Łyżka pasty sezamowej tahini

Pasta sezamowa tahini

Łyżka pasty sezamowej tahini waży 12 g.

  100g na zdjęciu (12 g)
Energia 659 kcal 79 kcal
Białko 26,9 g 3,2 g
Tłuszcz 58,2 g 7,0 g
Węglowodany 1,9 g 0,2 g
Błonnik 10,0 g 1,2 g

Pasta sezamowa tahini kalorie w 100g: 659kcal

Zobacz więcej: 12g sezam Nasiona pasta tahini

Ostatnia aktualizacja: 2018.11.17

Ważenie dodano: 2012.06.28 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: zmielone ziarna sezamu.
Producent: Haitoglou Bros

Mamy 24 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • o mamo. ale duzo kcal
  • W końcu to sam sezam.
  • kikimora 2012/06/29 10:26
    Kocham kocham kocham
    Smakuje jak chałwa! I śwetnie pasuje do warzyw przyprawionych na ostro.
    Dzięki za to ważenie :)
  • gdzie można to kupić?
  • Ania1105 2012/06/29 14:25
    Kamila: w każdym większym markecie, czy delikatesach. tam, gdzie masła orzechowe i inne kremy kanapkowe
  • Czy istnieje możliwość zważenia szklanki tahini?

    Ostatnio oszalałam na punkcie zdrowych, surowych słodyczy [Pani Izabelo, proszę przejrzeć te blogi: http://rawified.blogspot.com/, http://rawfoodlove.blogspot.com/2012/02/raw-fudge-brownies-yeah-baby.html (specjalnie wkleiłam z tym przepisem, bo jest absolutnie wspaniały) - linki można usunąć] właśnie na bazie pasty sezamowej lub masła orzechowego. Polecam wszystkim, którzy chcą odżywiać się (i żyć) zdrowo, ale przepadają za słodyczami. Wiem, że niestety nie są to tanie sładniki, ale od czasu do czasu myślę, że można sobie na coś takiego pozwolić, zwłaszcza, że przecież zdrowie jest najważniejsze.

    Pozdrawiam serdecznie.
  • WiFiRiFi 2012/07/12 19:24
    Orientuje się ktoś ile można ją przechowywać? Od dłuższego czasu korci mnie, żeby ją kupić, widziałam parę ciekawych przepisów z jej użyciem ale boję się, że się zepsuje zanim zużyję cały słoik.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/08/01 21:27
    @Viola: "Czy istnieje możliwość zważenia szklanki tahini?" Proszę bardzo, specjalnie dla Ciebie zważyliśmy szklankę wspomnianej pasty: http://www.ilewazy.pl/szklanka-pasty-sezamowej-tahini

    Dziękuję za linki ! Niebawem przyjrzę się ich zawartościom uważnie :)
  • Bardzo dziękuję za te ważenie :) Myślę, że naprawdę warto chociażby poczytać o surowych słodyczach. Jeszcze niewiele mówi się o tym na polskich stronach, ale za granicą zaczyna być już o tym głośno. I bardzo dobrze! :)
  • Nieważne, że kaloryczna. Ważne, że to zdrowe tłuszcze - raz na jakiś czas na pewno nie wpłynie ujemnie na nasze zdrowie.

    Powiem szczerze, że kocham tahini w każdym wydaniu, jednak najlepiej smakują mi kanapki z tą własnie pastą i miodem, lub pastą, twarogiem i miodem. Dobre, ciężkie pieczywko, najlepiej pełnoziarnisty chleb, do tego pasta jako masło i odrobina akacjowego lub lipowego miodu. Pyszności. <3
  • Ja lubię bardzo sosy z ta pasta, niestety kompletnie mi nie pasuje do zwyklego pieczywa, za go uwielbiam z waflami ryzowymi lub chlebem caloziarnistym (takim bez maki) wiec jak juz postanowię wydac 20zl na chleb to robie ucztę tahini :D
  • Witajcie, dlaczego węgli jest tylko 1,9g/100g, podczas gdy samego błonnika jest 10g?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/04 15:38
    @ewa ce: W tym przypadku 1,9 g oznacza węglowodany przyswajalne (minus błonnik). Gdyby producent podał węglowodany ogółem, widniałaby liczba 11,9 g / 100 g.
  • czy tahini można zamrozić (kupiłam taką z prażonego sezamu) ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/02/04 11:38
    @cuckoo: Tak. Tutaj znajdziesz kilka sposobów na zamrożenie tahini:
    http://healthyeating.sfgate.com/freeze-tahini-8067.html
  • Dziękuję. Czy jest na sali tłumacz? "The plastic wrap helps to prevent freezer burn (...)" ?? :o
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/02/05 11:56
    @cuckoo: freezer burn - oparzelina zamrażalnicza lub oparzelina mrozowa. Chodzi o przemianę fizyczną, która może zachodzić w trakcie przechowywania nieszczelnie zapakowanej żywności podczas przebywania w zamrażalniku.
    Powstaje odwodnienie, a w konsekwencji wysuszenie, które następnie prowadzi do wystąpienia objawów w postaci pojawienia się na powierzchni surowców / produktów punktowego odbarwienia lub plam.
    Aby zapobiec temu procesowi, należy - w tym przypadku tahini owinąć szczelnie folią spożywczą przed włożeniem do zamrażalnika.
  • Dziękuję za wyjaśnienia. Dobrze wiedzieć na przyszłość. :)
  • kozaśnierzna 2018/05/24 10:21
    Tahini to póki co moje odkrycie roku. Świetnie pasuje do prawie wszystkich kanapek, a najlepiej do takich na słodko. Bułka z plastrami banana posmarowana tahini i posypana cynamonem to mistrzostwo świata <3
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/05/26 07:45
    @kozaśnierzna ja dodaję do zup, sosy do sałatek też robię na bazie rozwodnionego tahini.
  • Ostatnio kupiłam mały słoik na próbę, całkiem niezłe, lepsze niż masło orzechowe. Zrobiłam sałatkę z resztek ugotowanego makaronu z obiadu, do tego brokuły, kalafior, ciecierzyca, sos na bazie tahini (+ sos sojowy, chili, czosnek, trochę cukru i garam masala), a na wierzch pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Zdecydowanie do powtórzenia :)
    W przyszłym tygodniu wypróbuję podobny sos do sałatki warzywnej z ryżem; dotychczas stosowałam majonez, ale odpowiednio doprawione tahini jest zdecydowanie nie gorsze, a chyba nawet lepsze w smaku. No i chyba zdrowsze?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/07/29 13:14
    @Tvk_91 nie lubię odpowiadać na pytanie, czy coś jest zdrowsze, bo to zależy od reszty diety, ale...Plusem tahini jest to, że powstaje z całego ziarna sezamu, a zatem będzie miało zdecydowanie więcej niż majonez:
    - białka
    - błonnika pokarmowego
    - wapnia.

  • Tahini jest super!ja zwykle robię sama, doprowadzam ją do konsystencji masła orzechowego, žeby za bardzo nie spływała z łyżki:)polecam kaszę jaglaną gotowaną na mleku kokosowym, z erytrolem I 2 łyżkami tahini.To taka śniadaniowa wersja chałwy:)dobrze się komponuje z gruszkami.
  • @Pecan03 ja uwielbiam owsiankę na mleku migdałowym, z gruszką, granatem, tahini i kardamonem :) cud miód orzeszki

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę