Bułka grahamka

Duża bułka grahamka waży 90g.

  100g na zdjęciu (90 g)
Energia 252 kcal 227 kcal
Białko 9,0 g 8,1 g
Tłuszcz 1,7 g 1,5 g
Węglowodany 56,1 g 50,5 g
Błonnik 6,7 g 6,0 g

Bułka grahamka kalorie w 100g: 252kcal

Zobacz więcej: sztuka 90g bułka grahamka

Ważenie dodano: 2009.11.07 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 48 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • drozdzowka 2010/03/23 20:56
    to nie jest grahamka
    grahamka jest ciemna :P
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/03/24 13:52
    Bułka wyprodukowana z mąki graham (typ 1850), charakteryzuje się takimi cechami, jakie również posiada pieczywo zaprezentowane na zdjęciu. Barwa skórki jest prawidłowa z widocznymi, licznymi otrębami.
    Nie wiem, jak powinna według Pani wyglądać bułka "ciemna", ale proszę uważać, ponieważ w niektórych recepturach piekarskich znajduje się w składzie karmel, który barwi miękisz oraz skórkę, nadając "piękny", brązowy kolor. Niestety, takie pieczywo szczególnie jeżeli wytworzone jest z mąki z wysokiego przemiału, poza energią, niewiele dobrego wnosi do naszego organizmu,
    Dla zróżnicowania grahamki od bułki pszennej, proszę zobaczyć, jak wygląda bułka upieczona z mąki pszennej białej: http://www.ilewazy.pl/bulka-pszenna
    Izabela
  • Witam, co do grahamki pokazanej na zdjęciu. Jest ona okrutnie napompowana powietrzem i mimo iż rzeczywiście posiada widoczne otręby to zgnieceniu w dłoni zostaje z niej mała kulka, bo w środku mamy wielką dziurę :) ( a przynajmniej tak produkowane są one w stolicy )
    Osobiście preferuję grahamki o bardziej zwartej konsystencji, np. z SPC : http://www.spc.pl/pl/produkty/oferta_piekarska/bulki.html są niewielkie, ale treściwe i bardzo smaczne. Polecam :)
    Zaproponowałabym jej "zważenie", ale podejrzewam, że nie jest ona dostępna w Koszalinie :(
  • zgadzam sie z zosia - dla mnie prawdziwa grahamka wyglada troszke inaczej - jest mniejsza, ciezka, ciasto jakby mokre, zbite...
  • Dlaczego bułka grahamka ma 250kcal a chleb graham 220kcal?http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-graham Czym się różnią od siebie te produkty poza kształtem i wagą? Zawsze myślałem, że to jest to samo "ciasto".
  • ponawiam dosyć istotne pytanie
  • też się nad tym zastanawiałam...dołączam się do pytania :]
  • Ja myślę, że to zależy od producenta i jakich proporcji użył. Na przykład kokosanki z dwóch firm bezglutenowych mają identyczny skład, a różnica w kaloryczności to prawie 170 kcal w 100 gramach!
  • ja zawsze liczylam bulke grahamke 100kcal :o SZOK!
  • U mnie w piekarni takie są i nie sĄ WCALE napompowane.Normalne PRZEPYSZNE bułki,ubite w środku ;)
    Do szkoły kupuje sobie codziennie:)
  • u mnie w tesco mozna kupic nawet wieksze bo maja 100g. wtedy kupuje dwie i kazda przecinam na trzy czesci i dwie bulki starczaja mi na 3 kanapki do szkoly
  • Ania1105 2011/05/13 14:56
    przed chwilą wyrobiłam ciasto na własne grahamki (100% mąki graham), teraz czekam aż wyrośnie :-) oby były smaczne!
  • a mała grahamka ile będzie miała??
  • Karolcia 2011/06/23 23:05
    Myślę,że ok 70g
  • Mała grahamka ma 50 g ;]
  • Możesz sobie zobaczyć wagę grahamki w sklepie,zazwyczaj pod ceną jest taka informacja.U mnie w Carrefour mała grahamka ma 65gram.
  • tak się zastanawiam czy grahamka tuczy? na pewno jest o wiele zdrowsza od zwykłej bułki pszennej,ponieważ ma dużo błonnika :D i węglowodanów! no właśnie i stąd moje pytanie? co z tymi węglowodanami i czy jesli zjem bułke lub dwie dziennie to czy będzie tuczyła? ponieważ jestem na diecie i te całe wasy, wafle ryzowe to nie to co prawdziwe pieczywo.staram sie ograniczac do 1200kcal dziennie.

    dziękuję za odpowiedź ;)
  • Ania1105 2011/12/10 20:08
    wszystko w nadmiarze tuczy. nic nie jest 'nietuczące' czy 'tuczące' z natury ... -.-
  • Mnie bardzo ciekawi pewna kwestia dotycząca pieczywa, a raczej produktów zbożowych. Dietetycy podają zazwyczaj ilość ,na dobę, w gramach. Ale przecież 100 g. takiej grahamki to o ok. 100 kalorii mniej niż 100 g. makaronu suchego, czy kaszy. A co się z tym wiąże różnica w ilości ,chyba przede wszystkim, węglowodanów. Jeśli będziemy stosować wymiennie to jakoś się to uzupełni, ale jeśli ktoś nie będzie jadł np. chleba, a dużo kasz i makaronów czy ryżu to może mieć nadwyżkę. Bardzo proszę Panią Izabelę o wyjaśnienie mi tej kwestii.
  • ...lub kogoś innego kto jest zorientowany ;-)
  • to jest tak ze przy kazdej dobrze skomponowanej diecie bierze sie pod uwage wlasnie ilosc spozywanych weglowodanow i nie tylko wiec jesli w danym dniu wolno zjesc iles tam ( nie bede bawic sie w podawanie proporcji bo to bez sensu bo diety powinny byc dopasowane do plci wieku i wagi) byleczek typu graham to oczywiscie kazdy sensowny dietetyk nie nawali w dalszej czesci dnia nam makaronow itd......ludzie powinni miec wieksza swiadomosc tego co jedza co dany produkt zawiera w sobie i tak to sprytnie komponowac by smakowalo by dostarczalo tego co organizm potrzebuje i nie tuczylo
  • Dla mnie rewelacja, uwielbiam tą bułkę :)
  • ja kupuję takie buły w sieci Społem i muszę przyznać, że są bardzo dobra, jedne z lepszych, jakie miałam okazję jeść :)
  • Czy na kolację z twarożkiem,warzywami i jogurtem naturalnym będzie dobrym rozwiązaniem?
  • a czemu nie?
  • Ostatnio dowiedziałam się, że skład grahamek jakie jem przedstawia się następująco:
    mąka pszenna typ 550, mąka pszenna graham typ 1850, cukier, sól, woda. Czy wartość odrzywcza tej grahamki jest podobna do tej? I czy mogę ją zaliczyć jako zdrową i jeść codziennie ze dwie?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/19 20:14
    @Mimi: "Czy wartość odrzywcza tej grahamki jest podobna do tej?" Najprawdopodobniej ilość poszczególnych składników odżywczych będzie zbliżona, poza błonnikiem. Im więcej w składzie mąki mniej przetworzonej, tym więcej zmielonej okrywy oraz łuski zasobnych w błonnik.
    "I czy mogę ją zaliczyć jako zdrową" Warto w swoim menu stosować różnego rodzaju pieczywo, np. graham, żytnie razowe, pumpernikiel itp... Mamy wówczas większą pewność, że dostarczymy wszystkich ważnych składników odżywczych.
    "i jeść codziennie ze dwie?" wszystko zależy od indywidualnych cech (zapotrzebowanie energetyczne, tryb życia, stan fizjologiczny).
  • anna, cały sęk tkwi w tym, że dietetykiem nie jestem i dietetyk mi nie ustala jadłospisu, tylko dietę (ilości w gramaturze). Oczywiście gdybym teoretycznie miała jadłospis to ten problem by w ogóle nie istniał. A co do świadomości , sądzę, że mam dość sporą, choć różnie to jednak bywa. Nasze babcie (no, przynajmniej moja :)) są przekonane, że barwiony karmelem chleb to zdrowy razowiec, a winogrona można jeść do woli, bo to owoc, więc "nie tuczy". Pytanie zadałam bo zastanawia mnie jak to jest. Może podobnie jak z suszonymi owocami (wiem, że wagę suszonych mnoży się przez 5 i wychodzi ile gram owoców z rozpiski zjedliśmy, przykładowo morela 10g. to jakby 50g owoców "właściwych"/świeżych). Tak czy siak, dzięki za odpowiedź ;)
  • skorpionka 2012/12/11 13:04
    Nie polecam grahamki ze zdjęcia, ponieważ widać gołym okiem, że w jej składzie przeważa zwykła biała mąka ze śladowymi ilościami otrębów. Taka bułka może mieć wysoki IG, a co za tym idzie istnieje możliwość, że odłoży się w postaci tkanki tłuszczowej.
    Najlepiej udać się po grahamkę do Biedronki, gdyż jej producent zadbał o to, żeby w swoim składzie miała sporą ilość otrębów, a przy tym ma zaledwie 185 kalorii (w 70g czyli jednej sztuce).
  • bwaldorf 2013/01/23 08:15
    jizz grahamka z biedronki... wole isc do piekarni, dzięki.
  • Polecam grahamkę z piekarni Hert. Jest ciemniejsza, ale nie jest barwiona karmelem. Ma więcej otrębów i taki głęboki smak, charakterystyczny dla produktów wykonanych z tego rodzaju mąki.
  • Gdzie można we Wrocławiu kupić jakieś bułki (niekoniecznie graham) , które mają dużo w swoim składzie mąki pełnoziarnistej? Chodzio mi głównie o jakieś sklepy ze zdrową żywnością.
  • Wiem, że w tesco jest sklep ze zdrową żywnością, ale jak spojrzałam na skład chleba to głównie to była mąka żytnia, ale nie razowa. Hert jest bardzo dobrą piekarnią. Dzisiaj tam kupiłam bułki kajzerki razowe. :)
  • Jul-ka jest bardzo dobrą piekarnią. We Wrocławiu jest w Hali Targowej ,,Tęcza" na ul. Bajana (to blisko mnie więc wiem, ale gdzie jest jeszcze we Wrocku, to się nie orientuję ;) ). Wiem, że już drugi raz o Jul-ce wspominam, ale nie jest to żadna bezpodstawna reklama. Po prostu bardzo lubię tą piekarnię, i wiem, że ma dobrej jakości pieczywo.
  • a ja uwielbiam grahamki z Biedronki. Są przepyszne, i odkąd jestem na diecie (pod okiem dietetyka ), to jest moje jedyne pieczywo. Po razowym boli mnie żołądek i nie zamierzam się już niem katowac.

    Pozdrawiam
  • A ja właśnie zjadłam domową grahamkę, obsypaną mnóstwem ziaren z wędzoną makrelą i pomidorem. 100 razy lepsza od sklepowych. Chyba wszystko co domowe jest smaczniejsze :).
  • No proste, że najlepsze domowe! :D Lubię mieć tą świadomość, że wiem co jem!
  • Z JAKIEJ piekarni jest ta grahamka? ile waży grahamka z piekarni awiteks? nie mam niestety wagii..
  • ciekawskaolga 2013/04/23 19:27
    ile może ważyć grahamka z piekarni awiteks?
  • Bardzo bym prosiła o jakiś sprawdzony i niezbyt trudny przepis na domowe grahamki - podzieli się ktoś? ;) Ogólnie nie jem bułek, ale z grahamkami robię czasem wyjątek...
  • Pani Izabelo, czy byłaby możliwość zważenia bułki fińskiej ze słonecznikiem z Tesco? Hm, a może inaczej to ujmę - podania wartości? Gdyż no cóż, waga jest podana w markecie, aczkolwiek ciekawią mnie kwestie odżywcze, a jesteście aktualnie dla mnie najpewniejszym źródłem. :) Byłabym bardzo, bardzo wdzięczna. Co do grahamki - zgodzę się z przedmówcami, przepyszna. C:
  • alekssssssandra 2013/10/07 15:09
    U mnie w sklepie grahamki mają po 100g. Pyszne i sycące.
  • Bloody Mary 2013/10/07 20:38
    Też lubię te z biedronki i są one pewnie lepsze niż niejedne z piekarni ;) nie ma co się krzywić na samą nazwę Biedronka :)
  • Wiecie co, jeśli chodzi o grahamki z biedronki, to też byłam ich wielką fanką... do zeszłego tygodnia, aż przeczytałam skład. Złapałam się za głowę...
  • Sharianka 2013/10/16 17:42
    Tak się zastanawiam... czym kierujecie się przy wyborze pieczywa? Wiadomo, istotny jest skład, cena... zwracacie uwagę na wielkość takiej bułki? :)
  • Ja zwracam. Nienawidzę wyrzucać jedzenia więc jeśli nie jestem bardzo głodna to biorę te mniejsze.
    I nie cierpię bułek w tych opakowaniach plastikowych :/ wiem, że w lidlu nie mają jakościowo dobrych (zjem tylko taką od razu prosto z pieca) ale wole ją 100razie bardziej niż taką kluche miękką. :D
  • To fakt, te bułki pakowane niewiele mają wspólnego z prawdziwym pieczywem. Samo to, że mogą w tych paczkach stać tygodniami (poza nimi niewiele krócej...) o czymś świadczy. :P

    Mogę zapytać, które "mniejsze" masz na myśli? 50-70g?
  • Szkoda, że nie pokazuejcie jak wyglądają przekroje bułek, kŧóre ważycie.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę