Chili con carne

Porcja Chili con carne waży 300 g.

  100g na zdjęciu (300 g)
Energia 96 kcal 288 kcal
Białko 10,8 g 32,4 g
Tłuszcz 2,0 g 6,0 g
Węglowodany 8,7 g 26,1 g
Błonnik 2,7 g 8,1 g

Chili con carne kalorie w 100g: 96kcal

Zobacz więcej: papryka porcja wołowina 300g ligawa chili con carne

Ostatnia aktualizacja: 2015.08.13

Ważenie dodano: 2012.11.28 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: mięso mielone z ligawy, papryczki chili, czosnek, cebula, papryka czerwona, pomidory krojone z puszki, czerwona fasola konserwowa, koncentrat pomidorowy, olej z pestek winogron, przyprawy (kmin rzymski, oregano, czerwona papryka w proszku, sól, pieprz).

Mamy 48 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/11/28 19:28
    Dzisiejsze ważenie miało okazję pojawić się na ilewazy.pl dzięki uprzejmości naszej znajomej - Karoliny (to ta sama dziewczyna, która wykonała ciasto 3 Bit). Zaproponowała nam sporządzenie Chili con carne. Bardzo ucieszyłam się tą wiadomością, ponieważ przy okazji miałam więcej czasu dla siebie w tym dniu :)
    Muszę częściej korzystać z takich przywilejów, bo pomimo tego, iż uwielbiam sama spędzać dużo czasu w kuchni eksperymentując bądź gotując standardowe dania, to przyjemnie jest od czasu do czasu usiąść przy stole i rozsmakowywać się specjałami wykonanymi przez inne osoby.
    Chili con carne zostało sporządzone na podstawie tego przepisu: http://hotchillismaki.blogspot.com/2011/11/chili-con-carne.html.
    Przyznam się jeszcze, że potrawę tę konsumowałam po raz pierwszy i stwierdzam, że jest bardzo smaczna. Najczęściej podaję się do niej placki tortilli, ryż bądź chipsy nachos.
    Nie narzucaliśmy konkretnego dodatku. Możecie sami sobie wybrać odpowiedni i dodać wraz z daniem do kalkulatora, aby sprawdzić wartości odżywcze, jakie będzie reprezentować cały posiłek. My jedliśmy z plackami tortilli, chociaż następnym razem jako dodatek zastosuję pełnoziarnisty ryż.
  • Natalie77 2012/11/28 19:37
    Hm ... pierwszy raz takie coś widzę . Jak to smakuje ?
  • ooo super :) jest pyszne, sama bym robiła często, gdyby nie to, że gotuję tylko dla siebie ;)
  • och kocham! byle dużo i byle piekielnie pikantnie.
    słyszałam że pikantne = złe, prawda to?
  • fantastyczne jedzonko, też uwielbiam. Na diecie można na prawdę wyczarować cuda, które są tak samo smaczne jak "normalne" jedzenie! ja już 3 rok twardo się trzymam i zrzucone 15 kg nie wraca, yeeee!
  • super,samo zdrowie :)w dodatku pychota,ale narobili mi Panstwo smaku:)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/11/28 20:33
    @ai: nadwyżkę możesz swobodnie zamrozić (jak wiele innych gotowych dań). Wiem, że Karolina mroziła. Zapytam się jej - czy po odmrożeniu potrawa smakowała równie dobrze, jak przed tą czynnością :)
    @D.: to zależy z jakiej strony patrzeć ... nie ma na to zagadnienie jednoznacznej odpowiedzi. Jeżeli jesteś zdrową kobietą, to zjedzenie od czasu do czasu pikantnego chili con carne z pewnością Ci nie zaszkodzi, a zaspokoisz swoje kubki smakowe ;)
    @greeny: zachęcam w takim razie do sporządzenia tej potrawy w najbliższym czasie :)
  • Wygląda bardzo apetycznie! :) Na pewno się skuszę, bo sporo białka, a fasolę po prostu ubóstwiam.
  • Uwielbiam pikantne dania, ale nie jadam mięsa. Ciekawe czym można zastąpić mięso aby było smaczne i pożywne...
  • uwielbiam :) bardziej wersję z kurczakiem :)
  • trochę mi brakuje na Państwa stronie (chociaż ją uwielbiam!), żeby kolejność produktów wykorzystanych w przepisie była odpowiednia do ilości produktów - na początku te, których użyto najwięcej, a później te, które użyto mniej i tak aż do końca. W taki sposób podawane są składy produktów gotowych w sklepach i dlatego byłoby to dużo czytelniejsze.
  • co do tego, czym można zastąpić mięso, polecam soczewicę. Widziałam nawet taki przepis w książce J.Oliviera, więc nie to że sobie coś wymyślam :-)
  • Uwielbiam, przygotowuje najczęściej na bazie mięsa mielonego z indyka :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/11/28 21:39
    @J.: w pierwszej chwili na myśl przyszło mi tofu (może dlatego, że pałaszowałam go dziś w pysznej sałatce). Spojrzałam do internetu i okazuje się, że dostępnych jest mnóstwo przepisów z zastosowaniem tofu do powyższego dania :)
    @Klaudia: no proszę, może się skuszę na taką wersję ?
    @Kiriko: racja, składniki na opakowaniach podawane są w kolejności malejącej, co samej mi się podoba. Dziękuję za propozycję. Być może wezmę ją pod uwagę w przyszłości.
  • to juz wiem co sobie przygoduje na obiad. jutro jade po mieso ! Pani Izabela jak zwykle zaskakuje i inspiruje :)
    ps. pare lat temu simsy jeszcze tym nalogowo karmiłam i nie mialam pojecia co to jest :P
  • Kiriko, Pani Izabelo, dziękuję za odpowiedzi, na pewno kiedyś wypróbuję to danie w wersji z soczewicą jak i z tofu! Pyszności!
  • narobiliście ochoty! :) jutro robie na obiad tylko dodam miesko mielone z indyka bo akurat takie mam i czeka do wykorzystania :) podam do tego kuskus, mój chłopak lubi ostre tak, że mordke wypala ale jeśli chodzi o mnie to mam nadzieje, że ta potrawa aż taka nie jest ;p
  • To dopiero zbieg okoliczności.... Nie dalej jak trzy dni temu chciałam wysłać propozycję zważenia chili con carne, bo go tu nie znalazłam! :D ale, że teraz się nie da zgłaszać "po staremu", to się zmartwiłam, a tu nagle chili się pojawia :D hyhyy - czytanie w myślach, czy jak... :) pozdrawiam!!
  • Moja babcia zawsze podaje nam con carne jak ktos ma z zapaciem problem - pomaga ;) Ale tak to bardzo pyszna i warta spróbowania potrawa.
  • ile łyżek? na 300g?
  • Uwielbiam chili con carne :) jak ktoś nie może kupić kminu rzymskiego to można użyć gotowej przyprawy do tego dania, chyba firmy Kamis albo Kotanyi, nie pamiętam dokładnie, ale jest bardzo smaczna :)
  • uwielbiam! i niskokaloryczne w miarę, na obiad można spałaszować :)
  • Jedno z moich ulubionych dań! :) Nigdy nie próbowaliście? U mnie gości bardzo często na stole! Pycha! :)
  • Ah i polecam również z mięsem mielonym z indyka! Inny smak, zupełnie inna potrawa ale równie pyszna!
  • nie mozna dodac do kalkulatora !
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/11/29 14:03
    @dzasta1555: przykro mi, ale wystąpiły dość poważne problemy systemowe związane z dodawaniem kilku ostatnich zważonych produktów do kalkulatora. Problem ten powinien być rozwiązany w przeciągu 2 dni.
  • Ja podaje z kaszą gryczaną :D I do przyprawienia jeszcze odrobina gorzkiego kakao :D
  • Bardzo lubię :-) Tylko korzystam z przepisu Jamiego Olivera, w którym jest cieciorka i fasola, a nie sama fasola. Pychotka.
  • świnkers 2012/11/29 16:48
    Osobiście daję tę potrawę w jadłospisach dla moich pacjentów i muszę przyznać że bardzo sobie ją chwalą. Mnie zresztą też smakuje :D Polecam, ponieważ dostarcza zarówno białka zwierzęcego jak i roślinnego co akurat dla osób dorosłych jest wskazane :)
  • Wygląda mało apetycznie.... Troche jak skrzepnięte coś ze słowika.... Nie.
  • następnym razem dodajcie koniecznie szczyptę cynamonu do dania :)
  • Już dawno miałem to przygotować, trzeba będzie niebawem strzelić na obiad :-)
  • Pyszne, ulubione danie mojego narzeczonego. Kiedy byłam u niego pierwszy raz myślałam że wypali mi język ;-) Teraz robię często, z gorzkim kakao. Przepyszne. Jeśli chodzi o kumin, jest dostępny w większości marketów (z firmy Kotanyi). Najlepsze z ryżem!
  • Ale super danie! Zrobiłabym w weekend, ale dam kurczka, dużo białka :)
  • Uwielbiam! Wołowinę zastępuję najczęściej drobiem, a fasolkę daję adzuki. Polecam na rozgrzewające zimowe obiady :-)
  • ja to chcę :D
  • zgadłam, że chili con carne ;) bardzo lubię to danie ;) proste i smaczne.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/12/01 01:04
    @dzasta1555: Udało się znaleźć błąd i dodawanie do kalkulatora działa ponownie.
  • Polecam dodanie szczypty cynamonu i kakao do potrawy. W bardzo fajny sposób wzbogacają smak potrawy.
  • n-neutrino 2012/12/04 16:28
    Uwielbiam chilli con carne jako nadzienie do burrito! Ale, pani Izabelo, można też zrobić w pełnoziarnistych plackach albo samodzielnie usmażonych naleśnikach - niebo w gębie :-)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/04 22:04
    W którymś z powyższych swoich komentarzy napisałam, że zapytam się Karoliny (dla niewtajemniczonych, to właśnie ona sporządziła chili con carne) o smak odmrażanej potrawy. Stwierdziła, że zarówno przed zamrożeniem, jak i po rozmrożeniu smakuje wyśmienicie i nie zmienia smaku. Śmiało więc można robić większe porcje i zamrażać.
  • Zaryzykowałbym stwierdzenie, że ta potrawa wręcz zyskuje po ponownym odgrzaniu.
    To taki meksykański odpowiednik bigosu :-)
  • Wygląda świetnie, od dawna sie przymierzam do zrobienia, dziekuje za przepis :) jak uważacie czy to jest w miare dietetyczne danie? :)
  • Mmmm pychota i mało kaloryczne!!!
  • ja jem chili con carne bardzo często bo to zdrowe, dietetyczne i wbrew pozorom niskokaloryczne danie ze stosunkowo dużą zawartością białka :)
    smażę mięso bez tłuszczu (kupuję mielone mięso wołowe więc tłuszczyk jest z mięsa) i wychodzi trochę jeszcze bardziej dietetycznie:
    http://dziennik.ilewazy.pl/mojeprodukty/9bf911
    na przyprawę (chili con carne z kotanyi) trzeba doliczyć ok 85kcal
    taka porcja starcza na 4 porządne obiady (jem samo chili bez dodatków)
    smacznego!
  • Polecam używać do tego dania udźca wołowego- chude mięsko (różne tabele podają, że ma od 100 do 160 kcal/100g), a po godzinnym gotowaniu jest mięciutkie i nie sprawia wrażenia suchego (dla niezorientowanych: niektóre części wołowiny robią się miękkie dopiero po 2-3 h gotowania, a z udźca nawet burgery można zrobić i są miękkie i pyszne po kilku minutach smażenia). Zgadzam się z fishbone - to wręcz dietetyczne danie, mimo iż nie sądzę, aby zamysł jego wymyślenia taki był. W przepisie Jamiego, o którym pisałam wyżej, jest chili, cynamon i kumin. Oprócz tego niestandardowa cieciorka i seler naciowy. Uwielbiam ten przepis, ale może kiedyś wypróbuję jakiś inny dla porównania. Zaintrygował mnie dodatek kakao, o którym piszecie w komentarzach :-)
  • właśnie zrobiłam je z mamą i jest pyszne :D na pewno zagości w naszej diecie na stałe :)
  • Ja zrobiłam wczoraj chili sin carne, czyli wegańską wersję tej potrawy, wyszło bardzo smaczne. Papryka czerwona, cebulka, pomidory, czerwona fasola i kukurydza, a zamast mięsa czerwona soczewica. Do tego przyprawy: czarny pieprz, czosnek, wędzona papryka i szczypta oregano, podane z ryżem parboiled ugotowanym z kurkumą; smakowało nawet zdeklarowanym anty-weganom ;)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę