Ligawa wołowa

Kawałek ligawy wołowej waży 150 g.

  100g na zdjęciu (150 g)
Energia 110 kcal 165 kcal
Białko 22,0 g 33,0 g
Tłuszcz 2,3 g 3,5 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Ligawa wołowa kalorie w 100g: 110kcal

Zobacz więcej: 150g mięso kawałek wołowe ligawa

Ostatnia aktualizacja: 2015.11.17

Ważenie dodano: 2012.11.27 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 9 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • idealna na krwistego steka:D
  • dziadova 2012/11/27 18:49
    Mmmm, już mam ślinotok :P
  • gdzie kupujecie to mieso? bo w almie i piotrse i pawle sie jeszcze nis spotkałam a bardzo chciałabym spróbować. da sie je rozbic lekko coś ala kotlet?
  • W Tesco można na pewno dostać, ostatnio tam kupowałem.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/11/28 20:07
    @jagoda: powyższe mięso zostało zakupione w zakładach mięsnych "Gzella". Posiadają kilkaset sklepów w całej Polsce, być może w Twoim miejscu zamieszkania (bądź w pobliżu) również znajdziesz ich sklep / stoisko. Praktycznie zawsze można tam dostać dobrej jakości wołowinę - choć nie zawsze jest to konkretnie ligawa.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/11/28 20:16
    @jagoda: "da sie je rozbic lekko coś ala kotlet?" Najlepiej poprosić ekspedientkę w sklepie, aby ukroiła plaster, który możesz samodzielnie rozbić w domu (czyli nie taki kawałek jak wyżej, tylko tego typu plaster: http://ilewazy.pl/plaster-ligawy-wolowej). W niektórych sklepach mięsnych posiadają maszynę - taki jakby elektryczny tłuczek. Wówczas prosisz o rozbicie mięsa do takiej grubości, jaką lubisz najbardziej.
    W Tesco widziałam gotowe plastry - steki z ligawy. 3 sztuki w opakowaniu.
  • @Izabela po czym poznac czy mieso jest bardzije lub mnije kaloryczne?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/17 18:07
    @shinigami: Na uzyskaną w organizmie ilość kcal, wpływ będzie mieć udział makroskładników. W surowym mięsie wołowym praktycznie nie ma węglowodanów (śladowe ilości w niektórych częściach), mówimy więc tu o zawartości białka i tłuszczu. Czym mięso zawiera więcej tłuszczu, tym będzie posiadać mniej białka i na odwrót. Głównym wyznacznikiem kcal w mięsie będzie zawartość tłuszczu (z 1 g tłuszczu uzyskuje się 9 kcal, a z 1 g białka 4 kcal).

    "po czym poznac czy mieso jest bardzije lub mnije kaloryczne?"
    W mięsie wołowym występuje zarówno tłuszcz zewnętrzny (podskórny), wewnętrzny (okołonarządowy), śródmięśniowy i śródtkankowy (marmurkowatość).
    W związku z tym, nie zawsze oglądając mięso w sklepie możemy stwierdzić czy dany kawałek należy do chudych, czy do tłustych, ponieważ czasami dopiero po przekrojeniu możemy przekonać się o ilości tłuszczu.
    Dlatego według mnie lepszym rozwiązaniem będzie zapoznanie się z poszczególnymi gatunkami.
    Kilka przykładów dla wołowiny:

    Mięso chude:
    - polędwica
    - biodrówka
    - udziec (od biodra)
    - ligawa
    - wątroba (podroby)

    Mięso średniotłuste:

    - antrykot
    - rostbef
    - rozbratel

    Mięso tłuste:
    - szponder
    - mostek
    - łata
    - karkówka
    - goleń
    - łopatka
  • @Izabela bardzo dziękuję za odpowiedż! Strona jest świetna, nie dość ze dostarcza mega dużo informacji, można się włączyć w dyskucję, odnaleźć przepisy a na dodatek uzyskac odpowiedzi- gratulucje sukcesu :) KAWAŁ DOBREJ ROBOTY

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę