Kromka chleba żytniego razowego

Chleb żytni razowy

Kromka chleba żytniego razowego waży 35 g.

  100g na zdjęciu (35 g)
Energia 227 kcal 79 kcal
Białko 6,3 g 2,2 g
Tłuszcz 1,7 g 0,6 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g 0,1 g
Węglowodany 42,9 g 15,0 g
Błonnik 8,4 g 2,9 g
Sól 1,1 g 0,4 g

Chleb żytni razowy kalorie w 100g: 227kcal

Zobacz więcej: chleb 35g razowy żytni

Ostatnia aktualizacja: 2018.02.18

Ważenie dodano: 2011.08.15 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 53 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • uwielbiam ten chlebek! dziękuję ; ))))
  • Injustice 2011/08/16 08:32
    Jakaś firma chleba? Piekarnia? Coś?
  • a ja zdecydowanie jestem fanką bułek :)
  • czy będzie jakaś różnica w kaloriach gdy będzie to chleb żytni na zakwasie?
  • no, wkońcu! :)
  • @Natalia: zdaje się, że akurat chleba żytniego nie da rady zrobić bez zakwasu ;) więc i ten jest na zakwasie, nawet jeśli nie jest o tym wspomniane
  • So Lovely 2011/08/16 17:57
    ja o to prosiłam chyba ;) dzieki.
  • Agnieszka 2011/08/16 18:27
    To trochę inny chlebek niż ja jem :(
    Ja razowy mam,ale ten okrągły ale i tak dziękuję ;)
  • Pyszny, ja jestem niestety uzależniona od chleba... Ma na moje nieszczęście dużo węgli i kalorii :(((((( Mogłabym pochłonąć sama cały bochenek :D
  • wygląda na lekko sfajczony ;)
    żytni razowy może być jak wstaję za późno i już nie ma orkiszowego.
    no i kolejny raz zapytam: dlaczego zdrabniacie i nigdy nie powiecie 'chleb', tylko popadacie w infantylizm i mówicie 'chlebek'. Jak słyszę drugą wersję to się jeść odechciewa!
  • W piekarni której kupuje chleb jest żytni na zakwasie który jem ale również chleb żytni na drożdżach. Stąd moje pytanie czy jest jakaś różnica między tymi chlebami. Słyszałam że na zakwasie jest zdrowszy.
  • Większość osób użyła słowa "chleb", jo, czyżbyś był/a przewrażliwiona? ;-)
    Sama nie przepadam za zdrobnieniami, ale nie widzę powodu do krytykowania innych za to, że lubią sobie coś zdrobnić ;)
  • tutaj więcej razy padła forma normalna ;) słysząc formy chlebek, bułeczka, drożdżoweczka szlag mnie trafia. jestem przewrazliwiona, głównie ze względu na reklamę kremu do protez i starego, okropnego babiszona.
    chyba troszkę odeszłam od tematu kromki chleba żytniego razowego, kończę wywody.
  • So Lovely 2011/08/18 12:47
    ja tam lubię słowo "bułeczka", gorzej z "bułenią" ^^
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/08/18 17:16
    @Injustice: Chleb kupiony w skansenie chleba w Ustroniu (świetnie miejsce, polecam, w drodze do Kołobrzegu, czy podczas wakacji w okolicy). Prawdziwy, smaczny, na zakwasie, z pieca opalanego drewnem. Wartości odżywcze poglądowe, można je odnieść do innych chlebów tego typu.
  • Uwielbiam ten chleb, jest zdrowy, pożywny i bardzo syty:)
  • Właśnie miałam pytać, a tu pan Maciej odpowiedział, że to zaufana piekarnia. Piekę chleb od kilku lat (na zakwasie), ze znaczną przewagą mąki razowej 2000, czasami pół na pół z orkiszową czy graham. Zastanawia mnie kolor chleba... Mój jest miodowo- brązowy wewnątrz, a ten na zdjęciu wygląda dość blado... jakby z przewagą mąki pszennej.
    Proszę o podpowiedź, czy mogę szacować, że mój chleb ma tyle kalorii, co użyta do jego wyrobu mąka (chleb składa się tylko z mąki i wody, zakwas też oczywiście)? Czy może zachodzą jakieś procesy technologiczne w mące, które zasadniczo zmieniają jej kaloryczność. Wartość ziaren pomijam w tym momencie, bo nie zawsze je dodaję.
    Pozdrawiam i ponownie gratuluję zmian.
  • Mój chleb ma wygląd tego na zdjęciu, a kolor (ważonego przez Was) chleba żytniego wysokobłonnikowego z otrębami. Zawsze podejrzewałam producentów chleba o dodawanie barwników.. ja piekę bez nich, a mój chleb jest ciemny.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/10/02 09:04
    @Dorota: "Zastanawia mnie kolor chleba…" "ten na zdjęciu wygląda dość blado… jakby z przewagą mąki pszennej." W skansenie chleba, w którym kupujemy od czasu do czasu to pieczywo, chleb podpisany jest jako 100 % żytni razowy. Według mnie, smakuje jak "czysty" żytni. Szczerze mówiąc, nie wierzę też, żeby tak szanująca się piekarnia robiła jakieś oszustwa. Może jako dodatek stosowana jest mąka żytnia sitkowa 1400 lub żytnia 1850 ? Jeżeli nie zapomnę, to przy następnej okazji zapytam się bezpośrednio piekarza (pieczywo produkowane jest na oczach ludzi i jeżeli piekarz nie jest jakoś bardzo zajęty, można z nim porozmawiać).
  • Dziękuję bardzo. To oczywiste, że biała mąka żytnia 720 nie daje ciemnego chleba przecież. Ja jej używam sporadycznie tylko do bułek i zupełnie mi to z głowy wyleciało. Ciemny kolor dają otręby, a użyte do wysypania formy pięknie się karmelizują.
  • Uwielbiam:D
    U mnie jest dość drogi ale opłaca się (100% żytni bohenek 4,5zł) - pyszny w smaku i sycący!
  • Chciałam się zapytać czymu ten chclebek taki kaloryczny, ja kupiłam ostatnio razowy i wyczhodziło mi 55 kcal na kromkę. Pomożyłam wartość 100 kcal razamy pięć (cały chleb 500 g) a potem podzieliłam przez ilość kromek w opakowaniu. Mam nadzię, że dobrze to skalkulowałam
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/01/20 13:25
    @Milky: nie do końca rozumiem Twoją wypowiedź: "Pomożyłam wartość 100 kcal razamy pięć (cały chleb 500 g)" skąd wzięłaś to 100 kcal, co to za liczba i co ona reprezentuje?
  • Mi sie wydaje, ze tu o wartość kcal dla 100g chodziło ;)
  • Chodziło mi o to,że liczyłam kalorie w chlebie razowym, który wczoraj kupiłam. I nie wiem czy dobrze to robię. Nie pamiętam ile dokładnie było kcal w 100 gramach teraz, pamiętam, że wyszło mi 55 kcal na kromkę. A obliczałam to tak: ilość kcal w 100g razy 5 (bo chcleb cały miał 500g) i ten wynik podzieliłam przez ilość kromek w opakowaniu. I teraz chciałabym wiedzieć czy dobrze obliczyłam ilość kcal w kromce.
  • I mam jeszcze jedno pytanie. Znalazłam gdzieś dobry sposów na przyrządzenie jajecznicy o obniżanej zawartości kcal. Otóż 2 jajka miesza się z pół szklanki mleka 0,5% i taką masę wlewa na suchą patelnię i smaży bez żadnego tłuszczu. Czy moglibyści mi podać jaka będzie ilość kcal w takiej jajecznicy
  • Dobrze liczysz ;)
    Co do jajecznicy - dodaj kcal z dwóch surowych jajek i pól szklanki mleka i już masz. Tak samo licz wszystkie potrawy, które przygotujesz bez tłuszczu.
  • Byłam kiedyś w tym skansenie,z którego pochodzi ten chleb :) Jadłam mini pizzę.Kupiłam sobie również lody i wygrałam następnego,a ten znowu był wygrany.I chyba zjadłam 4 lody ;p
  • czy jeśli podgrzeje kromke chleba w tosterze to jego kaloryczność wzrośnie?
  • nie :P
  • serduszko 2012/04/21 10:57
    ja w domu mam chleb "żytko" robiony na zakwasie (na opakowaniu pisze że bez konserwantów) i tak się zastanawiam czy jedna jego kromka będzie miała taką samą ilośc co ta tutaj przedstawiona?? czy będzie miała ok. 80 kcal ?? jego skład to: mąka żytnia, mix żytko,kwas ciemny, drożdże, woda. Wygląda bardzo podobnie do tego http://www.ewro-polska.pl/zytko-mieszanka.html bardzo mi na tym zależy prosze o odpowiedz pani Izabelo ;) z góry dziękuję :*
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/23 17:11
    @serduszko: niestety, ale nie mogę Cię zapewnić, że Twoja kromka na pewno będzie dostarczać ok. 80 kcal. Nie znam receptury, na podstawie której mogłabym wykonać obliczenia. Nie znam wagi kromki. Uważam jednak, że jak najbardziej możesz brać pod uwagę wartości odżywcze do powyżej zważonego chleba, bo przecież chodzi o szacowanie kcal i wartości, a nie branie ich dosłownie pod uwagę. Jak będziesz kiedyś miała możliwość, to zważ sobie swoją kromkę i na przyszłość będziesz wiedziała ile w przybliżeniu może dostarczać kcal.
  • Są bardzo podobne w Steskalu, czy będą mieli podobną ilosć kalorii?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/10/13 21:43
    @Karina: bez porównania składu nikt nie będzie Ci mógł zagwarantować, że oba rodzaje pieczywa będą posiadać zbliżone wartości odżywcze. Ale w związku z tym, że chodzi o szacowanie, to gdy uznasz, że obie kromki są bardzo podobne, to bierz pod uwagę powyższe ważenie. A jeżeli nie będziesz usatysfakcjonowana tą odpowiedzią - to proponuję skontaktować się bezpośrednio z producentem podanego pieczywa.
  • witam. zastanawiam się czy chleb o takim składzie będzie lepszy od chleba pszennego?
    skład: mąka żytnia razowa, woda, siemię lniane, mąka pszenna, płatki owsiane, sól, żyto gniecione, naturalny zakwas, drożdże piekarskie.
    mieszkam na wsi i mam tylko wybór po między pszennym a tym co napisałem. moja mama je tylko pszenny i zastanawiam się czy warto kupywać dla siebie osobno taki chleb bo jestem (staram się być na diecie).jeżeli nie zrobi to dużej róznicy to to chyba nie ma sensu kupować dwóch rodzajów pieczywa
  • A ja bardzo polecam chleb razowy z ,,Jul-ki". To taki prawdziwy, niepodrabiany razowiec, bardzo dobry. :)
  • przydaloby sie wazenie kromki zytniego zwyklego, nie razowego :(
  • kicia2010 2014/03/14 19:54
    Witam,
    Czy możecie mi pomóc w przeliczeniu??
    Upiekłam chleby żytnie i nie wiem ile on mają na 100g.
    Skład chleba:
    - 1kg mąki żytniej (100g: 327kcal, B-5,9; W-77,4; T-1,7)
    - 150g. ziaren słonecznika (100g: 577kcal; B-24,4; W-18,6; T-43,7
    - sól i woda.
    Nie mam pojęcia jak teraz wyliczyć kcal na kromki....doszła woda i chleb jest teraz cięższy....Mam teraz zważyć chleby i proporcjonalnie wyliczyć czy jak?
  • @jesli koniecznie musisz wiedzieć ile maja kalorii, to najlepsza opcja będzie zwazenie ich i wyliczenie tego, tak jak powiedzialas.
  • mario.g707 2014/10/29 10:18
    Gdy w 100 gramach zsumuje się ilość węglowodanów , białka i tłuszczu wychodzi 243,7 kcal. Skąd w takim razie u Pani jest 213 kcal ? Znikające kalorie ? ? Pozdrawiam serdecznie.
  • Ta strona jest swietna...
  • Ostatnio kupilam po raz pierwszy taki chlebek i po prostu go pokochalam!! Mam tez to szczęście, ze mój sąsiad jest piekarzem i ma piekarnie, z której codziennie mamy świeży chlebek i na 100% bez chemii. A tak przy okazji ten zytni co ja kupuje ma 199kcal/100g :-)
  • Julczii <33! 2015/06/24 12:08
    Bardzo lubię chleb! Dzięki na info o nim. Bardzo mi pomogliście.Pozdrawiam Wielka Fanka Chleba <3333! ;))))
  • wiecznie_głodna 2015/11/15 17:27
    Czy sam chleb żytni to to samo?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/15 19:18
    @wiecznie_głodna: "Czy sam chleb żytni to to samo?" Wszystko będzie zależeć od tego, jakiego rodzaju mąki użyto do wyrobu pieczywa. W piekarni chleb może nazywać się żytni, co nie zdradza nam wszystkich szczegółów. Może się okazać, że został wyprodukowany z mąki żytniej jasnej: http://www.ilewazy.pl/lyzka-maki-zytniej-typ-720, albo z mąki żytniej ciemnej: http://www.ilewazy.pl/szklanka-maki-razowej albo z dodatkiem jednej i drugiej w jakiejś proporcji. Zdarza się, że chleb jest nazywany żytnim, a w składzie znajduje się tylko kilkadziesiąt procent mąki żytniej, a reszta to pszenna. W piekarni można prosić o uzyskanie takiej informacji (chociaż zdarza się, że sprzedawczyni nie ma pojęcia, co sprzedaje ...), natomiast na pieczywie w sklepie coraz częściej znajduje się już etykieta z wykazem surowcowym.
  • @izabela swięta racja-kilkakrotnie pytałam w piekarniach/sklepikach z pieczywem z piekarni o składy, proporcje-a sprzedawczyni spojrzała na mnie tak dziwnie że poczułam się conajmniej niekomfortowo...oczywiście,jak Pani pisze- nie uzyskałam informacji. "proszę udać się zpo tę informację do dyrektora piekarni ..." bla bla bla. oczywiście nie odpuściłam-to nie w moim stylu-i tak zrobiłam, i owy skład został mi podany. Okazało się,że "moj chleb zytni" jest wlasnie produkowany z dwoch mąk żytnich, z jasnej i ciemnej.
  • b. lubię chleb żytni, ale taki zwykły, jasny :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/05/15 11:01
    @cuckoo: Ja znowu preferuję chleb żytni razowy, ale od czasu do czasu zjem również upieczony z jasnej mąki :)
  • Hmmm a ile kalorii będzie miał zakwas? Piekę własne chleby i chciałabym obliczyć ich kaloryczność. Zakwas to praktycznie woda i mąka pół na pół...czy to znaczy że 200 g zakwasu (100 g mąki i 100 g wody) ma tyle kalorii co 100 g tejże mąki? Czy też proces fermentacji coś zmienia? Wartości które można znaleźć na innych stronach są bardzo rozbieżne...
    Pozdrawiam i dziękuję za super stronę!
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/09/12 09:10
    @Meteora przeszukałam kilka baz danych, ale nie znalazłam standaryzowanej wartości odżywczej dla samego zakwasu żytniego.
    Wiem jednak, że można kupić gotowy zakwas. Dodaję ten produkt na listę produktów do zważenia. Na opakowaniu zakwasu będzie informacja o wartości odżywczej. Obserwuj naszą stronę, niebawem pojawi się ważenie zakwasu.
  • Meteoraa 2017/09/15 08:49
    OK, dziękuję, czekam z niecierpliwością ;)
  • KASIA3610 2018/02/17 20:52
    super chleb razowy
    2szkl zakwasu żytniego
    2szkl wody ciepłej
    1łyżeczka soli
    1.5łyżeczki kminku całego lub czarnuszki
    3 garście słonecznika łuszczonego
    2łyżeczki nasion chia
    3,5szkl mąki żytniej razowej
    220 stopni - 0,5h
    180 stopni- 0,45h
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/02/18 12:08
    @KASIA3610 dzięki za przepis. Zakwas robisz sama? Jeśli tak daj znać jak go podkarmiasz, jak wygląda cały proces?

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę