Łyżeczka masła orzechowego z kawałkami orzechów

Masło orzechowe z kawałkami orzechów

Łyżeczka masła orzechowego z kawałkami orzechów waży 15 g.

  100g na zdjęciu (15 g)
Energia 647 kcal 97 kcal
Białko 21,7 g 3,3 g
Tłuszcz 55,0 g 8,3 g
Węglowodany 13,4 g 2,0 g
Błonnik 5,6 g 0,8 g

Masło orzechowe z kawałkami orzechów kalorie w 100g: 647kcal

Zobacz więcej: łyżka masło orzechowe orzechy kawałki

Ostatnia aktualizacja: 2015.03.15

Ważenie dodano: 2015.01.21 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: prażone orzeszki arachidowe 81%, olej roślinny, glukoza, tłuszcz roślinny utwardzony, sól.
Producent: Sante

Mamy 27 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • o jezuniu!
    masakra... ile kalorii!!! ;-;
    :o
  • Dobre, ale z felix'a zdecydowanie lepsze.
  • Uwielbiam je. <3 Jak myślicie - dobre na diecie redukcyjnej, skoro zawiera glukozę? Bo jeśli chodzi o tłuszcz roślinny utwardzony, to bodajże ze strony producenta wiadomo mi, że jest go tylko tyle, aby olej arachidowy nie wychodził na wierzch.
  • Wolę sama zrobic masło orzechowe w domu ;) jest 100 razy lepsze i zawiera tylko orzechy ;)
  • masło z Lidla to tylko orzeszki i odrobina soli. I tylko takie kupuję. Każde inne ma gorszy skład.
  • Lepszy skład ma też z Sante, ale bez kawałkow orzchów.
  • ja kupuję na allegro, 100% orzechów ;p
  • daybreak 2015/01/22 10:04
    Skoro wszyscy tu tak analizują skład, to zmienię temat i zapytam o rzecz chyba najważniejszą, bo przecież o to chodzi w jedzeniu;): jak ze smakiem, wyczuwalne są te kawałki orzechów? Czy ta wersja jest według kogoś smaczniejsza od tradycyjnego masła orzechowego firmy Sante? Bo zastanawiałam się ostatnio nad kupnem.
    @skania - w umiarze nic nie szkodzi. Raz na jakiś czas można sobie przecież pozwolić. :)
  • masło z lidla masłem z lidla...ale zaczeli dodawac do niego olej palmowy :D
  • "Raz na jakiś czas można sobie przecież pozwolić. :) " powiedz to wszystkim mylącym kanie ze sromotnikiem. Po co jeść coś co szkodzi chocby "raz na jakiś czas"?
  • @nera, ponieważ szkodzi w spożywany w dużych ilościach, przez długi okres, a truje - to nie to samo. prostownica czy suszarka też palą włosy, ale nikt nie porównuje tego do podpalania całej głowy ;). jeśli takie masło komuś smakuje bardziej niż inne to niech je te smaczniejsze. i tak wszyscy umrzemy :D. jeśli czuje się lepiej jedząc te w stu procentach zdrowe - niech je zdrowsze. tyle na ten temat. sama jestem miłośniczką lidlowskiego (zarówno cena, jak skład i smak) niestety mam delikatną alergię na orzechy ziemne (objawy tylko po większych ilościach, na szczęście) i nie pozwalam sobie za często.
  • Nie lepiej samemu sobie zrobić takie masło zamiast kupować w Lidlach itp.? Wystarczy w mikserze zmielić orzechy ziemne i masło gotowe :)
  • @nera z takim podejściem możesz tak powiedzieć o każdym produkcie żywnościowym... to popada w paranoje, jedzenie należy również do przyjemności, a nie do liczenia kalorii i tego ile, i co w każdym produkcie jest szkodliwe. Poza tym jeśli chodzi o masło orzechowe to to, które ma dużą zawartość orzechów może mieć dawać wiele korzyści, w końcu orzechy są zdrowe.
  • @ama chyba nie. mikser się spali. próbowałam też robic takie masło za pomocą blendera i bardzo ciężko szło.
  • Raz na jakiś czas!? Tego się tak nie da. Przynajmniej co drugi dzień masło orzechowe jem, a chemia jest teraz we wszystkim. Niestety nie da się żyć bez niej. I tak, te kawałki orzechów są wyczuwalne, nawet dobrze. Nigdy nie widziałam mo w lidlu, a byłam miliony razy.
  • @ama - a będziesz myć za mnie ten mikser oraz pojemnik użyty do przechowywania? Bo słoik ze sklepu to ja po prostu wrzucam do śmietnika i koniec tematu.
  • od siebie mogę jeszcze polecić masło z Marks & Spencer. kremowe, trochę lejące, zapychające... no cudo! cenowo też nie wypada najgorzej.

    po co jest coś co szkodzi choćby raz na jakiś czas? żeby nie popadać w skrajności, wypracowanie umiaru jest ważne w każdej kwestii. zdrowe odżywianie to nie tylko jedzenie zdrowych produktów ale i dobre, spokojne podejście do jedzenia, bez niepotrzebnego ekstremizmu. przywiązując do jedzenia za małą wagę popełniamy błąd, ale tak samo szkodliwe jest obsesyjne skupianie się na nim.
  • *jeść oczywiście :D
  • Kiedyś eksperymentowałam z blenderem, gdy robiłam domową chałwę z siemienia lnianego i zmieliłam orzeszki ziemne, a potem dodałam żurawinę - gorąco polecam! Pyszności! PS blender przeżył, a mam taki najzwyklejszy za parę złotych, nic wielkiego.
  • daybreak 2015/01/23 17:08
    @nera - cóż mogę dodać? @hejhej, @pastelova i @Pysiakowska ładnie wszystko wytłumaczyły. Nikt ci nie broni jeść przez całe życie sto procent "clean", ale nie oczekuj od innych, że będą robić to samo. Nie będę zbaczać na temat zaburzeń odżywiania (choć niestety miałam z nim styczność...), bo wiem, że to nie jest odpowiednie miejsce, ale warto zastanowić się nad tym czy przypadkiem nie popadamy w lekkie skrajności. Jedzenie ma być chyba przyjemnością, a nie nieustannym czytaniem etykiet czy liczeniem kalorii, prawda?
  • @ama, to proszę, kup mi najpierw odpowiednio mocny mikser i jeszcze najlepiej żeby zmieścił się w moim aneksie kuchennym o wymiarach 2x2.
    Wszystko można zrobić samodzielnie - suszone owoce, zdrowe lody, zdrowe gofry, domowej roboty masło orzechowe, świeżo wyciskane soki, samodzielnie uprawiane warzywa i owoce, jajka prosto z kurnika itd. tylko nie każdy ma czas, pieniądze i warunki na to.
  • Jeśli ktoś ma Prawdziwego Pudziana w domu, to może poprosić go, żeby mu natłukł orzechów w moździerzu :PP
  • Tradycyjna wersja jest smaczniejsza.. Ta jest o wiele słodsza i ma mniej orzechów
  • i wyhodować oczywiście na własnym drzewie orzechowym.
  • Dominika27 2015/01/30 06:46
    orzeszki ziemne jak sama nazwa wskazuje rosną pod ziemią a nie na drzewie ;)
  • Magdalena 2015/02/25 20:05
    Niestety produktu nie można znaleźć w wyszukiwarce :(
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/03/15 19:39
    @daybreak: "jak ze smakiem, wyczuwalne są te kawałki orzechów?".
    Tak, chrupiące kawałki orzechów są wyczuwalne.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę