Bułka paryżanka

Bułka paryżanka waży 500 g.

  100g na zdjęciu (500 g)
Energia 217 kcal 1085 kcal
Białko 6,0 g 30,0 g
Tłuszcz 0,8 g 4,0 g
Węglowodany 45,7 g 228,5 g
Błonnik 1,7 g 8,5 g

Bułka paryżanka kalorie w 100g: 217kcal

Zobacz więcej: bułka paryżanka sztuka 500g mąka pszenna

Ostatnia aktualizacja: 2018.11.21

Ważenie dodano: 2013.07.16 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mąka pszenna typ 500, woda, drożdże, sól, polepszacz do pieczywa (zawiera: emulgator E 472 e, regulator kwasowości: kwas askorbinowy).

Mamy 20 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Czym się różni bułka paryżanka od bagietki? Uznałabym to za synonimy, gdyby nie fakt, że czasem w sklepach można kupić i to i to.
  • równiez jestem ciekawa
  • bulka paryżanka, to taki delikatny chleb jakby... u mnie mówi się na to bułka paryska.
  • bagietka jest długa, wąska. bułki paryskie/paryżanki mają kształt bardziej zbliżony do chleba
  • Pyszne bułeczki. Delikatne w smaku, najlepsze z samym masłem. Jakoś szynka albo ser psują mi smak.
    Szkoda tylko, że tyle kcal :(
  • weronikaaaaa 2013/07/16 22:48
    Bułka paryska albo francuska – rodzaj pieczywa pszennego zwane w Krakowskiem "weką", w Łodzi – "angielką", na Górnym Śląsku – "francuzem"[potrzebne źródło], na Podkarpaciu "biną", w Poznaniu i Jeleniej Górze – "kawiorką" lub "kawiarką", w innych regionach Polski (np. Kujawy) "batonem" bądź "bułką wyborową", a w centralnej Polsce (okolice Radomia) "gryzką", w okolicach Łodzi i Częstochowy "lingą". Spotyka się też (z niejasnych etymologicznie powodów) nazwy "bułka kielecka" i "bułka wrocławska" – długa, cienka bułka pszenna o długości około 30 cm - kształtem i wielkością zbliżona do bochenka chleba.
    Ma podłużny kształt oraz wagę od 350 do 500 g. Bywa niekiedy utożsamiana z bagietką, która jest od niej cieńsza i dłuższa. W smaku zbliżona jest do francuskiej bagietki, jednak jej ciasto jest po wypieku o wiele bardziej mięsiste.
    Tak mówi Wikipedia i myślę, że ta informacja będzie dobrą odpowiedzią i komentarzem :)
  • najlepsza jeszcze chrupiąca z masłem i miodem albo twaróg z powidłami do tego kakao pychaa :) ale ochoty sobie narobiłam :)
  • werokinaaa, świetnie, że podałaś takie informacje. Pochodzę z Częstochowy i moja babcia nazywała podobny wypiek bułką wrocławską - z tego co pamiętam to ta bułka była nieco większa w przekroju niż ta ze zdjęcia. Było to najlepsze z możliwych pieczywo do nutelli :) Ale najczęściej babcia dawała mi taką na II śniadanie z masłem i domowym,kwaśnym dżemem z porzeczek. Niezapomniany smak!
  • @AgaPe- nie jestem z Częstochowy, tylko z Gdyni, a u nas w sklepie też tą bułkę można zakupić pod nazwą wrocławska ;)
  • O rany gdzie taka kupić? Nigdy jej nie widziałam : )
  • Ja też ją znam jako bułkę wrocławską :-) Kojarzy mi się z anginą :-) Jak chorowałam na wyżej wymienioną chorobę i bolało mnie gardło tak bardzo, że nic przełknąć nie mogłam, to mama wciskała mi tą bułkę z masłem. Na pewno to smaczne połączenie, szkoda tylko, że nic nie czułam przez to gardło. A moim drugim "chorobowym daniem" był kisiel. W innych domach jak ktoś zachoruje, to mu rosół robią, a za mną mama biegała z kubkiem "kisielku" :-)
  • Yeniche: w każdej piekarni, naprawdę :-) tylko często wygląda, jak mniejszy i bardziej podłużny chleb, dlatego nie zwróciłaś uwagi :-) np. w oskrobie nazywa się to bułką wyborową http://www.oskroba.pl/produkt.php?id_podkat=2&;id_kat=2&id_produktu=11
  • WEKA!:P z dżemorem wiśniowym yeha!
  • czikitita 2013/07/19 22:44
    Od siebie dodam, że u mnie (Poznań) jest to "kawiorek", ale z Piły, z której pochodzę (również Wielkopolska) mama nazywano go bułką paryską.

    Bardzo delikatne pieczywo, idealne przy nadwrażliwości jelit czy żołądka. Pamiętam, że gdy wszyscy pożerali kolejne kromki z dżemem, ja wolałam musnąć ją masłem, obłożyć szynką i zjeść z ketchupem :D
  • to tak zwana angielka, przynajmniej w centrum - Łódź:)
  • W okolicach Kielc znana jako "bułka wrocławska", w odniesieniu do komentarza weronikaaaaaa, sprostuje, ze "bułka kielecka" to po prostu zwykła, napompowana bułka pszenna ;)
  • @kikulec Dokładnie, w okolicach Łodzi jest to angielka :)
  • Czy bułka paryska (weka, angielka) nie powinna mieć w składzie mleka?
  • U nas w Poznaniu mówimy na nią kawiorek lub kawiorka .
  • Na Lubelszczyźnie jest to "bułka parówka". ;)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę