Mąka lniana

Szklanka mąki lnianej waży 110 g.

  100g na zdjęciu (110 g)
Energia 253 kcal 278 kcal
Białko 40,0 g 44,0 g
Tłuszcz 9,0 g 9,9 g
Węglowodany 3,0 g 3,3 g
Błonnik 36,0 g 39,6 g

Mąka lniana kalorie w 100g: 253kcal

Zobacz więcej: szklanka 110g mąka lniana len

Ostatnia aktualizacja: 2013.12.10

Ważenie dodano: 2013.11.23 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Producent: Bogutyn Młyn
Inne ważenia tego produktu:

Mamy 30 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/11/23 21:41
    Informacje odnośnie wartości energetycznej i odżywczej uzyskałam od producenta.
  • a do czego taką mąkę można wykorzystać? to bezglutenowa?
  • czym to się różni od mielonego odtłuszczonego siemienia? może naiwne pytanie, ale bardzo mnie to ciekawi
  • Gdzie można dostać to cudo i czy to produkt bezglutenowy?
  • Wiktoria88 2013/11/24 06:21
    kicia! bardzo dobre pytanie, też czekam na odpowiedz na to. :)
  • Też nie pogardzę informacją, gdzie taką mąkę można dostać :D Ja sama kokosową i sojową zamawiam niestety przez internet, bo nigdzie nie mogę dostać.
  • Bogowiewymoi, ja ograniczam się do mąki pszennej i razowej, a tu takie cuda :D
  • Na stronie Bogutyn Młyn nie ma informacji czy jest bezglutenowa więc pewnie jest duże prawdopodobieństwo zanieczyszczenia (choć naturalnie siemię lniane oczywiście nie zawiera glutenu)
  • jak można ją wykorzystać?
  • Nie wiedziałam że jest tyle rodzajów mąk i tyle osób uzyskujących wiedzę nt diety bezglutenowej. Celiakia jest aż tak częstą chorobą?
  • Sama celiakia może nie, ale coraz więcej osób cierpi na nietolerancję glutenu. Także przy chorobie Hashimoto polecana jest dieta bezglutenowa. Dlatego bardzo cenne są informacje na temat produktów bezglutenowych. Ciekawa jestem jak można wykorzystać tę mąkę? W jakich proporcjach można nią zamieniać inne mąki
  • widziałam ciasteczka lniane może do nich?
  • Wiktoria88 2013/11/25 06:14
    Pani Izo, czekamy na odpowiedz z kicią :)
  • To raczej nie to samo co siemię mielone, ponieważ jak się porówna wartości odżywcze to mąka ma więcej białka, mniej tłuszczu i trochę więcej węglowodanów.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/11/27 09:08
    Dziękuję za zainteresowanie zważonym produktem.
    W związku z tym, że mąka ta dla mnie samej jest nowością, postanowiłam zadać producentowi kilka pytań. W trybie natychmiastowym uzyskałam informacje jedynie odnośnie wartości odżywczej.
    Na podstawie innych źródeł postaram się Wam jak tylko mogę precyzyjnie odpowiedzieć na pytania.
    @hejhej: "a do czego taką mąkę można wykorzystać?" Jako dodatek do wypieków słodkich i słonych. Jednak jej udział powinien być zaledwie kilku - kilkunastoprocentowy w stosunku do innych mąk (i odnosi się to do mąk glutenowych), ponieważ w innym przypadku istnieje duże prawdopodobieństwo otrzymania nieodpowiedniej jakości wyrobu (np. zakalec, stwardnienie, ciemne - szarawe zabarwienie itd...). Ja osobiście wykorzystuję ją jako dodatek do innych mąk przygotowując ciasto do gofrów. Zresztą do gofrów dodawałam już chyba wszystkie mąki zważone na ilewazy.pl i często dzięki swojej oryginalności dodawały gofrom nowy, oryginalny aromat, barwę i smak :)
    @kicia: "czym to się różni od mielonego odtłuszczonego siemienia? może naiwne pytanie, ale bardzo mnie to ciekawi" Mąka lniana powstaje z wytłoków lnianych (podczas tłoczenia nasion lnu na zimno). Następnie takie wytłoki poddaje się mieleniu do uzyskania odpowiedniej granulacji mąki. Z takich wytłoków produkuje się również wartościową paszę dla zwierząt.
    @dorkub: "Gdzie można dostać to cudo" Ja zakupiłam w sklepie internetowym. W sklepach ze zdrową żywnością jeszcze nie widziałam.
    "i czy to produkt bezglutenowy?" Białko lnu nie zawiera glutenu, jednak na opakowaniu nie ma ani symbolu przekreślonego kłosa, ani nie ma informacji o tym, czy na tej samej linii produkcyjnej przetwarzane są inne zboża glutenowe. Jedynie producent może podać wiarygodną informację odnośnie jego wyrobu.
    @existebam: "Bogowiewymoi, ja ograniczam się do mąki pszennej i razowej, a tu takie cuda :D" Hehe, to teraz kliknij w link: http://www.ilewazy.pl/produkty/page/1/q/m%C4%85ka i przejrzyj kilka kolejnych stron. Zobaczysz różne cudeńka ;) Pod niektórymi ważeniami znajdują się moje przepisy z ich wykorzystaniem. Może się jednak kiedyś skusisz ? ;)
  • Wiktoria88 2013/11/27 15:43
    dziekujemy za odpowiedzi, Pani Izo, może to głupie, ale tak dokładniej to czym się różni ta mąka od odtłuszczonego siemienia lnianego? bo i tak nie za bardzo to Zrozumiałam...poproszę o więcej konkretów. dziekuje i pozdrawiam
  • Wiktoria88 2013/11/27 15:47
    bo ja rozumiem to tak, mąką powstaje z wytłoków po nasionach lnu z procesu pozyskiwania oleju. Czyli gniotą ziarenka lnu, zabierają olej a to co zostaje zostaje zrobione na mąkę (zmielone). a len odtłuszczony mielony... hm, no właśnie, w jaki sposob jest pozyskiwany i w czym to się różni ?
  • I jeszcze jedno: czy do wypieków z takiej mąki potrzeba jajek? W przepisach wegańskich siemię z powodzeniem je zastępuje
  • co do mielonego siemienia:
    mielone, odtłuszczone siemię lniane powstaje w procesie wytłaczania oleju z siemienia lnianego. Z nasion lnu, po wyciśnięciu oleju, pozostaje makuch lniany – wytłoki. Wytłoki lniane mieli się do postaci grubej mąki, następnie paczkuje w torebki o odpowiedniej gramaturze i wkłada w kartoniki. Len mielony (mielone, odtłuszczone siemię lniane) jest źródłem aminokwasów egzogennych, śluzów błonnika, lignanów (fitoestrogenów), niewielkiej ilości Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, mikroelementów i witamin, zwłaszcza z grupy B. Dzięki dużej zawartości błonnika i substancji śluzowych len mielony działa osłaniająco na jelita. Reguluje przemianę materii i jest idealnym dodatkiem do diet odchudzających.
  • Wiktoria88 2013/11/30 11:28
    kicia, czyli len mielony i mąka lniana to jest to samo?
  • Z opisu mielonego siemienia i opisu mąki pani Izy wychodziłoby, że tak? Nie wiem, po co sprzedawać to samo pod różnymi nazwami w takim razie?
  • Wiktoria88 2013/12/01 08:01
    Mielone nasiona lnu uzyskane w procesie odtłuszczania.
    Wartość odżywcza w 100 g produktu:
    wartość energetyczna - 332 kcal/1381 kJ,
    białko - 30,0 g,
    węglowodany - 12,5 g,
    tłuszcz - 10,0 g.

    natomiast mąka lniana wg. tego co tu pisza:

    100g
    Energia 253 kcal
    Białko 40,0 g
    Tłuszcz 9,0 g
    Węglowodany 3,0 g
    Błonnik 36,0 g

    Różnica, mąka ma więcej białka, tłuszzu podobnie i o wiele wiele mniej węglowodanów? eh dziwne>? na prawdę nie rozumiem już nic z tego...
  • Wiktoria88 2013/12/01 08:16
    doszukałam się jeszcze informacji,że len mielony ma też coś około 37g błonnika na 100g.

    i jeszcze jedno, wartości energetyczne lnu mielonego różnią się znacznie od siebie. np jednej firmy np X ma tyle kalorii co ta mąką (przy czym wartości lnu mielonego) czyli około 260, natomiast firmy Z len mielony ma tak jak wyzej napisałam ponad 330kcal i takie same wartości co ten, ktory ma niby 260... ile niejasności, i kto nam/ mi to wyjaśni ?
  • To nie jest błąd z tymi weglowodanami? Naprawde na 100 g ma tylko 3 g weglowodanów?
  • Wiktoria88 2013/12/01 16:02
    Agataskate - jak widzisz, nie tylko Ty masz wątpliwości co do tej mąki... liczę,że ktoś nam to wyjaśni, była bym wdzięczna.
  • Len to roślina oleista więc ilość węglowodanów będzie znikoma, natomiast przeraziłam się ilością błonnika :O
  • Kage - czemu przeraziłaś sie iloscia blonnika? Blonnik jest potrzebny dla zdrowych jelit i dobrej przemiany materii.
  • Bez przesady, aż tyle go nie potrzebujemy :/ mi błonnik szkodzi i unikam jak ognia.
  • Wiktoria88 2013/12/10 15:43
    Pani Izo, i jak idą dochodzenia w sprawie tej mąki? nie daje mi to spokoju :D
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/12/10 17:27
    @Wiktoria88: przykro mi, ale ze względu na zakres swoich innych obowiązków, nie zajęłam się jeszcze tą sprawą. Myślę, że nastąpi to w niedługim czasie. Podzielę się wówczas informacjami. Jednak na tę chwilę nie wiem, kiedy to nastąpi. Proszę o cierpliwość.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę