Łosoś wędzony

Porcja łososia wędzonego na zimno (opakowanie płatów) waży 100g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 162 kcal 162 kcal
Białko 21,5 g 21,5 g
Tłuszcz 8,4 g 8,4 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,6 g 1,6 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Cukry proste 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 1,5 g 1,5 g

Łosoś wędzony kalorie w 100g: 162kcal

Zobacz więcej: 100g porcja łosoś wędzony Wielkanoc

Ostatnia aktualizacja: 2015.11.20

Ważenie dodano: 2009.11.06 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 40 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • bayaderka 2010/08/21 09:07
    Nie miałam pojęcia, że łosoś wędzony ma mniej kcal (tłuszczu!) niż świeży ;o Dziwne.. :p
  • W miare zgodne podane wartości, można przeżyć
  • Ale na podstawie podanych przez państwa wartości oblczyłam paste z łososia i mnie wyszło 1525 kcal a wy podsumowaliście na 1459 jeżeli tak wyliczacie to Ci co dbają o wartości kal ile więcej zjedzą w ciągu dnia to jest nie dopuszczalne .Proszę sobie sprawdzić w/g strony tabelekaloryczne.w.interia.pl a wielu zmieni zdanie o doskonałości tej strony.
  • A skąd wiesz że interia ma racje? Albo że dane na opakowaniach są prawdziwe, często ten sam produkt w zależności od producenta się różni - nie ma co bojkotować każdego wpisu - jeśli zależy Ci tak na dokładności to kup sanepidowski piec spalający produkty to będziesz wiedziała dokładnie ;p
    nie przesadzaj, 100 kcal nie zabije - poza tym wątpię że zjesz to całą pastę naraz.
  • A jaki to łosoś. różowy czy czerwony? Czerwony ma więcej kalorii niż różowy
  • a jeden plat ile ma? albo inaczej - ile jest platow na tym zdjeciu? to policze
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/02 18:52
    @parpapa: nie pamiętam, z ilu plastrów składała się ta porcja. Jak widzimy plastry są naderwane, więc ciężko stwierdzić teraz na oko. Ja obecnie kupuję łososia tylko na wagę (dzwonka lub steki), ale może ktoś z Was napisze po otwarciu opakowania, ile standardowo mieści się plastrów (choć może to być odmienne dla różnych firm).
  • w black rose z wasabi jest 4 platry i kawalek ;) opakowanie wazy 85g. taki plastrowany losos to moj ulubiony, zdecydowanie wole takiego niz na wage :)
  • mój znajomy pracował kiedyś w wytwórni tych łososi i zabronił nam je jeść, a sam prawie wymiotuje na ich widok w sklepie , nigdy nie chciał powiedzieć o co dokładnie chodzi ale wiemy ,że o jakieś składniki do nich dodawane, tak czy inaczej - kupuję go tylko na wagę tak samo jak pani Izabela
  • A jak to jest, losoś wędzony na zimno czy na ciepło ma tyle samo kalorii??
    Inna sprawa, bo na zdjeciu widze że to taki paczkowany łosoś, a jak jest z całym kawałkiem takiego łososia, "świerzego" - prosto ze sklepu - "wędzarni", nie krojonego czy paczkowanego?? (Przykładowo łosoś dziki - wędzony na zimno?)
    Podobnie, czy każdy łosoś wędzony na ciepło będzie miał tyle samo kalorii? ponieważ ten, którego ja kupuje wygląda zupełnie inaczej...
    A ile będzie miał łosoś marynowany (w koperku itp.) - też taki powiedzmy "świerzy", marynowany w całości?
  • 100g takiego łososia to 162 kcal, a 80g brzuszka łososia wędzonego to 286 kcal. Czy to wynika z tego, że brzuszek jest bardziej tłusty? a takie płaty bardziej chude?
  • wszytsko zależy również od sposobu wędzenia (na gorąco lub zimno) ale owszem- tak jak u ludzi brzuch jest bardziej otłuszczony :) i są to zawsze tańsze części- u mnie brzuszki po 35 zł, części "tyylnie" takie już przy zwężeniu ogona po 30 zł, a stek- najładniejsza część, najwięcej mięsa po...57 zł!
  • Spora różnica w kaloryczności, porównując do tego, który ja kupuję. "Mój" ma w 100g 200kcal (norweski firmy Suempol).
  • Co do łososia to o kalorie i tłuszcz nie powinniscie się martwić - jedzcie do oporu. To nie są "złe" tłuszcze i gwarantuje, że nie przytyjecie.
  • Nicco, zgadzam się :) A najlepszy świeży filet przyrządzony np. na grillu lub w piekarniku mhm ;) Powyższa propozycja to mój hit kanapkowy :)
  • a czy taki nie wędzony (surowy) filet z łososia ma ok 120 kcal ???
  • i oczywiście na 100g :)
  • @Ivona: poczytaj tu: http://www.ilewazy.pl/dzwonek-lososia
  • @Dorota: Dziękuję :)
  • wędzony łosoś z Lidla na tacce to 100g = 6 kawałków
  • Karolina 2012/11/01 20:26
    Łosoś norweski wędzony na zimno firmy ARO (Producent: Morpol - Ustka). Wartość energrtyczna 100g - 194 kcal, w porcji 30g - 58 kcal.
  • [komentarz usunięty - bez ataków osobistych proszę. Maciej]
  • Portugalia 2013/07/12 14:54
    Jakiej firmy jest powyższy łosoś?
  • standardowo w paczce 100g są cztery plastry, dzisiaj właśnie kupiłam :) uwielbiam kanapki z wędzonym łososiem!
  • Kocham wędzonego łososia. A roladki w środku ze szpinakiem mogłabym jeść bez przerwy ! Szkoda tylko, że drogie :(
  • czy losos pieczony w piekarniku bez oleju i przypraw w 70g zmieni swoja kcal na wieksza?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2014/02/17 12:38
    @marty_martyna: Nie, dlaczego miałby zmienić?
  • daybreak 2014/04/05 10:48
    Jejku, uwielbiam go! Nadaje się zarówno na śniadanie, na obiad, jak i na kolacje, można go przyrządzać na mnóstwo sposobów i pasuje prawie do wszystkiego. No i jest to samo zdrowie. Dziękuję za zważenie.
  • Dziwne dane. Kupiłem dzisiaj łososia wędzonego na gorąco i miał 240 kcal na 100 gram, ale 16 gram tłuszczu.
  • @tomekk oczywiscie wszystko zalezy od czesci. Najtłustsze są brzuszki, łosoś to ogólnie tłusta ryba - tłuszcz z niego jest zdrowy, więc co za różnica.
  • niccoer ma rację, przecież łosoś, jak każde zwierzę, nie ma idealnie równomiernie rozłożonego tłuszczu po całym ciele tylko części tłustsze i chudsze. Ilość tłuszczu zależy także od sposobu hodowli.
  • eeee, nie jest tak źle :) myślałam ze jest kaloryczniejszy XD ale ma bardzo dużo białka :D prawie tyle co kurczak, a i tłuszcz pelen kwasów omega 3 i 6...samo zdrowie!
  • MarrysiazKrakowa 2014/08/23 10:44
    Witajcie, mam pytanie do Pani Izabeli. Najlatwiej wprowadzić mi do swojego żywienia łososia lisnera lub suempol (inne są znacznie gorsze w smaku) w plastrach i w puszce konserwe sterylizowaną Graal. Piekę też w foli surowego, alę rzadziej. Proszę o Pani opinie na temat łososia plasterkowanego? Czy one są jakieś gorsze? Pani napisała, że już takiego nie kupuje, z jakiś konkretnych powodów? Czy tym plasterkowanym przypisuje się jakieś konserwanty? kolejne pytanie, wędzenie może wpływać szkodliwie na kondycje skóry czy przewód pokarmowy?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/08/26 17:38
    @MarrysiazKrakowa: "Proszę o Pani opinie na temat łososia plasterkowanego? Czy one są jakieś gorsze? Pani napisała, że już takiego nie kupuje, z jakiś konkretnych powodów?"
    Ja nie kupuję (albo czynię to sporadycznie) łososia w plastrach, ponieważ taki na wagę według mnie zupełnie inaczej (proszę czytać lepiej ;)) smakuje. Ja najczęściej zaopatruję się w ryby nad samym morzem przy przystani rybackiej, gdzie otrzymuję je prosto z pieca wędzarniczego, stąd różnica pomiędzy taką rybą, a kupioną w markecie to kolosalna różnica ;)
    "Czy tym plasterkowanym przypisuje się jakieś konserwanty?" Wydaje mi się, że nie są one konserwowane. Gdyby jednak były, taka informacja musiałaby znaleźć się na opakowaniu.
    "wędzenie może wpływać szkodliwie na kondycje skóry czy przewód pokarmowy?" Jeżeli osoba jest wrażliwa na dym wędzarniczy, może wystąpić podrażnienie przewodu pokarmowego.
  • MarrysiazKrakowa 2014/08/27 02:29
    Pani Izabelo, ślicznie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, przesyłam ukłony.
  • geron223 2015/02/19 23:53
    Ciekawe ile ma sodu. Bo zjadłem opakowanie 250g i spuchłem 1kg.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/02/20 10:56
    @geron223: "Ciekawe ile ma sodu." 1470 mg / 100g.
  • Łosoś tylko od rybaka, takie je moje zdanie gorola, hej. Ale jak popatrzyłem na plastry na Pani zdjęciu to popędziłem do sklepiku i kupiłem kilka świeżych na wagę za pamięci :)
  • czy wedzonego lozosia mozna spokojnie jesc na surowo? bo slyszalam ze mozna sie zarazic jakimis niebezpiecznymi larwami i trzeba go najpierw posolic i zamrozic na kosc, bardzo prosze o odpowiedz
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/20 19:26
    @rudziutka: Zapewne chodzi ci o Anisakiozę - chorobę pasożytniczą wywoływaną przez nicienie z rodzaju Anisakis.
    Człowiek może stać się żywicielem przypadkowym tych nicieni. Do zakażenia może dojść po spożyciu niektórych gatunków ryb. Przede wszystkim chodzi o ryby surowe, marynowane, w zalewach solankowych, wędzone na zimno. Oczywiście jeżeli same będą rezerwuarem tych larw.
    W piśmiennictwie można znaleźć informacje, że większe będzie prawdopodobieństwo zakażenia dzikich łososi niż hodowlanych.

    "czy wedzonego lozosia mozna spokojnie jesc na surowo?" Musisz sama podjąć tę decyzję, jednak jeżeli zakupisz wędzonego na zimno łososia w opakowaniu, od sprawdzonego producenta, to ryzyko jest bardzo minimalne, a najprawdopodobniej nawet zerowe. Tutaj musiałby się wypowiedzieć producent.

    "trzeba go najpierw posolic i zamrozic na kosc" W znalezionej przeze mnie publikacji zmalałam takie informacje:

    "Z przeprowadzonych badań wiadomo, że larwy te giną przy wędzeniu ryb w wysokiej temperaturze, przy silnym soleniu oraz mrożeniu. Larwy giną w temperaturze 60°C po 10 minutach, natomiast w temperaturze 70°C po 7 minutach."
    "Są jednak w stanie przeżyć w rybach poddanych tzw. „zimnemu wędzeniu”. W unieszkodliwianiu larw skuteczne jest również zamrażanie ryb w temperaturze -30°C przez ponad 15 godzin lub w -20°C przez ponad 7 dni."
    A także:
    "Ponadto, biorąc pod uwag procesy technologiczne, jakim poddawane są ryby, należy pamiętać, że zarówno zamrażanie, jak i wysoka temperatura nie likwiduj zdolności larw do wywołania alergii u ludzi."
    Oczywiście w tym przypadku ryba musiałaby być zakażona i dana osoba musiałaby zareagować na ten alergen (przeciwciała w testach skórnych).

    Leszek Guz, Maria Bernadetta Studzińska, Andrzej Bernard Sadzikowski, Jerzy Lech Gundłach. \"Anisakioza" Wydawnictwo.up.lublin.pl/annales.htm

    W znalezionej przez mnie publikacji można przeczytać:
    "W Polsce nie są znane doniesienia o występowaniu anisakiozy u ludzi, co może być spowodowane niedokładną diagnostyką tej choroby lub innymi nawykami żywieniowymi."

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę