Kawałek tortu warzywnego z fasolą adzuki i kaszą jaglaną

Tort warzywny z fasolą adzuki i kaszą jaglaną

Kawałek tortu warzywnego z fasolą adzuki i kaszą jaglaną waży 250 g.

  100g na zdjęciu (250 g)
Energia 93 kcal 233 kcal
Białko 4,6 g 11,5 g
Tłuszcz 1,2 g 3,0 g
Węglowodany 16,7 g 41,8 g
Błonnik 3,3 g 8,3 g

Tort warzywny z fasolą adzuki i kaszą jaglaną kalorie w 100g: 93kcal

Zobacz więcej: tort warzywny sztuka 250g fasola adzuki kasza jaglana marchew brokuły pieczarki pietruszka seler

Ostatnia aktualizacja: 2015.03.01

Ważenie dodano: 2013.04.18 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: fasola adzuki, kasza jaglana, brokuły, pieczarki, marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek, olej, imbir świeży, sos sojowy, przyprawy.

Mamy 24 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/04/18 19:49
    Zastanawiałam się, do jakiego dania wykorzystać fasolę adzuki i po wirtualnym spacerze po blogach, stwierdziłam, że wykonam powyższy tort. Tym bardziej, że kilkanaście lat temu w technikum na jednych z zajęć technologicznych również sporządzaliśmy podobny (ale z białą fasolą) i utkwił mi w pamięci jako bardzo smaczny. Tort przede wszystkim jak dla mnie ciekawie się prezentuje i warto go wykonać na jakieś spotkanie rodzinne bądź ze znajomymi, aby zaskoczyć tortem o charakterze wytrawnym ;) Jeżeli chodzi o wrażenia smakowe, to szczerze mówiąc spodziewałam się innego smaku. Ale jakiego ? Sama do końca nie wiem. Wyidealizowałam sobie w głowie swój smak i ten nie do końca sprostał moim oczekiwaniom. Jakby trochę mdły ? A z drugiej strony było w nim mnóstwo przypraw (nawet lekko z nimi przesadziłam). Poczęstowaliśmy kilka osób i otrzymałam w mailach bardzo pozytywne opinie. Dlatego zachęcam Was do samodzielnego przyrządzenia tego dania również z każdą inną fasolą i podzielenia się ze mną swoimi wrażeniami. Czekam z niecierpliwością.
    Przepis podstawowy pochodzi z tej strony: http://mojamakrobiotyka.blogspot.com/2010/10/tort-z-fasoli.html
    wprowadziłam kilka własnych modyfikacji.
    Składniki:
    • fasola adzuki: szklanka surowych nasion (200 g)
    • kasza jaglana: szklanka z czubkiem surowych ziaren (200 g)
    • włoszczyzna: 450 g (marchew, seler, pietruszka, por)
    • brokuły: 200 g
    • pieczarki: 250 g
    • cebula: 1 sztuka
    • czosnek: 3 ząbki
    • olej: 1 łyżka
    • imbir świeży: kawałek dowolnej wielkości
    • sos sojowy: 2 łyżki
    • dowolne przyprawy; ja użyłam świeżo zmielonego kolorowego pieprzu, papryki słodkiej, papryki ostrej, kolendry, kminku.

    Sposób przyrządzania:
    • fasolę namaczamy w dużej ilości wody
    • po kilku - kilkunastu godzinach (optymalnie 8 - 12) odlewamy wodę, nalewamy świeżą i gotujemy około 60 minut
    • w międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną
    • włoszczyznę kroimy w paski lub ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja używam włoszczyzny - mrożonki pociętej już w paski)
    • brokuły gotujemy w wodzie lub na parze
    • pieczarki kroimy w plasterki
    • cebulę oraz czosnek drobno siekamy
    • rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oleju, a po chwili cebulę, czosnek a po zeszkleniu się pieczarki. Dusimy do odparowania wody
    • piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C
    • ugotowaną fasolę i kaszę umieszczamy w malakserze. Dodajemy sos sojowy oraz przyprawy. Miksujemy
    • tortownicę smarujemy tłuszczem lub dno wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy wówczas tylko brzegi
    • wykładamy połowę masy, układamy wszystkie warzywa i przykrywamy pozostałą masą
    • pieczemy ok. 1,5 godziny
  • olga76594 2013/04/18 19:56
    Tort warzywny? Hahaha :)
  • wooow super;) naprawdę zaskakujecie;)
  • O matko!!! Muszę to zrobić. Wygląda obłędnie. :)
  • milkywaymagicstars 2013/04/18 20:50
    Ekstra!!
  • torty warzywne są obłędne, ja niedawno wyczarowałam z leżącej długo u mamy w lodówce cukinii super tani, studencki obiad, mianowicie babkę cukiniowo-marchwiową - pyszota!
    pani Izabelo, ten tort był wilgotny czy wysechł? może z powodu suchości stracił smak?
  • Prezentuje się wspaniale! Patrzę na przepis i już wiem, że na pewno by mi smakowało. Na pewno niedługo zrobię podobny :)
  • nie spodziewałam się :D a w sumie to nie wiedziałam jaki to będzie tort, jestem zaskoczona, ale podoba mi się.
  • A może by tak uzupełnić kardynalne braki w potrawach i produktach spożywanych przez większą część populacji naszego kraju zamiast zajmować się niestworzonymi cudami wiankami? Brak kapuśniaku np. to dla mnie osobiście kompromitacja.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/04/19 12:40
    @Kamilbolt: w tym miejscu wymieniamy się informacjami dotyczącymi tortu warzywnego.
    Zachęcam do przeczytania zasad komentowania na portalu www.ilewazy.pl: http://www.ilewazy.pl/zasady-komentowania-na-ilewazypl
  • tinnyjustiny 2013/04/19 16:18
    Musi być pyszny ale strasznie długo się piecze. Ja robię zapiekankę z kaszą jaglaną, kawałkami kurczaka i pomidorami i jest obłędna.
  • Nie wpadłabym na zrobienie takiego tortu, zwykle robię torty wytrawne ( zarówno tylko warzywne, jak i z mięsem oraz warzywami) na zasadzie "przekładańca" naleśnikowego: naleśnik, sos, warstwa warzyw/mięsa, naleśnik, sos, wartwa warzyw/mięsa i tak do wykończenia wszystkich składników :)
    @Kamilbolt: są określone zasady i kryteria doboru potraw tutaj prezentowanych, a jakie wartości ma kapuśniak można łatwo obliczyć korzystając z dodanych już na stronę pojedynczych składników (i tak sporo osób robi go inaczej, inne proporcje, inny rodzaj mięsa na wywar itp.).
  • a dałoby się zastapic kaszę jaglaną jakąs inną, np.: jeczmienną? Nie przepadam za ta podana w przepisie..;)
  • Wygląda ładnie, ale patrząc na skład niestety bym tego nie tknęła- kaszą można mnie z domu wygonić, ale jakby ją czymś innym zastąpić to czemu nie =]
  • Patra może ryż ugotowany na papkę (bez woreczka, w małej ilości wody)?
  • Zrobiłam na dzisiejsze spotkanie rodzinne i jestem zachwycona! Zamiast fasoli adzuki ugotowałam ciecierzycę. "Ciasto" mocno przyprawiłam suszonym czosnkiem i cebulą. W moim farszu znalazły sę cebula, czosnek, pieczarki, papryka, brokuły, tarta marchewka i korzeń pietruszki. Dorpawiłam ziołami prowansalskimi. Piekłam 45 minut i według mnie wyszło idealnie. Dziękuję za świetny pomysł, na pewno będę powtarzać!
  • a na ile porcji jest podany przepis?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/05/13 12:21
    @olqa16: "wooow super;) naprawdę zaskakujecie;)" Cieszę się; lubię Was zaskakiwać. Samą siebie zresztą również ;)
    @jimmy34: "pani Izabelo, ten tort był wilgotny czy wysechł?" Przez 3 dni był wilgotny :)
    @UnhappyHippie: "a dałoby się zastapic kaszę jaglaną jakąs inną, np.: jeczmienną? Nie przepadam za ta podana w przepisie" Moim zdaniem, zdecydowanie jak najbardziej !
    @Shtriga: "a na ile porcji jest podany przepis?" Gotowy tort ważył 1875 g, czyli wychodzi dokładnie 7,5 porcji po 250 g ;)
    @Agatka: "Dziękuję za świetny pomysł, na pewno będę powtarzać!" Ogromnie się cieszę ! Zachęcam zatem do zachowania przepisu na przyszłość ;)
  • Pani Izabello mogłabym prosić o przepis na ten torcik ?
  • @marty_martyna: został podany już w pierwszym komentarzu pod ważeniem :)
  • wegańskie cudo - coś dla mnie :)
  • Sharianka 2014/11/11 05:56
    A można zastąpić ten rodzaj fasoli? Jaki byłby najlepszy, żeby wrażenia smakowe były porównywalne? ;)
  • Caslanthe 2014/12/27 22:15
    Długo taki tort postoi w lodówce? Mam ambitny plan upiec taki w niedzielę i brać do szkoły w tygodniu, tylko nie wiem, czy mogę upichcić taki duży i mi się nie zepsuje ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/03/01 21:15
    @Caslanthe: Do następnego dnia zdecydowanie tak, ale nie mam doświadczenia w przypadku kolejnych dni...

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę