Pumpernikiel

Kromka pumpernikla waży 40g.

  100g na zdjęciu (40 g)
Energia 240 kcal 96 kcal
Białko 5,9 g 2,4 g
Tłuszcz 2,0 g 0,8 g
Węglowodany 58,2 g 23,3 g
Błonnik 9,4 g 3,8 g

Pumpernikiel kalorie w 100g: 240kcal

Zobacz więcej: 40g chleb kromka pumpernikiel

Ostatnia aktualizacja: 2016.08.10

Ważenie dodano: 2009.07.20 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 24 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Witam serdecznie,
    czy pamiętają może Państwo jakiej firmy jest zaprezentowana kromka? :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/08/12 13:12
    Wartość odżywcza i energetyczna pochodzi z następującego źródła danych:
    Tabele składu i wartości odżywczych żywności.
    Kunachowicz Hanna, Nadolna Irena, Przygoda Beata, Iwanow Krystyna;
    Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa 2005

    Występujący na zdjęciu pumpernikiel pochodzi z firmy "Adam Wytwórnia Pumperniklu
    Andrzej Piechowiak & Katarzyna Piechowiak spółka.j."
    http://www.adam.pumpernikiel.com.pl/oferta.html
  • mam może dość nietypowe pytanie, ale... Czy pumpernikiel smakuje tak jak chleb razowy?
  • @ Szpetot: nie, nie smakuje. Nie przypomina smakiem żadnego chleba - razowego, żytniego, orkiszowego czy pszennego. Pumpernikiel ma swój dość specyficzny smak. Trudno go opisać. Po prostu trzeba spróbować ;).
  • Popieram zdanie ronja, by się przekonać jak smakuje ten chleb po prostu trzeba go skonsumować. Kiedyś kupiłem by przekonać się, w smak mi pasował, lecz jak dla mnie trochę małe są te skibki, ja się nie najadłem 2 takimi.
  • btw. jak dobrze pamiętam, to pumpernikiel ma najniższe IG spośród chlebów.
  • spróbowałam i bardzo mi smakował, trochę przypomina mi w smaku chleb orkiszowy (dziwne?)
  • Mnie ten smak odrzucił. Nie byłam w stanie dokończyć kanapki.
  • hmm, nigdy nie jadłam, ale uwielbiam te cięzkie chleby pakowane po 5-7 kromek w folii po 250g lub 500g (np. ze śliwką, słonecznikiem). Czy ten smak jest podobny?
  • Uwielbiam pumpernikiel! Jest tak pyszny, że nic na niego nie kładę tylko jem sam, żeby nie "zakłócać" jego pysznego smaku:)
  • [komentarz usunięty] - niekulturalny. Maciej
  • Pocięty na kawałki, namoczony w mleku z czosnkiem i zapieczony w piekarniku jest idealny do sałatek ;-)
  • Popieram komentarz 'meggi' :) Właśnie na kolację przegryzłam samą kanapkę, bez niczego;) Smak jest dziwny, ale pyszny... Taki słodkawy :)
  • Ze wszystkich rodzajów pieczywa preferuję właśnie pumpernikiel, jest bardzo sycący i ma dobry, specyficzny smak :) . Zastanawiam się, czy ma jakieś korzyści zdrowotne, czy jest tylko po prostu zapychaczem?
  • Filemonkowa 2012/05/21 16:04
    Jedząc kanapki na pumperniklu (teraz konsumuję drugą kromkę ;)) pomyślałam, że pumpernikiel w smaku przypomina... kaszankę. :D Z tą różnicą, że on w przeciwieństwie do kaszanki jest smaczny. ;3
  • Filemonkowa, Twój komentarz wywołał mimowolny uśmiech na mojej buzi (a szczególnie jego końcówka). Co do pierwszej części - coś w tym musi być ;-) Jak dla mnie to nie smak jest "kaszankowaty" a struktura i kolor (nie we wszystkich pumperniklach, ale w niektórych owszem, są jakieś pestki czy ziarna (?) które wyglądają jak kasza gryczana). Pozdrawiam Cię ;-)
  • Karolina 2012/05/21 17:31
    Ten ze zdjęcia mi przypomina z wyglądu piernik.
  • Uwielbiam pumpernikiel. Jem bardzo często.. Smakuje świetnie z samym masłem. A obecnie przekładam sałatą, świezym koperkiem, cebulką ze szczypiorkiem i dotego pomidorek. Moje ulubione 2 śniadanie.
  • Czy pumpernikiel jest zdrowy?
  • no pewnie! robiony z gruboziarnistej mąki żytniej, jest ciężki, sycący. ja uwielbiam :-)
  • miałam na myśli grubo mieloną mąkę ;-)
    naprawdę przydałaby się opcja edycji komentarza
  • podobnie jak z czarnymi oliwkami - przy pierwszym podejściu mi nie podszedł ale przy kolejnych... mmmmmega :D
  • najlepszy chleb :D
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/08/10 21:04
    Też lubię pumpernikiel. Delektuję się nim od czasu do czasu jako forma urozmaicenia menu.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę