Spód do pizzy

Świeży spód do pizzy waży 400 g.

  100g na zdjęciu (400 g)
Energia 248 kcal 992 kcal
Białko 6,6 g 26,4 g
Tłuszcz 5,1 g 20,4 g
Węglowodany 44,1 g 176,4 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Spód do pizzy kalorie w 100g: 248kcal

Zobacz więcej: sztuka 400g pizza świeży spód

Ostatnia aktualizacja: 2020.05.29

Ważenie dodano: 2012.10.12 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: maka pszenna, woda, tłuszcze roślinne, 1,5 % oliwy z oliwek, substancje spulchniające (E 450, E 500), oleje roślinne, drożdże, alkohol etylowy, sól spożywcza, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Producent: Henglein

Mamy 33 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • to jest ciasto francuskie, a nie spód do pizzy..
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/10/12 20:19
    @lakia: skąd ten wniosek?
  • Ania1105 2012/10/12 20:34
    ta firma produkuje ciasta francuskie, kruche, spody do pizzy...
  • ale te ich "wyroby" nie zbyt się sprawdzają. coprawda gdy moja mama robi sernik proszę ja zawsze żeby kupiła ich kruche ciasto, ale tylko dlatego że lubię takie nie do końa dopieczone ;p a reszta rodziny je bez ciasta praktycznie. co do spodu do pizzy to zjadliwy, ale nie żadna rewelacja.
  • o matko ile tłuszczu...najlepszy spód do pizzy jest mojego wykonania:)
  • anita Ty tak na poważnie? nie przerażaj mnie przecież tego tłuszczu w porównaniu z węglami tam prawie wcale nie ma;p
  • teraz mozna kupic i ciasto fransuckie i sód do pizzy w takiej formie :)
  • ciasto francuskie super :) a soidu do pizzy jeszcze nie jadlam
  • @olcia: a do czego używałaś ciasta francuskiego? bo u mnie wyszło takie jakiś gumowate i dziwne, nie to że niedobre, ale chciałam żeby było inne ;)
  • nie wie ktoś czy on dużo potem urośnie?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/10/23 16:58
    @UnhappyHippie: "nie wie ktoś czy on dużo potem urośnie?" Chodzi Ci o spód do pizzy ? Wykorzystaliśmy ten ze zważenia do sporządzenia pizzy. Po upieczeniu pozostaje płaski i mocno kruchy. Bez smaku i żadnego polotu. Zdecydowanie lepszy jest taki sporządzony samodzielnie w domu :)
  • czasem z braku czasu używam tego ciasta, dobrze je podpiec z 4 minuty bez dodatków wtedy jest puszyste inaczej nie wyrasta

    jest również wersja z razowej mąki
  • Alkohol? :O
  • katarzynakatarzyna 2013/12/29 18:01
    ja z 250g ciasta zrobilam dwie pizze tej wielkości :)
  • może ten dodatek alkoholu ma coś wspólnego z drożdżami?
  • Alkohol jest chyba po to, aby spulchnić ciasto.
  • Wybaczcie to pytanie, ale podobno nie ma pytań głupich, a ja dopiero zaczynam się orientować, więc...

    Ten spód ma 900+ kcal, a niektóre CAŁE pizze mają ok 1500kcal. Czyli najbardziej tuczący w pizzy jest własnie sam jej spód?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2014/08/10 16:08
    @dodzaggin: "Czyli najbardziej tuczący w pizzy jest własnie sam jej spód?"

    Nie można wyciągnąć takiego wniosku na bazie tego ważenia. Owszem cała pizza może mieć 1500 kcal a nawet i mniej, ale wtedy też będzie miała proporcjonalnie mniej ciasta i jego sumaryczny udział będzie mniejszy.

    To czy spód będzie najbardziej kalorycznym elementem pizzy zależeć będzie od sposobu przygotowania i użytych składników (czy dodatków w postaci sosów), nie można tego jednoznacznie określić.

    Zobacz różne ważenia pizzy, które mamy na stronie i zwróć uwagę, że rozbieżności w wartościach odżywczych mogą być znaczące, właśnie w zależności od użytych składników: http://www.ilewazy.pl/produkty/page/1/q/pizza/s/date/k/desc/rm/default/
  • Gdzie w Koszalinie można dostać ten spód bo szukam od kilku dni i ani w Lidlu ani w Biedronce ani w InterMarche nie ma .... pomocy :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/09/26 11:58
    @Monika: ten spód zakupiłam jednorazowo w celu zważenia w 2012 r. Wydaje mi się, że był zakupiony w Tesco, ale dokładnie nie pamiętam.
  • W carrefourach jest ciasto na pizze świeże.
  • czy jesli ciasto (pizzy) jest grubsze to i bardziej kaloryczne?
  • @siginigami - tak... i nie. ;) Zależy. Jeśli jego grubość będzie spowodowana tylko i wyłącznie większą ilością powietrza w środku, to nie - ciasto nie będzie bardziej kaloryczne. Jeśli natomiast będzie miało podobny stopień puszystości i dodatkowo będzie grubsze - można spodziewać się zwiększonej kaloryczności.
    Choć i tak będzie to oczywiście zależeć od składu produktu.
  • @Iwona95 dzięki wielkie :)
  • Czy po upieczeniu kalorie mocno się zmienią?
  • zmieni sie waga ale nie ilość kalorii :]
  • MoNiśka 2016/04/14 12:56
    Czy ktoś sie orientuje jakie wymiary ma taki gotowy spód od pizzy? Zawsze robie sama pizzę, ale tak z ciekawości kupiłabym taki spód. Jednak nie wiem czy mam odpowiednią blachę do niego. Jeżeli nie mam to kompletnie mi się nie opłaca kupowanie tego produktu :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/04/19 17:39
    @MoNiśka: Producent na opakowaniu nie podaje wymiarów spodu do pizzy. Podaję wymiary blachy z powyższych zdjęć: 41 x 33 (zewnętrzne krawędzie).
    Może okażą się pomocne ?
  • JaneXwege 2019/08/04 11:02
    Ciężko mi uwierzyć, że te spody do pizzy mają aż taką wysoką kaloryczność! Choć na moim opakowaniu były poddawane dokładnie takie same wartości odżywcze i absolutnie nie podważam waszej wiarygodności.
    Kupiłam sobie taki spód, odkroiłam połowę i odłożyłam na kiedy indziej, a drugie pół upiekłam jedynie z pomidorami, pieczarkami, odrobiną cebuli i dwoma łyżkami ajvaru zamiast sosu.
    Muszę przyznać, że się najadłam, ale bez przesady, w życiu bym nie powiedziała że pochłonęłam ponad 500 kalorii. Normalnie po takiej ilości nie mogłę się ruszyć :)
    Przyszło mi do głowy, że być może za tę wysoką kaloryczność odpowiada w jakimś stopniu zawarty w składzie alkohol. Chociaż w trakcie pieczenia pod wpływem wysokiej temperatury on przecież chyba wyparowuje...? Poprawcie mnie jeśli jestem w błędzie.
  • @JaneXwege na pierwszym miejscu jest mąka, która ma kaloryczność ok 340 kcal, a tutaj jeszcze dodali tłuszcz
  • LukaszSZ 2020/05/25 13:38
    Czy ktoś się orientuje jak bardzo zmienia się waga tego spodu po upieczeniu?
  • Nataliaa11 2020/05/28 15:58
    LukaszSZ wcale się nie zmienia, co najwyżej trochę nasiąknie tłuszczem jeśli smarujesz blachę zamiast używać papieru do pieczenia.
  • waga na pewno sie zmniejszy bo w skladzie ciasta jest woda, ktora odparuje w trakcie pieczenia..ale jakie to sa wartosci to nie mam pojecia, zapewne nieznaczne.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę