Ser Gouda

Plaster sera Gouda pełnotłustego waży 25g.

  100g na zdjęciu (25 g)
Energia 356 kcal 89 kcal
Białko 24,9 g 6,2 g
Tłuszcz 27,4 g 6,9 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 17,6 g 4,4 g
Węglowodany 2,2 g 0,6 g
Cukry proste 2,2 g 0,6 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,8 g 0,2 g

Ser Gouda kalorie w 100g: 356kcal

Zobacz więcej: 25g plaster ser Gouda

Ostatnia aktualizacja: 2016.12.02

Ważenie dodano: 2009.11.22 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 47 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Patrycja 2011/01/04 13:06
    Mam pytanie, czy wszystkie sery Gouda są pełnotłuste, czy akurat ten jest taki?
    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/01/06 16:45
    W sklepach dostępny jest ser gouda tłusty oraz pełnotłusty. Informacja znajduje się na opakowaniu jednostkowym lub na bloku.
  • a czy są chude sery żółte,bo nie spotkałam się jeszcze z takowymi :D
  • Oczywiście, że są - i to zwykle dobrze oznaczone jako LIGHT.
    Najpopularniejsze są 12 i 13%, ale dla mnie są za mało tłuste, a z kolei nie przekonałam się jeszcze do pełnotłustego. Znalazłam więc alternatywę i po większych poszukiwaniach zdobyłam 17% :).
  • mała poprawka: doszłam do wniosku, że wszelkie sery odchudzone mi nie smakują i przeszłam na zwykły pełnotłusty ser gouda - jak ten widoczny na zdjęciu.
    Kupuję je w plastrach pakowanych po 500g. Jeden plaster ma 56 kcal i 4,5g tłuszczu. Polecam :) smakuje lepiej, niż light'owa guma. ;)
  • Karolcia 2011/03/03 19:29
    Czemu to wszystko ma tyle tluszczy i kalorii???? A ja tak kocham nabial!!!!! RATUNKU!!!!!!!!!!!!!!1
  • karolcia chudy twarog ma w 100g tylko 100kcal ktore pochodza tylko iwyłącznie z białka (wegle i tłuszcze minimalne) a od białka sie nie tyje tylko chudnie
  • Karolcia 2011/03/03 21:45
    Tak chudy twarog jest u mnie na porzadku dziennym ale zolty ser tez lubie ;/
  • @Karolcia tez zajadam się chudym twarogiem, żółty ser tylko czasem kupuje, a i to zawsze w wersji light :)
  • desgrasar 2011/04/21 11:10
    witam, proszę o wasze opinię oraz wypowiedz panią Izabelę. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad tym czy ser żółty roztopiony (w mikrofali lub opiekaczu) ma takie same wartości odżywcze jak plaser sera nie roztopionego? Bardzo to dla mnie ważne, błagam o odpowiedź w internecie zdania są podzielone i bez żadnych wiarygodnych dowodów. pozdrawiam
  • To ja może powiem tak - jesli wsadzisz plaster sera do mikrofali na talerzyku to potem po zabraniu sera zostanie na talerzyku tłuszcz - zatem napewno sie jakoś wartości odżywcze musza zmienić ;)
  • desgrasar 2011/04/26 12:56
    I właśnie o to się rozchodzi:) pytanie tylko jak się zmienia i bardzo mnie ta sprawa nurtuje... wg niektórych mikrofala "zabija" witaminy itd, inni twierdzą że tłuszcz z roztopionego sera żółtego łatwiej odkłada się na boczkach, no i jeszcze kwestia tłuszczu z sera który pozostaje na talerzyku po podgrzaniu w mikrofali lub wsiąknie w chlebek... różnica jakaś jest na pewno, jestem ciekawa jakiego rzędu, jak myślicie 10-50 kcal 50-100? strzelam bo nie mam pojęcia o sprawie:)
  • śledzę ten wątek - sprawę rozchodzącą się o roztapiany ser żółty i wciąż nie mogę się doczekać konkretnej odpowiedzi od osoby, która orientuje się w tej sprawie :)
  • Mademoiselle 2011/04/26 13:28
    polecam zrobić eksperyment. plasterek sera zważyć, dać na talerzyku do mikrofalówki i po wytopieniu tłuszczu też zważyć. różnica w wadze to będzie wytopiony tłuszcz. O witaminkach nie wiem.
  • Jedyne, co ja mogę dorzucić do waszego 'dochodzenia' to informacja, że tłuszcz z podgrzanego sera jest bardziej szkodliwy niż ze zwyczajnego plasterka - ciepło (roztopienie go) powoduje zmianę izomeru cis w trans (czy na odwrót - nigdy nie wiem ;)), która jest niekorzystna dla zdrowia. Co do kaloryczności - nie mam pojęcia. Witaminy jakoś radykalnie się pewnie nie zmieniają, bo to krótka obróbka. Tak przynajmniej sądzę. :))
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/04/26 16:02
    @desgrasar: według danych literaturowych, w powyższym produkcie zachodzić będzie wiele reakcji chemicznych. Z jednej strony przyczynią się one do zintensyfikowania barwy, smaku, zapachu i struktury poddanego obróbce produktu, jednak z punktu widzenia żywieniowego nastąpi szereg niekorzystnych przemian.
    Między innymi może nastąpić pogorszenie strawności i stopnia przyswajalności zmienionych chemicznie kwasów tłuszczowych lub aminokwasów, powstawanie pod wpływem reakcji wielu różnych substancji może przyczynić się do obniżenia wartości odżywczej produktu, mogą powstawać wolne rodniki.
  • desgrasar 2011/04/27 17:02
    Mademoiselle, gorzej gdy plasterek leży na chlebku do którego ten wytopiony tłuszcz trans (o których pisze Martin) wsiąka:(

    Martin, dzięki właśnie takich argumentów szukam:) czy możesz zdradzić skąd masz tą informację? wychodzi na to że, plaster sera po podgrzaniu zamienia się z pełnowartościowego produktu w fast food:(


    Izabelo bardzo dziękuje za odpowiedź. Jeżeli chodzi o strawność to coś w tym musi być:) (tak samo jeżeli chodzi o ser na pizzy lub spaghetti). Zgadzam się że dochodzi do obniżenia wartości odżywczej, jednak czy mówimy tu również o kaloryczności? :) czy te tłuszcze trans o których pisze Martin... czy to może być prawda? coś mi się wydaje że to może się okazać temat rzeka... :) czy możemy podsumować temat stwierdzeniem: unikać podgrzanego sera żółtego ale do końca nie wiadomo dlaczego:(
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/04/27 18:30
    @desgrasar says: "czy możemy podsumować temat stwierdzeniem: unikać podgrzanego sera żółtego ale do końca nie wiadomo dlaczego:(" - dla mnie wystarczającym argumentem do nie spożywania podgrzanego sera będzie moja wcześniejsza wypowiedź. Być może do mnie bardziej trafiają te informacje, bo każde zdanie potrafiłabym rozszerzyć na kilkadziesiąt kolejnych i nie potrzebuję już poszukiwań potwierdzeń ;)
    "Zgadzam się że dochodzi do obniżenia wartości odżywczej, jednak czy mówimy tu również o kaloryczności? :)" Przydałby się tutaj kalorymetr ;) Osobiście nie badałam i nie czytałam o zmienności wartości energetycznej sera względem obróbki typu pieczenie.
    "czy te tłuszcze trans o których pisze Martin… czy to może być prawda?"
    Generalnie kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego zawierają niewielkie ilości izomerów trans w stanie naturalnym. W przeważającej większości jednak to CIS występują "w naturze". Kwasy tłuszczowe stają się dopiero niebezpieczne, gdy zachodzi zamiana CIS w TRANS. Najsłynniejszym przykładem będą margaryny, które powstały przez utwardzanie olejów roślinnych (proces uwodornienia) lub odwadnianie (proces deodoryzacji) olejów rybich, a także podgrzewanie kwasów tłuszczowych o konfiguracji CIS.
    Głównym źródłem szkodliwych TRANS będą produkty cukiernicze (pieczywo, wyroby ciastkarskie, czekoladowe), margaryny twarde, tłuszcze do smarowania, tłuszcze smażalnicze, fast foods. Warto czytać informacje na opakowaniach, bo niektórzy producenci wykorzystują już nowoczesne technologie, bądź dodają taki rodzaj surowców, które nie będą nam przysparzać TRANS.
    Według powyższych informacji ser w tym przypadku nie byłby źródłem nabytych TRANS.
  • Mi w innej postaci niż po podpieczeniu lub podgrzaniu i rozpuszczeniu (np do polania brokula) ser żółty nie smakuje :(
  • jaki więc wniosek? można/ nie można?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/04/27 20:13
    Według mnie nie warto.
  • desgrasar 2011/04/28 12:44
    haruka już po nas:)
  • Informacje, do których się dokopałam w necie:
    "Witam, czy to prawda, że roztopiony żółty ser (np. w tostach) jest niezdrowy? Dlaczego? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Witam. Ser żółty zawiera ok. 40% tłuszczu. Tłuszcz poddany wysokiej temperaturze, w warunkach dostępu tlenu i w połączeniu z białkami (które również znajdują się w serze) może tworzyć kompleksy obniżające wartość biologiczną białka i jego strawność oraz przyswajalność. Wysoka temperatura powoduje również utlenianie witamin tłuszczorozpuszczalnych i straty innych witamin. Z tego powodu takie potrawy nie są zalecane." [źródło: http://sante.pl/m54/zdrowe_zycie/specjalista_radzi?page=75]

    'Lista najbardziej szkodliwych pokarmów: roztopiony ser (pizza, zapiekanki, grzanki) – do strawienia roztopionego sera potrzebna jest ogromna ilość energii, czasami taki produkt zalega w żołądku kilka dni, no i nie ma prawie żadnych wartości odżywczych' [ źródło: http://www.era-zdrowia.pl/strefa-toksyczna/szkodliwa-zywnosc/lista-najbardziej-szkodliwych-dla-nas-pokarmow.html]

    Niech każdy sam oceni jakość cytowanych źródeł :) Tylko tak mogę pomóc i podeprzeć swój wcześniejszy komentarz :))
  • I'm fine 2011/04/28 16:08
    To drugie źródło jest niepoważne. Sól odkładająca się w wątrobie? BZDURA. Sól jest usuwana przez nerki, a nie przez wątrobę! Skoro tamten autor nie wie tak podstawowych rzeczy, to i w informacje dot. sera bym mu nie wierzyła, bo pisze co mu ślina na język przyniesie.
  • nie zjem już nigdy.
  • a czy z mozzarellą jest tak samo? można zastąpić w pizzy ser żółty na mozzarellę czy to głupiego robota, bo w obydwu serach zachodzi zmiana w tłuszcze trans?
  • wie ktoś? :)) zależy mi na odpowiedzi.
  • Krzysiek225 2013/03/26 17:34
    20 gram - sprawdzilem dzisiaj; okragly plasterek wielkosci bulko wazy 20 g: 12 plasterków sera = 250 gram w opakowaniu,

    w przypadku kwadratowego plasterkowanego jest podobnie
  • Tak jest ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczy HIT z RYK 13 % tłuszczu
    Polecam
  • Każdy pełnotłusty żółty ser jest mój ! . Nigdy nie podgrzewam , nie smażę co najwyżej starty dodaję do potrawy już na talerzu np. do pomidorowej .
  • Czy to ser bez laktozy?
    z tabeli wynika, ze zawiera tylko cukry proste, do ktorych laktoza sie nie zalicza (jest dwucukrem zbudowanym z cukrow prostych: glukozy i galaktozy).
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2016/11/17 07:31
    @znachor zapoznaj się z definicją węglowodanów prostych zawartą w naszym słowniku: http://www.ilewazy.pl/slownik/weglowodany-proste-cukry-proste. Cukry proste to także dwucukry, dlatego laktoza uwzględniana jest na opakowaniu, w tabelach wartości odżywczej, jako cukier prosty.
  • Ooo, a czy można prosić o tytuł jakiejś polskojęzycznej literatury, w której znajdzie się potwierdzenie takiej definicji?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2016/11/17 21:58
    @cincin Pod tym linkiem znajdziesz "Normy żywienia dla populacji polskiej", gdzie omówiony jest między innymi podział węglowodanów ze względu na ich budowę.
    http://www.izz.waw.pl/attachments/article/33/NormyZywieniaNowelizacjaIZZ2012.pdf
  • Niestety nie widzę tam czegoś takiego... str. 63: " Zgodnie z definicją Komisji Europejskiej (...) cukry zaś to wszystkie cukry proste i dwucukry obecne w żywności, z wyjątkiem alkoholi wielowodorotlenowych (...) Określenie cukry jest powszechnie używane w celu opisania mono- i disacharydów w żywności. (...)"
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2016/11/28 23:00
    @cincin2 Sprawdź proszę definicję "cukry" na stronie 64 w rozdziale "Budowa".
  • Nie występuje tam określenie "cukry proste".
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2016/12/01 12:03
    @cincin0 Określenie "cukry proste" pojawia się i klasyfikuje dwucukry jako cukry proste w definicji "cukrów prostych" w Słowniku terminów żywieniowych wyd. PWN (Gertig, Gawęcki).

    Podobnie EUFIC: http://www.eufic.org/article/pl/expid/basics-carbohydrates/

    Mimo, iż w tabeli rozróżnia się monosacharydy i disachardy, to potem łącznie klasyfikowane są jako cukry proste.

    Jest to oczywiście pewien rodzaj chemicznego uproszczenia. Weź proszę pod uwagę, iż informacja ta jest kierowana do przeciętnego odbiorcy, który, z dużym prawdopodobieństwem nie ma wykształcenia żywieniowego, medycznego, czy chemicznego.
  • Sery żółte nie powinny zawierać laktozy co najwyżej w śladowych ilościach 0.1 g/100 g a ten ma aż 2.2 g , co może znaczyć że zbyt krótko dojrzewał i laktoza nie została strawiona przez bakterie .
  • W wyniku dojrzewania bakterie trawią laktozę i wydalają między innymi ważny dla smaku sera kwas masłowy .
  • Zajmowałem się tym tematem gdyż jednak okazało się że mój organizm słabo trawi laktozę . W odstawkę poszły jogurty , kefiry , maślanki i śmietana , jedynie ostały się dojrzałe żółte sery i masło :-( .
  • Ljon bądźmy realistami jeśli chodzi o czas dojrzewania u sporej części producentów. Sery są sprzedawane jak tylko staną się zjadliwe, a nie jak dojrzeją. Stąd też sery żółte spokojnie mają rozpiętość od 10 do 50 zł/kg.
  • TatiQ
    Tak dla twojej i innych wiedzy , Ementaler 45% tł w s.m. można kupić w Aldi 0,4 kg/7.99 zł tylko a węglowodanów 0% . Można ? można ! .
  • Tak tylko zauważ, że ementaler jest serem, który niektórzy mogą uznać za zbyt intensywny w smaku. Natomiast taka gouda jest bardzo delikatna i preferowana przez wielu przykładowo na pizzy czy zapiekance.
  • TatiQ
    Ementaler zbyt intensywny w smaku ? . Intensywny w smaku jak dla mnie rzecz jasna jest Munster , Morbier z surowego mleka , sery owcze z rancza Frontiera :-) .
  • Oczywiście lubię tę intensywność , kocham śmierdziele :-) .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2016/12/02 08:44
    @Ijon To prawda osoba, która nie toleruje laktozy musi dokładnie sprawdzać opakowania, szczególnie produktów mlecznych. Jogurt jogurtowi nierówny, kefir kefirowi. Tym bardziej, że nietolerancja laktozy jest zależna ilościowo i każdy ma inny próg reakcji na laktozę.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę