Bułki ciabatta

Bułka ciabatta waży 80 g.

  100g na zdjęciu (80 g)
Energia 256 kcal 205 kcal
Białko 9,1 g 7,3 g
Tłuszcz 1,0 g 0,8 g
Węglowodany 51,6 g 41,3 g
Błonnik 1,4 g 1,1 g

Bułki ciabatta kalorie w 100g: 256kcal

Zobacz więcej: 80g bułka ciabatta

Ostatnia aktualizacja: 2016.08.27

Ważenie dodano: 2012.11.04 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 23 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • jakaś taka mała się wydaje, a ma aż 80 gram ;0
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/11/04 18:50
    @UnhappyHippie: bo jest mocno zbita w porównaniu do standardowych pszennych bułek ;)
  • Moja ulubiona bułka. Ja zawsze kupuję cebulowe, jeszcze ciepłe w Tesco i popijam jogurtem. :) Liczyłam ją za każdym razem jako 200kcal "na oko", z tym że moje ważą 70g/szt :P Myślę, że można przyjąć te wartości dla ciabatty cebulowej (domyślam się, że to jest naturalna).
  • O, właśnie taką zjadłam... :)
  • Uwielbiam :-) W mojej pobliskiej piekarni można kupić opcję z czarnymi oliwkami. Normalnie nie jestem ich fanką (oliwek), ale w tej bułce są świetne. No i dzięki nim (a może oliwie, dodawanej do ciasta) ciabatta pięknie pachnie ;-)
  • W związku ze wszystkimi powyższymi komentarzami w najbliższym czasie napewno udam się do piekarni po ciabattę, najlepiej z oliwkami i skonsumuję z apetytem (i ewentualnie z odrobiną masełka xd). Ta strona jest cudowna, ale jak już jest coś zważone to czasem mnie najdzie taka ochota na coś, że masakra... ;p
  • czy to jest zdrowe?:)
  • a dzis w Piotrze i Pawle w Koszalinie kupiłam pełnoziarnistą ciabattę która ma 90 g i dałam za nią 240 kcal...chyba się zgadza :) swoją drogą polecam, to pierwsza pełnoziarnista ciabatta jaką widziałam
  • świetne ważenie! uwiebiam ciabatty :)
  • Czym się różni ciabatta od zwykłej bułki?
  • @aniss jest z dodatkiem oliwy z oliwek i czosnku
  • "ankun" - nie pisz bzdur. Ciabatta różni się tym, że piecze się ją na trzonie pieca.
  • Ja wolę sobie taką ciabattę zjeść niż wciskać w siebie na siłę niesmaczną pseudo pełnoziarnistą bułkę barwioną karmelem, która smakuje jak glina. U mnie w mieście smacznego i pełnoziarnistego pieczywa NIE MA. Są za to dobre bułeczki takie jak powyższa, więc nie widzę nic złego w regularnym spożywaniu ich wraz z dużą ilością warzyw ;)
  • @Julia żałuj - u mnie w mieście jest piekarnia, w której nawet ciemna bułka na zakwasie smakuje jak "niebo w gębie" i w dodatku rano pieczywo jest jeszcze cieplutkie, a więc nic jak tylko kupować!:D A więc ja nie spożywałam jeszcze powyższej propozycji, ale myślę że kiedyś się skuszę. Ogólnie 'ciabatta' kojarzy mi się z krajami śródziemnomorskimi:D
  • Lilka, bo to włoska bułka ;-) Zazdroszczę tej piekarni. Nigdy nie jadłam bułki na zakwasie (no chyba, że nieświadomie).
  • 21 minut na rowerze zeby ja spalic :O
  • Owszem, żałuję, ale nic na to nie poradzę, a kwestia jedzenia nie jest dla mnie straszliwie ważna, więc jakoś żyję. :)
  • Pyszna zbita bułeczka, nie jakaś nadmuchana kajzerka.. z mozarellą i pomidorkiem niebo :)
  • Skąd taka różnica w kaloryczności na 100g w przypadku bułek przennej, kajzerki i ciabatty?
  • @em-ka nie rozumiem Twojego pytania, kalorycznośc bułek w 100gramach jest bardzo zbliżona:273 kcal 256 kcal 296 kcal.
  • 256 kcal a 296 kcal to różnica 40 kcal na 100g czyli na taką samą masę bułki. Tak mnie to po prostu zaciekawiło, skąd taka różnica się bierze.
  • Do ciabatty np dodawa jest często oliwa do ciasta
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/08/27 13:44
    @em-ka: Różnica pomiędzy poszczególnymi rodzajami pieczywa może wynikać między innymi z wilgotności surowca, czyli zboża, z wilgotności uzyskanej mąki, z procesu technologicznego, z dodatkowych składników / substancji dodawanych podczas sporządzania pieczywa.
    Warto wiedzieć, że na przykład wartość 256 kcal / 100 g dla powyższej bułki ciabatty po pierwsze nie będzie jednakowa dla innych bułek typu ciabatta, po drugie nie wiadomo, czy była realna dla tej konkretnej bułki i po trzecie to jaką wartość uzyskamy po spaleniu takiej bułki będzie ściśle uzależniona od predyspozycji naszego organizmu :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę