Majonez

Łyżeczka majonezu waży 10g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 663 kcal 66 kcal
Białko 1,0 g 0,1 g
Tłuszcz 71,8 g 7,2 g
Węglowodany 3,1 g 0,3 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Majonez kalorie w 100g: 663kcal

Zobacz więcej: 10g łyżeczka majonez Wielkanoc

Ostatnia aktualizacja: 2019.01.11

Ważenie dodano: 2009.08.06 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 26 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • większość majonezów ma podaną kaloryczność w ml. czy 10 ml odpowiada w tym przypadku 10 g ?
  • alamakota 2010/12/27 17:01
    Tak. Jeden kilogram to jeden litr. Tym samym jeden mililitr to jeden gram. ;)
  • pytałam, bo w przypadku, np. lodów, nie da się przełożyć tego w ten sposób ;-)
  • Chyba w przypasku takich produktów jak majonez 1ml nie równa się 1g. Jest tak w przypadku płynów, i to i tak nie wszystkich. Wydaje mi się, że 1 ml majonezu waży więcej niż 1g.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/12/28 21:01
    Wprawdzie w mojej kuchni nie ma miejsca na majonez (nie używam go ze względu na wartości odżywcze i smakowe), ale zakupiłam specjalnie dzisiaj słoiczek do celów doświadczalnych :)
    Z moich wyliczeń wynika, iż
    - 100 g majonezu to 104 ml,
    - 10 ml majonezu to 9,6 g itd...
  • Czyli w przybliżeniu można stosować przelicznik 1=1. Dziękuję.
    Dla miłośników majonezu polecam wymieszanie go z jogurtem naturalnym np. jedna łyżeczka majonezu, dwie łyżki jogurtu. Smak zostaje, a w ten sposób można bardzo zredukować ilość kalorii :)
  • mililitr i gram to dwie rozne wielkosci. pierwsza jest miara objetosci, druga masy. Mowienie ze 1 ml = 1 g nie jest logiczne. Waga substancji na jednostke objetosci zalezy od jej gestosci. Gestosc wody to 1g na 1 ml, wiec w tym przypadku 100g = 100 ml. Przy majonezie bedzie inaczej, no chyba ze tu tez p = 1 g/ml, ale wg izabeli majonez cechuje sie mniejsza gestoscia niz woda, sam osobiscie nie wiem.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/01/24 20:18
    @Gasin: Jesteśmy świadomi różnic między jednostkami miary i objętości i faktycznie nie zawsze taka zależność ma miejsce jak w przypadku majonezu. Jednak tutaj Izabela fizycznie zważyła zawartość słoika i 100g = ok. 100ml (jak ktoś ma ochotę prosimy z ciekawości sprawdzić jak to jest dla majonezów różnych producentów).
  • Też osobiście myślałem, że 1 litr majonezu waży więcej niż 1 kilogram.
    Otóż nie 900ml-750g, 720ml-620g.
    Wynika z tego, że ciężar właściwy wody jest większy niż ciężar właściwy majonezu.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/03/19 09:29
    @mk101: samodzielnie ważyłeś? dla jakiego majonezu są takie wyniki? Pytam, bo nam przy ważeniu zawartości słoika (majonez dekoracyjny winiary) wyszło 100ml = ok. 100g.
  • Mademoiselle 2011/03/19 12:02
    to szok! zawsze wydawało mi się, że majonez przez swoją gęstość, będzie miał więcej g/ml!
  • nikt nie zauważył błędu, 98% tłuszczów + 1% białka + 2% węglowodanów =101%?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/03/19 12:50
    @Szperlot: Wartości są liczone poprawnie, jednak ze względu na przyjęte założenie, że nie pokazujemy wartości po przecinku na wykresach (niczemu by to nie służyło) zdarzały się błędy przy zaokrąglaniu. Zmieniłem trochę algorytm obliczeń, teraz suma procentów zawsze powinna wynosić 100.
  • rozumiem, jestem pewna, że wszystko liczycie poprawnie, po prostu wkradł wam się wam się mały chochlik :)
  • Nie po prostu przepisałem ze słoika "MOSSO"
  • teoretycznie majonez powinien ważyć więcej, biorąc pod uwagę masę składników, jednak należy pamiętać, ze majonez jest ubijany, czyli dużą część jego objętości stanowi powietrze. Ot i cała tajemnica :)
  • Tłuszcz ma GĘSTOŚĆ MNIEJSZĄ OD WODY, a majonez to głównie tłuszcz stąd 1ml majonezu ma ok. 1g :)
  • Dziecięciem (i młodzieżą) będąc, uwielbiałam chleb z masłem i majonezem (Kieleckim koniecznie!). Mogłam tego zjeść dowolne ilości. Oprócz tego używałam Kieleckiego do każdej właściwie kanapki oraz większości potraw :))) Potem mnie przekonano, że tłuszcz to zło wcielone. I się odzwyczaiłam. Wyrzuciłam majonez z kuchni i już pewnie bym takiej kanapki nie przełknęła. Ale moja edukacja idzie dalej i nagle się okazało, że bywają tłuszcze dobre :) I ten w majonezie chyba taki jest? Znalazłam dokładny skład:
    olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%).
    Więc może trochę majonezu od czasu do czasu to nie takie przestępstwo?

    PS. Wiem, że to dużo pracy, ale może warto by było powoli aktualizować stare ważenia, dodając info o zawartości tłuszczy nasyconych w tłuszczach? To samo z cukrami prostymi w węglowodanach. To, okazuje się, są kluczowe informacje :)

    Pozdrowienia!
  • @maggaw racja. w wielu produktach są niepełne informacje lub też inne gdyż producent zmienił od tego czasu np.skład produktu.mimo to szanuje i wielbię ilewazy.pl
  • wracając do majonezu-pewnie że może być zdrowy i zawierać dobre tłuszcze. jednak aby taki był- proponuje wykonać go samodzielnie :)
    to nie jest wcale trudne.jajka od szczęśliwych kurek-dobry olej łyżka musztardy sol pieprz sok z cytryny i gotowy! Od kiedy sama robię - nie kupuję już sklepowych!
  • MalyKsiaze
    Warto też powiedzieć że na szklankę dwa jajka , ja robię z całych , choć inni preferują z samych , mnie taki nie smakuje .
    Teraz o samej technice przygotowania , nie jest trudna . Bierzemy pojemnik od blendera lub odpowiednio duży słoik , nie trzeba wtedy go już przekładać :-) . Na samym początku idżie na dno musztarda następnie przyprawy i dopiero na końcu olej najlepiej rzepakowy , oliwa nie pasuje ma zbyt intensywny smak . Wkładamy do środka blender lepiej by miał min 700 W bo powstający majonez stawia duże opory i dociskamy go do samego dna . Uruchamiamy i teraz będą dziać się cuda , przytrzymujemy cały czas przy dnie , to ważne . Zacznie powstawać majonez , Odrywamy od dna dopiero kiedy przykryje dolną część roboczą z ostrzem i pomału do góry i w dół , ruch posuwisto-zwrotne :-) aż do uzyskania odpowiedniej dla siebie konsystencji . Majonez gotowy . Uważajcie na blender może się przegrzać i spalić ! .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/01/10 08:27
    Zdrowe podejście do jedzenia przede wszystkim, dlatego zgadzam się ze stwierdzeniem, że mała ilość majonezu od czasu do czasu nie zaszkodzi. Są jednak tacy, którzy każdą kanapkę i każdą sałatkę doprawiają majonezem i wtedy warto mieć świadomość ile energii (kcal) i tłuszczu w nim jest, mimo iż są to głównie jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

    Warto samemu przygotować majonez, by przekonać się jakie są to proporcje oleju do jajka. Ja po pierwszym razie miałam wrażenie, że majonez to jak picie oleju. Od tamtej pory omijam go szerokim łukiem.

    Szczerze mówiąc moje osobiste zdanie jest takie, że lepiej kaloryczność majonezu zainwestować np. w porcję orzechów.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/01/10 08:29
    Odnosząc się do tematu aktualizacji - to się cały czas dzieje, ale jedne ręce do pracy to mało. Z tego powodu bardzo proszę Was drodzy Użytkownicy o wysyłanie zdjęć opakowań ze składem i wartością odżywczą, jeśli w trakcie zakupów napotkacie produkty, który możemy zaktualizować. Dzięki temu cały proces potoczy się szybciej. Nasz adres mailowy: ilewazy@ilewazy.pl
  • Dodając do tematu robienia majonezu , dwa małe jaja a jeżeli jest duże np L czy XL jedno , do tego łyżka musztardy , sól i wszystko zalewamy szklanką oleju . Blendujemy . Można też kombinować z majonezami smakowymi np. z dodatkiem ziół , wina czy ketchupu .
  • @Barbara a jesteście w stanie jakoś "oznaczyć" wszystkie niezaaktualizowane na stronie produkty? ułatwiłoby to późniejsze szukanie ich w sklepie :)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/01/11 08:26
    @hiimmorgi nie ma takiej funkcjonalności, ale można to uzyskać wprowadzając wyszukiwanie np. po cukrze prostym malejąco. Wtedy jako pierwsze wyskoczą wszystkie produkty, które po zmianie prawa nie mają dodatkowych parametrów wartości odżywczej tj, kwasów tłuszczowych nasyconych, cukru prostego i soli.
    Dziękuję! Zawsze wszystkim powtarzam, że takiej społeczności jak ileważy.pl nie ma żaden inny serwis!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę