Chleb litewski

Kromka chleba mieszanego pytlowego - litewskiego waży 40 g.

  100g na zdjęciu (40 g)
Energia 221 kcal 88 kcal
Białko 5,5 g 2,2 g
Tłuszcz 1,4 g 0,6 g
Węglowodany 45,9 g 18,4 g
Błonnik 4,4 g 1,8 g

Chleb litewski kalorie w 100g: 221kcal

Zobacz więcej: 40g chleb kromka mieszany litewski

Ostatnia aktualizacja: 2016.05.10

Ważenie dodano: 2010.07.03 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: mąka żytnia, woda, mąka pszenna, słód żytni, drożdże, cukier, syrop skrobiowy, sól, słód pszenny, kminek
Producent: Oskroba

Mamy 41 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • tak mało kalorii? łał
  • Najlepszy chleb jaki jadłam :)
  • A ja nie mogę go nidzie znaleźć... :(
  • a ja w nim nie czułam ni kszty smaku, jest strasznie nasiąknięty , a po stostowaniu robi się z niego plasterek xP
  • no właśnie.. gdzie go kupić? ;x nigdzie go nie ma
  • chyba w kauflandzie ostatnio widziałam :)
  • Czy ten chleb to nie jest przypadkiem chleb z ALMY??
  • mi to wygląda na chlebek z Lidla :)
  • To jest chleb Piekarni OSKROBA więc znajdziecie go w milionach sklepów, ale na pewno nie w Lidlu
  • caroline 2011/08/24 18:10
    W mojej piekarni robią taki chlebek z posypanym na spodzie sezamem. ;)
  • Oskroba the best, wszystkie produkty mi od nich smakują
  • w polo markecie jest
  • Pani Izabelo, z punktu widzenia żywieniowego jest to w miarę wartościowy chleb? Czy on ma w ogóle w składzie mąkę razową? Bo niby mieszany, ale w strukturze otrębów nie widziałam, chleb smakuje melasą (ma w końcu w składzie słód). Zastanawia mnie czy mąka żytnia może być oczyszczona (jak orkiszowa, pszenna).Domyślam się (prawie jestem pewna), że tak. Jednak do tej pory większość z tego co kupowałam z mąką żytnią miało przymiotnik razowy. Więc moje pytanie właściwe brzmi: Czy jeśli coś ma mąkę żytnią w składzie to należy zakładać, że jest to mąka żytnia razowa czy niekoniecznie. Mogłaby Pani objaśnić tę kwestię?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/30 22:20
    @Kitek: "Czy on ma w ogóle w składzie mąkę razową?" mąka pytlowa to mąka, która powstaje z przemiału ziarna żyta i poddawana jest kilkukrotnemu przesiewaniu na specjalnych sitach (pytel - sito). Klasyfikuje się ją jako typ 720. Niestety, zawiera niewiele błonnika, składników mineralnych i witamin.
    "z punktu widzenia żywieniowego jest to w miarę wartościowy chleb?" Nie możemy go zakwalifikować do razowych. Ciemna barwa została uzyskana dzięki takim dodatkom, jak słód żytni, cukier, syrop skrobiowy, słód pszenny. Nie należy do chlebów przeze mnie zalecanych. Ale spożywanie przez zwolenników od czasu do czasu takiego pieczywa też nie będzie miało negatywnych skutków (oczywiście przestrzegając ogólne zalecenia żywieniowe).
    "Bo niby mieszany, ale w strukturze otrębów nie widziałam" W kontekście tego chleba słowo "mieszany" oznacza, że zawiera mąkę żytnią i mąkę pszenną. Mogą to być zarówno mąki z pełnego przemiału, jak i oczyszczone.
    "Zastanawia mnie czy mąka żytnia może być oczyszczona (jak orkiszowa, pszenna).Domyślam się (prawie jestem pewna), że tak."
    Dokładnie tak, jak myślisz - może być oczyszczona.
    "Czy jeśli coś ma mąkę żytnią w składzie to należy zakładać, że jest to mąka żytnia razowa czy niekoniecznie. Mogłaby Pani objaśnić tę kwestię?" Najlepiej, gdy producent rozszerza swój opis poza określenie "mąka żytnia". Niestety, nie zawsze tak się dzieje. To zależy od produktu. Nie zawsze można założyć, że napis mąka będzie oznaczało razową lub oczyszczoną. W razie większych wątpliwości, proponuję skontaktować się w producentem (dzwoniąc do działu jakości lub technologii albo obsługi klienta). Większość firm jest otwarta i podaje tego typu informacje (szkoda, że nie zawsze na opakowaniu ...)
  • Pani Izabelo, bardzo dziękuję za tak obszerną odpowiedź i dokładne wyjaśnienie. Pozdrawiam ;-)
  • Prawdziwy chleb litewski z Litwy... najlepszy chleb na świecie! Ciężki, mokry, aromatyczny, genialny! :)
  • Licealista 2012/11/06 20:09
    Bardzo dobry chleb litewski znajdziecie w piekarni Raszczyk (to raczej do osób z pomorskiego lub warmińsko-mazurskiego)
  • Niezbyt podchodzi mi ten chleb ale kalorycznie w kromce jeszcze nie jest zle :)
  • Bardzo podobny do chleba alpejskiego ze sklepu z owadem na B :)
    Tylko, że tamten chleb ma 160 kcal. Czy Pani Izabela albo ktoś się orientuje, z czego wynika ta różnica, że chleb o nazwie alpejski z wymienionej wyżej firmy ma tylko 160 kcal w 100 g i 26 g węgli? Czy to jest w ogóle możliwe zważając na to, że to również pieczywo mieszane? Pisałam do jeronimo martins ale niestety nie uzyskałam odpowiedzi :(
  • Już znalazłam odpowiedź na swoje pytanie. Po miesiącu odpisali mi z Biura Obsługi Klienta ;)!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/05/07 20:32
    @kasikk: cieszę się razem z Tobą ! :)
  • smakoszek 2013/08/26 21:07
    A gdzie można chleb litewski kupić w Poznaniu,może ktoś wie?
  • Pajda chleba 2013/08/26 21:10
    A gdzie można kupić chleb litewski w Poznaniu?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/08/30 19:09
    @smakoszek: mam nadzieję, że wypowiedzą się w tym miejscu również mieszkańcy Poznania. Ja od siebie dodam, że mieszkając kilka lat w Poznaniu i jeżdżąc w dalszym ciągu dość często do tego miasta, nie spotkałam się w sklepach z chlebem litewskim. Wydaje mi się, że w tym regionie jest on mało popularny. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że będzie się pojawiać sezonowo, na tak zwanych targach, jarmarkach, festiwalach smaku itp..., które dość często mają miejsce w tym mieście (zresztą gorąco polecam - można zakupić bardzo ciekawe produkty regionalne z różnych stron Polski, a nawet świata :)).
  • dariaaaa 2016/05/09 17:14
    @kasikk czy podzielisz się informacjami odnośnie chlebka alpejskiego? Bardzo go lubię i też zawsze ciekawil mnie jego sklad i wartości odżywcze:) byłabym wdzięczna :)
  • @dariaaa nie sądze ze otrzymamy odpowiedz, bo @kasikk pisała to w 2013 roku.jednak sama z ciekawości sprawdziłam google i nigdzie nie podano aby chleb alpejski miał "tylko" 160 kcal/100gram, wartości dla tego chleba wahają się w okolicy: 250kcal/100gram
  • Znowu ten i inny chleb :-( . Znacznie zdrowiej nie tylko bez chleba ale też bez zbóż . Zboża są owszem dobre ale dla kurek znoszących jajka :-) .
  • @lijon moze i masz coś racji, ale ja nie potrafię bez zbóż życ! próbowałam jednak na dłuższą metę, masakra- brak siły, osłabienie, energii ;(
  • Chleb i produkty zbożowe są podstawą naszego wyżywienia. Zawierają cukry jak praktycznie wszystko. Ale trzeba je jeść, nie popadajmy w żadne skrajności, bo już żeby nie jeść zbóż to lekka przesada. MałyKsiaze, jedz zboża, nic złego tym nie robisz, przecież to w niczym nie szkodzi!! ;)
  • Jak ja nienawidzę gadania, że się nie powinno jeść chleba, kto wam takich głupot nagadał? Ludzie od tysięcy lat jedzą chleb i nikomu się od tego nic nie stało (no chyba że ktoś nie toleruje glutenu, ale to juz inna sprawa).... Marta1630 ma 100 procentową racje... a Ijon to już w ogóle powinien przestać się wypowiadać bo według niego jedynie zdrowe jest chyba tylko mięso a do popicia piwo...
  • Artykuł sprzed 3 lat, do dzisiaj to wszystko zostało obalone przez wielu lekarzy...
  • Jak mozna wierzyc w takie glupoty! Zaden porzadny dietetyk, lekarz nie zalecil by nikomu diety bez chleba/maki. Chyba ze byly by wskazania do tego np uczulenie na gluten. Szkoda ze wysylasz same takie, w internecie jest duzo wiecej obalajacych te smieszne tezy...
  • myślę że nie warto rozwijac dyskusji czy warto czy nie warto a tymbardziej zasypywać artykułami jaki chleb jest niezdrowy, w ten sam sposob mogę wstawić tu linki z artykułami ,że mięso nie dobre bo zwierzeta pasą się przy pastwiskach [ w najlepszym wypadku ] przy drogach [ołów itp], lub karmione są złą paszą, tak samo kwestia mleka... ile ludzi tyle opini. może niech każdy je co chce i w rozsądnych ilościach i z głową- a allergicy w ten sposób - aby im nie szkodziło. tyle w temacie!
  • MałyKsiaze
    Właśnie bardzo dobrze że znów rozgorzał ogień dyskusji . W młodzi jesteście tacy poprawni politycznie i nie potraficie dyskutować , tylko jedno od młodych słyszę " no spoko " tylko odpowiedzieć " h ci w oko " Przechodzę do meritum sprawy . Zawsze uważałem że zboża najlepiej nadają się do karmienia zwierząt , świetnie je tuczą i zdrowo , lub poprzez fermentację do robienia piwa . Taką formę przetworzonego ziarna najbardziej lubię . Owszem ludzki organizm potrzebuje węglowodanów złożonych ale takich jak : cieciorka , soczewica , gryka , komosa i strączki jeżeli ktoś nie ma problemów z lektynami w nich zawartymi czyli fasole , groch i bób , ja mam :-( . Zboże jest ludzkim przekleństwem od kiedy rozpoczęła się epoka agrarna . Chleb nie jest mym powszednim . Na śniadanie jadam białko i warzywa , np jajecznica z pomidorami , dobrymi parówkami :-) .
  • "szkoda ze wysylasz same takie" - trzeba było nie pytać "kto wam takich głupot nagadał'
  • Pszenica uzależnia , te bułeczki , kromeczki i ciacha uchacha jaki czad :-( .
  • MalyKsiaze
    Pijesz słodzoną herbatę ? .
  • to czy pije słodzoną czy nie, nie ma znaczenia, pijam cieplą przegotowana wodę jeżeli juz to tak ważne, lubię. po drugie nie życzę sobie aby ktoś wrzucał wszystkich "młodych" do jednej grupy typu "no spoko[...]", jestem dorosła i wykształcona, pracuje na codzień z dziećmi niepełnosprawnymi. a i Pani Izie i Panu Maciejowi ta dyskusja z pewnością się nie spodoba.To nie jest miejsce na tego typu kłótnie-jeżeli w dalszym ciągu sprawa jest nie jasna,lub postępuję "jak młodzi" to proszę poprosić administratorów o udostępnienie Wam mojego meila.pozdrawiam
    ps.każdy ma swoje zdanie i wolne prawo do jego wyrażania.ja nikogo nie obraziłam a tylko zwróciłam uwagę wyprowadzając z błedu "@dariaaa ",że komentarz @kasikk dostał dodany w 2013r.
  • [komentarz usunięty. Nie na temat. Maciej]

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę