Krupnik tradycyjny

Porcja krupniku waży 300 g.

  100g na zdjęciu (300 g)
Energia 92 kcal 276 kcal
Białko 6,8 g 20,4 g
Tłuszcz 4,3 g 12,9 g
Węglowodany 7,8 g 23,4 g
Błonnik 1,4 g 4,2 g

Krupnik tradycyjny kalorie w 100g: 92kcal

Zobacz więcej: porcja 300g zupa krupnik

Ostatnia aktualizacja: 2016.09.17

Ważenie dodano: 2012.11.03 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: skrzydełka z kurczaka, żołądki z indyka, żeberka wieprzowe, kasza jęczmienna, suszone grzybki: borowiki, ziemniaki, marchew, pietruszka, korzeń selera, por, cebula, masło, natka pietruszki, koperek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.

Mamy 21 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/11/03 21:06
    Dzisiaj czas na zupę. Wiem, wiem ... wciąż jest ich jeszcze mało na ilewazy.pl. Mam nadzieję, że od dziś będą pojawiać się znacznie częściej :)
    W sumie odnotowaliśmy blisko 400 zapytań o różnego rodzaju zupy.
    Każdy z Was zapewne wie, że zupa zupie nierówna i np. krupnik sporządzony u 10 kucharek będzie mieć każdorazowo inną wartość odżywczą w zależności od rodzaju i ilości użytych składników. Ale wiecie dobrze, że chodzi o oszacowanie, prawda ? Postanowiłam, że będę sporządzać zupy z różnych blogów kulinarnych. Zapobiegnę dzięki temu pojawianiu się samych dietetycznych wariantów, hihi. Ale jeżeli będziecie mieli ochotę na zupy, serwowane przez dietetyczkę na co dzień w swoim domu, to z przyjemnością spełnię w przyszłości takie prośby :)
    Wracając do krupniku, chciałam wybrać taki najbardziej klasyczny. Wybór padł na ten: http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/07/Tradycyjny-krupnik-polski.html
  • Moja babcia to taki zwykły robi, bez mięsa, ale dodaje ziemniaki (nie jem ich, nie lubię), więc pewnie mniej kalorii.
  • Canditti 2012/11/03 22:19
    Ale fajnie! Dziękuję:) Z tym, że u mnie bez mięsa, same warzywa - tak jak u Was jeśli chodzi o skład, więc nie wiem ile odliczyć kalorii?
  • Baruszka 2012/11/03 22:59
    Dziękuję, że zważyliście to, co zaproponowałam. Ale takiego krupniku to ja jeszcze nie jadłam, ten jest jakiś burżujski :) u mnie na przykład krupnik gotuje się na udku z kurczaka, dodaje marchew, cebulę, pietruszkę, przyprawy, ziemniaki i kaszę jęczmienną :) ile taki krupnik może mieć kcal?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/11/04 07:29
    @Karina; @Canditti; @Baruszka: spodziewałam się, że znajdą się pod tym ważeniem pytania typu: "ile kcal będzie miał krupnik o innym składzie". Przykro mi, ale nie odpowiem Wam na te pytania. Obliczając powyższy krupnik (i każde inne gotowe danie), ważę wszystkie składniki przed (łącznie z wodą) i po, a następnie robię odpowiednie przeliczenia.
    Osobom zadającym tego typu pytania, mogę polecić, aby włożyły swoje składniki i odpowiadające im wartości do kalkulatora: http://www.ilewazy.pl/nowy-kalkulator-kalorii. Otrzymany wynik np. dla 1600 g zupy, należy podzielić przez ilość porcji i wówczas uzyskacie wartości dla 1 porcji. Obliczając w ten sposób, nie uwzględniamy w kalkulatorze wody.
  • Bardzo dziękuję za to ważenie :) ! Uwielbiam krupnik a zawsze miałam problem chociażby oszacować ile kcal ma :)
  • Ja tak samo, chociaż u nas krupnik też jest kompletnie inny, nie ma mięsa, za to jest kasza jęczmienna, pęczak i ryż na raz ;D Wychodzi dużo gęstszy niż ten ze zdjęcia i jest to naprawdę chyba moja ukochana zupa!!!
  • Restauracja Domowa 2012/11/04 14:29
    Bardzo przydatna i interesująca strona. Dzięki za wybór i mam ogromną nadzieję, że krupnik według mojego przepisu smakował:)) pozdrawiam
  • Serdecznie dziękuję za spełnienie mojej prośby i dodanie krupniku. Bardzo mi się to przyda. Pozdrawiam! :)
  • Moja babcia też zawsze robi na udku i z kaszą jęczmienną, ale całość zabiela sporą ilością... mleka. To jedyna zupa, do której dale mleko, smakuje świetnie :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/11/05 21:33
    @Restauracja Domowa: "Dzięki za wybór i mam ogromną nadzieję, że krupnik według mojego przepisu smakował" Wybór nie był przypadkowy :) Spodobało mi się również, że dokładnie podałaś wszystkie składniki łącznie z wodą, co ułatwiło mi obliczenie. Jeżeli chodzi o odczucia smakowe, to Maciejowi przypadł do gustu. Poprosił nawet o dokładkę ;) Mi przypominał smak krupniku gotowanego przez Babcię, ale nigdy dotąd szczegółowo nie pytałam się, co wchodziło w jego skład ;) W każdym razie osobiście preferuję lżejsze zupy. Krupnik sporządziłabym na wędzonym bądź świeżym udku bez skóry. Uważam jednak, że tradycjonalistom bardzo by smakował.
  • stokrotka 2012/11/06 07:07
    moja mama robi na szyi indyczej, z kaszą jęczmenną i masą warzyw. uwielbiam go!
  • Kocham zupy. Tłuste, gęste, na śmietanie i boczku, a także lekkie, warzywne. Tylko zmiksowane mi nie podchodzą...Często rezygnuję z drugiego dania na rzecz drugiego talerza zupy ;). Moja mama robi je zawsze na mięsie, na moją prośbę daje dużo kaszy i albo trze marchewkę na tarce albo kupuje mrożoną włoszczyznę w paski. Nie wiem dlaczego ale w zupach muszę mieć naprawdę drobno pokrojoną marchew żeby mi smakowała. W domu jadamy też ryżankę, co ciekawe mój tata krupnik lubi, a zupa z ryżem mu nie podchodzi, co ciężko mi zrozumieć, bo są bardzo podobne w smaku.
  • hmm ciekawe - u mnie zupy robi się zawsze wyłącznie na wywarze warzywnym (no, chyba że rosół), a krupnik jest chyba ostatnią zupą, do której dorzuciłabym mięcho - jak dla mnie jest wystarczająco sycący, bo pływa w nim mnóstwo włoszczyzny, ziemniaki i kasza (zazwyczaj pęczak). podoba mi się pomysł z ryżem, o którym wspomniało już kilka osób, mam tylko pytanie - ryż gotuje się osobno, czy w garnku z zupą? bo jeśli ta druga opcja, to chyba się musi strasznie sklejać, nie?
  • Krupnik bezmięsny, "na wodzie", to profanacja :(
  • ja dziś robiłam z kawałka wołowiny i udka kurczaka do tego marchew,pietruszka,kasza,ziemniaki i przyprawy PYCHA !! :)
  • Miałam dziś na obiad, pycha, jedna z moich ulubionych zup :D
  • Dla mnie krupnik musi być na jakimś wyważe mięsnym- najlepiej z kosteczką. Jednak nie przeszkadza to dodatkowi ziemniaków, wiem że niektórych to dziwi, ale widzę że u niektórych też się to sprawdza. Taka zupa jest dosć kaloryczna ale na zimowy obiad po konkretnym spacerku wprost idealna - sycąca i rozgrzewająca.
  • Krupnik gotuję zawsze na żeberku ale odkąd jestem na diecie nie zabielam słodką śmietanką. Oczywiście ziemniaki, włoszczyzna, ziele angielskie/liść laurowy, pieprz, kasza jęczmienna i obowiązkowo suszone grzyby i pietruszka nać cięta drobno. Uwielbiam zupy, mięso które właśnie nie jem od jakiegoś czasu osobno w 2 daniu tylko "z zupy", np. kawałek schabu z żurku czy "kuraka" z rosołu. Jak zobaczyłem ile ten kawałek żeberka ma kalorii to powędrował nieduży kawałek do kolacji ale jak się wygotuje w zupie (część tłuszczu zostanie w wywarze) to chyba już ten kawałek żeberka nie ma 321kcal w 100g (bez kostek)? Ile kcal może mieć taki wygotowany kawałek żeberka?
  • uwielbiam, zdrowy i syty krupnik wlasnie zostal przeze mnie pochloniety. Tym razem zrobilam na piersi z kurczaka bo akuratnie tylko ja posiadalam i zmodyfikowalam o groszek cukrowy.Reszta tradycyjnie jak w przepisie wyzej
  • Mój ostatni krupnik to: 3 niewielkie pałki z kurczaka, 2 wieksze ziemniaki, 4małe młode marchewki, 1 wieksza pietruszka, seler naciowy, świeży lubczyk, mały por, kilka kulek ziela, kilka liści laurowych, 1/3 szklanki kaszy jeczmiennej, pieprz, sól, świezy koper, natka pietruszki. Garnek ok 3l . Patrząc na sklad tego tutaj to mój byl o wiele mniej kaloryczny :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę