Chleb pszenny

Kromka chleba pszennego waży 25g.

  100g na zdjęciu (25 g)
Energia 257 kcal 64 kcal
Białko 8,5 g 2,1 g
Tłuszcz 1,4 g 0,4 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g 0,1 g
Węglowodany 54,3 g 13,6 g
Cukry proste 0,5 g 0,1 g
Błonnik 2,7 g 0,7 g
Sól 0,5 g 0,1 g

Chleb pszenny kalorie w 100g: 257kcal

Zobacz więcej: 25g chleb kromka pszenny

Ostatnia aktualizacja: 2016.03.06

Ważenie dodano: 2009.11.19 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 106 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • mam pytanko, czy jeśli będąc na diecie odchudzającej pozwolę sobie na 1-2 kromki białego pieczywa to schudnę? Wiem, że ma mniej błonnika i ciemny jest zdrowszy, ale jakoś nie mogę się oprzeć pokusie :) Pozdrawiam
  • aliceglass 2011/02/12 14:06
    wg mnie można, ale nie za często. pełnoziarniste pieczywo byłoby raczej bardziej wskazane, ale przecież dieta to nie wyrok śmierci. od czasu do czasu można pozwolić sobie na wszystko. oczywiście z umiarrm:)
  • Karolcia 2011/02/26 20:47
    Jej juz nie pamietam jak smakuje chleb :/
  • zamierzam jesć kromke białego chleba z czymś tam na śniadanie, a na kolacje ok 17 jogurt lub warzywa, przekąska w postaci owocu i ciekawa jestem czy schudne....
    jak myślicie????? :) Pozdrawiam
  • Jakie ma wymiary ta kromka? Proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam.
  • drogi Robercie, obawiam się, że podanie wymiarów nie będzie możliwe, data dodania jest z 2009r, więc raczej zmierzenie jej centymetrem w 2011 nie będzie możliwe.
  • Czy chleb zwykły różni się kalorycznością od pszennego? Czy ta różnica jest duża? Czy zważylibyście kromkę chleba zwykłego podając jej wymiary? Bardzo proszę o odpowiedź i spełnienie mej prośby.
    Pozdrawiam.
  • a czy pszenny, to nie jest zwykły? ...
  • Pisząc zwykły miałem na myśli chleb baltonowski o, który prosiłem już o zważenie.
  • Witam :) Mam pytanko do pani Izabeli, wszędzie czytam, że biały chleb jest "surowo zabroniony", że to "zło najwyższe" itd......zastanawiam sie tylko czy to nie jest lekka przesada, przecież tak wiele osób przez całe lata go spożywa i nie ma problemów, są szczupli. Problem chyba tkwi w ilości. Czy jeśli będąc na diecie, będę spożywać 1-2 kromki to rzeczywiście bardzo mi to zaszkodzi...nie schudne???? Dodam, iz moje nadprogramowe kg są efektem obżarstwa i miłości do słodyczy, od dziecka byłam osobą szczupła, na nic nie choruje. Serdecznie pozdrawiam :)
  • Hej ;)
    może nie jestem panią Izabelą, ale odpowiem.
    To, że ludzie jedzący białe pieczywo są szczupli może także zależeć od genetyki. Ale masz rację - ilość także ma znaczenie.
    Oczywiście tajemnicą nie jest, że lepszy jest chleb razowy, żytni, orkiszowy, graham itp., ale wręcz wskazane jest jeść od czasu do czasu białe pieczywo. Bowiem błonnik zawarty w tej zdrowszej mącznej żywności jest ciężej strawny i gdy zjemy sporadycznie białe pieczywo, to będzie to tzw. przerwa dla żołądka, bo będzie miał mniej roboty z trawieniem. Co oczywiście nie zmienia faktu, ze białe pieczywo, mąka czy makarony zbijają się w jelitach w "kluchy" i zatykają przewód pokarmowy :).
    Odpowiadając na Twoje pytanie - możesz jeść, ale będzie to mniej zdrowe i będzie Ci trudniej schudnąć. Nie możesz przemóc się jednak do ciemnego pieczywa, a jasne jeść sporadycznie? Byłby to z pewnością lepszy wybór :).
  • Moja mama je tylko białe i jest szczupła. Moim zdaniem to ilośc ma tu kluczowe znaczenie ;) niektórym ludziom tez poprostu ciemne pieczywo zwyczajnie nie smakuje wiec po co sie zmuszać :]
  • Moja także, ma 45 lat jest szczuplutka (53kg) nigdy nie jadła chleba razowego tylko biały 4-5 kromek dziennie plus obiad ziemniaki, kotlet, jedyne co to nie przepada za słodyczami. Ja zawsze byłam szczupła, ale od kiedy zaczęłam eksperymenty z dietami to mam problem z nadwagą. Jem przez kilka dni razowy, albo chrupki a potem się objadam białym...Chciałabym w końcu się zdecydować co dalej...:(
  • Aj no tak - diety cud z gazety - wiecej robią szkody niż pożytku... Zastanawiam sie czy w ogóle można przywrócić do normy metabolizm zmieniony licznymi dietami.
    W każdym razie szkodzi Ci raczej to "objadanie sie" a nie samo pieczywo. Może jest tez tak, ze znów stosujesz zbyt restrykcyjna dietę, jesz o wiele za mało i potem rzucasz sie na cokolwiek.
  • Owszem, ilość ma znaczenie, jeśli ciemne nie smakuje, to nie trzeba się zmuszać, ale tajemnicą nie jest, że z jasnego pieczywa powstają tzw. kluchy w jelitach. Widzę po moim dziadku - je wszystko białe, nie potafi się przekonać do pełnoziarnistych produktów i od kilku lat zmaga się z nowotworem jelita grubego. Poważna sprawa, wierzcie mi.
    @ haruka: oczywiście, że można :). Moja znajoma miała okres, kiedy jadła po 300 kcal dziennie, a teraz je co najmniej 2500, nie wie co to kalorie i wszyscy zazdroszczą jej tego, że może jeść co chce.. i ile chce, bo rozciągnęła sobie tak żołądek, że nigdy nie męczy się podczas jedzenia, nie jest przepełniona, nie tyje, je to co lubi, nie stroni od słodyczy (6 gałek lodów z polewą i orzechami na podwieczorek ;)) itp. Więc - można! Trzeba tylko chcieć.
  • a co myślicie na temat chleba chrupkiego, ale tego 100% pełnoziarnistego, tylko mąka żytnia, np. Wasa z sezamem???
  • Mademoiselle 2011/04/04 17:15
    @Maja: mi bardzo smakuje :) Tak ogólnie to nie jem w ogóle pieczywa, po prostu nie lubię. Ale często chrupię takie chrupkie kromki jako przekąskę. Nie traktuję tego w ogóle jako pieczywo tylko bardziej jak... jakieś chipsy czy chrupki :D Podobnie jak musli i wszelkie płatki do mleka.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/04/04 17:15
    Maju, proponuję przeczytać opinie znajdujące się w poniższym linku do pieczywa chrupkiego żytniego: http://www.ilewazy.pl/kromka-chrupkiego-chleba-zytniego
  • @Mademoiselle mam dokladnie tak samo :D
    @Maja mi sie wydaje, ze za bardzo nie najesz sie taka kanapka - chyba juz lepiej zjesc kromke jakiegos razowca.
    @emma wow a myslalam, ze tylko ja jestem mega lodozerca :P tez zjadam kolo 2500-2600 dziennie, ale przy tym trenuje codziennie po 2-2,5h wiec to troche inny przelicznik. Troche sie zdziwilam, bo mam kolezanke, ktora przez "madre diety" zepsula sobie strasznie matabolizm i teraz tyje nawet jak je tylko 1500, a przy tym codziennie rano biega...
  • @ haruka: no to jasne, dlaczego tyje :P tak sobie koleżanka spowolniła metabolizm, że będzie tyła niezależnie od tego, ile będzie jadła.
    1500 kcal? I jeszcze bieganie? To bardzo ujemny bilans kaloryczny. I jeszcze rano ?! Powiedz koleżance, że jeśli chce rozkręcić metabolizm, to niech przygotuje się na przytycie 1-2 kg i dodawanie spotniowo jedzenia. Jabłko więcej, jakiś batonik, na śniadanie zamiast 2 kanapek - 3 itd.
    Warto :)
    Ja tak robiłam.. ale niestety zahamowałam i znowu jem mało. No cóż..
    co do mojej koleżanki - ona jest siatkarką ;).
    Co oczywiście nie zmienia faktu, że musiała budować metabolizm od podstaw przez zniszczenie go dietami po 300 kcal.
    Za to moja druga znajoma odchudzała się, ale niestety miała tak wolny metabolizm, że nie chudła przy 1500. Nie tyła, ale też nie chudła, więc przeszła na stabilizację a potem utrzymanie wagi. Tak rozkręciła metabozlim i teraz znowu jest na diecie, że chudnie nawet na 2000-2300 kcal dziennie :). I z tego, co mi wiadomo, to nie uprawia jakoś zbyt wiele sportu.
    Co do lodó - też kocham <3 wczoraj przy tak pięknej pogodzie nie opanowałam się i w południe zjadłam miseczkę bakaliowych lodów, a po południu na rowerze przepysznego, dawno niejedzonego przeze mnie, magnuma migdałowego :).
  • Wow to nie wiem jak ona miała sile ćwiczyć jedząc 300kcal dziennie :O
    Z lodami bardziej w sobotę przegielam - całe opakowanie (900ml) movenpicka o smaku kremu brulee ajjj... A miałam już nie kupować lodów w dużych opakowaniach :P
    Swoją droga przydałoby sie to forum, bo właśnie znów lecą komentarze nie na temat ;)
  • A jak się rozkręca/buduje metabolizm? Ja swój też skopałam i chciałabym to naprawić, bo całe życie na restrykcyjnej diecie to nie życie:(((
  • mała mi - powolutku zwiększaj ilość dostarczanych kalorii, dodawaj sobie np. 100 kcal tygodniowo :)
  • chemiczna09 2011/05/07 19:43
    Mam pytanie czy kromka pieczywa ciemnego takiej samej wielkości będzie ważyć tyle samo i jaka będzie wartość energetyczna wtedy tego produktu.?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/05/07 19:54
    Jeżeli będzie to pieczywo ciemne ze względu na dodatek np. karmelu i wyprodukowane z białej mąki, to zapewne będzie ważyć podobnie, gdy będzie wykonane z mąki pełnoziarnistej lub razowej, może ważyć ok. 5 - 10 gram więcej. A wartości ? To zależy jakie składniki uwzględni producent. W wyszukiwarce http://www.ilewazy.pl/wyszukiwarka można znaleźć kilkanaście różnych rodzai pieczywa z mąki o niskim przemiale.
  • witajcie! po przeczytaniu komentarzy doszłam do wniosku że chyba też mam już problem z jedzeniem....wiecie że 1300 kcal jakie przyjmuje to już dla mnie norma, przy codziennym intensywnym wysiłku (2h min.) ...tak mnie z każdej strony w tv, internecie, gazetach, od znajomych zaatakowały informacje o dietach że naprawdę ciągłe głodzenie uznaje za coś normalnego...szok....dziś właśnie mam wyrzutu bo zjadłam 3 kromki chleba razowego...a pieczywa nie jem od jakiegoś czasu to się odzwyczaiłam i już w głowie "klik" że przesadziłam...
    heh ciekawe co z tym rozkręcaniem metabolizmy? może Pani Iza coś podpowie? bo w google znalazłam dużo informacji ale na mało fachowych forach. Podważam ich wiarygodność. może Wy dziewczyny macie jakieś informacje?
    Pozdrawiam, nowa na stronie, zachwycona i wdzięczna za ważenie Ola
  • hmyy znalazłam że długotrwały wysiłek o tej samej intensywności jak bieganie spowalnia metabolizm...ejj ja kocham biegać i nie wyobrażam sobie żeby sobie godzinki nie polatać po lesie :(
  • Ja myślę, że problem nie leży w białym chlebie i wogóle w pieczywie. Jakby ludzie zjedli dziennie nawet 3 kromki takiego chleba a nie żarli jak świnie np chipsow i innych szuwaksow to by nie tyli. Jedzenie w umiarze to największy sukces szczupłej sylwetki. ŻADNA DIETA CUD NA 3 MIESIĄCE NIE ZAŁATWI SPRAWY NAWET DIETA ZDROWA PORZUCONA ROWNA SIE JOJO.
  • holaOla - moja rada - przestan wierzyc w informacje z internetu, wysi;ek fizyczny przyspiesza metabolizm,a nie spowalnia...
  • nie rozumiem czemu nie można jeść pszennego ? ... jak widać ma mniej kalorii niż jakiekolwiek inne pieczywo razowe a szczerze....jadłam chleb razowy przez ponad miesiąc na śniadanie i nie było większej różnicy w tzw. " poczuciu sytości " a cenowo i kcal'owo to jest mniej;o

    ps.ogólnie teraz odkąd mam wakacje w ogóle chleba nie jem...
  • Sprawdź sobie kaloryczność w 100g produktu a zobaczysz, że razowy ma mniej.
  • A zresztą nie liczy się ilość kcal lecz wartości jakie nam dostarcza pieczywo razowe, pełnoziarniste.
  • bayaderka 2011/06/26 10:13
    Mam pytanie (skierowane głównie do dietetyków). Czy namaczanie chleba jest zdrowe? Mam na myśli jego rozmiękczanie przed zjedzeniem np. w mleku? Czy to pomaga żołądkowi w trawieniu (no bo wtedy pokarm już przyjmuje formę papki ..) czy szkodzi? Podobno posiłków nie powinno się popijać - czy jedno ma coś wspólnego z drugim ?
  • dobre pytanie :) uwielbiam jeść bułki z mlekiem i też ciekawi mnie, czy to jest 'dobre' pod względem zdrowotnym :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/05 17:35
    @bayaderka; @natalka: rozdrabnianie pożywienia, np. poprzez namaczanie produktów suchych w płynach praktykuje się między innymi w takich sytuacjach jak rekonwalescencja, schorzenia przewodu pokarmowego wymagające takiego podania, małym dzieciom itd... Oczywiście nic groźnego się nie stanie, jeżeli od czasu do czasu w celu urozmaicenia konsystencji, smaku itp... spożyjemy takie danie (ale wówczas proponuję pieczywo razowe i do tego owoc / warzywo a nawet dodatek produktu białkowego). Jednak bardziej zalecane jest, samodzielnie żucie pokarmu. Ma to po prostu korzystniejszy wpływ.
    "Podobno posiłków nie powinno się popijać": zgadzam się z tym całkowicie i praktykuję to od kilkunastu lat :)
    "czy jedno ma coś wspólnego z drugim ?" Mleko, jako dostarczyciel białka, tłuszczu i węglowodanów traktowane jest jako posiłek. Zawiera około 90 g wody / 100 g. Dla przykładu ogórki zielone jako pożywienie o strukturze stałej, zawierają 96 g wody / 100 g.
  • a dlaczego nie powinno sie popijac posilkow? Dla mnie to byloby trudne, ale w sumie mnie ciagle suszy ;)
  • bayaderka 2011/07/06 21:42
    Nie do końca rozumiem co miała Pani na myśli ;) ja również nie popijam posiłków (robię to dopiero po 1,5-2 godzin po zjedzeniu) poza oczywiście wyżej opisanym wyjątkiem. O ile to możliwe prosiłabym o sprecyzowanie co złego jest w popijaniu (czy ma to rzeczywiście jakiś związek z rozrzedzaniem soków żołądkowych), bo jeżeli chodzi o plusy przeżuwania to je znam :) Oczywiście nie chodzi mi o napoje, które w wielu przypadkach nafaszerowane są takimi składnikami, które nadają im wartości odżywcze równe osobnemu posiłkowi - mam na myśli sam fakt popijania (choćby zwykłą wodą).
    Chciałabym również zapytać czy moczenie pieczywa w płynach o wysokiej osmlarności automatycznie powoduje, że nasiąknięty taką odżywką chleb będzie RÓWNIEŻ dłużej trawiony?
  • No właśnie tez mnie dalej zastanawia, co złego jest w popijaniu posiłków. No i nie wiem jak można wytrzymać po jedzeniu 2h bez picia :D
  • chyba popijanie nie dotyczy wszystkich napojów. Nie chodzi tylko o gazowane??
  • Mademoiselle 2011/07/06 22:47
    też mnie to interesuje! Ja ciągle piję, i nie byłabym w stanie wytrzymać nawet 30 minut po jedzeniu bez napicia się ;p
  • popijanie jedzenia powoduje rozciąganie się żołądka
    jeżeli chce się odczuwać mniejszy głód, powinno się wypić pół godzniny przed posiłkiem 1 lub 2 szklanki wody ;)
  • Przed jedzeniem tez pije ;)
  • Ile ma kcal bułka razowa ??
  • bayaderka 2011/08/31 17:52
    czy jedzenie samodzielnie przygotowanych sucharów (mocno ususzonych kromek chleba, a nie podpieczonych w piekarniku) jest zdrowe? tzn. nie obciąża za bardzo żołądka? taki chleb normalnie zostaje strawiony jak świeże pieczywo ?
  • coś mi się obiło o uszy, że niedługo na pieczywie będą musieli producenci zamieszczać wartości odżywcze.. ciekawa jestem czy ktoś wie kiedy to nastąpi?
  • mam nadzieję, że jak najszybciej :)
  • ja też ; )
  • @bayaderka-wydaje mi się, że sucharki sa lepsze dla żołądka bo przy grypie żołądkowej pamiętam jak mialam je zalecone w komplecie z kleikiem ryżowym, gotowanymi owocami i całą reszta mało przyjemnego jedzonka ;D
  • Moim zdaniem przy grypie zoladkowej najlepszy jest ryż. Serio tylko po tym nie lecialam od razu do wc...
  • ja tez tak uważam, i jak piszę-kazali mi go jeść. ale byo pytanie o sucharki wiec na to odppwiedzialam co wiedzialam- zgodnie z ówczesnymi zaleceniami lekarza!
  • cały czas mi wszyscy wbijali do głowy, że taka kromka to czyste zło....kupowałam różne ciemne pieczywa, diety cud ale cały czas moje myśli krążyły wokół tego czego nie mogłam...w końcu się poddałam zjadałam na śniadanie 1 kromke takiego białego chlebka z szyneczka, serkiem, obiad także taki jak rodzinna tylko mniejsze porcje i bez polewania sosami w międzyczasie owoc, jogurt, serek....minął miesiąc a mnie jest mniej o 6kg :) także można wszystko ale z głową

    PS. i oczywiście pozwalałam sobie na małe ilości słodyczy
  • Osobiście jem razowe pieczywo, bo dzięki otrębom rzeczywiśie czuje dłużej sytość, nie mam zaparć i po prostu lubie ten smak, ziarenka otręby lekki kwasek z zakwasu.

    Ale czy biały chleb to takie zło? W szkole większość moich kolegów jada biały chleb. Są szczupli. Po prostu - nie napychać się nim. Czy jak ktoś zje taką kanapke solidnie obsypaną otrębami to przytyje? Jasne ze nie.

    Ja osobiście jakbym miał zjeść, posypałbym otrębami.
  • jeśli podgrzeję kromkę chleba w piekarniku bądź tosterze to jego kaloryczność wzrośnie?
  • o ludzie... nie, nie wzrośnie.
  • Przecież to jest logiczne, że nie wzrośnie... Jak może wzrosnąć, skoro wkładasz i wyjmujesz z tostera tą samą kromkę chleba bez żadnych dodatków? co innego jak np. skropisz oliwą, dasz ser żółty itp.
  • Indeks Glikemiczny ulegnie tylko zmianie, ale kaloryczność pozostaje ta sama.
  • ciepło zmienia IG? nie wydaje mi się..
  • będzie miała kromka więcej kcal w stosunku do wagi,bo ucieknie woda. Nie wiem skąd pomysł wzrostu kcal. warto sięgnąć może niekiedy po swoją pierwszą książkę do chemii :D
  • Ciepło zmienia IG, czegoś co było surowe, np. marchewki.
    Chleb jest już upieczony, zatem podgrzewanie może tylko pozbawić go minimalnej ilości wody, niemniej kromka będzie miała tyle samo kcal przed podgrzaniem i po, ew. może mniej ważyć.
  • A czerstwienie chleba ma jakiś wpływ na jego indeks glikemiczny?
  • @bayaderka: chleb czerstwy jest lżej strawny niż świeży.
    Poczytaj, jak masz ochotę, źródło wydaje się być bardzo wiarygodne:
    http://rakiel-czarnecka.pl/index.php?action=edit&id=264
  • do emma - błonnik nie jest trawiony przez człowieka.
  • Tostowanie chleba obniża jego IG (właśnie poprzez ubytek wody). Identycznie jest w przypadku pieczywa czerstwego
  • Prof. Miodek 2012/03/27 22:15
    Ale to nie jest kromka chleba... to jest kawałek chleba przecież. Kromka to tylko końcowka chleba. Czemu kłamiecie?
  • Końcówka chleba to tzw. piętka. A kromka to właśnie ukrojony kawałek chleba :P
  • Mam pytanko, jeśli zamiast razowca jem kromkę takiego chleba na śniadanie(z chudymi dodatkami, warzywami) to nie schudnę??? Będzie miało to wpływ na odchudzanie? (oczywiście poza tym, że razowiec zdrowszy itd) chodzi mi o utratę kg...?
  • @margola, jedząc pszenne pieczywo, również można schudnąć
  • ostatnio kupiłam zwykły chleb pszenny z tym, że producent podał na opakowaniu wartość kaloryczną 1 kromki i wynosi ona 45 kcal a nie 64 :)
  • Ania1105 2012/05/16 14:59
    monika: tyle, że zarówno skład składowi nierówny, jak i wielkość, waga kromki -.-
  • Justinaa 2012/07/16 14:09
    A co ze skórkami od chleba? One mają mniej czy wiecej kalorii ood srodka? Czy mozna ich kalorycznosć liczyc tak jak chleb? Czy moze maja duzo wiecej.? prosze o odp.
  • @Justinaa: już to gdzieś pisałam... chleb jest w całości robiony z jednego ciasta, tyle, że z wierzchu się bardziej rumieni i czasami jest nieco twardszy niż miąższ, ale to wciąż ten sam chleb. Licz skórkę tak, jak środek :)
  • Justinaaa 2012/07/17 15:36
    Tak myślalam, ale kto pyta nie błądzi. próbowałam znaleźć to w tych komentarzach, ale jest ich sporo, a czas mi nie pozwoolił... Dziekuje za odp.
  • Pani Izabelo to jest kromka z chlebka średniego? bo bardzo by mi zależało na tym aby się dowiedzieć ile waży taka naprawdę porządna kromka z chleba dużego. Niestety nie mam wagi więc czy 2 takie kromeczki jak na zdjęciu to jest dopiero 1 taka z dużego chleba?
  • Suchara - po pierwsze chleb chlebowi nierówny, a po drugie w chlebie średnim kromki też mają różną wielkość, to chyba oczywiste. Połóż kromkę na ręce i zobacz, czy jest dużo większa niż ta na zdjęciu.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/07/20 17:02
    @suchara: ważenie pochodzi z 2009 roku. Niestety nie pamiętam z jakiej części chleba pochodziła ta kromka i jakiej był wielkości sam bochenek. Następnym razem przyrównaj swoją kromkę do tej ze zdjęcia i na podstawie tego oszacuj wielkość wagi swojego kawałka. Pamiętaj, aby mieć na uwadze, że chodzi o oszacowanie, a nie uzyskanie dokładnej liczby :)
  • Xantualia 2012/07/20 18:45
    Bardzo ciekawy przelicznik jak i wypowiedzi powyżej:) Przydatne, bowiem nieraz potrzebowałam coś przeliczyć a na etykietkach nie zawsze widnieją prawidłowe wartości;)
  • Dziękuję bardzo;)) A jak pani myśli,bo nigdzie nie umiem znaleźć: ILe kalorii może mieć taka jedna kromka " WEKI",nie wiem czy dobrze to napisałam taka jak w szpitalu można chyba jeszcze powiedzieć"Bułka Paryska"? Bardzo zależałoby mi na odpowiedzi,bo o umieszczeniu na tej stronie to chyba nie mam co marzyć;p ;D
  • Ciekawe ile waży taka skórka? Ja czasem lubie taką zjeść. Np. taka 2 cm. Ja sobie licze skórke jako połowa kaloryczności chleba czyli tak 30 kcal. Zastanawiam się czy to moje liczenie tak skóorki ma sens?;p ciekawe ile taka waży niestety takowej wagi nie posiadam. :( Mysle ze duzo osob jest ciekawych tego.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/08/25 21:55
    @Justyna: "Zastanawiam się czy to moje liczenie tak skórki ma sens?" Moja Droga, uwierz mi - nie ma. Takie analizowanie może niestety prowadzić do powstawania zaburzeń odżywiania.
  • a ja jestem ciekawa również. Gdyż nie zjadam ja np. jednej tylko z 5 . A to już jest troche przy diecie nisko kalorycznej...
  • Mam pytanie, musze zadac je pod tym wazeniem, gdyz nie moge znalezc tu chleba o ktorego mi sie rozchodzi a mianowicie chlebek wieloziarnisty. Czy jest on zdrowy, jak pelnoziarnisty ? Sklad aktualnie przeze mnie spozywanego jest dosc przyjemny - maka pszenna, maka zytnia, soja, platki owsiane,siemie lniane, sol, kwas naturalny wytwarzany metoda tradycyjna. Jest on miekki, lekki, podobny do pszennego jednak ma ciemniejsza barwe i duzo ziaren. Jak liczyc jego kalorycznosc i wartosci odzywcze? Czy takie pieczywo mieszane jest zdrowe (nie moge przekonac sie do razowca)?
  • ja też mam pytanie. czy kromka białego chleba z masłem i plastrem żółtego sera to równie zły wybór co np. jogurt naturalny posłodzony słodzikiem czy porcja płatków kukurydzianych z mlekiem (w ramach tej samej kaloryczności)? co z tych trzech opcji (wiem że istnieją zdrowsze alternatywy, ale chodzi mi tylko o te trzy) byłoby najlepszym wyborem dla zdrowej osoby? chodzi mi o stopień przetworzenia i chemię, nie o wpływ na masę ciała.
  • jadIaa - moim zdaniem skład jest w porządku :) Kupuję taki sam chleb, tylko na pierwszym miejscu jest mąka żytnia, a potem pszenna. Mimo wszystko moim zdaniem lepiej kupić mieszany i mieć pewność, że nie ma ulepszaczy i jest smaczny, niż kupić jakąś podróbę pełnoziarnistego chleba czyli pszenny z barwnikami i konserwantami. Zwłaszcza że ten Twój wytwarzany jest na zakwasie, co tym bardziej działa na jego korzyść. :P Smacznego!
  • Giza, dziękuję za odpowiedź, która, nota bene, bardzo mnie ucieszyła ;) Teraz już bez wyrzutów będę się zajadać grzankami z tego chleba na śniadanie, takie przypalone ziarenka są pyszne! Myślę, że swój ciemnobrązowy kolor zawdzięcza soi, a to przecież samo zdrowie. Boję się jednak, że ta mąka pszenna na pierwszym miejscu oznacza jej "większą" większość w składzie, a mąki żytniej będzie jedynie z 10%, ale pozostaję przy nadziei :)
  • Niby ważna jest różnorodność, ale moim zdaniem, jeśli nie lubisz chleba razowego, nie ma co się do niego zmuszać. :) Niestety producenci strasznie oszukują, jeśli chodzi o pełnoziarniste pieczywo, poza tym strasznie często jest ono niesmaczne ze względu na ulepszacze. Ja mam jeden ulubiony chleb i jest to właśnie ten. Wolę jeść taki codziennie na śniadanie niż jeść oszukane, napompowane buły bez smaku. :P
  • witam. zastanawiam się czy chleb o takim składzie będzie lepszy od chleba pszennego?
    skład: mąka żytnia razowa, woda, siemię lniane, mąka pszenna, płatki owsiane, sól, żyto gniecione, naturalny zakwas, drożdże piekarskie.
    mieszkam na wsi i mam tylko wybór po między pszennym a tym co napisałem. moja mama je tylko pszenny i zastanawiam się czy warto kupywać dla siebie osobno taki chleb bo jestem (staram się być na diecie).jeżeli nie zrobi to dużej róznicy to to chyba nie ma sensu kupować dwóch rodzajów pieczywa
  • Ja również jadłam swego czasu bardzo mało (300 kcal), ale również rozkręciłam sobie metabolizm, nie obyło się przez przytycia 2-3 kg, ale akurat u mnie to było bardzo wskazane. Teraz niestety ze względu na alergię pokarmową i problemy z żołądkiem lekarz każe mi pilnować tego co jem, również kaloryczności, dlatego wierzcie mi - można jeść wszystko, ale z umiarem. :)
  • Chleb stricte z maki razowej jest BARDZO ciezki do strawienia !
    Zeby go strawic potrzebna jej odpowiednia obrobka przed upieczeniem. Ciasto musi byc "przetrawione" przez zakwas tak, zeby bylo konsystencji papy. Inaczej przetrawienie takiego chleba sspocznie na naszym zoladku i bardzo go obciazy a w dlugotrwalym okresie spozywania doprowadzic moze to do uciazliwych dolegliwoosci.
    A teraz prosze sobie odpowiedziec gdy w czasach pogoni za pieniedzmi jakakolwiek piekarnia przemyslowa stosuje takie metody ? Wszystko ma isc szybko i tanio. No moze jakas lokalna mala piekarnia piecze w ten sposob.
    Jesli chcecie spozywac zdrowy razowy chleb to niestety nalezy sobie go wytworzy samemu.
    Dodaj jeszcze ze pieczywa graham czy orkiszowe to mieszanina maki zytniej i pszennej z przewaga tej drugiej.
  • Julian madagaskar 2013/12/16 18:17
    Ja też lubię pełnoziarnisty chleb ♥
  • A ile kalorii będzie miała sama skórka? Zjadłam właśnie same skórki z 3 kromek i nie wiem ile to kalorii - tak z 50 ?
  • Nie przesadzajmy.. ludzie jak tak czytam czasem ten portal to nie wierze co telewizja i obecny styl zycia zrobily z ludzmi. 2 KAWAlki chleba dziennie nikomu nie zaszkodza. Wbrew opini jaka panuje - chleb ''pelnoziarnisty'' wcale nie sprawi ze bedzie sie zdrowszym
  • Mozesz jeść wszystko byle zachować ujemny bilans kaloryczny, oczywiście jezeli chcesz schudnąć.
  • Looky, jesteś pewny,że tak jest ? różne opinie słyszałam....
  • byarenlight2 2015/01/13 15:13
    Ja jadam dziennie 5-6 bułek i nie tyję;p
  • byarenlight2 - widocznie nie przekraczasz dobowego bilansu kcal.
  • byarenlight2 2015/01/13 19:26
    No właśnie o to chodzi, Dr Ego. Że nie ma co się ograniczac do 2 kromek, jeśli ktoś ma ochotę akurat któregoś dnia zjeśc więcej.
  • Ja jem chleb zwykły,bo nie trawie ciemnego, staram sie go jesc raczej rano .Tak samo słodycze. Kanapki jem na sniadanie czy na drugie sniadanie i nie tyje.Liczy sie dzienny bilans kalorii, do którego trzeba wliczyc WSZYSTKO co sie zjadło danego dnia i słodycze i chipsy.Od kilku lat utrzymuje wage,jaką chce,czyli 55 kg.Kiedys wazyłam nawet 75.
    Po kilku latach wypracowałąm odzywianie ,bez głodówek i durnych diet,gdzie moge jesc i chleb i słodycze ,a nie tyje.Takze polecam trzymanie sie bilansu kalorycznego dnia,mniejsze porcje na MAŁYM talerzu ( to u mnie działa) ok 1600-1800 kalori ,od czasu do czasu jakas aktywonosc i nie jedzenie posiłków po nocach i póżnymi wieczorami.Gwarantuje schudnięcie i utrzymanie wagi.
  • Eugeniusz 2015/08/10 08:31
    Sama koncepcja, że pewne rzeczy można jeść do oporu a inne to czyste zło przyprawia lekarzy profesjonalnych dietetyków o ból głowy (celowo nie mówię o dietetykach-magikach, piewcach czystego szatana w glutenie czy wielbicieli diety pięciu przemian). Nasz organizm podlega bardzo prosty prawom termodynamiki i zużywanie większej ilość energii (czyli naszych kochanych kalorii) w stosunku do dostarczanej energii zawsze spowoduje chudnięcie. Cały ambaras polega na tym, że nie ma dwóch organizmów o takim samym zużyciu. Ale to temat na dłuższą rozprawę. Chudnięcie zatem sprowadza się tak naprawdę do wyczucia swojego zapotrzebowania i trzymania się z kalorycznością jedzenia nieco poniżej tego zużycia. Zużycie energii można, a nawet trzeba, podnieść aktywnością fizyczną. Wtedy chudniemy szybciej, bądź możemy pozwolić sobie zjeść więcej. Jeśli nie zapomnimy przy tym o dostarczaniu odpowiednich składników odżywczych, to nawet ten szatański biały chleb czy kajzerka z dżemem na śniadanie krzywdy nam nie zrobią. Jeśli tych kajzerek zjada się cztery na jedno posiedzenie, to żadna ilość warzyw, nasion chia, komosy ryżowej czy innych \"modnych\" cud-produktów nie pomoże. MŻ, jakkolwiek brutalnie by to nie brzmiało, zawsze było najskuteczniejszą dietą. Także moi drodzy, więcej luzu i zdrowego rozsądku, żryjcie mniej, kierując się na przykład obliczeniami z tej strony (swoją drogą kawał dobrej roboty!), poruszajcie się koniecznie ze trzy razy w tygodniu a waga spadnie sama. Jeśli nie spadnie, to potrzebna wam jest pomoc lekarza, a nie cud diety czy magiczne nasionka, bioprądy i boże broń szemrane suplementy. Pozdrawiam znad pszennego chlebka z twarogiem :)
  • Mam pytanie ile może mieć żelaza 1 kromka chleba 25g?
  • Niedaleko mnie w piekarni mają bardzo dobry chleb; na co dzień jem bardzo mało pieczywa i raczej pełnoziarniste, ale jak dorwę taki świeży chlebuś to mogę wsuwać na sucho albo z samym masłem ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/04 15:05
    @agnes69: "Mam pytanie ile może mieć żelaza 1 kromka chleba 25g?"
    Kromka "zwykłego" chleba pszennego o masie 25 g, będzie zawierać około 0,3 mg żelaza.
  • A ja do Pań które pytają czy mogą sobie pozwolić odpiszę:
    z doświadczenia, jasne, że można ale jedząc ogólnie pieczywo razowe/żytnie a potem pszenne jako odskocznia będziecie miały dziwne uczucie w brzuchach, poza tym po pszennym się chce kolejnej kromki, a razowe zapycha. Toż to lepiej już chyba odmówić sobie kanapki pszennej, zjeść żytnią, a pszennego zjeść coś innego, np troszkę makaronu z warzywami na obiad :) Pozdrawiam :)
  • Lukasz1440 2016/01/16 15:45
    Nurtuje mnie cały czas niewiadomo co do kalori. Jeżeli organizm potrzebuje 2000 kcal to jak zjmy 2 kromki dziennie to chyba nic nam nie będzie na diecie ?
    skoro to wyniesie 128 kcal więc nam sporo pozostanie na inne produkty prawda ?
  • Oczywiście, że nic nie będzie. Warto jednak wziąć pod uwagę, że wyżej zaprezentowana kromka, przynajmniej wg mnie wygląda jak to najtańsze, pakowane pieczywo, które dostaniemy zapakowane i pokrojone za 1,50-2zł i leży na półkach po kilka dni, jeżeli mówimy o nim to oczywiście nic się nie stanie, tylko z własnego doświadczenia powiem, że to są puste kalorie, ja nie jestem w stanie się nasycić/najeść takim pieczywem, porównując je do razowego bądź innych pszennych/mieszanych chlebów, to ten nie wiele odbiega od przemysłowego chleba tostowego.
    Jeżeli mowa o takim prawdziwym chlebie pszennym, domowym, z dobrej piekarni to dlaczego nie! Rożnorodność w jedzeniu jest wskazana.
  • Ludzie czytajcie ze zrozumieniem. Na 100 gram chleba 50 gram to węglowodany czyli cukry.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/03/06 12:22
    @Bob82: Twój sposób wypowiedzi może wprowadzać innych użytkowników w błąd. Zwyczajowo sformułowanie "cukry" odnosi się do cukrów prostych i dwucukrów. Wartość 54,3 g / 100 g w tym przypadku to węglowodany ogółem. Czyli węglowodany proste, złożone oraz błonnik. 100 g chleba pszennego zawiera około 1-2 g cukrów.
    Zastosowanie słowa "cukry" do określenia ilości węglowodanów ogółem jest nieprecyzyjne.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę