  • "nie umiem najeść się owsianką" - trzeba dobrze rozgotować na papkę, żeby ładnie otuliła żołądeczek :)
  • Mmm, uwielbiam owsiankę! Moje ulubione kompozycje to banan+gruszka+miód i banan+granat+orzechy włoskie. Uwielbiam również dodawać do nich łyżeczkę ciemnego kakao,
    Owsianki jem praktycznie codziennie z sezonowymi owocami, mniam:)
  • O, to ze swoje strony polecam następujacy miks: platki owsiane + banan + antonówka + woda . Słodkość banana ładnie przełamana kwaśnym jabłuszkiem :D
  • eh, właśnie doczytałam wpisy na temat gotowania płatków i wysokiego IG... wydaje mi się, że jestem w stanie najeść sie tylko "glutowatą", zwartą, gęstą czyli ugotowaną owsianką... i co robić? jak żyć? :P
  • Od poniedziałku do piątku owsianka zawsze jest u mnie na śniadanie :)
    Podstawa to pół szklanki płatków owsianych i pół szklanki mleka a do tego jakiś owoc... owsianka wychodzi bardzo gęsta i jest też bardzo sycąca.. Uwielbiam..
  • Niewiedząca 2015/04/02 11:20
    Jedną z moich ulubionych owsianek jest owsianka makówkowa. :) Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, bo wród powyższych nie pojawił się ani jeden na owsiankę z makiem, a mak jest przecież pyszny i zdrowy, bo pełen wapnia i witamin.
    Jeśli ktoś tak jak ja kocha makówki i kutię i czeka na nie okrągły rok, to na pewno polubi makówkową owsiankę. Zapach w kuchni jest istnie bożonarodzeniowy. Podam swoją propozycję, ale myślę, że dla osiągnięcia "lepszego" efektu, każdy powinien użyć dodatków takich jak do swojej kutii czy makówek. :)

    Składniki:
    - płatki owsiane lub inne, u mnie zawsze jakiś miks
    - mak
    - mleko
    - rodzynki (i inne suszone owoce)
    - migdały, orzechy włoskie, wiórki kokosowe (i inne bakalie)
    - wanilia lub olejek waniliowy - waniliowy aromat to dla mnie nieodłączny element makówek
    - ew. jeśli bakalie i mleko nie wydają się wam wystarczajaco słodkim połączeniem można dodać miód (jak do makówek) lub coś słodzącego.

    Najpierw mielę porcję maku (można kupić zmielony, ale polecam mielenie tuż przed użyciem), na miskę owsianki jest to ok. 0,5-1 łyżka, tyle zupełnie wystarczy. Wrzucam mak do garnka w którym będę gotować owsiankę i zalewam odrobiną wody, dodaję aromat waniliowy (można chwilkę pogotować, jeśli ktoś się boi, że mak nie zmięknie). Oczywiście zamiast na wodzie można gotować na mleku, ale mi szkoda pozbawiać mleko wartości, dlatego używam minimalnej ilości wody, ale mlekiem zalewam owsiankę już w misce.
    Gdy mak się moczy, ja szykuję w misce posiekane orzechy i migdały (w zasadzie to rozgniecione łyżką, tak jest o wiele wygodniej :D), wiórki kokosowe, rodzynki, figi, co kto lubi. Przygotowaną mieszankę wrzucam do maku i zostawiam gotujące się na parę min., aż poczuję zapach świąt. :)
    W tym czasie mieszam płatki owsiane z wszystkimi innymi, przepłukuję je na sicie i na koniec wrzucam do "makówek", bo nie znoszę kiedy się rozgotowują i robi się pulpa. :) Kiedy płatki zmiekną przelewam wszystko do miski, zalewam zimnym mlekiem - owsianka gotowa (lubię letnią, oczywiście mleko można podgrzać).
    Jeśli ktoś woli gęstą wersję, niech pogotuje dłużej płatki. Można gotować od razu na mleku. Można dodać inne bakalie, bo jak wiadomo ile domów, tyle przepisów na makówki. Ja lubię takie "makówki" nie tylko z płatkami, ale i z ryżem lub kaszą (wg mnie nadaje się jaglana, kukurydziana, pęczak i oczywiście manna i wszelkie pszenne kasze <-- kutia, a także ryż).
  • @Niewiedząca 0,5-1 łyżka maku to malutko... w czym dokładnie to mielisz?
  • Niewiedząca 2015/04/02 13:32
    Mam stary młynek do kawy, mielę w nim wszystkie nasionka, z makiem też daje radę. Zmielonego maku "robi się" trochę więcej, mi łyżka wystarcza, inaczej czuję głównie mak, a wolę tylko jego posmak. Oczywiście każdy może dać ile chce, najlepiej samemu się przekonać jaka jest odpowiednia ilość. :)
  • Kochani
    Podaję przepis na idealna owsiankę ,którą od lat codziennie spożywam na śniadanie.
    Kupuję całe opakowanie płatków górskich 250 gr i wsypuję do litrowego słoika , do tego dosypuję 100g rodzynek ,100 g pestek słonecznika , 100 gr pestek dyni, 100g orzechów włoskich i łyżkę siemienia lnianego. Wszystko dokładnie mieszam.
    Na śniadanie do małego rondelka wlewam ok 300 ml zimnego mleka i cztery łyżki mieszanki ze słoika i do tego szczypta soli. Na małym ogniu mieszam ..do wrzenia i jeszcze gotuję dalej mieszając ok 3 minuty , owsianka zgęstnieje .... smacznego .
  • Moja owsianka: Platki owsiane 250 g i spora garść suszonych daktyli. Zalewam wrzątkiem i TO jest sycące śniadanie :)
  • @gaja a nie szkoda Ci podgrzewać orzechów i pestek? Przecież tracisz dobroczynne witaminy i składniki mineralne. Nie mówiąc o zdrowych tłuszczach które unicestwiasz gotowaniem. Dla mnie osobiście to brzmi jak profanacja orzechów ;)

    @frvnek TO faktycznie brzmi jak sycące śniadanie ;)

    Ja co prawda nie używam 250 gram ale tylko 3 czubate łyżki (mam naprawdę spore łyżki :D) ale zawsze z dodatkami wychodzi ok 800 kcal. Uwielbiam owsiankę i uwielbiam wymyślać nowe pomysły na jej przygotowanie. Ostatnio moim ulubionym jest owsianka kakaowa z musem jabłkowym z cynamonem i rodzynkami + połową serka wiejskiego + orzechy włoskie. Ach. Niech już będzie jutro rano............... ;)
  • fistaszki w owsiance to jest to :)
  • Ja robię mix do pracy: płatki owsiane, jęczmienne, żytnie, kukurydziane, otręby pszenne i suszone owoce: daktyle, rodzynki, morele. Łączę z mlekiem w proszku, zalewam gorącą wodą, mieszam i odstawiam na 20 minut i jest super śniadanie :) Owsianka w ogóle jest świetna, można ją zrobić dosłownie z byle czego, a jest to sycący i smaczny posiłek.

    @ cuckoo "fistaszki w owsiance to jest to :) "
    Zrobiłam kiedyś owsiankę z płatków i dodałam resztki orzechów: ziemnych, nerkowców i brazylijskich; resztki okruchów z opakowań - za małe, żeby je do czegoś wykorzystać, ale znów szkoda wyrzucić. Wylądowały wszystkie razem w jednej misce, i było to bardzo smaczne połączenie ;)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę