Filet z pstrąga

Sfotografowany filet z pstrąga waży 250g.

  100g na zdjęciu (250 g)
Energia 160 kcal 400 kcal
Białko 18,6 g 46,5 g
Tłuszcz 9,6 g 24,0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 2,1 g 5,3 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Cukry proste 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,1 g 0,1 g

Filet z pstrąga kalorie w 100g: 160kcal

Zobacz więcej: porcja 250g filet pstrąg

Ostatnia aktualizacja: 2016.10.27

Ważenie dodano: 2009.08.06 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Zobacz przepisy na pysznego pstrąga: Pstrągi w płatkach migdałowych, pstrągi w tymianku i solnej skorupce, pstrąg faszerowany kapustą i grzybami.

Mamy 27 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Perypetia 2011/01/31 20:50
    Czy ten filet z pstrąga nie miał być łososiem? ;)
  • Chodzi Ci pewnie o kolor? Jest to typowy dla pstrąga kolor mięsa, świadczy o dobrej jakości ryby. :)
  • Perypetia 2011/02/01 00:38
    Kolor także brałam pod uwagę, oraz charakterystyczną błonkę którą mają filety z łososia.
    Sama wielkość jest także imponująca jak na pstrąga ;)
  • Pstrąggg 2011/02/02 14:00
    wyjaśnie:
    Pomaranczowy ,łososiowy kolor pstrąga jest na zdjęciu taki, poniewaz jest to pstrąg dziko zyjący w potokach, pstragi hodowlane ze wzgledu na karmienie specjalną pasza dla ryb kolor mięsa jest biały. :)
  • Perypetia 2011/02/03 15:44
    Dziękuję :) będę zwracała na to uwagę jedząc pstrągi w przyszłości :)
  • ostatnio kupilam w tesco zamrozonego pstraga a dzis ugotowalam go na parze i byl PRZEPYSZNY myslalam na poczatku ze nie bedzie dobry bo ryba miala intensywny nieprzyjemny "rybi zapach" ale potem caly smrod przeszedł do wody. Polecam ;)
  • po obiedzie pozwoliłam sobie na kostke gorzkiej czekolady to załowałam że ją zjadłam bo zamaskowała smak tej cudownej ryby. Ach jaka była delikatna
  • Ania1105 2011/04/20 18:08
    Pani Izo, mam nietypowe pytanie.
    kupiłam dziś świeżego pstrąga i chciałabym go jutro na obiad przyrządzić na grillu. i tu moje pytanie - jak go fajnie przyprawić i, co najważniejsze, z czym podać, żeby było smacznie, lekko i zdrowo? ;-) z góry dziękuję i pozdrawiam!
  • @Ania1105 nie jestem panią Izą, ale ja też ci mogę coś podpowiedzieć. Ostatnio robiłam takiego pstrąga na parze i jak pisałam był cudowny. Ja się za bardzo z przyprawami nie bawiłam tylko kupiłam gotową mieszankę przypraw do ryb cytrynową. Ale wiem że świeże przyprawy będą o wiele lepsze. Możesz dzień, lub kilka godzin wczesniej namacerować rybę przyprawami i polać sokiem z cytryny (bez żałowania). A i jak będziesz grilować pamietaj o jakiejś aluminiowej podstawce aby ryba nie była bezpośrednio na ruszcie (gdy tłuszcz będzie kapał na węgiel ryba straci swój cenny tłuszcz i powstaną rakotwórcze substancje).
  • Nie smakuje mi ta ryba :| moim zdaniem jest jakaś mdla...
    Swoją droga nigdy nie grilluje w folii właśnie po to żeby tłuszcz z takiego np. lososia sie wypalił :D
  • ale tłuszcz z łososia to samo dobro, tak jak z innych ryb- oprucz maslanej i pangi. jak juz tak bardzo pilnujesz zeby nie przytyc od tłuszczu to powiem ci ze kwasy omega działają (słabo, ale działają) jak fasolamina i powstrzymuja trawiemnie weglowodanow. pozatym ma wiele witamin. ludzie tran zeby poprawic zdrowie a ty go zmieniasz na rakotworcze substancje (troche mnie poniosło, bez urazy jakby co)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/04/20 22:22
    @Ania1105: jednym z najczęściej wykorzystywanych przeze mnie sposobów na smaczną rybkę jest co najmniej kilka godzin przed obróbką trzymanie jej w marynacie.
    Do miseczki wlewam dobrej jakości tłuszcz roślinny, sok wyciśnięty z cytryny, sos sojowy, dodaję wyciśnięty przez wyciskacz czosnek, świeżo zmielony kolorowy pieprz, zioła prowansalskie lub inne tego typu. Dokładnie nacieram każdy filet. Dla mnie w przypadku grilla, ryba musi być szczelnie owinięta folią aluminiową.
    Delikatnym i soczystym dodatkiem, a przeze mnie już wielokrotnie sprawdzonym na sobie i innych jest sałatka grecka. Można też sporządzić wiele innych sałatek na bazie wiosennych warzyw :) Dla mnie dopełnieniem byłby jeszcze pełnoziarnisty ryż. Napisz, jakie wybrałaś rozwiązanie :)
  • @Ola nie mam pretensji o żadne komentarze dopóki są na jakims poziomie ;) każdy ma swoje zdanie. Nie rozumiem tez w jaki niby sposób powstają rakotworcze substancje skoro ja tej ryby nie przypalam - nie robię z niej przecież wegielka jak niektórzy. Zdejmuje z rusztu zanim cokolwiek sie przypali. Co do tranu - w dzieciństwie mi go raz babcia wcisnela, pamietam ze był mega obrzydliwy (taki wlasnie do picia, na lyzeczce a nie w tabsach) i potem jak chciała dać mi następnym razem to tak strasznie sie poryczalam, ze odpuscila mi już na zawsze ;) No ale pozatym to chyba tranu nie pozyskuje sie z łososia :)
  • Ania1105 2011/04/20 22:43
    bardzo dziękuję za obie odpowiedzi! ;-) nie miałam pojęcia, że należy rybę piec w folii, więc na pewno teraz tak zrobię. w lodówce mam sałatę lodową, ogórki, pomidory, cukinię i paprykę, więc coś z tego postaram się wyczarować. a wskazówki co do marynaty koniecznie wykorzystam, bo brzmią świetnie, dzięki! ;-) jutro zdam relację z efektu końcowego ;-)
  • tran sie pozyskuje tłustrzych ryb- żeby pozyskać wiecej tranu z mniejszej ilości ryb (biznes wiadomo) ale w takim łososiu ten tran też jest (bo to po prostu rybi tłuszcz) a jeśli chodzi o smak to jak byłam mała to mama dawała mi w tabletkach to wyrzucałam za tapczan :)
    Jeśli chodzi o te rakotwórcze substancje to powstają gdy tłuszcz skapnie na gorący węgiel i unosi sie a ryba bądź mieso je wchłania
  • bayaderka 2011/07/16 22:34
    czy to jest może pstrąg tęczowy ? w internecie są straszne rozbieżności w wartościach odżywczych pomiędzy tym rodzajem (o ile to właśnie tęczowy - około 9,6g tłuszczu /100g) a pstrągiem strumieniowym (2,1g)
  • bayaderka 2011/07/16 22:36
    i jeszcze jedno pytanie - te 250g to pewnie nie tylko część jadalna ?
  • Na zdjęciu jest jak widzę sama część jadalna (skoro filet, to bez ości). Czyli 250 to masa produktu jadalnego.
  • Właśnie miałam pstrąga na obiad i muszę powiedzieć, że jedząc miałam wrażenie, że ma mniej kcal :D A mój kawałek był dużo większy od tego na zdjęciu. Cóż, akurat ryba to jedna z nielicznych potraw, która nie wywołuje u mnie wyrzutów sumienia po zbyt dużej ilości kcal. Mnóstwo białka i zdrowych tłuszczy - mój organizm tego potrzebuje, szczególnie, że średnio przepadam za rybami i dość rzadko je jem (niestety...). Ta jednak wyjątkowo mi zasmakowała, pieczona w folii, skropiona sokiem z cytryny, podana z gałką ziemniaków z koperkiem i górą surówki z marchewki i jabłka :)
  • mój ulubiony sposób na pstrąga z grilla: z zewnątrz skrapiam sokiem z cytryny, do środka wkładam łyżeczkę masła, ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku i świeżą posiekaną pietruszkę. owijam w folię aluminiową i grilluję, mmmmm :)
  • Pani Izabelo, czy skóra z ryby jest tak tłusta jak ta z kurczaka? Czy pstrąg ze skórą będzie miał jakoś znacznie większą ilość tłuszczu?
  • A tak przy okazji, dziś na obiad pstrąg. Kupiłam świeży filet na wagę, a na nalepce waga równo 250 g. Aż nie wypada się nie uśmiechnąć :-)
  • kasiełę 2013/01/17 16:42
    Pani Izabelo lub Panie Macieju. Jadłam dzis rybę tak zwanego pstrąga łososiowego. Co to właściwie jest? jakaś krzyzówka ryb? bliżej temu do pstrąga czy łososia? :) niestety na opakowaniu producent nie podał żadnych informacji co do wartości odżywczych, fajnie natomiast, że było wspomniane iż jest to ryba w hodowli wolnej od GMO

    rybka delikatniejsza w smaku od typowego łososia np. norweskiego, jednak dość mocno było czuć typowy "rybny" zapach (ten raczej nieprzyjemny;) wydaje mi się, że nie była też tak tłusta jak łosoś.

    Czy mogę liczyć na jakieś informacje (odżywcze;) o tym "gatunku"?:)
  • #kasiełę
    To po prostu gatunek pstrąga, bardzo smaczny swoją drogą.
    Nie ma w nim nic nienormalnego.
  • Nadal zależy mi na odpowiedzi, może ktoś z użytkowników się orientuje. Ile kalorii ma pstrąg tęczowy ze skórą?
  • Haniaaaaaaaa 2014/12/13 19:27
    filet z pstrąga większy od całego pstrąga w waszych ważeniach... to ten filet chyba z jakiegoś olbrzyma? czy może cały pstrąg to jakiś karzełek?
  • Uwielbiam smażone tuszki pstrąga tęczowego .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę