Szklanka płatków owsianych górskich

Płatki owsiane górskie

Szklanka płatków owsianych górskich waży 110g.

  100g na zdjęciu (110 g)
Energia 366 kcal 403 kcal
Białko 11,9 g 13,1 g
Tłuszcz 7,2 g 7,9 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g 1,4 g
Węglowodany 69,3 g 76,2 g
Cukry proste 0,9 g 1,0 g
Błonnik 6,9 g 7,6 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Płatki owsiane górskie kalorie w 100g: 366kcal

Zobacz więcej: 110g szklanka płatki owsiane

Ostatnia aktualizacja: 2018.02.23

Ważenie dodano: 2009.08.06 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 76 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • owsiane górskie są najlepsze! mają najwięcej wartości odżywczych. żeby ich nie traciły podczas gotowania, to zostawiam na noc z wodą, mlekiem lub mieszanką obu i rano dodaję ciepłego mleka/jogurtu/serka homo/serka wiejskiego plus jakieś dodatki, np. owoce, bakalie i mam cudowne i pożywne śniadanko :)
  • też takie śniadanie lubię :))
  • A ja mam takie pytanie, nie wiem. Może ktoś będzie się orientował. Mianowicie kupuje płatki owsiane wg. tabeli odżywczej jest w nich 0,9g cukrów tylko. A np. w płatkach owsianych górskich jest 62g cukrów. Skąd się bierze taka różnica i rozbieżność ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/04/29 14:21
    @Mizi: płatki owsiane, zarówno zwykłe, błyskawiczne, górskie będą zawierać średnio 60 - kilka gram węglowodanów / 100 g. Ale ta wartość dotyczy węglowodanów ogółem - w skład których wchodzą węglowodany proste (cukry), węglowodany złożone (skrobia), błonnik. Cukrów prostych rzeczywiście będzie około 0,9 gram / 100 g, około 60 g skrobi i około 7 gram błonnika.
    Być może nastąpiła pomyłka z nazewnictwem? Czasami o węglowodanach mówi się "cukry".
  • Pani Izabelo, no właśnie nie. Te płatki, które kupuję mają na opakowaniu, że ogółem jest 62,2 g węglowodanów ogółem, a z tego wyszczególnione jest, że 0,9g to cukry. Natomiast biorą w ręce płatki owsiane górskie na opakowaniu jest napisane, że mają ogółem 69g węglowodanów z tego 62g to cukry aż. Dlatego mnie to zdziwiło tak. Dlatego postanowiłem spytać, bo sam nie wiem skąd takie rozbieżności w danych.
  • moze tu chodzi o przetworzenie weglowodanów (podwyzszenie IG) bo np. marchewka-surowa ma male IG i mało cukrów, rozgotowana zas ma wysokie IG i wiecej cukrów prostych. Może te drugie płatki też są jakoś przetworzone?
  • a moze poprostu jako weglowodany producent podal wegle przyswajalne razem z blonnikiem (to by sie zgadzalo, bo jest jego niecale 7g na 100g), a jako cukry policzyl tylko wegle przyswajalne :)
  • A na moim opakowaniu pisze,że pół szklanki ma 118 kalorii.
  • Czy to są płatki od "Szczytno"? Te od bodaj "Kupca", jak rzecze Zuta, są chyba jakimś cudem lżejsze, mimo że też górskie.. tj. tam właśnie pół szklanki ma koło 118kcal, a nie 200.

    Mam też pewne pytanie do pani Izabeli, albo do kogokolwiek, kto się orientuje. Jak na właściwości owych płatków (błonnik i inne składniki odżywcze) działają mikrofale? Zalewam płatki i suszone owoce zimną wodą na noc, by napęczniały, ale chcąc zjeść owsiankę na ciepło, podgrzewam je rano w mikrofalówce.
  • Zuta, a na tych płatkach nie ma inf, że do 50g po ugotowaniu?? ;)
  • Zuta miała na myśli płatki marki "Kupiec", jak byk jest, że porcja = pół szklanki suchych płatków i ma 118kcal.
  • Sorki za spam, ale widzę, że nie doczekam się odpowiedzi i pomocy. Pozdrawiam ;)
  • a jak to z platkami jest bo widze je w diecie na mase i w dietach redukujacych
    fakt duzo węgli ale czy od nich przybiera sie na wadze??:/
  • @epileptyk porownaj ilosc platkow jaka jedza osoby redukujace sie, a jaka te robiace mase ;) na forum sfd mozesz znalezc rozpiski posilkow zarowno jednych jak i drugich ;) A tak na marginesie to - zdaje sie, ze jestes jeszcze nastolatkiem, do tego trenujesz - kurde nie musisz tak sie martwic o kcal jak osoby pare lat starsze. Ja w liceum jadlam same smieci i to w ilosciach duzych, a bylam chuda. Teraz masz najszybszy metabolizm, a robisz wszystko zeby go zepsuc. Potem mozesz miec naprawde spore problemy z utrzymaniem wagi...
  • kurde mam paczke płatków i widze na oko ze nie ma w nich wiecej niz 1/4 paczki a gdy wsypuje do szklanki to jest pełniutka i mi spooro zostaje,nie wiem czy ta moja szklanka koślawa jakaś :/
  • Epileptyk - przepraszam za to co napiszę, ale czasem czytając Twoje komentarze nie wiem czy się śmiać czy płakać :P
  • no co??:/
  • mialem paczke 400gramową wsypałem do szklanki i mi zostaje...jak jakas flaszka niedopidka to sie zdziwilem iczy napweno w szklance jest 110 gram
  • @epileptyk: w szklance jest 110g. Z ciekawości przed chwilą zważyłam. Nie mam w domu takich prawdziwych szklanek, jak Izabela, napełniłam zatem do pełna szklankę 200ml i jest 110g. Nie inaczej:)
  • mariszszka 2012/01/18 17:34
    Pani Izabelo, czy jest Pani w stanie odpowiedzieć mi na pytanie, czy przyswajalność wszystkiego co dobre w płatkach zmienia się po zmieleniu? Często robię szybkie ciasteczka owsiane mieszając właśnie płatki, otręby, bakalie, jedno jajko, banana i piekąc w piekarniku i chciałam poeksperymentować i płatki wcześniej zmiksować na mąkę. czy one po późniejszym pieczeniu nie stracą wartości odżywczych?
  • mariszszka 2012/01/19 13:18
    ew. czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć gdzie/komu zadać to pytanie, aby uzyskać odpowiedź?
  • juliapaulette 2012/03/03 16:50
    Rany, jak zmielenie płatków może zmienić ich wartości odżywcze? Jedynie gotowanie płatków owsianych zwiększa ich IG, ale mielenie? Przecież jest również do kupienia mąka owsiana, którą suma sumarum można zrobić samemu mieląc właśnie płatki owsiane :)
  • Ja robię z płatków owsianych mąkę i tego pyszne gofry lub placki :)
    Polecam.
  • moje mają w 50g 180 kalorii
  • @An: Czyli dokładnie tyle, co te na zdjęciu...
  • Czy owsianka z całej szklanki płatków ugotowanych na szklance mleka (bez żadnych dodatków typu owoce, orzechy, jogurt) to zbyt dużo?
  • Pinka np dla mnie to jest za duzo aj bym zrobiła z 1/2 szkl platkow i 1/2 szkl mleka i taką porcją nasyciłabym sie na pare godzin. Jak chcesz taką porcje zjesc na sniadanie to chyab wylacznie jesli prowadzisz aktywny tryb zycia jak na sn tyle kcal to ile na obiad i ile na kolacje? nie wspomnac o przekąskach
  • Pinka - lepiej zjedz 1/2 szklanki, dołóż twaróg/jogurt, porcję owoców i posyp płatkami migdałowymi, dynią albo słonecznikiem. Dostarczysz węgli, białka, witaminek i zdrowego tłuszczu. A jedząc same płatki tylko węgle.
  • Pinka, kalorycznie jest ok (moim zdaniem), ale zbyt dużo "skumulowałaś" tu węglowodanów złożonych. Zakładając, że nie jesteś sportowcem wyczynowym, myślę, że lepiej byłoby w każdym posiłku mieć trochę produktów zbożowych niż tak dużo na raz. Poza tym, w każdym posiłku powinny znaleźć się owoce/warzywa (oraz odrobina tłuszczy, ale jeśli nie wybierasz mleka 0% to chyba nie ma przymusu dodawania ich w postaci orzechów).
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/08/26 21:27
    @Paula: Ja podpisuję się pod wypowiedzią Zuzzz.
  • Nie jadam zbyt wiele węglowodanów. Nie sycą mnie zbytnio i średnio za nimi przepadam. Spożywam je głównie na śniadanie - owsianka, jaglana, kukurydziana, kanapki... Później „lecę” na białku, tłuszczach, warzywach.
    Ostatnio przytyłam co nieco. Większość znanych mi osób pewnie klaśnie w łapki z uciechy, bo byłam ponoć za chuda. Może coś w tym było, jednak teraz czuję się ze sobą okropnie i muszę coś z tym zrobić. Niestety, mam mega rozciągnięty żołądek, który chcę stopniowo, a nie na „hura”, zmniejszyć. Dlatego myślałam, by jutro zjeść większą owsiankę (już bez 200 g serka wiejskiego i owoców, które zawsze dodawałam...). Stopniowo, kiedy pojemność bębna oraz główka trochę się wyciszą i uspokoją, zmniejszę ilość płatków na rzecz mniejszych objętościowo dodatków.
  • @Pinka i przytyłaś jedząc węgle tylko na śniadanie? jak to się stało? czy źle zrozumiałam i dopiero teraz jesz węgle wyłącznie rano?
  • WiFiRiFi 2012/08/27 11:03
    @Pinka sytość niekoniecznie zależy od objętości posiłków tylko tego co jesz(ja potrafię zjeść półtorakilogramowy posiłek i być głodna). Dlatego mimo wszystko nie rezygnowałabym z tego serka wiejskiego (zastąpiła ew twarogiem, bardziej zapycha) bo białko generalnie bardziej syci, zmniejszyła ilość płatków, które i tak pewnie przez ciebie przelecą i zaraz będziesz głodna. Ewentualnie by zwiększyć objętość, ilość błonnika, zmniejszyć kaloryczność- obetnij płatki dodaj marchewki lub dyni?
  • @ rigby: Nie, przytyłam głównie przez podżeranie. No i obżeranie, nie zaprzeczę. Trochę się wychudziłam, a organizm to myśląca „maszyna” - upomniał się o swoje. Podjadałam głównie zdrowo, słodycze trafiały się naprawdę rzadko, (nie jadam ich od 2 lat) dopiero ostatnio zaczęła mnie brać mocna ochota na słodkie... Ale ratuję się dużą ilością gorzkiego kakao i odrobiną cukru do twarożku czy owsianki :)
    Z węgli jadam głównie kasze i płatki owsiane, trochę chleba, ostatnimi czasy rzadziej ryż. Ze mną jednak sprawa ma się inaczej, bo od niemal 3 lat jestem na diecie bezglutenowej, więc wszelkie ciasteczka, bułeczki czy pierożki odpadają. Zresztą, nie ciągnie mnie do nich.
    Jestem białko-tłuszczożercą. Gdy znajomi wcinają na drugie śniadanie kanapki z cienkim plasterkiem wędliny czy słodki bułki, ja jem serek wiejski. Naprawdę, ciężko jest mi uwierzyć, że się tym najadają, no ale to ja jestem z lekka... hmmm... „wypaczona” ;)
    @ WiFiRiFi: mimo wszystko zrobiłam sobie tę drwalską porcję owsianki i najadłam (napchałam!) się nią na ponad 4 godziny. No ale moje płatki miały 14 g białka i 11 g błonnika na 100g, więc w sumie nie ma się czemu dziwić...
  • Oczywiscie do tych 1/2 szkl platków i 1/2 szkl mleka owoce i bakalie bez takich dodataków nie ruszylabym owsianki :) Zreszta ja choruje na zaburzenia odzywniania wiec dla mnei kazda ilosc to i tak bedzie zbyt wiele dlatego robie bardzo odchudzoną owsianke zazwyczaa an wodzie i troszke mleka 0 , wiem jak powinno sie zdrowo jesc ale nie jestem jeszcze gotowa
  • a ja nie lubie robic zupy z owsianki :O dla mnie kiedys lycha miodu i szlus mi wystarczylo

    Paula lepiej zrob cos z ta choroba bo u mnie tez niewinnie sie zaczelo
  • epileptyk ja juz walcze z tym okolo 3 lat więc nie jestem poczatkująca w tym 2 hospitalizacje i to wlasnie w szpitalu pokochalam owsianke :) jedyne co mi tam smakowalo to owsianka
  • Ludzie, błagam Was, przestańcie się na każdej okazji chwalić/żalić swoją chorobą. Tu nikt Wam nie pomoże, idźcie do psychologa się wygadać ale nie tu ;O To strona ileważy!
  • @Lizzy
    Dokładnie! Jest to okropnie denerwujące.
  • Przez Wasze zachowanie ludzie, którzy nie mają poczucia własnej wartości i nie są pewni siebie mogą pomyśleć, że coś jest z nimi nie w porządku i zacząć się odchudzać lub starać się popaść w anoreksję.
  • Czy ja powiedzialam cos złego? odrazu mnie krytykujecie powiedzialam ze POLUBIŁAM owsianke to jest to samo jak ktos by napisal ze polubil owsianke jak jadl kiedys u znajomych itp a to jak ją przyrządzam to juz moja sprawa -.-
  • @Paula
    "ja juz walcze z tym okolo 3 lat więc nie jestem poczatkująca w tym 2 hospitalizacje"- to dotyczy owsianki?
  • @Paula
    Chodzi o to, że prawie przy każdym ważeniu pojawia się osoba, która jakims dziwnym trafem MUSI nawiązać do swojego ED komentując produkt. To nie jest powód do chwalenia się, więc po co o tym wspominać przy każdej okazji?
    Tak jak mówi Paula, niektórzy ludzie, np wrażliwe, niepewne siebie osoby mogą uznać anoreksje za coś powszechnego.
    "Zreszta ja choruje na zaburzenia odzywniania wiec dla mnei kazda ilosc to i tak bedzie zbyt wiele dlatego robie bardzo odchudzoną owsianke zazwyczaa an wodzie i troszke mleka 0 , wiem jak powinno sie zdrowo jesc ale nie jestem jeszcze gotowa" wybacz, co nas to obchodzi, to podejście do jedzenia jest chore, ja wcale nie chce o tym czytać. Jak będę chciała to dam Ci znać albo wejdę na zaburzeniaodzywiania.info
    A więc zlituj się. Z resztą widzę, że Pani Izabela i Pan Maciej też ciągle upominają anorektyków, którzy się tu żalą więc tym razem ich wyręczę!
  • bo wiele osob swoja przygode z odchudzaniem zaczelo od tej strony i musze to napisac choc zostane zlinczowana ale ta strona przyczyniła sie do tego ze jestem chora -.-
  • @Paula byłam w podobnej sytuacji pół roku temu, na szczęście udało mi się z niej wyratować bez pomocy specjalistów. Wiadomo, zawsze są złe i dobre strony podejmowanych pomysłów i nie da się uniknąć złych skutków. Pomyślmy o tych ludziach, którym udało się zrzucić zbędne kilogramy dzięki tej stronce, o tych, którzy nabrali nowych, zdrowych nawyków żywieniowych i dzięki temu uniknęli chorób bądź wyzdrowieli i o tych których po prostu interesuje skład żywności, którą na co dzień spożywamy :D
  • Karolina 2012/08/29 20:11
    Przepraszam, ale chyba dość mam czytania tutaj takich dyrdymałów. Rozumiem, że ED to ciężka choroba, ale litości! to nie jest forum poświęcone tej chorobie, ale strona na której możemy sprawdzić jak kaloryczne są potrawy, które codziennie spożywamy. Współczuję Ci z powodu tego, że byłaś/jesteś chora (sama też cierpiałam z powodu tej choroby) ale w komentarze zaglądam po to, żeby być może dowiedzieć się czegoś ciekawego na temat danego produktu, a nie czytać o czymiś życiu czy problemach. Po drugie samo opisywanie tego jak spożywałaś, co, i jakie miałaś sposoby na to, żeby posiłek był mniej kaloryczny, jest czystą głupotą (inaczej tego ująć nie mogę). Sama jesteś przykładem tego, że na tę stronę zaglądają osoby cierpiące na zaburzenia odżywiania, więc czemu wiedząc jakie to cierpienie fizyczne i psychiczne, jak na tacy podajesz te sposoby innym dziewczynom?
    Twój argument: 'ta strona przyczyniła się do tego, że jestem chora!' jest wyjątkowo na niskim pozomie. Dlaczego? Czy złodziej złapany na gorącym uczynku może bronić się tym, że łom kupił w sklepie? Nie, nie może-zostałby wyśmiany. Anoreksja czy bulimia to straszne choroby, ale przy leczeniu ważne jest aby osoba zdała sobie też sprawę z tego, że sama też jest sobie winna. Oczywiście nie w takim stopniu jak np. telewizja czy takie strony, ale jednak trochę jest.
    Nie zapominajmy również o ludziach, którym ta strona pomogła osiągnąć np. wymarzoną sylwetkę czy uniknąć jakiejś choroby. Zamiast siedzieć i wymyślać kolejne zarzuty może powinnaś zrobić coś produktywnego, jeśli aż tak bardzo przeszkadza Ci ta strona możesz złożyć gdzieś jakiś wniosek, albo zająć się pomaganiem osobom chorym na ED.
    I na koniec wypowiedzi chciałam poprosić Panią Izabelę i Pana Macieja o usunięcie tutaj tych wszystkich komentarzy (w miarę możliwości) o zaburzeniach odżywania z moim włącznie.
  • Zrobiłam płatki owsiane na mleku. Wrzuciłam płatki do gotującego się mleka i właściwie od razu wrzuciłam truskawki, tak z 2 garście.
    I płatki się nie zrobiły. Tzn zostały twarde. To przez te truskawki czy to przez płatki? Tak mi było smutno! ;-)
  • Co wy w ogóle wygadujecie, to jedna z niewielu polskich stron powiązana z dietami, która promuje zdrowe nawyki żywieniowe. A przynajmniej komentarze autorów są jak najbardziej rozsądne. A to, że popadłyście przez nią w anoreksje nie jest wina założycieli, tylko Wasza, a dokładnie niskiej samooceny, słabego charakteru, zbytnim przejmowaniem się opinią innych itp. To tylko przykłady, bo mnóstwo jest czynników. A odchudzanie nie oznacza od razu popadania w skrajności, bo da się normalnie schudnąć. Może jeszcze pozwiecie Panią Izabelę za spowodowanie Waszej anoreksji. Dajcie spokój.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/08/29 20:59
    Kończę ten wątek. Chciałbym wrócić do tematu roli ilewazy w kreowaniu niewłaściwych/właściwych postaw żywieniowych, ale to naprawdę nie miejsce na taką dyskusję. Będę myślał jak ten temat ugryźć i gdzie go dalej kontynuować, jednak na tą chwilę komentarze nie dotyczące płatków owsianych górskich będą bezwględnie usuwane.
  • Marta, trzeba podgotować same płatki na mleku aż będą miękkie i dopiero później dodać truskawki można też najpierw gotować je na wodzie pod koniec dodać mleko. osobiście wybieram najszybszy sposób a mianowicie wieczorem zalewam płatki wrzątkiem i odstawiam pod przykryciem na całą noc a rano dodaję mleko i gotuję aż lekko zgęstnieją, dodaję owoce i bakalie i wcinam aż się uszy trzęsą, polecam :D
  • Gabriela 2012/08/29 21:39
    @D.: Jeśli zostawiasz płatki na noc, nie musisz zalewać ich wrzątkiem (=ubytek witamin) - wystarczy woda o temperaturze pokojowej. Rano i tak będą miękkie, o ile nie wręcz rozmokłe. :P
  • punkt dla Ciebie za tę uwagę. ;)
  • Czy spożywanie płatków owsianych (nie błyskawicznych) bez żadnego namaczania czy gotowania jest w jakiś sposób szkodliwe? Jeśli nie, to po co je namaczać?
  • tutaj http://www.ilewazy.pl/lyzka-platkow-owsianych#komentarz-2113 ktoś napisał, że gotowanie częściowo "dezaktywuje działanie kwasu fitynowego" ale nie podał źródła informacji :>
  • @Izabela czym roznia sie platki owsiane gorskie od blyskawicznych i ,,zwyklych ''?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/06 09:50
    @shinigami: Wymienione przez Ciebie płatki różnią się stopniem przetworzenia. Wszystkie uzyskuje się się z oczyszczonego ziarna owsa, poddanego zabiegom hydrotermicznym (zabieg ułatwiający mechaniczne rozdrobnienie). Zgodnie z nazwą "płatki", rozdrabnia się ziarno, aby uzyskać pożądany kształt.
    Najmniej ingerencji występuje przy płatkach zwykłych - otrzymuje się je z całego ziarna. Gotowy wyrób jest dość twardy. Przed spożyciem należy płatki namoczyć lub ugotować.
    Płatki górskie uzyskuje się podczas procesu płatkowania pokrojonego ziarna. Natomiast najbardziej przetworzone spośród wszystkich płatków owsianych będą płatki błyskawiczne. Jak sama nazwa wskazuje do natychmiastowego użycia :) Otrzymuje się je z pokrojonego ziarna i dodatkowej obróbce hydrotermicznej.
  • Kurcze, szkoda, że nie odpowiedziała mi Pani wcześniej :< Niedawno kupowałam paczkę płatków i zastanawiałam się, które wybrać- stwierdziłam, że zapewne górskie sa mniej przetworzone od zwykłych, a tu jednak nie był to najzdrowszy wybór.
    Aczkolwiek bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, ta strona jest genialna!!!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/06 17:27
    @shinigami: Odpowiadam wtedy, kiedy czas mi na to pozwala.
    W życiu wciąż podejmujemy różne decyzje każdego dnia. Ostatecznie sami jesteśmy za większość z nich odpowiedzialni.
    Ja na Twoim miejscu nie traktowałabym opisanej przez Ciebie decyzji jako "porażki". Wręcz aby się przekonać do różnicy w płatkach, zakupiłabym od razu wszystkie trzy rodzaje i testowała na różne sposoby porównując je do siebie.
    Różnica pomiędzy każdymi z nich nie jest tak istotna jak na przykład ziemniaki i sporządzone z nich chipsy czy frytki.
    Podstawowa różnica polegać będzie na stopniu przyswojenia przez organizm (czyli z błyskawicznych szybciej uwolni się energia, ze zwykłych nieco dłużej - bez wchodzenia w szczegóły...). Zwykłe mogą posiadać też większą ilość witamin.
  • [Komentarz usunięty. Nie na temat.] Izabela
  • [Komentarz usunięty. Nie na temat.] Izabela
  • @Izabela jasne, że nie porażka
    Gotuję je i przyrządzam na różne sposoby (polecam z wiórkami kokosowymi, miodem i pomarańczem- obłęd!!!) Po prostu cieszy mnie jedzenie jak najzdrowiej, ale jak zjem paczkę takich czy takich płatków to mnie nie zbawi. Do wszystkiego trzeba podejść z głową, czasem jemy twarożek, a czasem hot doga i nikt od tego nie umrze
  • [Komentarz usunięty. Nie na temat.] Izabela
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/07 18:58
    @shinigami: To życzę w takim razie wielu smacznych dań sporządzonych na bazie płatków owsianych :)
  • rosel1223 2015/11/07 21:31
    @shinigami pomarańcz to kolor, pomarańcza to owoc, odmiana tych słów trochę się różni ;)
  • Pistacj@ 2015/11/08 09:49
    Jadłam wersję z wiórkami kokosowymi i jabłkiem , ale z wiórkami i pomarańczą jeszcze nie, ciekawi mnie to połączenie :D
    Polecam bardzo owsiankę na słono (oczywiście na mleku), a na wierzch serek wiejski, pycha! ;)
  • Ja jeszcze lubię z bananem i wiórkami; z jabłkiem, startą marchewką, cynamonem i rodzynkami, albo z gruszką polana miodem :) W sumie wszystkie wariacje z różnymi owocami uwielbiam, jedyne czego nie lubię w owsiance to cytrusów :D
  • @wiecznie_głodna nie zapychajmy ileważy napisz do mnie zuzastellab@gmail,com ;)
  • @Izabela dziękuję
    @rose1223 a to akurat autokorekta z telefonu :p
    A co do owsianki, kurcze nigdy jeszcze nie dodałam marchewki, muszę spróbować :) a kotś robił kaszę jagladną na słodko na śniadanie?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/08 18:56
    @shinigami: Myślę, że w komentarzach pod poniższymi ważeniami znajdziesz inspiracje dla siebie:
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-kaszy-jaglanej
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-ugotowanej-kaszy-jaglanej
    http://www.ilewazy.pl/lyzka-ugotowanej-kaszy-jaglanej
  • @Izabela serdecznie dziękuję!
  • A jak wyglada bilans kaloryczny gdy ta szklanke zaleje sie wrzatkiem. Podwaja sie wszystko ta jak sama objetosc platkow? Bo w sumie coz mi po tabeli szklanki suchych platkow jak z reguly jemy zaparzone...
  • @gapcia, przecież wrzątek nie ma żadnych kalorii. Napęczniałe od wody płatki będą miały wiekszą objętość i masę, ale dodatkowe kalorie nie pojawią się w niej w magiczny sposób. Właśnie dlatego w tabelach podaje się wartości dla suchych - jeden zaparzy je "na gęsto", drugi "na rzadko" ale wartość kcal zawsze będzie taka sama o ile zaparzamy je wodą a nie np, mlekiem.
  • Miętusek 2017/10/25 19:53
    Super, dziękuje za zważenie :)
    A odnośnie tematu płatków owsianych : czy można zamiast gotować, upiec je w piekarniku suche? Czy wtedy jak surowa skrobia będą ciężkie do trawienia?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/10/26 08:45
    @Miętusek z pewnością płatki owsiane pieczone są ciężej stawne niż te gotowane.

    Gotowanie mocno je rozmiękcza, przez co układ pokarmowy ma mniej pracy.

    W trakcie pieczenia dochodzi także do reakcji Maillarda (reakcja między aminokwasami a węglowodanami), która powoduje powstanie brązowej, chrupiącej powłoki na płatkach, To także sprawia, że są bardziej ciężkostrawne.
  • Pati1234 2018/02/23 03:11
    Ok, wszędzie piszą nt. różnicy górskie/błyskawiczne/zwykłe, ale zawsze wydawało mi się, że "górskie" to te mniej rozdrobnione, a błyskawiczne to te bardziej "pokruszone". Jednak u niektórych producentów, co zauważyłam jakiś czas temu, wygląda to na "chłopski rozum" wręcz na odwrót; widzę rozdrobnione płatki podpisane jako "górskie" i te przypominające na pierwszy rzut oka zwykle (tak jak te tu na zdj) opisane jako "błyskawiczne"; widziałam to ost. między innymi w sklepach z żywnością ekologiczną, Symbio, BioPlanet ... I trochę zgłupiałam. To jak to w końcu jest? Czy może wygląd nie ma w ogóle znaczenia i zależy po prostu od producenta ...?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/02/23 08:33
    @Pati1234 płatki różni nie rozdrobnienie a sposób obróbki, powyżej Izabela opisywała już różnice, przytoczę jeszcze raz Jej wypowiedź:

    "@shinigami: Wymienione przez Ciebie płatki różnią się stopniem przetworzenia. Wszystkie uzyskuje się się z oczyszczonego ziarna owsa, poddanego zabiegom hydrotermicznym (zabieg ułatwiający mechaniczne rozdrobnienie). Zgodnie z nazwą "płatki", rozdrabnia się ziarno, aby uzyskać pożądany kształt.
    Najmniej ingerencji występuje przy płatkach zwykłych - otrzymuje się je z całego ziarna. Gotowy wyrób jest dość twardy. Przed spożyciem należy płatki namoczyć lub ugotować.
    Płatki górskie uzyskuje się podczas procesu płatkowania pokrojonego ziarna. Natomiast najbardziej przetworzone spośród wszystkich płatków owsianych będą płatki błyskawiczne. Jak sama nazwa wskazuje do natychmiastowego użycia :) Otrzymuje się je z pokrojonego ziarna i dodatkowej obróbce hydrotermicznej."

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę