Chleb razowy

Kromka chleba razowego waży 35g.

  100g na zdjęciu (35 g)
Energia 213 kcal 75 kcal
Białko 5,9 g 2,1 g
Tłuszcz 1,7 g 0,6 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g 0,1 g
Węglowodany 51,2 g 17,9 g
Błonnik 8,4 g 2,9 g
Sól 1,1 g 0,4 g

Chleb razowy kalorie w 100g: 213kcal

Zobacz więcej: chleb kromka 35g razowy

Ostatnia aktualizacja: 2015.01.06

Ważenie dodano: 2009.07.20 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 36 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • kikikikikiki 2011/01/25 11:54
    jaki producent ? :)
  • można wiedziec jaki producent ???????????????????
  • jaki chleb jest lepszy razowy czy wieloziarnisty?
  • razowy, bo wieloziarnisty składa się głównie z pszennej, przemielonej mąki + odrobiny ziarenek, a razowy jest nieoczyszczony :)
  • Ostatnio znalazłam "chleb poligonowy" prawdopodobnie jest to"oryginalny chleb razowy z mąki z pełnego przemiału, bez drożdży". Chciałabym się dowiedzieć czy będzie miał podobne wartości kaloryczne? Z góry dziękuję za udzieloną odpowiedź :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/10/15 09:15
    @Basia: po wpisaniu w Google "chleb poligonowy", wyskakuje praktycznie tylko jedna piekarnia specjalizująca się w jego wyrobie. Jest to chleb z mąki żytniej razowej, w związku z czym proponuję bardziej tego linka: http://ilewazy.pl/kromka-chleba-zytniego-razowego. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej informacji na temat tego wyrobu, skontaktuj się z producentem: http://www.piekarniagrzybki.pl/chleby_zytnie.php
  • Dziękuję za szybką odpowiedź. Aż tak bardzo dociekliwa nie jestem. Wystarczą mi informacje podawane na waszej stronce. Polecam wypieki z piekarni "Grzybki" :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/10/15 09:49
    @Basia: "Polecam wypieki z piekarni “Grzybki”" Gdy mieszkałam w Warszawie, dość często delektowałam się ich wyrobami, szczególnie pieczywem. Teraz mieszkając w Koszalinie, mogę tylko miło powspominać :)
  • Nie wiem, jak Wy, ale ja tu widzę soję...
  • Ja zawsze kupuję taki chlebek:
    http://i1088.photobucket.com/albums/i329/nieliczysie/DSC_0068.jpg
    http://i1088.photobucket.com/albums/i329/nieliczysie/DSC_0069.jpg
    http://i1088.photobucket.com/albums/i329/nieliczysie/DSC_0070.jpg
    i jest przepyszny, ale nie mam pojęcia jakie może mieć wartości odżywcze i jak ma się sprawa z ilością kalorii w jednej kromce. Orientuje się ktoś może?
  • O, N! ;D Od razu jak zobaczyłam jakość zdjęć, stwierdziłam, że to ty. Hahhahaha, naprawdę!
  • też polecam piekarnie grzybki :) jak przechodze obok to czuć zapach chleba
  • Grzybki ma super chleb slonecznikowy, tyaki ciężki (sprzedawany w X/16 części calości!)

    A chlebek ze zdjęcia N. to jakiś z ziarenkami na wierzchu, ale nie wydaje się być pełnoziarnisty chyba ;/
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/02 15:01
    @N.: na podstawie zdjęć można tylko szacować składniki i wartość żywieniową:)
    Z jednej strony widać, że chleb obsypany został dużą ilością ziaren, co jest na plus, ale miękisz należy raczej do jasnych, być może do produkcji została wykorzystana mąka chlebowa typ 750 ? albo połączenie niewielkiej ilości mąki razowej z mąką pszenną o wysokim stopniu przetworzenia ? Widać, że jest dobrze wyrośnięty i porowaty, pieczony zapewne na drożdżach i być może dodatkach spulchniających ? A czy cały bochenek jest ciężki ? Czym więcej mąki z pełnego ziarna, tym pieczywo staje się cięższe i często bardziej zbite (szczególnie, gdy używa się zakwasu oraz mąki żytniej).
    Dobrej jakości pieczywo przechowywane w chlebaku lub papierowych torbach, wytrzymuje nawet tydzień (gdy czasami kupię chleb z pełnoziarnistej mąki orkiszowej na zakwasie, wytrzymuje równiutki tydzień, może nie jest już tak smakowity, jak kilka dni wcześniej, ale nadal nadaje się do konsumpcji).
    Proponuję, abyś skontaktowała się z producentem. Jeżeli nie będzie posiadał obliczeń, to chociaż powie Ci, jaką wykorzystał mąkę oraz dodatki do pieczenia :)
    Według mnie, warto urozmaicać sobie pieczywo. Jeżeli bardzo Ci smakuje, to delektuj się nim, ale w ramach odmiany wybierz też np. chleb pumpernikiel, graham lub żytni razowy :)
  • Dziękuję bardzo za odpowiedź! :)
  • Witam Pani Izabelo,
    Przede wszystkim bardzo chciałam podziękować za pracę jaką wkładacie w budowanie tej strony. Świetna strona!!
    Pani Izabelo mam pytanie odnośnie kaloryczności chleba. Ponieważ ja kupuję chleb pieczony jak dawniej na zakwasie, w piecu, prosto z piekarni, chleb jest na pewno bez żadnych ulepszaczy, barwników itd. Mam zatem pytanie czy kaloryczność kromki takiego chleba razowego będzie jakoś drastycznie różna od tej dla chleba jak go nazywam "przemysłowego"? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie.
  • Ile razy dziennie można jeść pieczywo ? lepiej chleb wybierać czy bułki ? dlaczego zazwyczaj bułki mają więcej kalorii niż chleb ?
  • @nati: To chyba zależy induwidualnie od zapotrzebowania. Co do tego o bulkach to myślę, że zależy jakie. Do bulek chyba częściej jest dodawany jakiś nienaturalny skladnik, chociaż patrząc na sklad niektorych chlebów teraz to tez nie zaciekawie. Ja uwielbiam komiśniaka lub z żurawiną ostatnio odkryłam i pyszny!
  • Witam. ;)

    Mam jedno pytanie. Po tym jak uświadomiono mnie o barwieniu pieczywa karmelem i innych "trikach", jestem dość nieufna wobec sklepowych produktów. Przerzuciłam się z pieczywa białego na razowe - ale nadal nie jestem pewna, czy nie jest oszukane.
    Wybierałam chleb z Biedronki z ziarnami słonecznika - jest bardzo ciemny, wilgotny i nie kruszy się łatwo, a przy tym bardzo mi smakuje. Ale nie mogę znaleźć informacji, czy to pieczywo razowe, czyli skład jest nadal zagadką.
    Kupiłam również chleb razowy, który na opakowaniu ma taką zawartość: mąka pszenna typ 750, woda, mąka żytnia typ 2000, mąka żytnia typ 720, drożdże, sól.

    Moi rodzice planują kupić automat do chleba, ale zanim to się stanie - czy któryś z powyższych można polecić?

    Dziękuję z góry. :)
  • Im wyższy typ mąki (najwyższy 2000) tym lepiej. Producenci używają nazwy "razowy" mimo iż mąki razowej są śladowe ilości. Ja kupuje z herta (nie znam składu) i z KUbiaka i pani mnie zawsze zapewnia, że w 100% razowy. Natmoiast gdy w piekarni zabraknie, są pakowane chleby firmy Wedges czy coś takiego. Z żurawiną pyszny :) Tam jest skład wypisany, chociaż nie smakuje tak dobrze jak to nie pakowane pieczywo.

    ps. Ja też słyszałam, że sklepy, które pieką na miejscu nie mają zbyt dobrych jakościowo produktów. Chociaż ciężko się pokusić na pachnącą bułkę z Lidla :)
  • Tak, ten z Herta jest dobry oraz polecam z Furtaka.
  • Camille, zasada jest taka - im więcej otrąb w strukturze chlebka razowego, tym bardziej jest on razowy. Trzeba się przyglądać. Jeśli ten z Biedronki Ci smakuje i jednocześnie ma trochę tych otrąb to super ! Smak i zdrowie w jednym. Ja proponuję kupować i próbować różnych chlebków razowych/graham. Wtedy nawet jak trafisz na oszukany, to nie będzie to miało wielkiego znaczenia dla Ciebie, bo nie będziesz jadła go codziennie.
  • Ja w sklepie blisko domu mam takie małe stoisko ze zdrową żywnością i kupuję tam chleb razowy na zakwasie, w którym udział mąki żytniej razowej to aż 80%. Na oszukane lepiej uważać. kiedyś w sklepie spotkałam się z chlebem barwionym... kakao :D
  • No ja to w ogóle najlepiej się czuję, jedząc chleb razowy upieczony przez moją babcię :D
  • Czy to możliwe najeść się jedną taką kromką? ;)
  • @existebam to zależy czy ktoś lubi jeść mało i rozdzielać to na kilka, kilkanaście posiłków czy dużo 2-3 posiłki ale chlebem razowym można tak samo się najeść jak i chlebem mieszanym/pszennym. Tyle że błonnik z razowego trochę nas przytka i niektórzy mogą mieć problemy... i brak węglowodanów sprawi że będziemy odczuwać większą ochotę na słodycze niż w przypadku gdybyśmy zjedli więcej tego "mniej zdrowego" chleba.
  • Brak węgli?! :D Przecież w 84 % ten chlebek to węgle :)
  • czy mógłby ktoś obliczyć wartość kaloryczną kromki chleba jurajskiego ? :) dodam ze chleb jurajski można kupić w piekarni borek. Z góry dziekuje.
  • deina_98 2013/12/10 12:35
    Mój chlebek na kromkę ma ok. 25 gram więc trochę mniej. uff
  • mój chlebek razowy w kromce ma 24g ile to będzie kalorii? ok. 50kcal prawda?
  • [Komentarz edytowany. Docinki osobiste nic nie wnoszą. Maciej]

    ps. Na górze jest coś takiego jak opcja PRZELICZ.
  • Dziwne razowce kupujecie, widocznie dmuchane chemią. Prawdziwy razowiec jest ciężki, kromka waży grubo ponad 50g.
  • witek1286 2014/12/19 15:52
    szkoda że spośród 3 stron zważonych różnych rodzajów chlebów zabrakło najpopularniejszego zwykłego jasnego pieczywa
  • Witek, a czym według ciebie jest to: http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-mieszanego-pszenno-zytniego ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/12/19 17:14
    @witek1286: Spójrz również na to ważenie: http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-pszennego

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę