Obwarzanki z makiem

Obwarzanek z makiem waży 100 g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 263 kcal 263 kcal
Białko 10,2 g 10,2 g
Tłuszcz 2,5 g 2,5 g
Węglowodany 50,0 g 50,0 g
Błonnik 2,4 g 2,4 g

Obwarzanki z makiem kalorie w 100g: 263kcal

Zobacz więcej: sztuka 100g obwarzanek

Ostatnia aktualizacja: 2020.02.17

Ważenie dodano: 2013.02.15 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 47 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/02/15 21:20
    Od początku istnienia www.ilewazy.pl otrzymaliśmy kilkaset próśb o zważenie prawdziwego, krakowskiego obwarzanka. Wiem, że w niektórych miastach również dość powszechnie jest sprzedawany na co dzień (np. Wrocław, Warszawa), lecz do mniejszego Koszalina nie dotarł ;)
    W każdym razie, gdy dowiedziałam się, że moja koleżanka Ania jedzie do Krakowa, natychmiast poprosiłam ją o zakupienie obwarzanka w drodze powrotnej. Jeżeli chodzi o wartości odżywcze, to nie znalazłam żadnych informacji, aby jakaś piekarnia poddała go badaniom laboratoryjnym. W internecie funkcjonuje kilka różnych wartości. Uważam, że powyższe powinny być wiarygodne i pozwalać na szacowanie. Te wartości przyjęliśmy również wcześniej do tego ważenia: http://ilewazy.pl/bajgiel-z-sezamem.
  • u mnie w małej pomorskiej miejscowości też można kupić :P
  • Ojoj, jak ja dawno nie jadłam obwarzanka! Narobiliście mi ochoty, więc przy okazji zakupię sobie jakąś smakowitą sztukę. :P
  • Nie tak źle z kaloriami. Czasem można sobie pozwolić, jak ze wszystkim. Chociaż w sumie, takiego prawdziwego obwarzanka nigdy nie jadłam. Jestem ciekawa, smakuje podobnie jak rogalik maślany ?
  • Ostatnio u siebie w Leclercu w Gdańskutakie widziałam, ale czy to oryginalne ? ;)
  • karolcia 2013/02/15 21:48
    Prawdziwe obwarzanki tylko w Krakowie! Gdzie indziej to podruby. To tak jakby kupił oscypka na mazurach. A taki cieplutki krakowski bajgiel z serem, sprzedawany prosto z wózka niczym nie przypomina rogalika maślanego. To zupełnie inne ciasto.
  • Na żużlu często coś podobnego sprzedają.. To znaczy na meczu :)
  • A z solą mniej zdrowo, ale pewnie trochę mniej kcal :)

    U nas w szkole takie sprzedają i jeden zostaje podzielony na 12 dziewczyn ;p
  • Jadłam jak byłam. Z tego co pamiętam to są różne rodzaje typu serowe, z sezamem itd. Ja jadłam razowego i całkiem smacznie go wspominam:)
  • Rocskanka 2013/02/15 23:32
    Ja jestem z Wrocławia i..prawdę powiedziawszy nigdzienie widziałam ich tutaj - no bo Kraków, to wiem. :) jeśli ktoś się orientuje, gdzie we Wrocławiu dostanę takiego zacnego obwarzanka - niech da cynk. :D

    wydaje mi się jedynie, że swego czasu pod halą targową można było takowe dostać (?) :)
  • tak malutko ? :D
  • zieloność 2013/02/15 23:57
    Jako rodowita krakowianka chcę Wam straszliwie, niesamowicie podziękować za to ważenie!! Nigdzie nie mogłam znaleźć wartości takiego obwarzanka... jesteście wspaniali!Pani Izabelo, nie wie Pani może czy zmienia się jakoś kaloryczność, bądz wartości w przypadku ciemnego obwarzanka z ziarnami?
  • W Złotych Tarasach w Warszawie sprzedają. O ile wiem są oryginalne, robione w Krakowie i dowożone :-) Bardzo lubię :-)
  • Dzięki! Uwielbiam je. Mieszkam w Katowicach i jest ich tu sporo :)
  • uwielbiam, w Rzeszowie też są i właśnie dziwiłam się, że nie ma go na "na ile waży', było dla mnie oczywiste, że jest w każdym mieście ale jak widać nie hehe
  • hello kitty 2013/02/16 11:26
    cudownie! wreszcie wiem ile kcal pochłaniam podczas podjadania obwarzanków :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/02/16 12:02
    @zieloność: "Pani Izabelo, nie wie Pani może czy zmienia się jakoś kaloryczność, bądź wartości w przypadku ciemnego obwarzanka z ziarnami? Nie posiadam takich informacji. Jeżeli różnica w procesie technologicznym polegałaby tylko na zamianie mąki i dodaniu ziaren, to taki obwarzanek dostarczałby zbliżonych kcal, a dodatkowo zawierałby więcej błonnika. Ilość błonnika w gotowym wyrobie będzie uzależniona od udziału mąki razowej i ilości ziaren.
  • W liceum bardzo często jadłam obwarzanki, te sprzedawane u nas w sklepiku były przepyszne. Ja przeważnie kupowałam z sezamem.
    Swoją drogą dziwi mnie, że w innych miastach nie można ich dostać bo u nas w Rzeszowie to na każdym kroku są. Ale takich pysznych jak w VI LO to ciężko spotkać. Tamte były takie chrupiące, ciut cieńsze niż te na zdjęciu.
    Kamila, to jest zupełnie inny smak niż rogalika maślanego. Moim zdaniem dużo lepszy.
  • W Rzeszowie na Grunwaldzkiej, na przeciwko WPiA też są dobre. Takie właśnie chrupiące.
    Bardzo się cieszę, z tego ważenia. Uwielbiam obwarzanki.
  • Ja właśnie zawsze wybieram te zz makiem mmm;D
  • uwielbiam :) czasami kupuję w Warszawie w Złotych Tarasach, albo Galerii Mokotów, ale.. ehm no cóż, zazwyczaj są stare ;) albo nawet jak nie stare, to po prostu już nie takie świeże jak w centrum Krakowa rano.. taki prosto z wózka.. mniam!
  • witam:)spiszę donieść jako rodowita wrocławianka, że takie pyszne obwarzanki można każdego dnia na rynku kupić zaraz obok poczty na rogu:)pozdrawiam i smacznego!
  • Wspaniale!!! Dziękuję bardzo za ważenie, to między innymi ja byłam tą jedną z kilkaset osób, które prosiły Was o to krakowskie cudo :D
  • Dzięuję za zważenie i oszacowanie jako rodowita Krakuska. Tego mi właśnie brakowało :)
  • Chciałabym byście zwazyli takie obwarzanki jak nierazsorzedaja przy cmentarzach czy kościołach.
  • Czy to jest oryginalny obwarzanek krakowski? Jadłam wczoraj coś, co było wyjątkową podróbką: bułką w kształcie obwarzanka... Stąd moja nagła podejrzliwość obwarzankowa.
    Tak czy inaczej dziękuję :) już dawno chciałam zaproponować...
  • Dzięki za ważenie. Ja mam to szczęście, że mieszkam na obrzerzach Krakowa. Idąc na uczelnię zazwyczaj przechodzę przez Rynek więc mam szansę na świżutkiego obważana prosto z wózka od dziadzia przy uczelni.
  • Mieszkam w Krakowie i ten obwarzanek nie wygląda jak te najpopularniejsze, sprzedawane z niebieskich wózeczków - o takich: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/11/Obwarzanki_na_ulicy.jpg/220px-Obwarzanki_na_ulicy.jpg

    Ten wygląda na takiego bardziej przypominającego bułkę :)
  • a tam higiena, a za czasów młodości mojej mamy piło się wodę z sokiem malinowym na ulicznym stoisku ze szklanki na łańcuszku i jakoś jej rówieśnicy i ona sama żyje i ma sie dobrze :D na pewno precel jest bardziej higieniczny, i nie dostaje się od niego pasożytów i innego robactwa :D
  • karolcia 2013/02/20 20:35
    Bez przesady z tą higieną, organizmowi potrzebne są bakterie. Jakoś przez tyle lat nikomu nic nie jest. @neutrino uwierz, ze jesz o wiele bardziej zanieczyszczone jedzonko ;)
  • mam pytanie, bo można kupić takie precle czy to też może sa obwarzanki niby razowe i to własnie w tych wózkach. Są one ciemne i lekko pikantne Ile one moga mieć kalori Pani Izabelo?
  • krakowianka 2013/07/12 11:59
    Obwarzanek razowy wygląda jakby był barwiony karmelem (przynajmniej ten, który ja jadłam, gdzieś w okolicach rynku). A co do higieny, to może i bakterie są potrzebne, ale raczej nie takie z chodnika, po którym wszyscy chodzą i plują. Nie pierwszy raz mi się zdarzyło, że widziałam krakowskie obwarzanki leżące jedynie w cienkich reklamówkach (często dziurawych) na takich właśnie chodnikach, zanim jeszcze zostaną położone w wózku sprzedawcy.
  • Oryginalne i najlepsze są tylko w Krakowie a najlepiej smakują na Rynku lub na ławce na plantach :)
  • czy obwarzanek ze serem bedzie mial zblizona wartosc odzywcza?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/08/25 12:05
    @dzasta1555: ciężko jednoznacznie stwierdzić. Jeżeli będzie obłożony niewielką ilością sera żółtego, to myślę, że można szacować w przybliżeniu wartości z powyższego obwarzanka.
  • VeraStark 2014/11/10 10:15
    Jak na taki obważanek to na serio malutko!! Idelany na II śniadanko ♥
  • krakuska 2015/10/23 10:50
    Buła widoczna na zdjęciu nie jest obwarzankiem. Prawdziwy, krakowski obwarzanek waży od 120 do 150g.
  • HankaMisia 2016/03/08 12:38
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/03/08 19:01
    @HankaMisia: To zależeć będzie od składu surowcowego i ile wchłonie tłuszczu. Najlepiej zgłosić się z prośbą o wartości do producenta.
  • HankaaaMisia 2016/03/09 16:18
    A czy będą to wartości zbliżone do pączka?
  • Dziś zważyłam przywieziony dla mnie z Krakowa obwarzanek żółtym serem. Waga wyniosła 150g. Sera nie było na nim zbyt dużo, posiłkując się ważeniem tartego żółtego sera mogę oszacować, że było to 20-30g. Przyjmując wartość środkową, 25g - wychodzi ok. 90 kcal. Wówczas wartość samej obwarzankowej bułki wyniosłaby 125g - przyjmując wartość powyższego obwarzanka byłoby to ok. 330 kcal, licząc wartość kaloryczną dla zwykłej pszennej bułki (ciasto było do niej podobne w smaku) - 340kcal.
    Według powyższych wyliczeń krakowski obwarzanek z serem żółtym ważący 150g miałby ok 420-430 kalorii. Może komuś przyda się taka informacja :)
  • @ Ma. Dziękuję! Nie jadałam jeszcze obwarzanka krakowskiego, mimo że studiuję tutaj od 2 lat ale być może się skuszę. Słyszałam też że są już dostępne w wersji pełnoziarnistej :D
  • Kiedyś będąc w Krakowie zostałam zmuszona do konsumpcji obwarzanka z solą. Przykre wspomnienie :P
  • Czy zna ktoś wartość odżywczą obwarzanka z siemieniem lnianym lub ma jakiekolwiek informacje o tym produkcie?
  • Szkoda trochę, że ważyliście "obwarzanka dla turystów" a nie autentyk. Takie pulchne, grube, przypieczone wygląda imponująco ale smak - ot, buła jak inne. Prawdziwy obwarzanek, jak nazwa wskazuje, jest przed pieczeniem obwarzany we wrzątku. To powoduje, że ciasto jest dużo gęstsze, bardziej zbite, sztywniejsze. Dzięki temu niełatwo obsycha, nawet niewielka ilość jest bardzo pożywna, uzyskuje przy tym dość unikatowy smak - i jednocześnie dość "nieefektowny" wygląd. Zapewne kalorycznie i wagowo wypada podobnie, ale objętościowo jest go połowa z tego co na zdjęciu.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/07/12 14:44
    @sharpy pytanie brzmi, który obwarzanek dostępny jest powszechniej? Serwis ma być przede wszystkim użyteczny, dlatego ważymy produkty powszechnie dostępne i nowości.
  • Nie wiem ile ma kalorii ale przed chwilą go zważyłam: waży 130 gram.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę