Majonez

Łyżeczka majonezu waży 10g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 663 kcal 66 kcal
Białko 1,0 g 0,1 g
Tłuszcz 71,8 g 7,2 g
Węglowodany 3,1 g 0,3 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Majonez kalorie w 100g: 663kcal

Zobacz więcej: 10g łyżeczka majonez Wielkanoc

Ostatnia aktualizacja: 2016.11.04

Ważenie dodano: 2009.08.06 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Zobacz przepisy na sałatkę jarzynową: Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem, sałatka jarzynowa z pieczarkami i kukurydzą, sałatka jarzynowa w koszyczkach.

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 17 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • większość majonezów ma podaną kaloryczność w ml. czy 10 ml odpowiada w tym przypadku 10 g ?
  • alamakota 2010/12/27 17:01
    Tak. Jeden kilogram to jeden litr. Tym samym jeden mililitr to jeden gram. ;)
  • pytałam, bo w przypadku, np. lodów, nie da się przełożyć tego w ten sposób ;-)
  • Chyba w przypasku takich produktów jak majonez 1ml nie równa się 1g. Jest tak w przypadku płynów, i to i tak nie wszystkich. Wydaje mi się, że 1 ml majonezu waży więcej niż 1g.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/12/28 21:01
    Wprawdzie w mojej kuchni nie ma miejsca na majonez (nie używam go ze względu na wartości odżywcze i smakowe), ale zakupiłam specjalnie dzisiaj słoiczek do celów doświadczalnych :)
    Z moich wyliczeń wynika, iż
    - 100 g majonezu to 104 ml,
    - 10 ml majonezu to 9,6 g itd...
  • Czyli w przybliżeniu można stosować przelicznik 1=1. Dziękuję.
    Dla miłośników majonezu polecam wymieszanie go z jogurtem naturalnym np. jedna łyżeczka majonezu, dwie łyżki jogurtu. Smak zostaje, a w ten sposób można bardzo zredukować ilość kalorii :)
  • mililitr i gram to dwie rozne wielkosci. pierwsza jest miara objetosci, druga masy. Mowienie ze 1 ml = 1 g nie jest logiczne. Waga substancji na jednostke objetosci zalezy od jej gestosci. Gestosc wody to 1g na 1 ml, wiec w tym przypadku 100g = 100 ml. Przy majonezie bedzie inaczej, no chyba ze tu tez p = 1 g/ml, ale wg izabeli majonez cechuje sie mniejsza gestoscia niz woda, sam osobiscie nie wiem.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/01/24 20:18
    @Gasin: Jesteśmy świadomi różnic między jednostkami miary i objętości i faktycznie nie zawsze taka zależność ma miejsce jak w przypadku majonezu. Jednak tutaj Izabela fizycznie zważyła zawartość słoika i 100g = ok. 100ml (jak ktoś ma ochotę prosimy z ciekawości sprawdzić jak to jest dla majonezów różnych producentów).
  • Też osobiście myślałem, że 1 litr majonezu waży więcej niż 1 kilogram.
    Otóż nie 900ml-750g, 720ml-620g.
    Wynika z tego, że ciężar właściwy wody jest większy niż ciężar właściwy majonezu.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/03/19 09:29
    @mk101: samodzielnie ważyłeś? dla jakiego majonezu są takie wyniki? Pytam, bo nam przy ważeniu zawartości słoika (majonez dekoracyjny winiary) wyszło 100ml = ok. 100g.
  • Mademoiselle 2011/03/19 12:02
    to szok! zawsze wydawało mi się, że majonez przez swoją gęstość, będzie miał więcej g/ml!
  • nikt nie zauważył błędu, 98% tłuszczów + 1% białka + 2% węglowodanów =101%?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/03/19 12:50
    @Szperlot: Wartości są liczone poprawnie, jednak ze względu na przyjęte założenie, że nie pokazujemy wartości po przecinku na wykresach (niczemu by to nie służyło) zdarzały się błędy przy zaokrąglaniu. Zmieniłem trochę algorytm obliczeń, teraz suma procentów zawsze powinna wynosić 100.
  • rozumiem, jestem pewna, że wszystko liczycie poprawnie, po prostu wkradł wam się wam się mały chochlik :)
  • Nie po prostu przepisałem ze słoika "MOSSO"
  • teoretycznie majonez powinien ważyć więcej, biorąc pod uwagę masę składników, jednak należy pamiętać, ze majonez jest ubijany, czyli dużą część jego objętości stanowi powietrze. Ot i cała tajemnica :)
  • Tłuszcz ma GĘSTOŚĆ MNIEJSZĄ OD WODY, a majonez to głównie tłuszcz stąd 1ml majonezu ma ok. 1g :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę