Plaster dojrzewającego sera owczego

Ser owczy dojrzewający kaszkawał

Plaster dojrzewającego sera owczego kaszkawał waży 15 g.

  100g na zdjęciu (15 g)
Energia 315 kcal 47 kcal
Białko 26,0 g 3,9 g
Tłuszcz 22,0 g 3,3 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Ser owczy dojrzewający kaszkawał kalorie w 100g: 315kcal

Zobacz więcej: plaster 15g ser owczy

Ostatnia aktualizacja: 2017.07.23

Ważenie dodano: 2012.06.27 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mleko owcze, sól.

Mamy 13 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/06/27 22:46
    Moi Drodzy, zdjęcie do powyższego ważenia ukaże się w dniu jutrzejszym.
  • Wszystkie sery owcze są przepyszne - np. prawdziwy oscypek!!! Toż to dobra narodowe ^^
  • Tak przy okazji: kaszkawał to pikantny ser turecki.
  • Oj.. poprawka: rumuński
  • @mmo
    Poprawka: bałkański;) Pojawił się w okolicach XI-XII wieku na terenie dzisiejszej Bułgarii dzięki plemionom nomadycznym. Produkuje się go od byłych republik ZSRR (Krym, południowa Ukraina i Kaukaz) aż po Turcję, przez Grecję, Bułgarię, Rumunię, całą byłą Jugosławię, Albanię i Węgry, aż po Włochy, Algierię, Tunezję, Egipt i Maroko. Rozróżnia się trzy podstawowe typy produkcji: bałkański, rosyjski i włoski. Nazewnictwo różni się nieznacznie (kackaval, kaskaval, kacekavalo, caciocavallo itp.). Wyrabia się go z krowiego, owczego bądź koziego (albo mieszanego) mleka, czasem pasteryzuje.
    (Źródło: P. F. Fox, "Cheese: Chemistry, Physics and Microbiology, Volume 2", New York: Chapman & Hall 1993)

    Od siebie mogę dodać, że właściwie w każdym kraju traktuje się go inaczej (w Rumunii "cascaval" mówi się po prostu na każdy półtwardy żółty ser, a podrodzajów jest od diabła i jeszcze trochę); w Albanii za to jest biały, twardy i raczej suchy.
  • czy to jest podobne do tzw bundza?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/06/28 13:01
    @utc: dziękuję za ciekawy komentarz :)
  • pani Izabelo czy na blogu zdrowe co nie co pojawią się niedługo jakieś nowe przpeisy? n.p z dodadkiem takiego sera
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/06/29 10:58
    @joasia: myślę, że w ciągu kilku tygodni powinien pojawić się jakiś nowy przepis :)
  • Jeżeli cenicie sobie sery owcze to aktualnie w Biedronce jest do kupienia niesamowity ser regionalny z Portugalii z mleka niepasteryzowanego " Victor Fernandes " . Niesamowicie kremowy i aromatyczny , odkrawa się górną część sera i wyjada płynny środek łyżeczką , pycha mmnniammm , poezja smaku :-)))) .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/02/23 06:23
    Kilka dni temu kupiłam twaróg owczy - raj dla podniebienia ! Szkoda, że nie jest dostępny w większości sklepów spożywczych, tylko trzeba na niego "polować" ...
  • Orientuje się ktoś, czy to jest podobny ser jak owczy w plastrach "Światowid" z Biedronki?

    Bo ten biedronkowy bardzo smaczny, ale niestety trochę za tłusty ;) Ten zważony tutaj prezentuje się o wiele lepiej. A gdzie go można dostać, drogi jest?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/07/23 18:24
    @Tvk_91: Powyższy ser ważyliśmy ponad 5 lat temu. Kupiłam go najprawdopodobniej w delikatesach Bomi. Niestety, nie pamiętam już jak smakował. Kupiony został na wagę.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę