Mus z 4 orzechów

Łyżka musu z 4 orzechów waży 12 g.

  100g na zdjęciu (12 g)
Energia 646 kcal 78 kcal
Białko 23,0 g 2,8 g
Tłuszcz 54,0 g 6,5 g
Węglowodany 12,0 g 1,4 g
Błonnik b.d. -

Mus z 4 orzechów kalorie w 100g: 646kcal

Zobacz więcej: mus łyżka orzechy 12g laskowe ziemne migdały nerkowce

Ostatnia aktualizacja: 2013.07.02

Ważenie dodano: 2013.06.28 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: orzechy ziemne, orzechy laskowe, migdały, orzechy nerkowca.
Producent: Rapunzel Naturkost
Inne ważenia tego produktu:

Mamy 22 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • takie masło orzechowe, ciekawa sprawa
  • ale to musi być pyszne. Jak znajdę, to kupię i zjem z radością :)
  • Może być fajne jako polewa do sałatek zamiast dodawania siekanych orzechów :D
  • sama robię takie różne kombinacje miksując masło orzechowe :) Ciekawa jestem tylko, jakproducentowi udalo się otrzymac plynna konsystencje, jezeli w skladzie brak oleju. Chyba ze tylko wyglada na plynna? U mnie min. łyzeczka tluszczu jest niezbedna, zeby maslo nie bylo twarde jak kamien :O
  • Może wynika to ze struktury orzechów. Masło migdałowe czy z orzechów nerkowca nigdy nie będzie tak twarde jak ze zwykłych fistaszków.

    Gdzie Pani Izabelo kupiła Pani produkt?
  • @Klaudia Orzechy są tłuste i wydaje mi się, że pod wpływem długiego mielenia (nie wiem jak dokładnie nazywa się ten proces) puszczają ten olej. Kiedyś mieliłam orzechy na mąkę do ciasta i po kilku sekundach mielenia ta powstała mąka była wilgotna i w razie zbyt długiego mielenia powstałaby już maziowata substancja a nie mąka. Więc po prostu plynna konsystencja najpewniej otrzymana jest właśnie przez długie mielenie tych orzechów.
  • super! zakochałam się od pierwszego wejrzenia w tym musie- uwielbiam masła z wszelkich orzechów! Gdzie takie cudo można dostać?
  • a co do konsystencji- dużo zależy od temperatury przechowywania- wystarczy wyjąć na kilka godzin z lodówki i od razu robi się miękkie- kremowe. Przynajmniej tak działa z domowym (bez tłuszczu) z orzeszków ziemnych i z kokosa.
  • Właśnie u mnie tak nie było. Mieliłam je malakserem dosyć długo, mimo, że konsystencją przypominały masło, to mieliłam dalej, aby puściły tłuszcz. Nie powiem, dało się nabrać łyżeczką, ale było twarde jak hmm.. masło prosto z lodówki, mimo że stało cały czas w temp. pokojowej. A jak na pół kilo orzeszków dodam 1-2 łyzeczki oleju, to konsystencja jest idealna -jak sklepowa :)
  • Klaudia: to może też zależeć od orzechów. Niektóre mogą być po prostu bardziej suche :) ja robiłam z fistaszków, które sama obrałam i lekko podprażyłam..
  • Wlasnie jestem po zrobieniu ogromnego słoika masła orzechowego do podjadania łyżeczką w czasie podróży na wakacje :) Zrobiłam pół na pół-orzeszki ziemne i laskowe, również je podprażyłam, obrałam ze skórek i jak zwykle to samo-dodanie oleju bylo niezbedne, mimo ze orzechy mielilam 30 min (przez 25min mielenia konsystencja ani trochę się nie rozrzedziła). Ja już nie wiem.. Swoją drogą.. Jaki olej najbardziej polecacie w tym przypadku ?:)
  • Dziewczyny, chyba musicie zainwestować w mocniejszy sprzęt, żebyście nie musiały dodawać oleju. Ja też robię sama masła orzechowe (wychodzą dużo taniej i nie mają podejrzanych składników) i nigdy nie potrzebowałam dodatku oleju. Potrzebuję 3-4 minut mielenia, żeby otrzymać półpłynne masło o konsystencji idealnej do polania owsianki czy naleśników.
  • widziałam w wielu sklepach ze zdrową żywnością ;) ale drogie jest, kosztuje ok. 23zł za słoiczek
  • Agatka: pewnie masz rację, pewnie chodzi o sprzęt. Jak robię u mamy w jej młynku do kawy wychodzi bardziej płynne niż jak robię swoim blenderem ;) pewnie w tym tkwi cały sekret ;)
    Ty jakiego sprzętu używasz?
    Klaudia: słoik do podjadania po drodze? dobrze, że nie jedziemy razem, bo byś mnie od słoika nie oderwała haha
    Jeśli dolewać oleju, to ja chyba bym w tej sytuacji polecała jakiś olej z orzechów? żeby już trzymać się odpowiedniej nuty smakowej ;)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/06/29 21:45
    @venuz: Młynek po przygotowaniu musu nadal nadaje się do kawy? Nie przeszkadza mu to?
  • Ciekawe ;) Przyłączam się do pytania: gdzie Pani Izabelo został ten produkt zakupiony?
  • @venuz, mam nadzieję, że nie zostanie to uznane za kryptoreklamę: używam blendera ręcznego Philipsa Pure Essentials Collection. Masło udaje się bardzo dobrze :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/06/30 19:59
    @kiriko: "Gdzie Pani Izabelo kupiła Pani produkt?"
    @venuz: "Gdzie takie cudo można dostać?"
    @klii: "gdzie Pani Izabelo został ten produkt zakupiony?"
    Mus z 4 orzechów zakupiłam w sklepie internetowym. Jak wpiszecie do wyszukiwarki producenta i słowo mus z orzechów, pojawi Wam się kilka stron, z których możecie go nabyć. Ewentualnie można spróbować poprosić o zamówienie właściciela sklepu ze zdrową żywnością w Waszym miejscu zamieszkania. Polecam gorąco !
    Według mnie, najlepszy tego typu produkt z orzechów, który miałam okazję konsumować. Mi najbardziej smakuje posmarowany na chlebie razowym lub bułce grahamce + serek wiejski + truskawki pokrojone na kawałeczki. Pycha !
    A jak komponują się Wasze dania z różnymi masłami / musami orzechowymi ?

  • Maciej: młynek znosi to bardzo dobrze, ale nie wiem, czy z każdym będzie tak samo ;) to sprzęt przywieziony kilkanaście lat temu "ze wspaniałego Zachodu" i jest całkowicie nie do zdarcia.
    Agatka: dziękuję za informację! Mój jest niby podobny, ale ma mniejszą moc- pewnie w tym tkwi szkopuł ;)
    Pani Izabelo: dziękuję za informację!
    Ja wszelkie smarowidła z orzechów lubię na kanapkach w zestawie z dżemem lub świeżymi owocami lub w owsiance- pycha.
    Ostatnio za to moim absolutnym hitem jest masło orzechowe z warzywami- polecam np. makaron z tego przepisu: http://makaronirodzynka.blogspot.it/2012/03/lubisz-maso-orzechowe-ja-tak.html (ja robię bez czosnku i z dodatkiem piersi z kurczaka).
    Kolejne odkrycie- kroję marchewkę w cieniutkie plasterki, podsmażam chwilę na suchej teflonowej patelni i później taką ciepłą mieszam z łyżeczką masła orzechowego.
    Polecam również sos- pierwotnie robiłam go z tahini, ale jakiekolwiek masło orzechowe też się dobrze komponuje:
    2 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka masła orzechowego (tahini). Wymieszać i już- super komponuje się z kotletami warzywnymi np. z cieciorki, albo jako dip do świeżych warzyw.
  • @venuz, ja też lubię masło orzechowe na konkretnie. Najczęściej dodaję do makaronu lub ryżu z warzywami i tofu, rozmieszane z bulionem (czasem z mleczkiem kokosowym, ale mój organizm się buntuje po takiej ilości tłuszczu ;)). Bardzo dobrze smakuje też łyżeczka dodana do wszelkich śniadaniowych kaszek - manny, płatków zbożowych, polenty. Ja też robię ciastka, w których większość (lub całość) tłuszczu pochodzi z masła orzechowego - tu świetnie się sprawdza masło migdałowe.
  • Agatka: widzę, że masz podobną "obsesję" ;)
    Podzielisz się jakimś dobrym przepisem na ciasteczka? Ja ciągle nie znalazłam ciastkowego ideału... ;)
  • Kupiłam wczoraj ten mus i upiekłam babeczki orzechowe :) Sama nie jadłam, ale podobno bardzo dobre, więc pewnie nie raz ten mus jeszcze zakupię :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę