Chleb IG

Kromka chleba IG z niskim indeksem glikemicznym waży 25 g.

  100g na zdjęciu (25 g)
Energia 250 kcal 63 kcal
Białko 8,3 g 2,1 g
Tłuszcz 6,2 g 1,6 g
Węglowodany 37,4 g 9,4 g
Błonnik 5,9 g 1,5 g

Chleb IG kalorie w 100g: 250kcal

Zobacz więcej: 25g chleb kromka IG

Ostatnia aktualizacja: 2016.05.10

Ważenie dodano: 2011.12.11 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: woda, Mix z Indeksem [mąka z pełnego przemiału pszenicy orkisz, nasiona słonecznika, płatki z pszenicy orkisz, skrobi (kukurydziana, ziemniaczana), cukier, mąka słodowa żytnia, zakwas na bazie mąki z pełnego przemiału pszenicy orkisz, kwas - kwas cytrynowy ], mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól. Dla 100 g, ilość jednostek chlebowych (WW*) * Wymiennik Weglowodanowy
Producent: Zakalec

Mamy 19 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • faktycznie wygląda jak zakalec :P
    jadam taki chlebek IG, lecz ze Społem. kalorycznie wypada podobnie, choć wygląda nieco inaczej. bardziej puszysto ;)
  • Preferuję bułki, są najlepsze :D Ale gdybym miała jeść chleb to już chyba taki i słonecznikowy ciemny.
  • Omg nazwa producenta powala :O wyrobu tez... Ig - indeks glikemiczny? Te składniki wymienione w nawiasie nazywa sie indeksem, czy to wymysł producenta? Tak z ciekawości pytam :>
  • Gabriela 2011/12/11 23:43
    Generalnie nie jadam pieczywa i nie przepadam za nim, ale ten chleb wygląda wyjątkowo nieapetycznie (tak jakoś... sucho?).
  • Wygląda dość naturalnie, ale niezbyt apetycznie.
    Taki efekt odpadającej skóry i dziury pod nią, do tego zamiast górki wyrośniętego chleba, jest zapaść - powstaje wtedy, gdy użyjemy za dużo wody do ciasta chlebowego.
    Zresztą, jeśli producent podaje na pierwszym miejscu wodę, można przypuszczać, że jest jej w chlebie więcej niż mąki...
  • Taaak, skrobia, cukier i mąka słodowa - podstawa zdrowych, pełnoziarnistych wypieków o niskim IG... :(
  • Gdzie taki chleb można kupić? :)
  • @haruka: jest taka "szkoła" (podobno nawet w Oxfordzie), gdzie wymyślono specjalną recepturę mieszanki mąki, ziaren i płatków o niskim IG, która robi furorę w Anglii. Gdzie, jak wiadomo zajadają się gąbkopodobnym chlebem białym.
    Sądzę, że w w/w składzie producent ma na myśli taką właśnie mieszankę.
    Tu masz link, gdzie jest coś więcej o tym:
    http://www.chlebig.pl/strona-domowa.html
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/12 12:47
    O pieczywo IG pytacie się stosunkowo rzadko, ale będąc w piekarni i widząc zapakowany chleb ze składem i wartościami odżywczymi, pokusiłam się o jego zakup.
    Zastanawiam się, czy inne tego typu wyroby mają równie specyficzny smak jak powyższy chleb ... W strukturze i smaku bardziej przypomina niesłodkie ciasto ...
    Hmmm... nie przypadł nam z Maciejem do gustu. Hehe, nawet gdy nie mogłam znaleźć karteczki z danymi, to idąc ponownie do tej piekarni, nie kupiłam tego pieczywa, tylko poprosiłam ekspedientkę o przekazanie mi informacji.
    Fajnie, gdyby wypowiedziały się osoby częściej konsumujące tego typu pieczywo :)
    @haruka says: "Omg nazwa producenta powala" hehe, rzeczywiście jest zabawna :)
    "Ig – indeks glikemiczny?" Dokładnie, dla precyzyjności dopisałam przed chwilą tą informację.
    "Te składniki wymienione w nawiasie nazywa sie indeksem, czy to wymysł producenta?" Surowce z nawiasu wchodzą w skład nazwy mieszanki "Mix z Indeksem". One same nie są indeksem glikemicznym.
    Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym. Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu.
    Producent wykorzystał do upieczenia chleba takiego rodzaju surowce, które mają za zadanie wydłużyć opróżnianie żołądka i spowolnić uwalnianie się glukozy do krwi.
    Nie mogę potwierdzić, ani zanegować tych informacji, ponieważ nie wiem, jak wygląda po spożyciu tego pieczywa gospodarka glukozą u poszczególnych diabetyków.
    @gosia88: ja go zakupiłam w koszalińskiej piekarni, ale zapewne w każdym mieście można już otrzymać tego typu pieczywo (jak dotychczas nie interesował Cię, to może nie zwracałaś na niego uwagi). Przy czym oczywiście każdy może posiadać inny skład i wartości odżywcze :)
  • Hmm, jak dla mnie niski IG może mieć ten chleb http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-zytniego-wysokoblonnikowego-z-otrebami, natomiast surowce użyte w wypieku chleba firmy Zakalec ;) takie jak cukier, oczyszczona mąka i słód mają dość wysoki Indeks Glikemiczny
  • nie dziwie sie, ze ten chleb smakowal jak smakowal, bo on nawet wyglada jak ciasto, ktore niezbyt sie udalo ;)
  • Mnie się zdarzyło kilkakrotnie jeść pieczywo IG, ale wyglądało zupełnie inaczej niż to na zdjęciu, było hmm.. o wiele bardziej "puszyste" ;) Smakowało nieźle, ale jakoś specjalnie mnie nie zachwycił.
  • Pytanie do p. Izabeli: rzeczywiście zaspokaja lepiej głód i zapewnia sytość na dłużej?
  • Regularnie jadam chleb IG, ale długo błądziłam zanim trafiłam na ten odpowiedni. wielu producentów i wiele piekarni proponuje swoje warjacje na temat chleba IG, jednak moim zdaniem najsmaczniejszy robi firma "Wyśmienity smak".
  • Dla 62g : 155kcal B:5,1 gT:3,8 gW:23,2 g, a dlaczego po przeliczeniu 1g B - 4 kcal, 1 g W - 4kcal 1 g T - 9 kcal suma daje 147.4 ? Zastanawia mnie to, bo licząc dzisiejszy mój bilans wyszło mi 1733kcal/ B 116.5/ T 65.1 / W 184.7, a po przeliczeniu tego na kalorie w celu sprawdzenia BTW wychodzi 466 kcal + 585.9 + 738.8 = 1790.7, a przy ujemnym bilansie gdzie się np odejmuje 200 kcal to jest różnica jak prawie 60 kcal się nie zgadza
  • @Hhm tak się składa ze każdy produkt ma inną wartość kaloryczną BTW. Są to wartości po przecinkach np. w fasoli: 1g białka to 3,47g, 1g węglowodanów to 4,07g i 1g tłuszczów to 8,37g. Natomiast w przypadku drobiu 1g białka to 4,27g, 1g węglowodanów to 3,87g a 1g tłuszczów to 9,02g.

    Ten chleb w 62g na podstawie danych z fasoli będzie miał 143,927kcal a na podstawie danych z drobiu 146,521kcal. Tak więc widać różnicę ale niewielką.

    Żeby rozwiać wszelkie wątpliwości podaje dane z otrębów pszennych 1g B - 1,82kcal (!), 1g W - 2,35kcal (!), 1g T - 8,30-8,37kcal na tej podstawie 62g chleba miałoby 95,342kcal! Jest to spora różnica w porównaniu do poprzednich przykładów.

    Mniejsza część produktów może tak znacznie odbiegać od tych podstawowych norm - 1g B = 4kcal, 1g W = 4kcal, 1g T = 9kcal. Nie należy brać tego pod uwagę! Nie opłaca nam się bawić z przecinkami i szukać do każdego produktu z osobna btw.

    50, 60 czy nawet 100kcal to znikoma ilość dla naszego organizmu która i tak nam nic nie mówi. To tylko liczby. Każdy człowiek w każdym dniu zużywa różną ilość energii i nie można przez jakieś wzory, liczby, tabele określić dziennego zapotrzebowania. 2000kcal czy 2800kcal dla kobiety na 24h to tylko przykład i nie ma to żadnego zastosowania w praktyce bo nie jesteśmy w stanie określić naszej dziennej aktywności, nie potrafimy zaplanować czy dzisiaj będziemy prasować, iść do sklepu, biegać, chodzić a może leżeć przed tv. Zwierzęta nie stosują się do jakiś społecznych norm, jedzą wtedy gdy są głodne i piją wtedy gdy chce im się pić.
  • barbara69 2015/01/16 10:09
    Uzywam tego chlebka gdyz jestem cukrzykiem,wiec jest to dla mnie wazne,ale ponadto odkad zaczełam go jesc zauwazyłam spadek wagi...wcale nie jest zły w smaku a wazne ze niskokaloryczny
  • bukolanka 2015/03/19 17:26
    Uważam, że to jest nieuczciwa praktyka !! Jak można reklamować chleb IG o niskim indeksie. Bułki białe mają niższy IG. Na pierwszy rzut oka widać , że jest farbowany słodem. Zupełnie nie rozumiem jak można dla cukrzyków do chleba dodawać cukier !?
    Nabrałam się tylko raz , złożyłam reklamację i uświadomiłam sprzedawcę .
  • Magda777 2016/05/09 19:43
    Cześć
    Jadam ten chleb - jako jedyny chleb z Lewiatana ma na opakowaniu podaną kaloryczność.
    Chleb mi smakuje - nie mam uwag ale widzę, że nie wybrzydzam ogólnie nad jedzeniem patrząc na powyższe komentarze. Ja tam ten chlebek polecam.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę